Crohn betegség étrendje
- Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszert, ételt próbáljunk ki!
- Együnk naponta többször keveset (4X-5X étkezés az ideális!) és mindig iktassunk be zöldség, főzelékfélét és gyümölcsöt.
- Ne fogyassunk pácolt, füstölt élelmiszereket!
- Ne fogyasszunk alkoholt vagy csak nagyon ritkán!
- Kerüljük a túl sok sót, cukrot vagy barna cukrot fogyasszunk de azt is ritkábban!
- Csökkentsük a kávé fogyasztását is!
- Kerüljük a forró vagy erősen fűszeres ételek, italok fogyasztását!
- Napi 2,5- 3l folyadék bevitel ajánlott!
- Rostszegénység!
- Tápszerek fogyasztása akár tízóraira is ha szereti az ízét( ha tejcukor-érzékenység is fennáll akkor is jók ), Nutricia Nutridrink és a Nutrison Powder (por alakú)
- A diéta célja az ingerlékeny bélszakasz megnyugtatása, a meglévő energia- és tápanyaghiány megszüntetése, a kóros anyagcserezavarok kivédése. A betegség alatt jó (nyugalmi) és rossz (fellángoló) időszakok váltják egymást.
Nyersanyagok megítélése nyugalmi periódusban:
Ajánlott élelmiszerek:
- pulyka-, csirke-, csirkemell, pulykamell (bőre nélkül), tyúk, sertéskaraj és comb, hal, marhahús, máj főzve, párolva, grillezve, alufóliában, roston 8-10 dkg mennyiségben
- párizsi, sonkaszalámi, virsli, baromfifelvágottak, gépsonka, zalahús, szafaládé, általában a 20 % zsírtartalom alatti, nem füstölt, nem erős fűszerezésű felvágottak 20, ill. 50g elfogyasztása ajánlott
- búzadara, búzaliszt, szójaliszt,kukoricaliszt, fehér kenyér, félbarna kenyér, babapiskóta, pászka, kétszersült, rizs,köles, zabpehely (szinte korlátlan mennyiségben felhasználhatók, főzve, párolva, szárazon pirítva, önálló ételként)
- tojás naponta csupán 1-2 db. javasolt (lágy, tükör, nem zsíros rántotta, omlett, habbá vert tojás), tojásból készített ételeket lehetőleg frissen ne másnaposan fogyasztani
- napraforgóolaj, kukoricacsíraolaj, olívaolaj, light margarin, hidegen sajtolt olajok ( sütés és pirítás nélkül, ha lehet hidegen adjuk hozzá az ételekhez!)
- sajt (nem füstölt és csípős!) soványabb fajtákat, mint az Óvári, Köményes, Tenkes, Túra, túró
- burgonya, fejessaláta, paraj, petrezselyemgyökér, sárgarépa, tök, sütőtök, paradicsom, kelbimbó, karalábé, brokkoli(fedő nélkül főzve hogy elpárologjon ami puffaszthat), újhagyma,cukkíni, patisszon, gomba, zsenge zöldborsó, zsenge zöldbab, zöldpaprika 300-400g ajánlott naponta főzeléknek, köretnek egyaránt
- alma, banán, cseresznye, kajszibarack, őszibarack szükség esetén hámozva, ill. kompótnak, birs pürének, kompótnak (kis étkezésekre, lehetőleg kevés cukorral elkészítve)
- szűrt ivólevek, világos tea, víz, szénsavmentes ásványvíz
- majoranna, kömény, fahéj, szurokfű, bazsalikom, rozmaring, szegfűszeg, vanília, citromlé és –héj, édesnemes pirospaprika, zsálya, tárkony, babérlevél, kakukkfű, kapor (étrendben a sok cukorral készült ételeket kerüljük!)
Egyéni tűrőképesség szerint fogyaszthatók:
- tej, tejeskávé, kakaó, vaj, tejszín, krémsajt, joghurt, kefir, tejföl
- citrom, narancs, mandarin, grape-fruit, dió, mogyoró, mandula, gesztenye
- rostos ivólevek
- szárazhüvelyesek, mint pl. bab, feles borsó, lencse, szójabab, káposzta, karfiol, hagymafélék frissen
- Szilva, ringló, eper, egres, szeder, málna, ribizli, körte, meggy,
Nem ajánlott:
- panírozott húsok, bő zsiradékban sültek, pörköltek, füstölt húsok, szalonna, tepertő, főtt császárhús, zsíros, füstölt, vagy csípős fűszeres húskészítmények
- friss kelt tészták
- pirított zsemlemorzsa
- fűszeres chips
- hagymás rántotta, szalonnás rántotta
- füstölt vagy csípős sajtok, vajkrémek
- fűszeres pecsenyezsír
- Tartósítószerrel készült konzervek
- Alkoholos italok, max. naponta 1dl bor
- Lekvárok, jam
- szóda, alkoholos italok, sötét tea, kávé éhgyomorra
- mustár, torma, bors, curry, chili, erős paprika, szerecsendió, ecet
- Magas cukortartalmú szénsavas üdítőitalok nem ajánlottak
- nagy mennyiségű só, valamint cukor fogyasztása nem javasolt
- Kerüljük a nagy mennyiségű durva rostot(vízben nem oldódó rostot) tartalmazó zöldségféléket(káposztafélék, száraz hüvelyesek), a tömény édességeket (méz, jam, lekvár, tejcsokoládék, desszertek, cukorkák), es a sok cukorral készülő ételeket.
Fellángolás idejére javasolt ételek, italok:
Rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt rizs, főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tejmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka, natúr tea, gyógytea stb.
Ajánlott Irodalom: Gaálné Póda Bernadette – Dr.Zajkás Gábor: Bélbetegek diétáskönyve
www.crohn-dieta.mlap.hu, www.mccbe.hu
/Horváthné Stemler Dóra dietetikus/