A Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS)
helyes étrendi kezelése
Hazánkban a policisztás ovárium szindróma (PCOS) a cukorbetegség előfordulási gyakoriságának mértékével vetekszik. Az anyagcsere betegség hátterében örökletes inzulinrezisztencia állhat, amely egy terheléses inzulinvizsgálatból igazolható. A “genetikától” és életmódtól függően a betegség mindenkinél másképp jelenik meg, tehát a betegségnek nincsenek mindenkire egyformán jellemző tünetei.
A változatos tüneti képben a leggyakrabban megjelenők az alábbiak: nőgyógyászati panaszok, menses zavar, jellegzetes elhízás, derék/csípő körfogat-hányados növekedése, magas vérnyomás, bőrkiütések, szív és érrendszeri eltérések, vérzsír emelkedés.
A PCOS kezelésének fontos pillére, hogy a különböző szakterületek szorosan együttműködjenek. Bár a betegség teljességgel nem gyógyítható, de jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatóak és a szövődmények megelőzhetőek. A gyógyszeres kezelés szükségességét és tartalmát az orvos állapítja meg. A helyes diéta megtartása fontos része a terápiának, a gyógyulásnak.
Az étrend alapja az egészséges táplálkozáson alapul.
- Étkezzen naponta 2-3 óránként napi ötszöri étkezésre elosztva. A napi 5 alkalomra szétosztott étkezéssel növelheti a szellemi koncentrációt, megelőzheti a fejfájás és különböző emésztőrendszeri megbetegedések kialakulását.
- Csökkentse a cukor fogyasztását!
- Csökkentse a napi összes zsiradékfogyasztást, válassza mindenből az alacsonyabb zsírtartalmút, figyelje a címkét olvassa el alaposan
- részesítse előnyben alacsony glikémiás indexű élelmiszereket GLIKÉMIÁS INDEX : A glikémiás index (GI) azt fejezi ki %-ban, hogy a vizsgált szénhidrát milyen mértékű étkezés utáni vércukoremelő hatással rendelkezik, a szőlőcukor vércukoremelő hatásához képest
- 90-120% malátacukor, méz, cukrozott üdítők, burgonyapüré, főtt burgonya, cornflakes, datolya, fehér kenyér-zsemle
- 70-90% fehér kenyér, zsemle, kifli, abonett, puffasztott búza, kétszersült, kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, félbarna kenyér, hagyományos kelt tészták, kalács, görögdinnye, sült burgonya
- 50-70% zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán, ananász, cukrozatlan gyümölcsféle (100%-os), zöldborsó, müzli, kivi 30-50% tej, joghurt, kefir, hazai gyümölcsök, durum tészták, narancs, tejszínes fagylaltok, vadrizs
- 30% alatt gyümölcscukor, szorbit, diabetikus méz, lencse, bab, dió, korpás müzli, grapefruit, szójatej
- 15% alatt spárga, brokkoli, mogyoró, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, zöldbab, saláták, paprika, spenót, cukkini, tök, paradicsom,
- Csökkentse a napi só bevitelt!
- Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot,a szomjúság oltására legjobb a víz! Rostok jótékony hatása semmit sem ér, ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék bevitel mellette.
- Mozogjon rendszeresen!
- Figyeljen oda a napi jól elosztott szénhidrát mennyiségére,A reggelit semmiképp ne hagyja ki. A nap folyamán ebédre fogyassza a legtöbb szénhidrátot, ezt kövesse a vacsora, majd a reggeli és végül a kisétkezések szénhidráttartalma.
- Fontos a stressz kezelő módszerek elsajátítása.
- A dohányzás felfüggesztése és minél további absztinencia tartása kívánatos.
- Mérsékelt alkoholfogyasztás, az alkoholbetegségben pedig csakis az absztinencia megtartása jöhet szóba.
- Desszertet a nap folyamán lehetőleg csak egyszer, a főétkezés utolsó fogásaként fogyasszunk, hiszen könnyen lehet, hogy anélkül is teljes volt az étkezésünk és nincs szükség további „bónuszokra” a jó közérzetünk kialakulásához.
- Fogyasszunk napi rendszerességgel gyümölcsöt és zöldséget! Vitamin bombáik rendkívül előnyös hatással vannak a szervezetünkre. Hazánk gyümölcs és zöldség ellátottsága szerencsére kiváló, használjuk ezt ki! Mindig legyen a táskánkba valami finom falat, amit elrágcsálhatunk, ha éppen úgy tartja kedvünk. Jó barátainknak annyi jótékony tulajdonsága van, hogy azt felsorolni is sok lenne.
- Növelje a rostbevitelt: asztalunkra lehetőleg mindig kerüljön teljes kiőrlésű pékárú is, lehet az graham, rozs, tönköly, stb. hogy pontosan milyen fajtájú az ízlés dolga, rosttartalmuk kiemelkedően fontos.
/Horváthné Stemler Dóra dietetikus/