Bélbetegek diétája
A bélrendszer szervi megbetegedései közé többféle ok miatt létrejövő, különböző elváltozásokkal,gyulladással járó kórkép tartozik. Ebbe a csoportba sorolhatók a gyulladásos bélbetegségek. A betegség lefolyásában heveny fellángolás és nyugodt periódus váltja egymást.
Mit szabad enni akut gyulladás során?
Heveny bélgyulladás esetében fő szempont a bél tehermentesítése, a fokozott energiaigény biztosítása. Amennyiben hasmenés áll fenn, a széklettel távozó folyadék és elektrolitok pótlása elengedhetetlen.
–Az első 1-2 napon híg tea javasolt ízesítés nélkül, vagy a cukor helyett mesterséges édesítővel ízesített kamilla, hársfa tea egész nap, apró kortyonként. Háztartási keksz, korpovit keksz fogyasztható naponta többször 3-4 darabonként.
–Következő napon már fogyasztható zsírtalanított, átszűrt zöldségleves, almából készített gyümölcspüré. A továbbiakban bővíthető az étrend főtt, sovány hússal, párolt hallal, főtt burgonyával, főtt rizzsel, vizes burgonyapürével, kétszersülttel, pirított zsemlével, pirított kenyérrel.
-Az 5. naptól fokozatosan térhetünk vissza a megengedett táplálkozáshoz az alábbiakban részletezett diétás alapelvek betartásával.
Mire kell ügyelni a diéta során?
A diéta során az alábbi főbb feltételeket ajánlott szem előtt tartani.
-Napi meghatározott tápanyagszükséglet (vitaminok, ásványok, fehérjék, szénhidrátok…) elfogyasztása.
-A napi 3 főétkezés mellett kisebb adag tízórai, uzsonna, esetleg utóvacsora beiktatása.
-Az étrend zsírtartalmának mérséklése, a zsírok közül a telítetlen zsírsavak (hidegen sajtolt olajok) arányának növelése ajánlott.
-Kerülni kell a túl fűszeres, füstölt és csípős ételeket!
-Ügyelni kell az ételek hőmérsékletére: nem javasolt a túl hideg és forró táplálékok fogyasztása.
-Nagyon fontos az ételek alapos megrágása az emésztés elősegítése érdekében.
-Az optimális folyadékbevitel 1,5-2 liter, víz,szénsavmentes ásványvíz, gyógytea, valamint hígított gyümölcs- és zöldséglevek formájában.
Ajánlott élelmiszerek:
A betegek sokszor az elfogyasztott ételben keresik a betegség kiújulásának okát, pedig annak a természetéből eleve adódik a kiújulásra való hajlam. Csak azokat az ételeket indokolt kihagyni, amelyek ismételten panaszt okoznak.
Gabona és sütőipari termékek: ha nincs túlérzékenység, gyakorlatilag megszorítás nélkül fogyaszthatók. Így ajánlott a búzaliszt, kukoricaliszt, búzadara, rozsliszt, az ezekből készült kenyerek, péksütemények, burgonyás kenyér. A rost dús pékipari termékek (Pl.: korpás zsemle, kenyér stb.), ha panaszt nem okoznak, akkor kisebb mennyiségben fogyaszthatók!
Burgonya, rizs: az étrendben fontos helyet foglal el a burgonya, egyrészt tápértéke, másrészt rost-, vitamin-és ásványi anyag-tartalma miatt. Ajánlott elkészítési módok a főzés, párolás, grillezés. Nem javasolt viszont a bő olajban, zsírban sütés (Pl.: hasábburgonya…). A rizs akár a gyulladás heveny szakaszában, akár a panaszmentes időszakban fogyasztható köretként, önálló ételként, gyümölccsel, párolt zöldségekkel együtt.
Zöldségek, gyümölcsök: a zöldségek és főzeléknövények (amelyek panaszt nem okoznak), az étrendbe nagyon jól beilleszthetők. A zöldségek szerepelhetnek saláták alapanyagaként, önállóan, köretként, tölteléknek és főzelékként egyaránt. Főzéskor friss zöldségeket, esetleg mirelitet használjunk. Ezzel szemben a túl sok tartósítószert, adalékanyagokat tartalmazó konzervek felhasználása nem ajánlott. Fogyasztásra javasoltak: fejes saláta, sárga és fehérrépa, paraj, sóska, tök, zsenge vagy áttört (szűrt) zöldborsó és zöldbab. Kerülni kell: káposztafélék, szárazbab, fejtett bab, lencse fogyasztását.
Gyümölcsök közül az apró magvasok (szőlő, eper, szeder, ribizli, málna) szűrt lében-az apró magvak nélkül fogyaszthatók. A többi gyümölcs kompótnak, befőttnek, vagy hámozva fogyaszthatók. Vannak olyan gyümölcsök-banán, szilva, sárgabarack-, amelyek áltálában a beleket fokozott működésre késztetik. Ezeket óvatosan ki kell próbálni, mert ami az egyik embernél székletlazító vagy hashajtó hatású, az a másiknál éppen székrekedést okoz. A gyümölcsök közül is természetesen az ép, friss, folyóvízzel alaposan megtisztított, vagy mélyhűtött termékek javasoltak. Fogyasztásra javasoltak: alma, őszibarack, cseresznye, meggy, mandarin, narancs.
Tej és tejtermékek: bélbetegségek esetén gyakori a laktóz intolerancia(de ez egyénenkén változhat), amikor a tejcukrot bontó enzim részlegesen vagy teljesen hiányzik. Ezért nem javasolt tej, és tejtermékek-főleg a zsír dús tejtermékek-fogyasztása (Pl.: tej, tejföl, tejszín, zsíros sajtok és sajtkrémek, vaj). Kivételt képeznek a savanyított tejtermékek: kefir, joghurt-főként az élő flórával dúsított termékek, amelyek a normál bélbaktérium flóra megtartását, erősítését segítik elő. A joghurton kívül sovány túró (önmagában, vagy zöld fűszerekkel), sovány sajtok beépíthetők az étrendbe.
Fűszerek: rosszabb időszakban gyakoribb probléma az étvágytalanság és a testsúlyvesztés. Ezért arra kell törekedni, hogy minél ízletesebb ételekből álljon a beteg étrendje, minél étvágygerjesztőbb fogások között tudjon válogatni. A hagyományos magyar fűszerek-feketebors, pirospaprika-és más csípős fűszerek, mint például chili helyett inkább a zöld fűszerek javasoltak. Az ételek elkészítéséhez használható fűszer, pl. a borókabogyó, borsikafű (a fekete őrölt bors helyett), a babérlevél, rozmaring, majoranna, fahéj, tárkony, lestyán, citrusfélék héja, és préselt leve. A heveny periódusban a cukrot, a nagy mennyiségű cukorral készült ételeket kerülni kell, mesterséges édesítő szerekkel (Poliseet, Polisweet, Süssina, Édeske, Canderel stb.) lehet helyettesíteni. Krónikus gyulladásnál kis mennyiségben lehet cukrot használni, ám jobb mézet, és mesterséges édesítőszert használni.
Élvezeti szerek: Az alkohol, feketekávé, erős tea még kisebb mennyiségben sem javasolt, ugyanígy nem ajánlottak az édes sütemények, szörpök, szénsavas üdítők, kóla. Bélbetegek számára szomjoltónak inkább higított frissen préselt gyümölcs-és zöldséglevek, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák adhatók.
Húsok és felvágottak: a húsok közül a zsírszegény húsok, elsősorban lebőrözött csirke, pulyka és hal jön szóba. A húsételek elkészítésénél kerülni kell a bő olajban sütést (Pl.: rántott hús, párizsi szelet…), inkább pároljunk, főzzünk, grillezzünk, teflonban süssünk. A felvágottak közül a zsírszegények és kevésbé fűszerezettek ajánlottak. Nem ajánlottak a füstölt, túl fűszeres, csípős és zsír dús termékek: Pl.: szalonna, kolbász akár kis mennyiségben sem.
Tojás: ételek készítéséhez használható, önálló ételként főtt tojás, lágy tojás, tükör-tojás formájában fogyasztható kisebb mennyiségben (amennyiben panaszt nem okoz).
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kóstolgatni kell mert van akinek az is panaszt okoz ami másnak nem.A kóstolgatás azt jelenti hogy először egy két falatot eszünk az adott ételből aztán figyeljük a szervezetünket hogy jelez e ha igen akkor kihagyjuk az adott ételt vagy újra lehet vele próbálkozni később.Mindent óvatosan próbáljunk azért! Olyat ne hagyjunk ki ami nincs indokolva fontos a változatosság kereteken belül itt is!
/Horváthné Stemler Dóra, dietetikus/