Bélbetegek diétája – pépesítéssel.
A bélrendszer szervi megbetegedései közé többféle ok miatt létrejövő, különböző elváltozásokkal járó kórkép tartozik. Ezek közé tartozik, amikor a bél kímélete mellett fontos, hogy pépesítsük az étrendünket, a könnyebb emésztés miatt.
Mire kell ügyelni a diéta során?
A diéta során az alábbi főbb feltételeket ajánlott szem előtt tartani.
- Napi meghatározott tápanyagszükséglet (vitaminok, ásványok, fehérjék, szénhidrátok…) elfogyasztása.
- A napi 3 főétkezés mellett kisebb adag tízórai, uzsonna, esetleg további vacsora beiktatása.
- Az étrend zsírtartalmának mérséklése, a zsírok közül a telítetlen zsírsavak (hidegen sajtolt olajok) arányának növelése ajánlott.
- Kerülni kell a túl fűszeres, füstölt és csípős ételeket!
- Ügyelni kell az ételek hőmérsékletére: nem javasolt a túl hideg és forró táplálékok fogyasztása.
- Az ételeket nagyon alaposan meg kell rágni,vagy turmixolni, darálni.Érdemes turmixgépet vagy aprítógépet beszerezni.
- Az optimális folyadékbevitel 1,5-2 liter, víz, szénsavmentes ásványvíz, gyógytea, valamint hígított gyümölcs- és zöldséglevek formájában.
Ajánlott élelmiszerek:
Gabona és sütőipari termékek: ha nincs túlérzékenység, gyakorlatilag megszorítás nélkül fogyaszthatók. Így ajánlott a búzaliszt, kukoricaliszt, búzadara, rozsliszt, az ezekből készült kenyerek, péksütemények, burgonyás kenyér. A rostdús pékipari termékek (Pl.: korpás zsemle, kenyér stb.), ha panaszt nem okoznak, akkor kisebb mennyiségben fogyaszthatók.
A pékárú ne legyen teljesen friss, inkább félnapos, vagy másnapos.
Kerülni kell az egész maggal (pl. szezámmag, lenmag, napraforgómag) megszórt péksüteményeket,a leveles tésztából készült darabárut. A keményebb héjat vágjuk le, a bétzetet áztassuk folyadékba,vagy turmixoljuk össze.(tej,tea)
Burgonya, rizs: az étrendben fontos helyet foglal el a burgonya, egyrészt tápértéke, másrészt rost-, vitamin-, és ásványi anyag-tartalma miatt. Ajánlott elkészítési módok a főzés, párolás,főzeléknek készítés. Nem javasolt a bő olajban, zsírban sütés (pl.: hasábburgonya). Krémlevesnek, tört burgonyának, burgonyapürének, turmixolt főzeléknek készíthetjük el. A rizs csak pépesítve fogyasztható tejberizsnek, turmixolva.
Zöldségek, gyümölcsök: a zöldségek és főzeléknövények (amelyek panaszt nem okoznak), az étrendbe nagyon jól beilleszthetők. A zöldségek szerepelhetnek főzelékként, krémlevesként, zöldség püréként Főzéskor friss zöldségeket, esetleg mirelitet használjunk. Fogyasztásra javasoltak: fejes saláta, sárga és fehérrépa, paraj, sóska, tök. Kerülni kell: káposztafélék,karalábé,karfiol szárazbab, fejtett bab, lencse fogyasztását.
Gyümölcsök közül az apró magvasok (szőlő, eper, szeder, ribizli, málna) szűrt lében, az apró magvak nélkül fogyaszthatók. Az alma, őszibarack, vagy a meggy kompótnak, befőttnek, vagy hámozva, turmixolva is fogyaszthatók. Természetesen az ép, friss, folyóvízzel alaposan megtisztított, vagy mélyhűtött termékek javasoltak. Fogyasztásra javasolt az alma, őszibarack,, meggy. A citrusfélék-narancs,mandarin, grapefruit, citrom- csak a szűrt leve a rostok nélkül fogyasztható.
Tej és tejtermékek: bélbetegségek esetén gyakori a laktóz intolerancia, amikor a tejcukrot bontó enzim részlegesen vagy teljesen hiányzik. Ezért nem javasolt tej, és tejtermékek-főleg a zsír dús tejtermékek-fogyasztása (pl. tej, tejföl, tejszín, zsíros sajtok és sajtkrémek, vaj). Kivételt képeznek a savanyított tejtermékek: kefir, joghurt-főként az élő flórával dúsított termékek, amelyek a normál bélbaktérium flóra megtartását, erősítését segítik elő. A joghurton kívül sovány túró (önmagában, vagy zöld fűszerekkel), sovány sajtok- reszelve, krémnek elkészítve beépíthetők az étrendbe.
Fűszerek: rosszabb időszakban gyakoribb probléma az étvágytalanság és a testsúlyvesztés. Ezért arra kell törekedni, hogy minél ízletesebb ételekből álljon a beteg étrendje, minél étvágygerjesztőbb fogások között tudjon válogatni. A hagyományos magyar fűszerek-feketebors, pirospaprika-és más csípős fűszerek, mint például chili helyett inkább a zöld fűszerek javasoltak. Az ételek elkészítéséhez használható fűszer, pl. a borókabogyó, borsikafű (a fekete őrölt bors helyett), a babérlevél, rozmaring, majoránna, fahéj, tárkony, lestyán, citrusfélék héja, és préselt leve. A heveny periódusban a cukrot, a nagy mennyiségű cukorral készült ételeket kerülni kell, mesterséges édesítő szerekkel (Poliseet, Polisweet, Süssina, Édeske, Canderel stb.) lehet helyettesíteni. Krónikus gyulladásnál kis mennyiségben lehet cukrot használni, ám jobb mézet, és mesterséges édesítőszert használni.
Élvezeti szerek: Az alkohol, feketekávé, erős tea még kisebb mennyiségben sem javasolt, ugyanígy nem ajánlottak az édes sütemények, szörpök, szénsavas üdítők, kóla. Bélbetegek számára szomjoltónak inkább hígított frissen préselt gyümölcs-és zöldséglevek, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák adhatók.
Húsok és felvágottak: a húsok közül a zsírszegény húsok, elsősorban lebőrözött csirke, pulyka és hal jön szóba. A húsételek elkészítésénél kerülni kell a bő olajban sütést (Pl.: rántott hús, párizsi szelet…), inkább pároljunk, főzzünk,teflonban süssünk.A húsokat jó puhára készítsük,vágjuk apróra vagy daráljuk le.
A felvágottak közül a zsírszegények és kevésbé fűszerezettek ajánlottak.Ezeket is darálva,krémnek elkészítve kínáljuk. Nem ajánlottak a füstölt, túl fűszeres, csípős és zsír dús termékek, pl. szalonna, kolbász akár kis mennyiségben sem.
Tojás: ételek készítéséhez használható, önálló ételként főtt reszelt tojás, lágy tojás, tükör-tojás formájában fogyasztható kisebb mennyiségben (amennyiben panaszt nem okoz).
/Horváthné Stemler Dóra/