Fruktóz érzékenység diétája
Fruktóz érzékenység alatt két betegséget különböztetünk meg az egyik a fruktóz intolerancia, amely egy veleszületett anyagcsere betegség, míg a másik a fruktóz malabszorpció, azaz felszívódási zavar. A fruktóz, azaz más néven gyümölcscukor, a gyümölcsökben, mézben található egyszerű cukor. A szacharóz (nádcukor) egyik összetevője (glükóz+fruktóz).
A fruktóz malabszorbció: a fruktóz felszívódása zavart szenved a vékonybélből, nem tud teljes mértékben felszívódni, így tovább kerül a vastagbélbe, ahol erjedésnek indul. Gázok, rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, amik görcsös hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést okoznak. Kísérő tünetei lehetnek még: száraz bőr, testtömeg vesztés, vérszegénység, depresszióra való hajlam, fáradtság, levertség, koncentrációs zavar, körömtöredezettség.
A fruktóz intolerancia : Ritka, veleszületett anyagcsere zavar. A szervezet nem termeli a fruktóz lebontásához szükséges enzimeket, így nem történik meg a fruktóz lebontása a májban.
A diéta alapja a fruktóz és szacharóz (kristálycukor, nádcukor) kihagyása az étrendből.
Édesítésre csak mesterséges édesítőszerek használhatók, stevia, eritrit, vagy ennek keveréke. A cukoralkoholok, pl. szorbit sem javasolt. Szorbitot nagyon sokféleképpen használja az ipar, E420 néven is megtalálható az élelmiszer címkéken.
Fogyasztható
- tej és tejtermékek közül:natúr változatok: kefir, joghurt, tej, író, tejföl, sajt, túró
- húsok közül: minden fajta: csirke, pulyka, sertés, hal, marha
- húskészítmények közül a sonkafélék
- tojás
- zsiradékok közül az állati eredetűek
- gabonafélék közül: fehér liszt és az abból készült termékek: zsemle, kifli (ha nem tartalmaz adalékanyagokat)
- rizs, száraztészta
- zöldségek közül: burgonya max.150g mennyiségben és a zöldségek főtt formában
- gyümölcsök közül: Főtt, fagyasztott, friss gyümölcsöt jobban tolerálják, mint a konzervet.
- szénsavmentes ásványvíz,teák teafűből
- fűszerek közül csakis a natúr fűszerek
- édesítőszerek közül: stevia, eritrit, szőlőcukor, malátacukor
Amit kerülni kell
- tej és tejtermékek közül: édesített, gyümölcsös készítmények pl. gyümölcsjoghurt, vaníliás krémtúró, túró rudi
- húskészítmények közül: felvágottak többsége, kolbászfélék, szóját tartalmazó készítmények, füstölt, pácolt készítmények, konzerv áruk, aszpikos ételek, paradicsomos hal
- gabonafélék közül: felvágottak többsége, kolbászfélék, szóját tartalmazó készítmények, füstölt, pácolt készítmények, konzerv áruk, aszpikos ételek, paradicsomos hal
- zöldségfélék közül: Az étrendben inulin tartalmú nyersanyagok (articsóka, csicsóka) és a hozzáadott inulint tartalmazó élelmiszerek is kerülendők
- gyümölcsök közül: szőlő, banán, alma, körte, füge, birsalmadió, mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia, szamóca, naspolya, cseresznye, csipkebogyó, narancs, mandarin
- italok közül: szörpök, gyümölcslevek, üdítő italok, energia italok
- fűszerek közül: kevert fűszerek, ételízesítők pl. vegeta, levesporok, kész ételek, saláta dressingek, ketchup, mustár, majonéz
- édesítők közül: kristálycukor, porcukor, nádcukor, barna cukor, méz, fruktóz, szorbit (Canderel), cukoralkoholok , szirupok, invert cukor, agavé szirup, juharszirup
- élvezeti szerek közül: alkohol, diabetikus termékek, csokoládék, nápolyik, kekszek, lekvárok, dzsemek, pralinék, fagylaltok, és minden szokványos édesség.
Minden címkét, összetevőt nézzünk meg jó alaposan, mert a készítés során is tehettek bele olyat, amit nem lehet vagy csak keveset lehet fogyasztani!
/Horváthné Stemler Dóra dietetikus/