Fogszuvasodás megelőzés étrenddel
Az egészséges fogazat kialakulásában megfelelő mennyiségű energia és fehérje és ásványi anyagok közül a Ca,Mg,P,fluorid továbbá D,A,C,B vitamin és folsav szükséges.
Fogszuvasodás kialakulása ellen ható tényezők sokrétűek lehetnek. A táplálék zsírtartalma, fehérje tartalma a kálcium és foszfor tartalma is befolyásolhatja. Az intenzív rágás kedvezően hathat és megtisztítja a fogakat a lepedéktől. Rágás közben fokozódik a nyálelválasztás, így a nyálvédő szerepe is fokozódik. A cukrok fogyasztásakor képződő más összetételű nyál fokozhatja a fogszuvasodás esélyét, viszont az erőteljes rágás csökkenti azt.
A zöldségfélék szinte mindegyike jótékony hatású úgy hogy bátran fogyasszuk őket nyersen is .
A gyümölcsöknél a legjobb választás, ha nyersen fogyasszuk őket minél többször. Kerülendőek az aszalt gyümölcsök, cukrozott befőttek, lekvárok, szörpök gyümölcslevek.
Gabonaipari termékek közül a legjobb a teljes kiőrlésű búzaliszt és belőlük készült pékáruk, száraztészták. A natúr cukrozatlan zabpelyhek is jótékonyak lehetnek nemcsak ebből a szempontból, hanem rostbevitel miatt is. Nem ajánlottak a magas cukortartalmú finom pékáruk pl.:kakaós csiga, lekváros táska vagy csak ritkán fogyasztva.
Tej és tejtermékek közül tej kefir, joghurt sovány vagy félzsíros tehéntúró, sovány sajtok, cukrozatlan gyümölcsjoghurtok, zsírszegény tejföl. Nem ajánlott cukrozott tejtermékek.
Tojás és húsok, húskészítmények, halak közül a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozásnak megfelelő irányelvek az adottak.
Szoros összefüggés mutatkozik a cukorfogyasztás és a fogszuvasodás kialakulásában. Minél édesebb és minél tapadósabb az édesség annál tovább tartózkodik a szájban és annál jobban károsíthatja a fogakat. Helyes a különböző italok, cukrok helyett mesterséges vagy természetes édesítőset választani. Az édességek között egyre több xilittel készül, ami mint kimutatták fogvédő hatású lehet. Ha nagyon vágyunk valami édesre akkor válasszuk a fogbarát termékeket az egészséges táplálkozás keretein belül.
/Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/