A CANDIDIÁZIS ÉTRENDI KEZELÉSE.
A candida elleni kezelésnek két fontos összetevője van:gyógyszeres kezelés és diéta.
A diéta célja:
- a candida számára kedvező feltételeket nyújtó táplálékok visszaszorítása
- élelmiszerekben előforduló egyéb sarjadzó és penészgombák kerülése
- fennálló allergiát kiváltó élelmiszerek kiiktatása
Mit ne fogyasszon:
-cukor,méz
-finomított malomipari termékek
-élesztő tartalmú ételek(kenyér,pékárú,tészták)
-aszalt gyümölcsök
-bolti müzlifélék
-kefír
-alkohol(sör,bor,pálinka)
-ecet
-konzervek,készételek
-újramelegített ételek
-erjesztett élelmiszerek
-ecetes savanyúság,savanyú káposzta,kovászos uborka
-gomba
-camamber sajt,érlelt sajtok
-combucha tea
-földimogyoró,pisztácia(gyakran penészes)
Mit szabad ennie:
Fogyasztás előtt alapos mosás!(élesztő és penészgomba szennyeződés miatt)
-friss zöldségek
(padlizsán,karfiol,brokkoli,uborka,sárgarépa,zöldpaprika,burgonya,
petrezselyem,retek,kelbimbó,cékla,káposzta,fejes saláta,zeller,spárga,spenót,spárga,paradicsom, hagyma)
Ritkábban: bab,borsó,kukorica,szója
-gabonafélék (teljes őrlésű termékek, zab, barnarizs, hajdina,kása (barna rizs, zab, köles, árpa, hajdina), hamlet, puffasztott búza, rizs, kölesgolyó)
-friss gyümölcsök (ananász,sárgabarack,citrom,narancs,grapefruit,bogyós gyümölcsök,papaya,őszibarack,szilva,
ritkábban:avokádó,alma,körte,cseresznye,nektarin,banán,szőlő
-húsfélék (sertés,marha,baromfi,hal,vadhúsok,rákfélék,kagylófé-lék)
-tojás
-diófélék,magvak(kivéve földimogyoró és pisztácia) (mogyoró,lenmag,mandula,szezámmag,napraforgó-mag,dió),mandulatej,
-hidegen sajtolt olajfélék
-kenyérfélék-,szódás kenyér,házi sütemények barnalisztből,élesztő és cukor nélkül(sütőporral,édesítővel),macesz
-natúr joghurt(élőflórás),aludttej,tejföl,túró
-sajtok közöl a friss,lágy sajtok(mozzarella,feta), svájci ementáli(ez baktériumos érlelésű)
-tej-egyéni érzékenység szerint
-ecet helyett citromlé
-édesítőszerek: xylit, polisett, szaharin
-élesztő helyett szódabikarbóna,sütőpor
Allergia esetén az érintett élelmiszert el kell hagyni!
/Horváthné Stemler Dóra/