A tejcukor-érzékenység diétás kezelése
A tejcukor-intolerancia a vékonybél nyálkahártyájában található tejcukorbontó enzim (laktáz) hiánya vagy csökkent működése következtében jön létre. Ennek következtében a tejcukor hasítása és felszívódása elmarad, s bontatlanul kerül a vékonybél alsóbb szakaszába. Itt a tejcukor egyrészt ozmotikus hatása révén vizet szív magához és a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok szaporodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a perisztaltikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak. Bizonyos mennyiségű tejcukrot az esetek legnagyobb részében panaszok nélkül el lehet fogyasztani, ezért a jól emésztett, panaszt nem okozó laktóz mennyiséget egyénileg kell beállítani.
Az étrend célja hogy a tüneteket és panaszokat megszüntessük. A diéta lényege kihagyni vagy elhagyni a tejcukrot.
A kezelésnek három módja van :
- nem fogyasztja a tejcukrot vagyis ez a diétás étkezést jelenti
- mesterségesen pótolja a hiányzó laktáz enzimet, amikor tejtartalmú ételt fogyaszt Galantase por, Lactase rágótabletta
- a két lehetőség kombinálása
A nyersanyag-válogatás a tejcukor tartalom alapján történik.
Gabona magvak és őrlemények :A liszt, búzadara, rizs, zabpehely korlátozás nélkül alkalmazható, de a tejben főtt változatok csak laktóz mentes tejjel, ill. tápszerrel készülhetnek. Alkalmazhatók főzve, párolva. szárazon pirítva, önálló ételként vagy más ételek elkészítéséhez egyaránt.
Kenyerek és péksütemények: A fehér, félbarna, barna kenyerek szabadon fogyaszthatók, azonban a zsemle főképpen a kifli tartalmazhat laktózt, de ez a mennyiség azonban általában nem okoz panaszokat. Szigorú tejcukormentesség esetén vizes kifli és zsemle fogyasztása ajánlott. A többi péksütemény (pl. kalács, lekváros bukta) az egyéni érzékenység függvényében fogyasztható.
Zöldség, főzelékfélék és gyümölcsök Hozzájárulnak a szervezet vitamin- és ásványi anyag ellátásához, ezért nagyon fontos, hogy mindennap szerepeljen az étrendben. A főzelékek, mártások elkészítése során a tej helyettesítésére kiválóan alkalmasak a tejmentes tápszerek, amelyeket az elkészült ételbe keverünk bele. Javasolt továbbá a laktóz mentes tej (Magic Milc) és nagyobb gyerekeknél (6 év felett) a szójatej is.
Diófélék. olajos magvak Magas kalcium tartalmuk végett fogyasztásuk javasolt. Ezek a következők:
– mák , mogyoró ,mandula , dióbél, napraforgómag
Zsiradékok: A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően az állati eredetű zsiradékokkal szemben a növényi eredetűek kerüljenek előtérbe. A tejes margarinok (pl. RÁMA) fogyasztása a beteg egyéni érzékenységének a függvénye: az orvos a vizsgálati eredmények alapján engedélyezi vagy törli az étrendből. Szigorú laktóz mentes diéta esetén tejmentes margarinok (Liga, Delma light, Lincolight) fogyasztása javasolt. A javasolt zsiradékokból sem előnyös egy-egy étkezésre 5-10 g-nál többet fogyasztani.
Friss húsok: A fejlődő szervezet fehérjeszükségletének a kielégítésére a sovány húsok (csirke, pulyka, sertés, hal, nyúl) kiválóan alkalmasak. A húsipari készítmények is tartalmazhatnak adalékanyagként tejcukrot, de ez a mennyiség az esetek többségében nem okoz panaszokat. Szigorú tejcukormentes étrend esetén javasolt a laktóz mentes készítmények fogyasztása (pl. PICK Szeged Rt. termékei, Ringa Húsipari Rt. termékei, Solami Húsipari Rt. Szolnok termékei).
Halak: A halhús fehérjéje teljes értékű, ezért a fehérjeszükséglet fedezésére épp úgy, mint a húsok kiválóan alkalmasak. A halak közül a magas kalcium tartalmú olajos hal, fogas és a busa fogyasztása javasolt.
Tej és tejtermékek :Tejcukor-érzékenységben a tej (a kecske és a juhtej sem) nem fogyasztható. A tej helyettesítésére szolgálnak a korábban már említett laktóz mentes tej (Magic Milk), valamint a tejcukormentes tápszerek és 6 éves kor felett a szójatej. A kakaó helyett fogyasztható a Magic kakaó, amely tejcukrot nem tartalmaz. Növényi eredetű tejek használata lehetséges hat éves kor felett. Ilyenek kókusztej sűrű állaga miatt önálló italként nem javasoljuk de ételkészítésnél tejszín, tejföl helyettesítésére alkalmas. Rizstej, mandulatej,zabtej őket híg állaguk miatt italként alkalmas.
A sajtok közül a kemény és a félkemény sajtok fogyaszthatók. Ezek a következők:
– Ementáli , Pannónia , Cheddár , Parmezán , Trappista , Eidami , Óvári , Köményes sajt , Hajdú, Mozzarella
Tojás Heti 3-4 darab javasolt. Ez lehet önálló étel vagy az ételek elkészítésénél segédanyag, pl. főzelék sűrítésére, lazítására, dúsítására.
Burgonya
Tej nélkül illetve laktóz mentes tejjel készítve minden változatban ajánlott.
Fűszerek, ízesítők Elsősorban a zöld és szárított fűszereket részesítsék előnyben. A leveseknél, főzelékeknél, akik jól tolerálják, használjanak hagymát, fokhagymát, tárkonyt, bazsalikomot, fűszerköményt, babérlevelet, majoránnát, koriandert, sáfrányt, rozmaringot, kakukkfüvet, vasfüvet, szegfűszeget, fahéjat.
Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Szigorú tejcukormentes diéta esetén a garantáltan tejcukormentes édesipari termékek fogyasztása javasolt.
Mire figyeljünk vásárláskor, mit kell figyelni a címkén? – Az alábbi szavakra, kifejezésekre:
- tejcukor,laktóz,tej,tejpor,tejsavó, savópor, savó,tejszínpor,sajt,sajtpor,író,írópor, laktit
- angolul:lactose,milksugar,milk,milkpowder, whey,wheypowder, cream,creampowder, cheese, cheesepowder, buttermilk, lactitol
Hasznos információk még:
- Laktóz Érzékenyek Társasága
- Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján megtalálható a laktózt tartalmazó gyógyszerek listája
- Magyar Táplálékallergia és táplálékintolerancia Adatbank
/Horváthné Stemler Dóra, dietetikus/