Az ásványi anyagokról részletesebben
Mind a vitaminokról, mind az ásványi anyagokról nagyon sokat és sokfélét lehet olvasni, de a többség hajlamos előtérbe helyezni a vitaminokat az ásványi anyagokkal szemben azt gondolván, hogy az ásványi anyagok kevésbé fontosak. Pedig ha az ásványi anyagok hiányoznak a vitaminok sem képesek működni, ugyanis a szervezet nem tudja beépíteni azokat.
Az ásványi anyagok azok közé a tápanyagok közé tartoznak amiket kívülről kell bevinni, hiszen az emberi szervezet előállítani őket nem képes, de a megfelelő működéséhez viszont nélkülözhetetlenek az anyagcsere szinte minden folyamatában betöltött fontos szerepük miatt. Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, amelyek legnagyobb része a csontokban található.
Aszerint hogy a testben milyen mennyiségben vannak jelen a különböző ásványi anyagok megkülönböztetünk makro, illetve mikroelemeket. A makroelemek nagyobb mennyiségben, míg a mikroelemeket kisebb mennyiségben fellelhetőek szervezetünkben.
A makro elemek
A mikro elemek (nyomelemek)
Nézzük akkor most először a makro elemeket kicsit részletesebben
Foszfor
A kálciummal együtt alkotott vegyülete a csontok és fogak fontos építőeleme. A csontok, kötőszövetek védelmét szolgálja. Nagy jelentősége van a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcseréjében továbbá az energia tárolásában.
Főbb forrásai:
tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak, tojás, száraz hüvelyesek, gabonaőrlemények, olajos magvak, banán
Kálcium
Nélkülözhetetlen a véralvadásban, az enzimek működésében, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12 vitamin felszívódásában. Tinédzserkorban közreműködik a maximális csontsűrűség kialakításában is. A csont és a fogak építőanyaga, elősegíti a vas felszívódását és a véralvadást. A csontritkulás egyik ellenszereként tartják számon. Részt vesz az ideg- és az izomműködésben. Enyhítheti a vádligörcsöt. Serdülő- és időskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén a szükséges beviteli mennyisége megnő, figyeljünk oda!
Főbb forrásai:
tej és tejtermékek, tojás, száraz hüvelyesek, olajos magvak, teljes őrlésű gabonafélék, paraj, sóska
Kálium
A sejtek fontos alkotóeleme. Részt vesz a fehérjékből és zsírokból felszabaduló energia felszabadításában, a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyban tartása által. Sok enzim és hormonfolyamatot befolyásol. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. A veséket a vér méregtelenítésére ösztönzi. A foszforral együtt elősegíti az agy oxigénellátását, így a tiszta gondolkodást. Megakadályozza a kálcium gyors kiürülését.
Főbb forrásai:
szárazbab, lencse, spenót, paradicsompüré, burgonya, szója, gabonamagvak, banán, mogyoró, mandula, kávé, tea, csokoládé
Kén
Nélkülözhetetlen az egészséges haj és bőrszövetek felépítésében. A test valamennyi sejtjében előfordul. Szükség van rá a csontokat összekötő porc, az izmokat a csontokhoz rögzítő inak és maguknak a csontoknak a megfelelő kialakulásához is. Az egészséges szaporítószervek kialakulásához és működéséhez is elengedhetetlen.
Főbb forrásai:
sovány marhahús, szárazbab, hal, tojás, káposzta
Magnézium
A szervezet valamennyi szövetében raktározódik. Elősegíti a hatékony enzimtermelést, szerepet játszik a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez. Részt vesz a sejtfal védelmében. Szükséges az izmok működéséhez, az elernyedéséhez valamint az egészséges idegi és szívműködéshez, beleértve a szívizmot is.
Főbb forrásai:
teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek, szója, olajos magvak, csipkebogyó, étcsokoládé
Nátrium
Sokan gondolják tévesen hogy a nátrium ártalmas, az igazság ellenben az, hogy nagyon fontos a szervezet számára csupán a megfelelő mennyiség bevitelére kell ügyelnünk. Mivel a nátrium szinte mindenben megtalálható, így nem nehéz bejuttatni csupán a túlzott mértékű bevitelt kell kerülni. Az élelmiszeripar fejlődése, a késztermékek nagyobb mértékű fogyasztása, az ételek túlsózása következtében a szükségesnél általában többet juttatunk szervezetünkbe, ezért figyeljünk oda, nehogy túlfogyasszunk.
A klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepet játszik az izmok ingerelhetőségében, a vérnyomás szabályozásában, és egyes enzimek aktiválásában.
Nyári hőségben különösen oda kell figyelni a bevitelére, mert az izzadsággal nemcsak vizet, de sót is veszít szervezetünk.
Főbb forrásai:
konyhasó, sózott ételek, fűszerkeverékek, kenyérfélék, húskészítmények, sajtok, konzervek
A következő alkalommal pedig a makroelemek áttekintése után a mikroelemek részletesebb elemzésére fogunk rátérni.
/Horváthné Stemler Dóra/