Diverticulósis
A vastagbélben részben alkati okok miatt, de elsősorban a rostszegény táplálkozás következtében tasakok, vastagbél kiboltosulások (diverticulomok ) keletkezhetnek. Innen ered a betegség elnevezése. Ha a tasakokban pangó, visszamaradt béltartalomban elszaporodnak a baktériumok, gyulladás, diverticulítis alakulhat ki.
A diveticulósis által okozott panaszok rostban gazdag táplálkozással gyógyíthatók!
A diétás kezelés lényege a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása . Ugyanis ezek élénkítik a bélmozgást, elősegítik a rendszeres székletürítést, így megszüntetik vagy legalábbis csökkentik a béltartalom pangását, rövidítik a tranzitidőt, ezáltal a bélfalra gyakorolt nyomást.
A székrekedés és a diverticulosis diétája azonos, ugyanazok az alapelvei.
Kíméletes fűszerezés – ne használjon túl erős, csípős fűszereket (bors, csípős paprika, csili paprika stb).
Húsok,húskészítmények – közül a soványabbakat válassza (lebőrőzött csirke,pulyka, hal- akár hetente kétszer is ), és ezeket zsírszegényen készítse el ( rántott hús helyett például párolt, főtt vagy teflonedényben, kevés olajon kisütött hús ). A vörös húsok ( sertés – marhahús ) kevésbé javasoltak, mivel ezek rostozata erősebb, hosszabb ideig tartózkodnak a bélfal mellett, ezáltal jobban irritálhatják azt, mint a fehér húsok.
Tejet óvatosan!
A tejtermékek közül a tejet csak akkor fogyassza, ha nem okoz hasmenést vagy erős puffadást. Savanyított tejtermékeket (kefir, joghurt, aludttej ) viszont bőven fogyaszthat, mivel ezek enyhén savanyú kémhatásuknál fogva elősegítik a székletürítést. A túlzottan savanyú kémhatású folyadékok mint például a savanyú káposzta leve ) nem ajánlottak, ugyanis például az esetlegesen gyulladt bélfalra kifejezetten rossz hatással vannak.
Szintén nyugodtan fogyaszthatóak a sajtok és a túró (zsírszegényebb változatai).
Tejföl, tejszín helyett kefirt, joghurtot fogyasszon.
Jó hatásúak a gyümölcsök.
Jó hatásúak a magas pektintartalmú gyümölcsök, zöldségek. Ilyenek például az alma, az őszibarack, a birsalma (kompót ), a banán, a sárgarépa, a burgonya, a sütőtök. Ajánlott a gyümölcslevek fogyasztása is. Búzakorpa helyett jobban ajánljuk a zabkorpát, zabpelyhet amelyek kíméletesebben távolítják el a bélfalról az ott pangó béltartalmat. Nagyon fontos, hogy 1 evőkanál zabkorpához vagy pehelyhez legalább 3 dl folyadékot kell fogyasztani a megfelelő hatás elérése érdekében.
Az apró magvas gyümölcsök (szőlő, eper, szeder, ribizli, málna,) fogyasztása csak szűrt lében ajánlott (apró magvak nélkül), mivel ezek a pici magvak megtapadhatnak a tasakokban, és így gyulladást okozhatnak.
Ugyanilyen fontosságú a napi megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása is (napi legalább 2 liter), ugyanis ennek hiányában biztosan székrekedés alakul ki.
Ügyelni kell a rendszeres székletürítésre, lehetőleg naponta legyen széklet, ha nincs mira vizet lehet éhgyomorra fogyasztani 1-2 dl-t.
Jó hatású lehet a stimuláns nevű rostkészítmény fogyasztása, amit gyógyszertárban lehet vásárolni, recept nélkül.
Pékáruk közül előnyös a barna, rozs, teljes kiőrlésű kenyér, és péksütemény, fogyasztása, magvak nélkül(tökmag, szezámmag, napraforgómag stb.),mivel ezek is megtapadhatnak a tasakokban. Ezek rosttartalma kedvező hatással bír a normális székletürítés kialakítására.
A zöldségek közül nem javasoltak a túlzottan puffasztóak, mint például a káposztafélék, szárazbab, fejtett bab, lencse.
Fontos a napi rendszerességgel fogyasztott zöldség, főzelék, gyümölcs és a napi megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása.
/Horváthné Stemler Dóra/