Vesekő diétája
A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek, egy részük anyagcseretermék, más részük a táplálékok természetes alkotórésze.
Bizonyos alkati tényezők és betegségek megkönnyítik a kőképződést, kedvező feltételéket nyújtanak a vizelet valamelyik alkotóelemének kikristályosodására.
A már meglévő kövek esetében a gyógyszeres ill. műtéti megoldáson túl is fontos kiegészítő lehet a diéta.
A diéta célja: a meglévő kő növekedésének megakadályozása, illetve az új kő képződésének megelőzése. A diéta viszonylag sószegény, erős fűszerektől mentes, vitamingazdag. Fontos a bő folyadékfogyasztás (2-3 liter naponta).
Leggyakoribb vesekő fajták:
– húgysavkő
– kalcium-oxalátkő
– foszfátkő
– egyéb (cystin, xantin, vegyes)
A kövek különböző összetételűek lehetnek, a diéta ennek alapján alakítható ki.
A bőséges folyadék fogyasztásnál fontos, hogy a nap folyamán egyenletesen történjen a folyadékfelvétel, akár lefekvés előtt és még éjszaka is igyon a beteg. Az étrend bőségesen tartamazzonA és B6 vitamint, mert ezek kőképződést gátolják. A vitamint valamint karotin tartalmú nyersanyagok: máj, tojás sárgája,vaj,tejtermékek, margarin,sárgarépa, kajszibarack,sütőtök. B6vitamin a máj, élesztő, sajt, hal, tojás. A diétánál ha vannak társbetegségek akkor azokat is figyelembe kell venni.
Kálcium-oxalát kő esetén:
- mérsékelni kell az étrend kalcium tartalmát
- tartózkodni kell vagy ritkábban kell fogyasztani és kisebb mennyiségben az oxálsavban gazdag élelmiszereket
- kedvező hatású a B6 és magnéziumban gazdag ételek fogyasztása
- magas oxálsavtartalmúaknarancs, zöldborsó, paraj, a sóska, a retek, a cékla, a szárazbab, a lencse ill. a dió, a mák, a mazsola, és a kávé . A magas cukorfogyasztás elősegítheti a szervezetben az oxálsav termelést, tehát ez is kerülendő
- magas kálcium tartalmú a tej,tejtermékek, szárazbab, szója, lencse,banán, dió, mandula, mogyoró, mák, gesztenye
Diétás előírások húgysavkő esetén:
- az étrend mérsékelt fehérjetartalmú
- csökkentett purintartalmú
- nem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani:
- belsőségek ( vese, velő, máj, tüdő )
- kocsonyahúsok
- vadhúsok
- pácolt, szaftos húsok
- zsíros húsok, húskészítmények
- fűszeres hentesáruk, kolbász
- szalonna, tepertő stb .
- lúgos vegyhatású vizeletet eredményező táplálékok szerepeljenek az étrendben pl:tej, tejtermékek, de a sajtok nem, mandula, gesztenye,kókusz, főzelék és zöldségnövények,, gyümölcsök
- jó hatásúak az alkalikus ásványvizek pl:Salvus,Parádi,Bánfi melyekből 2-3dl javasolt
Diétás előírások foszfátkő esetén:
- vizelet savanyítására kell törekedni
- savas vegyhatásteredményeznek :a hús és húskészítmények, hal, szárnyas, kagyló,tojás, sajt,szalonna, rizs, főtt tészták, száraz sós sütemények, lencse, kukorica, szilva, áfonya, édes sütemények
/Horváthné Stemler Dóra dietetikus/