Bélbetegek diétája - pépesítéssel. A bélrendszer szervi megbetegedései közé többféle ok miatt létrejövő, különböző elváltozásokkal járó kórkép tartozik. Ezek közé tartozik, amikor a bél kímélete mellett fontos, hogy pépesítsük az étrendünket, a könnyebb emésztés miatt. Mire kell ügyelni a diéta során? A diéta során az alábbi főbb feltételeket ajánlott szem előtt tartani. Napi meghatározott tápanyagszükséglet (vitaminok, ásványok, fehérjék, szénhidrátok…) elfogyasztása. A napi 3 főétkezés mellett kisebb adag tízórai, uzsonna, esetleg további vacsora beiktatása. Az étrend zsírtartalmának mérséklése, a zsírok közül a telítetlen zsírsavak (hidegen sajtolt olajok) arányának növelése ajánlott. Kerülni kell a túl fűszeres, füstölt és csípős ételeket! Ügyelni kell az ételek hőmérsékletére: nem javasolt
Bővebben...-
-
A CANDIDIÁZIS ÉTRENDI KEZELÉSE. A candida elleni kezelésnek két fontos összetevője van:gyógyszeres kezelés és diéta. A diéta célja: a candida számára kedvező feltételeket nyújtó táplálékok visszaszorítása élelmiszerekben előforduló egyéb sarjadzó és penészgombák kerülése fennálló allergiát kiváltó élelmiszerek kiiktatása Mit ne fogyasszon: -cukor,méz -finomított malomipari termékek -élesztő tartalmú ételek(kenyér,pékárú,tészták) -aszalt gyümölcsök -bolti müzlifélék -kefír -alkohol(sör,bor,pálinka) -ecet -konzervek,készételek -újramelegített ételek -erjesztett élelmiszerek -ecetes savanyúság,savanyú káposzta,kovászos uborka -gomba -camamber sajt,érlelt sajtok -combucha tea -földimogyoró,pisztácia(gyakran penészes) Mit szabad ennie: Fogyasztás előtt alapos mosás!(élesztő és penészgomba szennyeződés miatt) -friss zöldségek (padlizsán,karfiol,brokkoli,uborka,sárgarépa,zöldpaprika,burgonya, petrezselyem,retek,kelbimbó,cékla,káposzta,fejes saláta,zeller,spárga,spenót,spárga,paradicsom, hagyma) Ritkábban: bab,borsó,kukorica,szója -gabonafélék (teljes őrlésű termékek, zab, barnarizs, hajdina,kása (barna rizs, zab, köles, árpa, hajdina), hamlet, puffasztott búza, rizs, kölesgolyó) -friss gyümölcsök (ananász,sárgabarack,citrom,narancs,grapefruit,bogyós gyümölcsök,papaya,őszibarack,szilva, ritkábban:avokádó,alma,körte,cseresznye,nektarin,banán,szőlő -húsfélék (sertés,marha,baromfi,hal,vadhúsok,rákfélék,kagylófé-lék) -tojás -diófélék,magvak(kivéve földimogyoró és pisztácia) (mogyoró,lenmag,mandula,szezámmag,napraforgó-mag,dió),mandulatej, -hidegen sajtolt olajfélék -kenyérfélék-,szódás kenyér,házi sütemények barnalisztből,élesztő és cukor nélkül(sütőporral,édesítővel),macesz -natúr joghurt(élőflórás),aludttej,tejföl,túró -sajtok
Bővebben... -
Vesekő diétája A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek, egy részük anyagcseretermék, más részük a táplálékok természetes alkotórésze. Bizonyos alkati tényezők és betegségek megkönnyítik a kőképződést, kedvező feltételéket nyújtanak a vizelet valamelyik alkotóelemének kikristályosodására. A már meglévő kövek esetében a gyógyszeres ill. műtéti megoldáson túl is fontos kiegészítő lehet a diéta. A diéta célja: a meglévő kő növekedésének megakadályozása, illetve az új kő képződésének megelőzése. A diéta viszonylag sószegény, erős fűszerektől mentes, vitamingazdag. Fontos a bő folyadékfogyasztás (2-3 liter naponta). Leggyakoribb vesekő fajták: - húgysavkő - kalcium-oxalátkő - foszfátkő - egyéb (cystin, xantin, vegyes) A kövek különböző összetételűek lehetnek, a diéta ennek alapján alakítható ki. A bőséges folyadék fogyasztásnál fontos, hogy a
Bővebben... -
Vesebetegek étrendje Az emésztés során a szervezetben olyan salakanyagok keletkeznek, amelyeket a vese választ ki a vérből és a vizelettel eltávolítja a szervezetből. Ha a vese elégtelenül kezd működni,felszaporodnak a káros anyagcseretermékek, melynek tünetei : fáradékonyság, étvágytalanság,hányinger,fogyás,bőrviszketés stb. Ilyenkor a vese több vizelet ürítésével igyekszik a szervezetet a nemkívánatos anyagoktól megóvni, ám ha végül már nem képes a méreganyagokat kiválasztani, kevesebb vizelet ürül,és a szervezetben megnő az ártalmas anyagok mennyisége. Az étrend célja: A megfelelő diétával kiegészített gyógyszeres kezelés lassítja, megállítja a veseműködés romlását. Az ajánlott fehérjebevitelt mindig a kezelő orvos határozza meg. Az ajánlott szénhidrátbevitelt is a kezelő orvos határozza meg . Az étrend lényege: Az
Bővebben... -
Dializált betegek étrendje Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-, sav-bázis és elektrolitegyensúlyt. Ugyanakkor nem pótolja a vese hormonális (endokrin) funkcióit, a salakanyagok eltávolítása sem teljes, ezért van szükség diétára és speciális gyógyszerek szedésére. A diéta függ a kezelés fajtájától (haemodializis (HD), peritonealisdializis (PD)), az egyén tápláltsági állapotától, és egyéb betegségeitől. A cél a beteg állapotromlásának megakadályozása, a megváltozott elektrolit értékek helyreállítása, és az ödéma elkerülése. Diéta jellemzői, a dializált beteg étrendjének céljai: A két dialízis között a beteg jól érezze magát, minél kevesebb folyadékkal terhelje szervezetét. Étrendje legyen káliumszegény, hogy ne legyenek izomfájdalmai
Bővebben... -
Ez úton szeretnénk tájékoztatni a kedves vásárlóinkat, hogy 2018. novemberben NÉBIH ellenőrzés történt, amely a termékeink előállításában, a labor tisztaságában és a közölt információkban mindent rendben talált. Egy javasolt változtatást tettünk és a jövőben is szeretnénk ennek megfelelően cselekedni: - minden a termékre vonatkozó információt és csak azokat a termékeknél olvashatják majd - minden a hatásra, hatóanyagokra és egyéb orvosi - tudományos leletekre vonatkozó ismereteket "A sáfrány" fejezetben, a megfelelő részeknél, illetve az aktualitásokat a "Hírek" fejezetben találják meg a vonatkozó nemzetközi tudományos közleményekkel alátámasztott rövid cikkek formájában. Remélem ezzel a változtatással is sikerült olvasóink, vásárlóink jobb tájékoztatását biztosítanunk.
Bővebben... -
A Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS) helyes étrendi kezelése Hazánkban a policisztás ovárium szindróma (PCOS) a cukorbetegség előfordulási gyakoriságának mértékével vetekszik. Az anyagcsere betegség hátterében örökletes inzulinrezisztencia állhat, amely egy terheléses inzulinvizsgálatból igazolható. A "genetikától" és életmódtól függően a betegség mindenkinél másképp jelenik meg, tehát a betegségnek nincsenek mindenkire egyformán jellemző tünetei. A változatos tüneti képben a leggyakrabban megjelenők az alábbiak: nőgyógyászati panaszok, menses zavar, jellegzetes elhízás, derék/csípő körfogat-hányados növekedése, magas vérnyomás, bőrkiütések, szív és érrendszeri eltérések, vérzsír emelkedés. A PCOS kezelésének fontos pillére, hogy a különböző szakterületek szorosan együttműködjenek. Bár a betegség teljességgel nem gyógyítható, de jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatóak és a szövődmények
Bővebben... -
A szeretetben, csendesen, családi körben eltöltött Karácsonyi Ünnepek után kívánunk Boldog, Vidám Új Esztendőt: Saffron
Bővebben... -
Étrendi tanácsok - a csontritkulás megelőzésére A csontritkulás megelőzésében fontos szerepe van az étrendünknek és a mozgásnak. A csontritkulás kockázati tényezői: nagyon sovány testalkat, alacsony női nemi hormon(ösztrogén) szint, tartósan alacsony Ca és D- vitamin ellátottság, mozgásszegénység, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás. Az étrend célja: a megelőzés. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása, naponta 800-1200mg kalcium, szoptatás alatt és idős korban 1200-1500 mg. A kalcium hasznosulását elősegítik: Vitaminok: elsősorban a D-vitamin jelenléte, ezen kívül az A, a C, és a K-vitamin Tej és tejtermékekben található tejcukor és kazein Állati fehérjék a táplálkozásban Ásványi anyagok és nyomelemek(Mg, Zn) Rendszeres mozgás A kalcium hasznosulását gátolják: Túl sok fehérje, és zsiradékfogyasztás.
Bővebben... -
! Az alábbi cikket a NÉBIH oldalán találtam. Rendkívül hasznos információkat tartalmaz, ezért minden kedves e-vásárlónak a figyelmébe ajánlom. Nem találtam szerzőt, de a szerői jogokra vigyázva hangsúlyozom, hogy a cikk teljes terjedelme a NÉBIH oldaláról származik, tehát nem saját szerzemény. Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai 2016. szeptember 28. Az internetes kereskedelem szerepe napjainkban folyamatosan nő. Az internet felhasználók többsége rendszeresen vásárol terméket vagy szolgáltatást a világhálón, az értékesített termékek jelentős része élelmiszer. A vásárlás ezen formájának legnagyobb előnye a rugalmasság, hogy a szolgáltatások otthonról bármikor igénybe vehetők, azonban ez az új piaci szegmens számos kockázatot is rejt magában. Ahogy más ágazatokban, az internetes kereskedelem területén
Bővebben...