A makroelemek után most nézzük a mikroelemeket, mi az amit jó tudni róluk.
Cink
Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és bizonyos enzimek megfelelő működését szabályozza. Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez, az egészséges spermiumok termeléséhez, szükséges az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz. Szerepe van a jó látás, szaglás és ízlelés fenntartásában, és létfontosságú az inzulin felszabadításához.
Főbb forrásai: hús, máj, tojás, olajos magvak, teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek
Fluor
A fluor rendszerint valamilyen más elemmel vegyülve, fluorid formájában van jelen a szervezetben. A fluoridoknak elsősorban a fogzománc keménységének, ellenálló képességének biztosításában van szerepük, továbbá a csontrendszer fejlődésére is kedvező hatást gyakorolnak.
A felnőttek általában a szükséges mennyiség 25%-át ételekből 75%-át vízből veszik magukhoz. A csecsemők és gyermekek számára a bevihető mennyiség ennél kevesebb, ezért is kaphatóak külön gyerek fogkrémek, hiszen ezek fluor tartalma alacsonyabb, mert a gyerekek sokszor lenyelik a fogkrémet míg meg nem tanulják kiköpni azt.
Főbb forrásai: ásványvíz, fluor tatalmú ivóvíz
Jód
A szervezet jódkészletének nagyobb része a nyaki pajzsmirigyekben raktározódik, ahol a két jódtartalmú hormon termelődik. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet anyagcseréjének sebességét, például a kalóriák elégetésének ütemét. Az inakat és az ínszalagokat felépítő kötőszövetek épségét hivatott biztosítani.
Főbb forrásai: ivóvíz, jódozott só, tengeri halak, rákok, kagylók, halolajok.
Króm
Segíti az aminosavak beépülését, meggyorsítja a fehérje-szintézist és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, ezzel növelve a szervezet teljesítőképességét. Továbbá a króm befolyásolja a szervezetben előforduló inzulin nevű hormon működését, amely a vércukorszint szabályozását végzi.
A fogyókúrák pozitív kimenetelét is elősegíti az anyagcsere folyamatokra való hatásából kifolyólag.
Főbb forrásai: húsok, kagyló, kukoricaolaj, rák, sörélesztő.
Mangán:
Csont egészséges szerkezetéhez szükséges. Fontos szerepet játszik a pajzsmirigyhormon képződésében. A központi idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Segít a fáradtság leküzdésében. Az izomreflexekhez is szükségünk van rá.
Főbb forrásai: dió, zöld levelű főzelékfélék, borsó, répa, tojássárgája.
Molibdén:
Elősegíti a szénhidrát és zsíranyagcserét. Vas hasznosításáért felelős enzim része. Elősegíti az általános jó közérzetet.
Főbb forrásai: sötétzöld levelű főzelékfélék, hüvelyesek.
Réz
Számos folyamat lezajlásához szükséges a jelenléte a szervezetben. A vasat a szervezet a réz jelenlétében alakítja át hemoglobinná. Segítségével alakul ki a haj és a bőrszín. A gyulladásos folyamatok lezajlásában is nagy szerepe van. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében, csökkenti a csontritkulás kockázatát, enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.
Főbb forrásai: gabonafélék és őrleményeik, száraz hüvelyesek, olajos magvak, halak, máj, csokoládé, kakaópor.
Szelén
A szelénnek nagy szüksége van az E vitaminra hogy ki tudja fejteni a hatását . együtt antioxidánsok, lelassítják az öregedést. A férfiaknak nagy szüksége van szelénre a szervezetükben több mint a fele a herékben és az ondóvezetékben található. Ondóval együtt szelén is ürül a szervezetükből.
Főbb forrásai: búzacsíra, korpa, tonhal, hagyma, paradicsom, brokkoli.
Vas
A vas az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, az oxigén egyes sejtekhez történő elszállításában segédkezik. Az izmok vörös festékanyagának és bizonyos enzimeknek a keletkezéséhez is szükséges.
A vaskészlet jelentős része a hemoglobinban, míg kisseb része a májban, a lépben, a csontvelőben és az izmokban található. Elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Csökkenti a fáradságot, segít összpontosítani.
Fontos tudni. hogy, a nők havonta a menstruációval kétszer annyi vasat veszítenek mint ugyan ennyi idő alatt a férfiak, ezért a hölgyeknek különösen fontos ilyenkor a megfelelő mennyiség beviteléről gondoskodni.
Főbb forrásai: hús, hal, máj, tojás, gabonamagvak, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek
Az eddig leírtakat összefoglalva hangsúlyoznám, hogy mindent fogyaszthatunk, semmi sincsen megtiltva, csupán a mértékletességre kell odafigyelni. Sőt választékos, sokoldalú étkezéssel elérhetjük, hogy szervezetünk minden fontos makro- és mikro- tápanyaghoz hozzájusson, amire csak az egészséges működése szempontjából szüksége lehet. Ne feledjük, a változatosság gyönyörködtet!