Epekímélő étrend
Az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, ezért az általános epekímélő étrendnél a zsírbevitel csökkentése alapvető követelmény. A nagy mennyiségű zsíros étel gyulladást okozhat, így az étrendben a zsírszegény élelmiszerek javasoltak. A szükséges összes zsírfogyasztáson belül a növényi zsiradékokat (étolaj, olíva olaj, margarinok) kell előtérbe helyezni, mivel ezek emésztése könnyebb.
A durva rostok, erős fűszerek gyulladást okozhatnak.
Előnyös a napi többszöri (5-6) kis volumenű étkezés, mivel az egyszeri bőséges táplálék az emésztést megterheli.
A szénhidrátok állnak a diéta előterében, ezek is elsősorban könnyen emészthető élelmiszerek formájában (pl. liszt, rizs, burgonya, gyümölcs- és zöldséglevek, kompótok, zsenge zöldségek, nyers (hámozott) gyümölcsök, amennyiben engedélyezett: méz, cukor, lekvár.
E négy fontos alappillér után nézzük meg az ajánlott és nem ajánlott élelmiszereket, nyersanyagokat csoportosítva.
AJÁNLOTT | NEM AJÁNLOTT |
húsok, belsőségek |
|
borjú, sovány sertéshús (comb,lapocka, karaj),sovány marhahús, csirke bőre nélkül, pulyka, fácán, házinyúl, vadnyúl, őz, sertésmáj, borjúmáj, csirkemáj | zsíros marha-, sertés-, ürü-, kövér baromfihús |
készítési módok |
|
egyben sültek, natúrhúsok, vagdaltak, zöldséggel párolt szelethúsok, raguk, húsgombóc, májgombóc, agyagedényben, sütőzacskóban, só-ágyon, alufóliában sütött húsok | erősen pácolt, panírozott, bő zsírban vagy olajban sütött hús, nyers vagy félig átsütött hús, pörköltek |
felvágottak, húskészítmények |
|
gépsonka, Bajor sonka, Kapuvári sonka, csirkemell sonka, pulykamell sonka, aszpikos pulyka, párizsi, baromfi-virsli | zsíros, erősen fűszerezett felvágottak,kolbászok félék, füstölt húsok, disznósajt,töpörtyű,kocsonya |
levesek, mártások |
|
lezsírozott húsleves, becsinált leves, zöldség-leves, rántott leves, zsírszegény mártások | zsíros húsleves, gulyásleves, majonéz, tejfölös mártások |
zsírok, olajok |
|
light margarinok (egyszeri étkezésre 10g) étolajok, olíva olaj | sertészsír, faggyú, szalonna, tepertő, baromfi zsírok |
halak |
|
tonhal, hekk, csuka, harcsa, amur, pisztráng, busa, keszeg | zsíros ponty, olajos halak |
készítési módok |
|
rostonsült, ízesített főtt halak, halkrémek, halsaláták | halászlé, rántott hal, ecetes hal, halpaprikás, rácponty |
tej, tejtermékek |
|
sovány tej (1,5%-os), tejeskávé, kefir, aludttej,joghurt, túrókrém, sovány túró, 12%-os tejfölnatúr kockasajt, sovány sajtok (Óvári, Túra, köményes, mozzarella) | zsíros, erősen fűszerezett, erjedt, füstölt sajtok, , zsíros tej és tejföl, tejszín |
gabonafélék |
|
liszt-,zab- , búzapehely, rizs, búzadara, száraz-tészta (főleg a durum) | |
kenyér, péksütemény |
|
szikkadt kenyér, barna kenyér, pirítós, kétszer- sültek, péksütemények (zsemle, kifli, briós, magos bucik, veknik), kekszek, puffasztott, rizs, vagy búzaszeletek (Hamlet, Ripsz-Ropsz) | friss kenyér, leveles tészták, zsíros péksütemény(sajtos rúd, kakaós csiga, túrós batyu, pogácsa,bukták, francia péksütemények, Fornetti), bő zsiradékban sült tészták (fánk) |
cukor, édesség |
|
kis mennyiségben: cukor, barna cukor, méz,gyümölcscukor, szőlőcukor, gyümölcszselé,lekvár (nem apró magvas), piskóták, kuglóf,gyümölcsös, túrós , könnyű krémmel készített sütemények (nem vajkrémes) | csokoládé, vajkrémes sütemények, torták, mákos sütemény |
gyümölcs |
|
hámozott alma , őszibarack héja nélkül, dinnye, banán, narancs-, mandarin- grapefruit lé, kompótok | éretlen gyümölcs, szilva, ringló, sárgabarack, szőlő, eper, málna, ribizli, egres, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula, mák |
készítési módok |
|
apró magvas gyümölcsök áttörve (püré,gyümölcshab), centrifugálva gyümölcsléapró magvak nélkül, cseresznye, meggy sütve, főzve | |
köretek |
|
főtt burgonya, petrezselymes burgonya,héjában sült és főtt burgonya, burgonyahab, burgonyapüré, burgonyagombóc,rizs, sárgarépás rizs,
durum, tészta félék |
majonézes burgonya, szalmaburgonya, burgonyafánk |
zöldségek |
|
sárgarépa, zöldbab, zsenge zöldborsó,spenót, sóska, cékla, zeller, paradicsom (héj nélkül), fejes saláta, cukkini, tök, brokkoli (egyéni érzékenységtől függ) | hüvelyesek: szárazbab, fejtett bab, vágott borsó, lencsekáposztafélék: fehér, vöröszöldpaprika, uborka, nyers és pirított hagyma |
készítési módok |
|
zsírszegény főzelékek (tejes, kefires,joghurtos habarás), párolt, angolos, lengyeles főzelékek, zöldségsaláták kefires – joghurtos öntettel, töltött és csőben sült zöldségek | zsíros, tejfölös főzelékek, rántott zöldségek |
tojás |
|
lágy tojás, tükörtojás, tojás omlett, rántotta | kemény tojás, kaszinótojás, szalonnás-hagymás tojás, tojáspörkölt |
készítési mód |
|
teflon serpenyő, mikrohullámú sütő | |
fűszerek |
|
fűszerpaprika (csemege, édesnemes), kömény,babérlevél, majoranna, ánizs, fahéj, citromfű,szegfűszeg, vanília, szerecsendió, borsikafű,paradicsompüré,gyümölcsecet, petrezselyem zöldje, kapor, kakukkfű, bazsalikom, lestyán, tárkony | mustár, torma, bors, fokhagyma, csípős paprika, ecet, curry por, chilli |
italok |
|
gyümölcslé, gyümölcsszörp, tejes gyümölcs turmix,pótkávé, gyógyteák,világosra főzött tea,
szénsavmentes ásványvíz, MIRA glaubersós gyógyvíz paradicsomlé (egyéni érzékenység) |
erős kávé, szénsavas italok,alkohol tilos! |
/Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/