Diétás tanácsok vérszegénységben
Az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) szerint világszerte 1,3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának mintegy 30 % – a szenved vérszegénységben. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vér vörösvérsejt száma, illetve a hemoglobin tartalma csökken. A vérszegénységnek számos oka lehet, ezek közül az egyik a tápanyaghiány, a vas, a B12, és a folátok hiánya. A földön 500 – 600 millió ember vérszegénységét a vashiány okozza, ennek 80 % – a női nemet érinti. A vas a vörösvérsejtek festékanyagának a hemoglobinnak a felépítésében vesz részt, így hiánya esetén a szervek nem kapnak elég oxigént, ezért fáradékonyabbak, fertőzésekre hajlamosabbak leszünk. A súlyos vashiány – azaz vérszegénység – jele a légszomj, és a szapora légzés, mert a szív gyorsabban pumpálja a vért, a tüdő pedig fokozza az oxigénfelvételt. Vas szükséges az izmokban lévő oxigénszállító fehérje a mioglobin előállításához is. Ezekből kiderül hogy, az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyag a vas.
A vas az élelmiszerekben két formában van jelen. Az állati eredetű élelmi anyagok ( pl : máj, húsféleségek, tojás, tejtermékek ) vaskészlete HEM kötésű, míg a növényeké a NEM HEM kötésű. Ez azért fontos, mert a HEM kötésű vas 2x, 3x jobban felszívódik.
A vas felszívódását számos más tényező is befolyásolja:
CSÖKKENTI : csersav ( tea, kávé ), fitátok ( gabonafélékben, korpában találhatók ), az oxalátok ( spenót, sóska, rebarbara ), a túlzott rostbevitel, egyes fehérjék pl : tehéntejfehérje.
NÖVELI : a C – vitamin, a folsav, az állati eredetű fehérje.
A vashiányos vérszegénység fokozatosan alakul ki, ami végül állandó fáradtsághoz, légszomjhoz, szédüléshez, munkavégzési nehézségekhez vezet.
A vashiány okai :
– táplálékunkban kevés a vas
– csökkent a vas felszívódása
– fokozott az igény ( terhesség, szoptatás )
– vérvesztés történik ( gyomor – bélvérzés, erős menstruáció )
– ha sok felszívódást gátló anyagot fogyasztunk.
Sok esetben több tényező együttes okozza a vashiányt :
- serdülő ( először menstruáló ) lányoknál, ha fogyókúráznak
- vegetáriánus étrend esetén ( főleg a szigorú vegán étrend – csak növényi eredetű táplálék fogyasztása )
- áldott állapot, szoptatás ( a terhesség második felétől és a szoptatás során napi 0,5 mg – mal nő az anya vasszükséglete ).
LEGFONTOSABB ÉTRENDI TANÁCSOK :
- lehetőleg naponta minden főétkezés tartalmazzon húst, húskészítményt
- minden étkezés tartalmazzon C- vitamint ( citrusféléket, paprikát, paradicsomot, retket, salátát, csipkebogyót stb )
- máj ( legjobban felszívódó vasat tartalmaz), de csak hetente 1x fogyasszuk
- hetente legalább 2x hal
- nagyobb mennyiségű teát, kávét ne fogyasszunk
- napi fél liternél ne legyen több a tej ( tehéntejfehérje és a magas kalcium tartalom gátolja a vas felszívódását, ezért a vastabletta és a tej fogyasztása között legalább két óra teljen el.
- Köretként legalább heti 5x zöldség és főzelékféle legyen.
Ma már sok a vassal dúsított kenyér és tésztaféle, és a vassal dúsított müzli, gabonapehely (vassal dúsított müzli és gabonapehely : 30 g – ban 4 – 6 mg vas van ).
Orvosi javaslatra tápszert is lehet fogyasztani :
Nutridrink powder por alakú tápszer 100 g – 7,5 mg vas van.
Nutridrink iható tápszer 2 dl – 4,8 mg vas van.
Ensure plus iható tápszer 2 dl – 4,2 mg vas van.
Orvosi javaslatra vastabletták is szedhetők, a rendszeres orvosi és laborérték ellenőrzés szükséges.
B12 – vitamin (kobalamin )
Napi szükséglet : 2 mikrogramm.
Forrásai : főleg a májféleségek, szív, tüdő, vese, húsféleségek, tojás, tejtermékek.
Jellegzetessége, hogy csak állati eredetű táplálékokban található meg, így a szigorú vegán (csak növényi eredetű táplálékot fogyasztók) étrend esetében a hiánya gyakrabban fordul elő. Felszívódásához a gyomor fali sejtjei által termelt intrinsik faktorra (gyomorban termelődő fehérje) van szükség, a sejtekbe jutásához, illetve aktiválódásához pedig folátra.
Elégtelen felszívódást okoz :
- gyomor alsó felének gyulladása, gyomoreltávolítás
- bélgyulladások
- fogamzásgátlók szedése
A B12 felszívódását növeli :
– a folsav
– a többi B – vitamin
– a C – vitamin.
A B12 hiányos vérszegénység lassan alakul ki, mivel a szervezet a májban raktározni képes.
HIÁNYTÜNETEK :
- kimerültség, állandó fáradtság, szédülés, sápadtság
- idegrendszeri tünetek ( szimmetrikus érzészavar karokon, lábakon )
- szájnyálkahártya és nyelvgyulladás
- vészes vérszegénység.
B12 vitamin hiányát csak állati eredetű táplálékból tudjuk fedezni. Májat, húsokat, halat, tojást, tejtermékeket kell fogyasztani. Vegán étrendűek B12 tartalmú étrend kiegészítőt szedjenek. Gyomoreltávolítás esetén B12 injekciós pótlása a teendő.
FOLÁT
A folát hasonló hatású anyagok gyűjtőneve, amelyeknek alapvegyülete a folsav. Napi szükséglet : 0,2 – 0,4 mg.
Forrásai : friss zöldségek, gyümölcsök, élesztő, belsőségek. Folátnak szerepe van egyes fejlődési rendellenességek megelőzésében. B12 és B6 vitaminnal együttműködve szerepet játszik a vérképzés biztosításában. Hiánya esetén a vérsejtek minden típusának száma lecsökken, így vérszegénység alakul ki. Nyelvgyulladás, gyomor és bélrendszeri zavarok, hasmenés, fáradtság, szédülés is a hiánytünetek közé tartozik.
Felszívódást csökkenti :
- colitis ulcerosa, chron betegség, lisztérzékenység
- alkoholizmus
- fogamzásgátlók szedése
- dohányzás
- hőérzékeny !!
A betegség gyakrabban fordul elő anorexiás, daganatos betegnél, idős embereknél, vagy akik kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Felszívódását elősegíti a többi B vitamin. Folsavhiány esetén minél több friss zöldséget ( brokkoli, paradicsom, cékla, spárga, paraj ). Gyümölcsöket, olajos magvakat, dióféléket, kenyeret, élesztőt fogyasszunk.
Végezetül megállapíthatjuk, hogy egy a mai ajánlásoknak megfelelő, egészséges étrenddel elkerülhetjük a vérszegénység okozta kellemetlen tüneteket, és egy minden szempontból megfelelőbb, teljesebb életet élhetünk.
/Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/