Hozzászólások

20 bejegyzés megtekintése - 1-20 / 110
  • Author
    Posts
  • Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vásárlóink figyelmébe

    Kedves vásárlóink,

    megalakulásunk óta (2015) termékeink ugyanazon a kiindulási áron voltak elérhetők, megvásárolhatók. A kiváló minőség mellett igyekeztünk tartani az árainkat is.

    Sajnos, a vírusos járvány miatt a nyersanyag beszerzése megnehezült, jelentős áremelkedés tapasztalható a világon mindenütt.

    Mind ezek miatt kényszerültünk mi is igazodni a megváltozott helyzethez.

    A mai naptól termékeinket Saffron 7200 Ft, Saffron S Big 11000 Ft értéken vásárolhatják. Természetesen a kedvezmények ugyanúgy megmaradtak.

    Megértésüket köszönjük.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Iskolások étrendje

    A gyermekek étkezése eddig is nagyon fontos szempont volt, most hogy már iskolába járnak még inkább előtérbe kerül ahhoz, hogy jól tudjanak teljesíteni és még mindig nagy kockázat, hogy későbbiekben milyen szokásaik lesznek.

    Az egészséges életmód és ,hogy a későbbiekben milyen
    krónikus betegségek alakulnak ki szoros összefüggést mutatnak a kutatások
    alapján.

    Az egészséges táplálkozás egyfajta megelőzésként is felfogható.

    Emellett nagyon fontos , hogy a gyerekek az ötszöri
    étkezésből ami ajánlott vagy egyet v agy hármat az iskolában töltenek. Az
    óvodásoknál is figyeltünk arra, hogy amit már aznap ettek az iskolában azt
    egészítsük ki az ajánlások alapján.

    A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2017-ben kidolgozott ajánlása az iskoláskorú gyermekek számára az OKOSTÁNYÉR, amely program segít eligazodni abban, hogy mit mivel és hányszor ajánlott fogyasztani. Ezek alapján nyersanyag csoportok szerint a következő ajánlott:

    Kenyér és gabonafélék

    Gabonafélék és belőlük készült termékek nagyon fontos
    energia források, benne lévő vitaminok és rostok nagyon fontos elemei
    táplálkozásunknak.

    Ezekből nagyon fontos a teljes kiőrlésű formák, mert ezek
    segítik az emésztést és a koleszterin kiürülését.

    A gabonafélék közé tartoznak a rizs,burgonya,pékáru, köles,
    bulgur, gabonapelyhek.

    Ezekből ajánlott napi három adag és egy legyen belőlük
    teljes kiőrlésű.

    1 adag= 1-3 db péksütemény (pl. kifli vagy zsemle) vagy
    50-120 g kenyér vagy 50-120 g száraz tészta/rizs (15-35 dkg főtt tészta/rizs)
    vagy 30-100 g gabonapehely/müzli.

    Zöldségek, gyümölcsök

    Zöldségekbe, gyümölcsökbe nagyon sok nélkülözhetetlen
    tápanyag van, ami nagyon fontos a mindennapi életünkhöz (vitaminok,ásványi
    anyagok,rostok).

    Ide tartoznak a friss és fagyasztott fajták , a befőttek
    ezek közül próbáljunk olyat választani amibe kevesebb a cukor.

    Zöldségeknél is van friss és fagyasztott ,konzerv formába
    is, próbáljuk őket is minél változatosabban fogyasztani .

    Zöldségnél gyümölcsnél is lehet a színeket variálni és nem
    mindig ugyanolyat válasszunk hanem próbáljunk ki újakat , de a hazai is fontos
    szempont.

    Egyél meg legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta!
    Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számítható be a
    napi 4 adagba.

    1 adag= 7-18 dkg dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű
    zöldség, saláta vagy gyümölcs.

    Húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek

    Húsok, halak tej és tejtermékek tartalmazzák a teljes értékű
    fehérjéket ami elengedhetetlen  az
    egészséges ét rendhez. Ezekben is nagyon sok fontos vitamin és ásványi anyagok
    vannak. Tej és tejtermékben van a legjobb kalcium forrás ,ami ebben az
    életkorban is fontos a csontok fejlődése miatt. A húsok pedig vastartalmuk
    miatt nagyon fontosak. A halakban pedig 
    Az omega 3 zsírsavak vannak kedvező arányban.

    Mindhárom főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazzon
    valamit ebből az élelmiszer csoportból! Naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő
    tejtermék elfogyasztása javasolt.

    1 adag=2-4 dl tej/joghurt/kefir vagy 3-9 dkg sajt vagy 8-15
    dkg hús vagy 8-15 dkg hal vagy 3-8 dkg felvágott vagy 1-3 db tojás.

    Folyadékok

    Szomjoltásra a legjobb a csapvíz, de persze a zöldség és
    gyümölcslevek is lehet fogyasztani csak olyan ami 100%os és kevesebb
    mennyiségben tartalmaznak cukrot . Mivel a testünk 75%a víz ezért is nagyon
    fontos a fogyasztása, hogy amit elveszítünk azt vissza is pótoljuk.

    Fogyassz naponta legalább 8 pohár (1,5-3 dl/pohár)
    folyadékot, melynek döntő többsége (min. 5 pohár) ivóvíz legyen.

    Meg kell még említeni a só, cukor és zsiradék fogyasztását
    is. Fontos szerepük van az egészséges táplálkozásban de mennyiségüket
    mérsékelni kell.

    Emellett ebben az életkorban is nagyon fontos a megfelelő
    fizikai aktivitás.

    Az “Okostányér” ajánlásból további részletek olvashatók az MDOSZ honlapján (www.mdosz.hu).

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Óvodások táplálkozása

    Az óvodáskor sok változást hoz a gyerek és szülők életébe
    is.

    A gyermekünk elkezd leválni a szülőkről bekerül egy
    közösségbe. Sok mindenre figyelni kell szabályok lesznek, meg kell tanulni
    jobban önállósodni és más ételek lesznek, mint amit eddig otthon megszokott.

    Ahhoz hogy egészséges legyen a gyermekünk,- ahogy eddig is-
    oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra. A testsúlyuk évente 2-3kilóval
    is nőhet,nagycsoportos korukra megkétszerezik egy éves kori testsúlyukat. Hat
    évesen 17-23kg között vannak magasságuk pedig átlagosan évente 6-8cmvel lesz
    több, ami kb.110-120cm. Ötéves korukra megerősödik az immunrendszerük is nem
    betegeskednek annyit, mint előtte.

    A 4-6 éves gyermekeknek a napi
    energiaszükséglete:1350-1650kcal. Az egész napi szükséglet 6 százalékát fedezi
    a háromszori étkezés, amit a közösségbe kap, ami körülbelül 900-1100kcal
    jelent.

    Amit az óvodában biztosítanak a napi két adag zöldség vagy
    gyümölcs ebből egy legalább nyers formában, valamint két adag gabonafélét, amelyből
    egynek teljes kiőrlésűnek kell lenni.

    Az óvodai menünek ki kell lenni függesztve valahol az
    óvodában és azt érdemes figyelemmel követni, hogy mit evett aznap gyermekünk,
    és ahhoz igazítani vacsorára mit adunk neki vagy ha még mielőtt reggel elmegy
    reggelire mit választunk.

    Az étkezések gyakorisága most is az négyszeri ötszöri
    étkezés lenne az ideális.

    A teljes értékű reggeli tartalmazzon, pékárut próbáljuk több
    fajtával is megismertetni a kicsit legyen teljekiőrlésű vagy magvas fajta.

    A kenőzsiradéknak több fajtát is kipróbálhatunk, lehetnek
    otthon készített krémek is (akkor az óvodában is jobban el fogja fogadni,ha
    látott már olyat) vagy margarint. Feltétnek legyenek soványabbak nem
    soványabbak is de mellé mindig kínáljunk zöldséget. Próbáljunk mindig ki több
    fajtát is, hogy ismerkedjen velük , sokszínűség gyönyörködtet. Idénynek
    megfelelően, amik vannak ismerkedjünk velük, ha eddig nem tettük.

    Belsőségeket is adjunk , ha lehet a csirke mája a legjobb
    még ilyenkor.

    Már óvodáskorban is jó, ha megpróbáljuk  a halakat olajos hal vagy halrudacska
    formájában esetleg krémet készítünk belőle. Utána már lehet hogy párolt vagy
    panírozott formában is megeszi.

    Gyümölcsöket is kínáljunk 
    idény jelleggel és legyen nyers formában is ,esetleg gusztusosan
    kínálva. De lehet őket többféleképpen is elkészíteni levesnek túróval vagy
    piskótába belepotyogtatni csak ne legyen túl édes inkább a természetes ízét
    szokja meg.

    Húsok közül gyakrabban a szárnyasok legyenek terítéken de
    néha vörös húsok is beiktathatóak.

    A tejtermékek napi fél liter adása ajánlott a kalcium
    bevitel és annak felszívódása miatt. Nem csak magába a tej adása natúr joghurt
    vagy kefír vagy ezek gyümölcsöcs változata is jó választás lehet.

    Az optimális szénhidrát bevitel is nagyon fontos így
    gabonafélék , köretek megválasztása azok változatos elkészítése rizs,burgonya,
    köles, bulgur, hajdina .Ezek teljes kiőrlésű fajtája először fele-fele arányban
    vagy amit már eddig megszokott azt folytatni vagy változtatni ezek arányán.

    Az ebédhez nagyon jó ha levest megszokja a gyerek a
    folyadékbevitel  miatt is, és ezekbe
    olyan zöldségeket is bele lehet iktatni, amit nyersen esetleg nem fogad el.

    Fontos még a folyadék bevitel 6-8 pohár víz ivása esetleg
    arra is odafigyelni mikor elvisszük a közösségbe előtte is igyon és utána
    otthon is igyon, még mert nem tudjuk az óvodában mennyit ivott elmondani meg
    nem tudja. Az ital inkább víz legyen amivel kínáljuk, mert akkor azt szokja
    meg.

    Ebben a korban nagyon fontos a szülői és nevelői példa mert utánzással tanulnak a gyerekek, nem mindegy mi is hogyan állunk hozzá az ételhez , amit kínálunk.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vásárlóink figyelmébe!

    Kedves Vásárlóink,

    szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az ingyenes kiszállítást csak a minimum 10 darab termék megvásárlása felett tudjuk biztosítani, ami azt jelenti, hogy a postaköltséget a cég ebben az esetben magára vállalja.

    Ez a kedvezmény az egyesével vásárolt termékek esetén nem jár.

    Megértésüket köszönjük.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Nagyon Boldog, Békés, Szeretetteljes Ünnepeket

    Nagyon Boldog, Békés, Szeretetteljes Ünnepeket

    kívánnak a

    Saffroncseppek munkatársai!

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vásárlóink figyelmébe!

    Idén is szeretnénk több akcióval kedveskedni vásárlóiknak!

    A “Saffron Karácsony” – díszdobozban 4 Saffron termékkel – idén is csak 22.000 Ft -ba kerül. Három díszdoboz megrendelése után dobozonként újabb 2000 Ft -os kedvezményt tudunk felajánlani, amely így már csak 20000 Ft lesz.

    Idén először a Saffron Big termékre is szeretnénk akciót hirdetni. Ez a termékünk egyébként 9200 Ft.

    Most erre a termékre az alábbi kedvezményt ajánljuk fel Önöknek:

    • 4 db vásárlása esetén -3.800 Ft,
    • 5 db vásárlása esetén -4600 Ft,
    • 10 db esetén pedig -9200 Ft.

    Akciónk 2019.12.01. -2020.01.31. között érvényes.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Hisztamin érzékenység diétája

    Hisztamin érzékenység diétája

    Az érzékenységet okozó tényező egy hormon, melyet testünk termel, de különböző élelmiszerekkel külsőleg is hozzájuthatunk. Egyes esetekben a szervezet nem képes lebontani a hisztamint, így annak szintje megemelkedik testünkben, ekkor alakul ki a hisztamin allergia, vagyis a hisztamin intolerancia. Ennek a hormonnak elsősorban az allergiás reakcióknál és az immunrendszer védekező funkcióinál van jelentősége. Ennek különféle megjelenési formája lehet pl.:gyomor bélrendszeri panaszok,fejfájás,bőrkiütés, viszketés,orrdugulás,orrfolyás.

    Mivel a hisztamin szint a tartósított, konzervált, érlelt, füstölt, tehát feldolgozott élelmiszerekben sokkal magasabb,ezért ajánlotta frissen, például piacon vásárolt áru azonnali fogyasztása. Ha erre nincsen lehetőség, akkor is a minél hamarabbi hűtés, mélyhűtés, főzés, elkészítés a javallott.

    Nem ajánlott fogyasztani:

    1. pácolt, füstölt, feldogozott húsok,
    2. narancs, citrom, banán, alma, kivi, eper,
    3. paradicsom, répa, spenót, tök, savanyított zöldségek,
    4. borok, pezsgő, likőr, általánosságban véve az alkohol,
    5. snackek, csokoládék, édességek,
    6. torma, mustár, élesztővel készült élelmiszerek
    7. halak:tonhal,szardínia,ikra,füstölt hering
    8. savanyú káposzta,kovászos uborka
    9. érett sajtok,friss tej,szójatej
    10. Az olajos magvak közül: dió, mák, földimogyoró, napraforgómag
    11. Húsok, húskészítmények közül: a pácolt, szárított, érlelt, füstölt húsok és húskészítmények (szalámik, kolbászok, löncshúsok, virsli, pástétomok, krémek) valamint a darált hús és minden olyan hús, ami védőgázas csomagolásban előrecsomagoltan kapható
    12. Ezeken kívül kerülni kell: a csokoládékat, kakaóporokat, szójakészítményeket (tofu, szójaszósz), az eceteket, csilit, bolti fűszerkeverékeket, leveskockákat, szószokat (ketchup, mustár, majonéz, salsa szósz, salátaöntetek), adalékanyagokat, mesterséges színezékeket, ízfokozókat, tartósítószereket. Minden olyan étel és ital kerülendő, ami a felsoroltakat tartalmazza.

    Mi az ami fogyasztható:

    Fontos, hogy ezeket az ételeket is minél frissebb állapotban fogyasszuk, különben hisztamin tartalmuk megnő. Friss és kezeletlen árut érdemes vásárolni, majd ezeket a lehető leghamarabb elfogyasztani, a maradékot pedig vagy mellőzni vagy lefagyasztani.

    • Friss sajtok, túró és vaj.
    • Rizstej, zabtej, kókusztej.
    • Friss húsok, frissen fogott halak.
    • Friss gyümölcsök közül dinnye, málna, áfonya, szeder, licsi, mangó, kaki, rebarbara, cseresznye, meggy, ribizli, egres, kajszibarack, alma.
    • Friss zöldségek közül saláta, káposztafélék, cékla, tök, hagyma, retek, jégcsapretek, TV-paprika, sárgarépa, burgonya, póréhagyam, uborka, spárga, cukkini, kukorica.
    • Gabonák és tésztafélék közül élesztőmentes rozskenyér, tönkölybúza liszt, kukoricaliszt, árpaliszt, rizsliszt, rizs, zabpehely, rizstészta.
    • Gyógyteák.

    /Horváthné Stemler Dóra, dietetikus/

     

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Fruktóz érzékenység diétája

    Fruktóz érzékenység diétája

    Fruktóz érzékenység alatt két betegséget különböztetünk meg az egyik a fruktóz intolerancia, amely egy veleszületett anyagcsere betegség, míg a másik a fruktóz malabszorpció, azaz felszívódási zavar. A fruktóz, azaz más néven gyümölcscukor, a gyümölcsökben, mézben található egyszerű cukor. A szacharóz (nádcukor) egyik összetevője (glükóz+fruktóz).

    A fruktóz malabszorbció: a fruktóz felszívódása zavart szenved a vékonybélből, nem tud teljes mértékben felszívódni, így tovább kerül a vastagbélbe, ahol erjedésnek indul. Gázok, rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, amik görcsös hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést okoznak. Kísérő tünetei lehetnek még: száraz bőr, testtömeg vesztés, vérszegénység, depresszióra való hajlam, fáradtság, levertség, koncentrációs zavar, körömtöredezettség.

    A fruktóz intolerancia : Ritka, veleszületett anyagcsere zavar. A szervezet nem termeli a fruktóz lebontásához szükséges enzimeket, így nem történik meg a fruktóz lebontása a májban.

    A diéta alapja a fruktóz és szacharóz (kristálycukor, nádcukor) kihagyása az étrendből.

    Édesítésre csak mesterséges édesítőszerek használhatók, stevia, eritrit, vagy ennek keveréke. A cukoralkoholok, pl. szorbit sem javasolt. Szorbitot nagyon sokféleképpen használja az ipar, E420 néven is megtalálható az élelmiszer címkéken.

    Fogyasztható

    • tej és tejtermékek közül:natúr változatok: kefir, joghurt, tej, író, tejföl, sajt, túró
    • húsok közül: minden fajta: csirke, pulyka, sertés, hal, marha
    • húskészítmények közül a sonkafélék
    • tojás
    • zsiradékok közül az állati eredetűek
    • gabonafélék közül: fehér liszt és az abból készült termékek: zsemle, kifli  (ha nem tartalmaz adalékanyagokat)
    • rizs, száraztészta
    • zöldségek közül: burgonya max.150g mennyiségben és a zöldségek főtt formában
    • gyümölcsök közül: Főtt, fagyasztott, friss gyümölcsöt jobban tolerálják, mint a konzervet.
    • szénsavmentes ásványvíz,teák teafűből
    • fűszerek közül csakis a natúr fűszerek
    • édesítőszerek közül: stevia, eritrit, szőlőcukor, malátacukor

    Amit kerülni kell

    • tej és tejtermékek közül: édesített, gyümölcsös készítmények pl. gyümölcsjoghurt, vaníliás krémtúró, túró rudi
    • húskészítmények közül: felvágottak többsége, kolbászfélék, szóját tartalmazó készítmények, füstölt, pácolt készítmények, konzerv áruk, aszpikos ételek, paradicsomos hal
    • gabonafélék közül: felvágottak többsége, kolbászfélék, szóját tartalmazó készítmények, füstölt, pácolt készítmények, konzerv áruk, aszpikos ételek, paradicsomos hal
    • zöldségfélék közül: Az étrendben inulin tartalmú nyersanyagok (articsóka, csicsóka) és a hozzáadott inulint tartalmazó élelmiszerek is kerülendők
    • gyümölcsök közül: szőlő, banán, alma, körte, füge, birsalmadió, mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia, szamóca, naspolya, cseresznye, csipkebogyó, narancs, mandarin
    • italok közül: szörpök, gyümölcslevek, üdítő italok, energia italok
    • fűszerek közül: kevert fűszerek, ételízesítők pl. vegeta, levesporok, kész ételek, saláta dressingek, ketchup, mustár, majonéz
    • édesítők közül: kristálycukor, porcukor, nádcukor, barna cukor, méz, fruktóz, szorbit (Canderel), cukoralkoholok , szirupok, invert cukor, agavé szirup, juharszirup
    • élvezeti szerek közül: alkohol, diabetikus termékek, csokoládék, nápolyik, kekszek, lekvárok, dzsemek, pralinék, fagylaltok, és minden szokványos édesség.

    Minden címkét, összetevőt nézzünk meg jó alaposan, mert a készítés során is tehettek bele olyat, amit nem lehet vagy csak keveset lehet fogyasztani!

    /Horváthné Stemler Dóra dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Mogyoró allergia étrendje

    Mogyoró allergia étrendje

    A diófélék közül a földimogyoró ami a leggyakrabban okoz allergiát. A tünetek nagyon változatosak lehetnek az enyhe bőrtünettől kezdve a súlyos tünetekig is.

    Általában kisgyermekkorban alakul ki de felnőtt fejjel is szembesülhetünk vele. A panaszokat már kis mennyiség bevitelénél is tapasztalhatjuk.

    Földimogyoró allergia tünetei 

    • bőrkiütés,
    • ekcéma hasmenés,
    • hasi görcsök hányinger,
    • hányás légszomj vagy nehézlégzés
    • orrfolyás

    Az allergia kezelése csakis a földimogyoró kiiktatásával, vagyis egy helyes étrend kialakításával lehetséges. Kerülje a földimogyorót, és az azt tartalmazó ételek fogyasztását!

    Hasznos tanácsok földimogyoró allergiásoknak

    • Mindig figyelmesen olvassa el a termékek összetevőjének címkéjét, még akkor is, ha ismeri a terméket, hiszen bármikor változhatnak az élelmiszer összetevőin.
    • Ne vegye egyértelműnek, hogy a termék nem tartalmaz mogyorót! A feldolgozás során olyan élelmiszerekkel is érintkezhet az amúgy a mogyorómentes élelmiszer, ami földimogyorót tartalmaz. Ezzel olyan szennyeződés kerülhet a termékre, amelyet nem tekinthetünk mogyorómentesnek.
    • Kerülje az ismeretlen eredetű ételeket! Ha nem biztos, hogy az adott élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, inkább utasítsa vissza, hiszen akár súlyos allergiás reakció is felléphet.

    Az alábbi termékekkel fokozottan legyen óvatos

    • Diópótló, dióőrlemények
    • Sütemények Fagylalt és fagyasztott desszertek
    • Gabonafélék és müzlik
    • Teljes kiőrlésű kenyér
    • Marcipán
    • Nugát
    • Csokoládé

    Keresztreakciók is előfordulhatnak

    Földimogyoró allergiásoknak fontos tudni, hogy bár csak kis mértékben (5%), de mégis jelentkezhetnek keresztreakciók bizonyos élelmiszerek fogyasztásakor is.

    A földimogyoró fehérjéi hasonlóságot mutatnak a zöldborsó, lencse, bab, kiwi, szezámmag, mák fehérjéivel, ezért ezek fogyasztása előfordulhat, hogy allergiás tüneteket okoz az arra érzékenyeknél.

    Jó tudni, hogy a keresztreakció miatt az allergiás tünetek megjelenése valószínűbb, gyakrabban következik be a szója fogyasztása esetén is.

    Biztonsággal fogyasztható a „földimogyorótól mentes” jelzéssel ellátott termék, amelybe a gyártása során sem földimogyoró, sem az abból készített liszt, olaj, vaj vagy margarin nem került bele, valamint a gyártás és csomagolás során a terméknek ezekkel az anyagokkal való szennyeződése is biztonságosan kizárt.

    S végül egy jó tanács

    Allergia esetén, ha tiltólistán vannak az olajos magvak, akkor oda kell figyelni bizonyos vitaminok (pl. B1, B2, B6, E vitaminok) és nyomelemek (pl.: kálcium, kálium, mangán) hiányára is, amelyeket más módon feltétlenül pótolni kell!

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Várandóság – étrendi tanácsokkal.

    Kedves Kismama! 

     Ön is azok közé tartozik, akiknél a várandóság ideje alatt szénhidrát-anyagcsere zavar lépett fel? Nyugodjon meg, ez a magzatra és Önre sem lesz káros, ha az alábbi tanácsokat megfogadja és a javasolt diétát betartja.

    A várandóság során kialakult cukorbetegség a szülés után legtöbbször elmúlik, de ha nem, akkor is egyensúlyban tartható.

    Számos betegség kezelésénél az egyik legfontosabb összetevő a helyes táplálkozás kialakítása, amelynek a lényege, hogy a betegséggel fellépő változásokat helyreállítsuk. Ezt, a gyógyulás érdekében megváltoztatott táplálkozást nevezzük diétának.

    Szervezete nem rendelkezik megfelelő mennyiségű szénhidrátot felhasználó hormonnal (inzulinnal), ezért kevesebb szénhidrátot fogyaszthat, mint azelőtt. Sok esetben már ez a korlátozás is elegendő a javuláshoz, máskor a hiányzó inzulint is gyógyszer formájában pótolni kell.

     Az Ön táplálkozása befolyásolja születendő gyermeke fejlődését, egészségi állapotát, a szülés időpontját és nem utolsósorban az Ön egészségi állapotát, ezért a gyermeke és a saját érdekében kell változtatnia a táplálkozásán. A várandóság alatt a túltáplálás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. A magzat fejlődéséhez valóban több táplálékra van szükség, de ez a többlet kevesebb, mint sokszor gondoljuk. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy az első három hónapban 620kJ (150 kalória), a negyedik hónaptól kezdve naponta 840 kJ (200 kalória) többletenergia elegendő. A 150 pluszkalóriát biztosítja 5 dkg sajttal vagy 2,5 dl tejjel, 10 dkg sovány sertéshús.

    Ideális súlygyarapodás 8 – 10 kg.

    Kedves Kismama, a tévhittel ellentétben, Önnek nem kell kettő helyett ennie! Akkor jár el helyesen, ha ésszerűen táplálkozik. Az energiaszükséglete 6400 – 6720 kJ (1600 – 2000 kalória), amely sokszor kevesebb, mint amit eddig fogyasztott.

    Táplálkozás során tápanyagokat eszünk: fehérjét, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat, és természetesen vizet.

    A fehérje szervezetünk alkotórésze, élettevékenységünk alapja. Amíg a hiányzó vitamint és ásványi anyagot gyógyszer formájában pótolhatjuk, addig a fehérjét táplálék formájában kell megkapnia a szervezetünknek.

    Egyes, főleg  állati eredetű (hús, tej, tojás) fehérjék fogyasztására azért van szükségünk, mert ezeket szervezetünk saját erőből nem tudja felépíteni, hanem a felvett kész alapokat alakítja át saját fehérjévé. A cukorbetegség velejárója, hogy főleg az állati eredetű fehérjeigény növekszik. Ezt a megnövekedett szükségletet tovább fokozhatja a várandóság. Ilyenkor már nem csak a saját szervezete fenntartásához, hanem a magzat fejlődéséhez szükséges fehérjét is be kell vinnünk.

    Fehérjeigény 100 – 120 g naponta, ezért arra kell törekednie, hogy minden étkezéskor fogyasszon tejet, vagy túrót, vagy sajtot, vagy sovány húst és húskészítményt.

    Amíg a fehérjék a szervezet építőkövei, addig a szénhidrátok energiát ( kalóriát) szolgáltatnak az ember életműködéséhez. Sok szénhidrátot tartalmaz a rizs, a liszt, a száraz hüvelyesek, a kenyér, a tésztafélék és a burgonya.

    A szénhidrátok táplálékainkban különböző formában vannak jelen : a lisztben, tésztafélékben, kenyérben, péksüteményben, hüvelyesekben – keményítő, a gyümölcsökben, tejben, zöldfőzelékekben cukor formájában.

    A szervezet a különböző szénhidrátokat lebontja, átalakítja, majd felhasználja és elraktározza. A felesleget zsírrá alakítja, ezért hízik a túl sok szénhidrátot fogyasztó ember.

    A cukor egyenletes felhasználását hormonok szabályozzák. Az Ön által fogyasztható szénhidrát mennyiséget (szénhidrát tolerancia vagy tűrőképesség) kezelőorvosa a kórházban vagy a rendelőben  az Ön súlya, életkora, munkavégzése, cukorbetegségének típusa és a gyógyszeres kezelés figyelembevételével állapítja meg.

    Az előírt szénhidrát mennyiséget naponta kell elfogyasztania. Az előírtnál kevesebb szénhidrátfogyasztás (inzulinnal) kezelt cukorbetegeknél a vércukorszint csökkenéséhez vezetne, amelynek következtében hypoglikaemiás rosszullét léphet fel. A többletfogyasztás pedig magas vércukorszintet eredményez.

    A fogyasztható szénhidrát mennyiséget napi ötszöri étkezés során kell elfogyasztani.

    A szervezetben az inzulintermelés napszakonként ingadozik, eszerint változik a szénhidrát-feldolgozó képessége. Reggel, délelőtt, délben több szénhidrátot képes a szervezet felhasználni, délután már csökken a szénhidrát-tűrőképesség. Igen lényeges, hogy az étkezések azonos időpontban legyenek. Az ötszöri étkezésre való áttérés életmódbeli változást jelenthet Önnek, de önfegyelemmel megvalósítható, ennek eredményeként tünetei, panaszai enyhülnek, javul szénhidrát-tűrőképessége, esetleg csökkenthető az inzulin adagja.

    Diétára egyaránt szüksége van az inzulinnal kezelt cukorbetegnek és annak is, aki csak a diétával tartja egyensúlyban a szénhidrát-anyagcseréjét. Ezért az étrend összeállításának és kiszámításának módját, az élelmiszerek szénhidráttartalmát minden cukorbetegnek ismernie kell.

    Nem szabad fogyasztania  cukrot, cukorkát, cukrászsüteményt, mézet, lekvárt, kompótot, üdítőitalt, fagylaltot, parfét, csokoládékészítményt, kekszet, nápolyit és hasonló édesipari termékeket.

    Táplálkozásának alapja gyümölcsből, zöldség, főzelékfélékből és burgonyából álljon.

    Meghatározott mennyiségben fogyaszthat főtt tésztát, rizst, meghatározott  mennyiségű kenyeret.                                                 

    Az édes íz elérésére cukor helyett édesítőszerek használata javasolt. Az édesítőszer lehet természetes vagy mesterséges eredetű.

    1. Természetes édesítőszer a Stevia (jázminpakóca) leveleiből kivont steviose. Édesítőereje 300-szorosa a cukorénak, a vércukorszintet nem befolyásolja, így szénhidráttartalmát nem számoljuk.
    2. A mesterséges édesítőszerek közül a tabletta és a folyadék külleműek szénhidrátot nem tartalmaznak, de a dobozon feltüntetett napi megengedett mennyiséget nem javasolt belőlük túllépni, ilyenek pl: Poli-Sweet folyadék, a Polisett tabletta, a Süssina stb készítmények.

     A cukorhelyettesítő anyagokra azért van szükség, hogy a cukrot ne mint édesítőt, hanem mint térfogatot adó anyagot helyettesítsék. Hazánkban  a szorbit kapható sacharinnal keverve Glukonon néven, de fruktóz is vásárolható.  Már kapható a Xylo-Sweet poralakú édesítő, ami természetes xilitet tartalmaz, édes, mint a cukor, utóízmentes, lassabb felszívódású és szénhidráttartalma 40 %- al kevesebb a cukorénál. A cukorhelyettesítő anyagok szénhidráttartalmát be kell számolni a napi elfogyasztható szénhidrát mennyiségébe. A szorbitból és a fruktózból nem ajánlatos naponta 30 g-ot meghaladó mennyiséget fogyasztani. Gravidáknak édességként pudingos, túrós, gyümölcsös, könnyen emészthető, édesítőszerrel készült termékeket ajánlunk.

     Gyümölcsből naponta 30 -40 dkg-ot fogyaszthat (nem egyszerre), kivéve az aszalt gyümölcsök, szőlő, banán.

     A zsírok kalóriát adó tápanyagok. Bonyolult és nehéz feladat a zsírok lebontása és felhasználása a szervezetben. Egészségtelen és szükségtelen a több zsiradék fogyasztása, mert elhízást idéz elő és károsítja az erek falát, amely valamennyi szervünket veszélyeztetheti. Különösen cukorbetegségben fontos a zsírszegény táplálkozás, mert a cukorbetegség maga is hajlamosít érelmeszesedésre. Nem kell megijednie. Általában nincs szükség a zsírmennyiség kiszámítására, elegendő, ha az állati eredetű zsírok helyett növényi eredetűeket fogyaszt. Ezért az ételkészítéshez olajt vagy margarint kell felhasználnia, és el kell hagyni az étrendből a szalonnát, a császárhúst, a vajat, a tejszínt, a vajkrémes süteményeket, a tepertőt, és csökkentse a zsíros húsok, zsíros hús- és tejkészítmények, a zsíros sajtok és tejföl fogyasztását. A zsírban sütés helyett a főzést, párolást, alufóliában, teflon edényben, cserépedényben, roston sütést alkalmazza, fogyasszon grill ételeket. Ételkészítéshez naponta csak 2-3 dkg olajt vagy margarint használjon. Ha tanácsunkat megfogadja, akkor szénhidrát anyagcseréje javul és elkerülheti a kóros érelváltozásokat.

    Ásványi anyagokra éppúgy szüksége van szervezetnek, mint a többi tápanyagra, ezek a szervezet felépítésében és működésében hasznos elemek. A várandós anyuka konyhasó – szükséglete 5-6 g, ebből 3 g használható fel ételízesítésre, a többi az élelmiszerek, élelmiszer anyagok természetes sótartalmából adódik.

    Óvakodjon a túlzott só fogyasztástól, mert ez terhességi toxaemiához vezethet.

    A várandóság ideje alatt fokozott figyelmet kell fordítania a kálcium szükséglet biztosítására, melyből a napi igény most a kétszeresére nő. A kálcium a csontok felépítésében vesz részt. Ha fogai gyorsan romlanak, akkor ez kalciumpótlásra hívja fel a figyelmet. A szükséglete felét biztosíthatja 5 dl tejjel, vagy 10 dkg sajttal, vagy 10 dkg túróval, a másik felét színes főzelékekkel.

    Megnő a magnézium igénye is. Sok magnéziumot tartalmaz a csipkebogyó, bab, borsó, déligyümölcsök és a korpa.

    A megnövekedett foszforigényt a változatos táplálkozás biztosíthatja.

    Fokozottabb a vasszükséglete is. A vas a vér alkotórésze, életfontos jelentőségű. Ha kevés vasat fogyaszt, akkor vérszegénnyé válhat. Vasforrásaink a máj, a hús, a tojás, a zöldfőzelékek, a gyümölcsök, a borsó, a szója, a lencse.

    A vitaminok az élet fenntartásához szükségesek. Nem a szervezet készíti ezeket, de a hiányuk esetén a szervezetben a rá jellemző megbetegedés jöhet létre.

    B-vitamin igénye 3-6- szorosára emelkedik. B1 vitamin bőven található a májban, a húsban, a búzacsírában, a rizshéjban, hiányzik a hántolt rizsből és a fehér lisztből. Ha nem fogyaszt elegendő B1- vitamint, akkor ez vizenyőképződéshez vezethet, de súlyosbíthatja a szénhidrát-anyagcsere zavarát és csökkenhet a tejelválasztás is. Sok B2- vitamint tartalmaz a máj, a vese, a tejtermékek, a hús, a zöldfőzelékek és a gyümölcsök.

    A nikotinsav ( B- vitamin csoport tagja), amely a fehérjék beépítésében játszik fontos szerepet. Megtalálható a májban, élesztőben, húsban, és a szójában.

    C-vitamin igényét biztosíthatja zöldfőzelékekkel és gyümölcsökkel.

    A-vitaminigényét fedezi, ha sok tojást, tejet, színes főzeléket, sárgarépát, spenótot és sütőtököt fogyaszt.

    D-vitaminszükségletét terhessége kétszeresére növeli. Legfontosabb D-vitamin források a tojássárgája és a tej. Emellett igen lényeges, hogy sokat tartózkodjék a szabad levegőn, mert ez is segíti vitaminigényének biztosítását.

    A séta, a nem erős fizikai igénybevétel, a kismamáknak ajánlott tornagyakorlatok által edzettebb lesz és javul szénhidrát-tűrőképessége is.

    Kérjük, hogy egyáltalán ne cigarettázzon és csak mértékkel fogyasszon alkoholt!

    Bízunk benne, hogy hasznos tanácsainkkal Önnek is segítségére lehettünk.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Bélbetegek diétája – pépesítéssel.

    Bélbetegek diétája – pépesítéssel.

    A bélrendszer szervi megbetegedései közé többféle ok miatt létrejövő, különböző elváltozásokkal járó kórkép tartozik. Ezek közé tartozik, amikor a bél kímélete mellett fontos, hogy pépesítsük az étrendünket, a könnyebb emésztés miatt.

    Mire kell ügyelni a diéta során?

    A diéta során az alábbi főbb feltételeket ajánlott szem előtt tartani.

    • Napi meghatározott tápanyagszükséglet (vitaminok, ásványok, fehérjék, szénhidrátok…) elfogyasztása.
    • A napi 3 főétkezés mellett kisebb adag tízórai, uzsonna, esetleg további vacsora beiktatása.
    • Az étrend zsírtartalmának mérséklése, a zsírok közül a telítetlen zsírsavak (hidegen sajtolt olajok) arányának növelése ajánlott.
    • Kerülni kell a túl fűszeres, füstölt és csípős ételeket!
    • Ügyelni kell az ételek hőmérsékletére: nem javasolt a túl hideg és forró táplálékok fogyasztása.
    • Az ételeket nagyon alaposan meg kell rágni,vagy turmixolni, darálni.Érdemes turmixgépet vagy aprítógépet  beszerezni.
    • Az optimális folyadékbevitel 1,5-2 liter, víz, szénsavmentes ásványvíz, gyógytea, valamint hígított gyümölcs- és zöldséglevek formájában.

    Ajánlott élelmiszerek:

    Gabona és sütőipari termékek: ha nincs túlérzékenység, gyakorlatilag megszorítás nélkül fogyaszthatók. Így ajánlott a búzaliszt, kukoricaliszt, búzadara, rozsliszt, az ezekből készült kenyerek, péksütemények, burgonyás kenyér. A rostdús pékipari termékek (Pl.: korpás zsemle, kenyér stb.), ha panaszt nem okoznak, akkor kisebb mennyiségben fogyaszthatók.

    A pékárú ne legyen teljesen friss, inkább félnapos, vagy másnapos.

    Kerülni kell az egész maggal (pl. szezámmag, lenmag, napraforgómag) megszórt péksüteményeket,a leveles tésztából készült darabárut. A keményebb héjat vágjuk le, a bétzetet áztassuk folyadékba,vagy turmixoljuk össze.(tej,tea)

    Burgonya, rizs: az étrendben fontos helyet foglal el a burgonya, egyrészt tápértéke, másrészt rost-, vitamin-, és ásványi anyag-tartalma miatt. Ajánlott elkészítési módok a főzés, párolás,főzeléknek készítés. Nem javasolt a bő olajban, zsírban sütés (pl.: hasábburgonya). Krémlevesnek, tört burgonyának, burgonyapürének, turmixolt főzeléknek készíthetjük el. A rizs csak pépesítve fogyasztható tejberizsnek, turmixolva.

    Zöldségek, gyümölcsök: a zöldségek és főzeléknövények (amelyek panaszt nem okoznak), az étrendbe nagyon jól beilleszthetők. A zöldségek szerepelhetnek  főzelékként, krémlevesként, zöldség püréként Főzéskor friss zöldségeket, esetleg mirelitet használjunk.  Fogyasztásra javasoltak: fejes saláta, sárga és fehérrépa, paraj, sóska, tök. Kerülni kell: káposztafélék,karalábé,karfiol szárazbab, fejtett bab, lencse fogyasztását.

     Gyümölcsök közül az apró magvasok (szőlő, eper, szeder, ribizli, málna) szűrt lében, az apró magvak nélkül fogyaszthatók. Az alma, őszibarack, vagy a meggy kompótnak, befőttnek, vagy hámozva, turmixolva is fogyaszthatók. Természetesen az ép, friss, folyóvízzel alaposan megtisztított, vagy mélyhűtött termékek javasoltak. Fogyasztásra javasolt az alma, őszibarack,, meggy. A citrusfélék-narancs,mandarin, grapefruit, citrom- csak a szűrt leve a rostok nélkül fogyasztható.

    Tej és tejtermékek: bélbetegségek esetén gyakori a laktóz intolerancia, amikor a tejcukrot bontó enzim részlegesen vagy teljesen hiányzik. Ezért nem javasolt tej, és tejtermékek-főleg a zsír dús tejtermékek-fogyasztása (pl. tej, tejföl, tejszín, zsíros sajtok és sajtkrémek, vaj). Kivételt képeznek a savanyított tejtermékek: kefir, joghurt-főként az élő flórával dúsított termékek, amelyek a normál bélbaktérium flóra megtartását, erősítését segítik elő. A joghurton kívül sovány túró (önmagában, vagy zöld fűszerekkel), sovány sajtok- reszelve, krémnek elkészítve beépíthetők az étrendbe.

    Fűszerek: rosszabb időszakban gyakoribb probléma az étvágytalanság és a testsúlyvesztés. Ezért arra kell törekedni, hogy minél ízletesebb ételekből álljon a beteg étrendje, minél étvágygerjesztőbb fogások között tudjon válogatni. A hagyományos magyar fűszerek-feketebors, pirospaprika-és más csípős fűszerek, mint például chili helyett inkább a zöld fűszerek javasoltak. Az ételek elkészítéséhez használható fűszer,  pl. a borókabogyó, borsikafű (a fekete őrölt bors helyett), a babérlevél, rozmaring, majoránna, fahéj, tárkony, lestyán, citrusfélék héja, és préselt leve. A heveny periódusban a cukrot, a nagy mennyiségű cukorral készült ételeket kerülni kell, mesterséges édesítő szerekkel (Poliseet, Polisweet, Süssina, Édeske, Canderel stb.) lehet helyettesíteni. Krónikus gyulladásnál kis mennyiségben lehet cukrot használni, ám jobb mézet, és mesterséges édesítőszert használni.

    Élvezeti szerek: Az alkohol, feketekávé, erős tea még kisebb mennyiségben sem javasolt, ugyanígy nem ajánlottak az édes sütemények, szörpök, szénsavas üdítők, kóla. Bélbetegek számára szomjoltónak inkább hígított frissen préselt gyümölcs-és zöldséglevek, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák adhatók.

     Húsok és felvágottak: a húsok közül a zsírszegény húsok, elsősorban lebőrözött csirke, pulyka és hal jön szóba. A húsételek elkészítésénél kerülni kell a bő olajban sütést (Pl.: rántott hús, párizsi szelet…), inkább pároljunk, főzzünk,teflonban süssünk.A húsokat jó puhára készítsük,vágjuk apróra vagy daráljuk le.

     A felvágottak közül a zsírszegények és kevésbé fűszerezettek ajánlottak.Ezeket is darálva,krémnek elkészítve kínáljuk. Nem ajánlottak a füstölt, túl fűszeres, csípős és zsír dús termékek, pl. szalonna, kolbász akár kis mennyiségben sem.

     Tojás: ételek készítéséhez használható, önálló ételként főtt reszelt tojás, lágy tojás, tükör-tojás formájában fogyasztható kisebb mennyiségben (amennyiben panaszt nem okoz).

     /Horváthné Stemler Dóra/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: A candidiázis étrendi kezelése

    A CANDIDIÁZIS ÉTRENDI KEZELÉSE.

     

    A candida elleni kezelésnek két fontos összetevője van:gyógyszeres kezelés és diéta.

    A diéta célja:

    1. a candida számára kedvező feltételeket nyújtó táplálékok visszaszorítása
    2. élelmiszerekben előforduló egyéb sarjadzó és penészgombák kerülése
    3. fennálló allergiát kiváltó élelmiszerek kiiktatása

    Mit ne fogyasszon:

    -cukor,méz

    -finomított malomipari termékek

    -élesztő tartalmú ételek(kenyér,pékárú,tészták)

    -aszalt gyümölcsök

    -bolti müzlifélék

    -kefír

    -alkohol(sör,bor,pálinka)

    -ecet

    -konzervek,készételek

    -újramelegített ételek

    -erjesztett élelmiszerek

    -ecetes savanyúság,savanyú káposzta,kovászos uborka

    -gomba

    -camamber sajt,érlelt sajtok

    -combucha tea

    -földimogyoró,pisztácia(gyakran penészes)

     

    Mit szabad ennie:

    Fogyasztás előtt alapos mosás!(élesztő és penészgomba szennyeződés miatt)

    -friss zöldségek

    (padlizsán,karfiol,brokkoli,uborka,sárgarépa,zöldpaprika,burgonya,

    petrezselyem,retek,kelbimbó,cékla,káposzta,fejes saláta,zeller,spárga,spenót,spárga,paradicsom, hagyma)

    Ritkábban: bab,borsó,kukorica,szója

    -gabonafélék (teljes őrlésű termékek, zab, barnarizs, hajdina,kása (barna rizs, zab, köles, árpa, hajdina), hamlet, puffasztott búza, rizs, kölesgolyó)

    -friss gyümölcsök (ananász,sárgabarack,citrom,narancs,grapefruit,bogyós gyümölcsök,papaya,őszibarack,szilva,

    ritkábban:avokádó,alma,körte,cseresznye,nektarin,banán,szőlő

    -húsfélék (sertés,marha,baromfi,hal,vadhúsok,rákfélék,kagylófé-lék)

    -tojás

    -diófélék,magvak(kivéve földimogyoró és pisztácia) (mogyoró,lenmag,mandula,szezámmag,napraforgó-mag,dió),mandulatej,

    -hidegen sajtolt olajfélék

    -kenyérfélék-,szódás kenyér,házi sütemények barnalisztből,élesztő és cukor nélkül(sütőporral,édesítővel),macesz

    -natúr joghurt(élőflórás),aludttej,tejföl,túró

    -sajtok közöl a friss,lágy  sajtok(mozzarella,feta), svájci ementáli(ez baktériumos érlelésű)

    -tej-egyéni érzékenység szerint

    -ecet helyett citromlé

    -édesítőszerek: xylit, polisett, szaharin

    -élesztő helyett szódabikarbóna,sütőpor

    Allergia esetén az érintett élelmiszert el kell hagyni!

    /Horváthné Stemler Dóra/

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vesekő diétája

    Vesekő diétája

    A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek, egy részük anyagcseretermék, más részük a táplálékok természetes alkotórésze.

    Bizonyos alkati tényezők  és betegségek megkönnyítik a kőképződést, kedvező feltételéket nyújtanak a vizelet valamelyik alkotóelemének kikristályosodására.

    A már meglévő kövek esetében a gyógyszeres ill. műtéti megoldáson túl is fontos kiegészítő lehet a diéta.

    diéta célja: a meglévő kő növekedésének megakadályozása, illetve az új kő képződésének megelőzése. A diéta viszonylag sószegény, erős fűszerektől mentes, vitamingazdag. Fontos a bő folyadékfogyasztás (2-3 liter naponta).

    Leggyakoribb vesekő fajták:

    – húgysavkő
    – kalcium-oxalátkő
    – foszfátkő
    – egyéb (cystin, xantin, vegyes)

    A kövek különböző összetételűek lehetnek, a diéta ennek alapján alakítható ki.

    A bőséges folyadék fogyasztásnál fontos, hogy a nap folyamán egyenletesen történjen a folyadékfelvétel, akár lefekvés előtt és még éjszaka is igyon a beteg. Az étrend bőségesen tartamazzonA és B6 vitamint, mert ezek kőképződést gátolják. A vitamint valamint karotin tartalmú nyersanyagok: máj, tojás sárgája,vaj,tejtermékek, margarin,sárgarépa, kajszibarack,sütőtök. B6vitamin a máj, élesztő, sajt, hal, tojás. A diétánál ha vannak társbetegségek akkor azokat is figyelembe kell venni.

    Kálcium-oxalát kő esetén:

    • mérsékelni kell az étrend kalcium tartalmát
    • tartózkodni kell vagy ritkábban kell fogyasztani és kisebb mennyiségben az oxálsavban gazdag élelmiszereket
    • kedvező hatású a B6 és magnéziumban gazdag ételek fogyasztása
    • magas oxálsavtartalmúaknarancs, zöldborsó, paraj, a sóska, a retek, a cékla, a szárazbab, a lencse ill. a dió, a mák, a mazsola, és a kávé . A magas cukorfogyasztás elősegítheti a szervezetben az oxálsav termelést, tehát ez is kerülendő
    • magas kálcium tartalmú a tej,tejtermékek, szárazbab, szója, lencse,banán, dió, mandula, mogyoró, mák, gesztenye

    Diétás előírások húgysavkő esetén:

    • az étrend mérsékelt fehérjetartalmú
    • csökkentett purintartalmú
    • nem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani:
    • belsőségek ( vese, velő, máj, tüdő )
    • kocsonyahúsok
    • vadhúsok
    • pácolt, szaftos húsok
    • zsíros húsok, húskészítmények
    • fűszeres hentesáruk, kolbász
    • szalonna, tepertő stb .
    • lúgos vegyhatású vizeletet eredményező táplálékok szerepeljenek az étrendben pl:tej, tejtermékek, de a sajtok nem, mandula, gesztenye,kókusz, főzelék és zöldségnövények,, gyümölcsök
    • jó hatásúak az alkalikus ásványvizek pl:Salvus,Parádi,Bánfi melyekből 2-3dl javasolt

    Diétás előírások foszfátkő esetén:

    • vizelet savanyítására kell törekedni
    • savas vegyhatásteredményeznek :a hús és húskészítmények, hal, szárnyas, kagyló,tojás, sajt,szalonna, rizs, főtt tészták, száraz sós sütemények, lencse, kukorica, szilva, áfonya, édes sütemények

    /Horváthné Stemler Dóra  dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vesebetegek étrendje

    Vesebetegek étrendje

    Az emésztés során a szervezetben olyan salakanyagok keletkeznek, amelyeket a vese választ ki a vérből és a vizelettel eltávolítja a szervezetből. Ha a vese elégtelenül kezd működni,felszaporodnak a káros anyagcseretermékek, melynek tünetei : fáradékonyság, étvágytalanság,hányinger,fogyás,bőrviszketés stb. Ilyenkor a vese több vizelet ürítésével igyekszik a szervezetet a nemkívánatos anyagoktól megóvni, ám ha végül már nem képes a méreganyagokat kiválasztani, kevesebb vizelet ürül,és a szervezetben megnő az ártalmas anyagok mennyisége.

    Az étrend célja:

    A megfelelő diétával kiegészített gyógyszeres kezelés lassítja, megállítja a veseműködés romlását.

    Az ajánlott fehérjebevitelt mindig a kezelő orvos határozza meg.

    Az ajánlott szénhidrátbevitelt is a kezelő orvos határozza meg .

    Az étrend lényege:

    Az étrendben csökkenteni kell a fehérjebevitelt, ezáltal csökennek a fehérjék bomlásából származó méreganyagok, így könnyebb lesz a vese működése.

    A napi fehérjeszükségletet fele- fele arányban fedezzük állati és növényi fehérjeforrásokból.

    Állati eredetű, teljes értékű fehérjék vannak a húsokban, halakban, felvágottakban, belsőségekben,a tejben, tejtermékekben, és a tojásban.

    Növényi eredetű, nem teljes értékű fehérjéket tartalmaznak a gabonafélék, a lisztek, a kenyérfélék, a péksütemények, a rizs, a hüvelyesek ( szárazbab, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó, szójabab ), az olajos magvak ( mák,dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag stb ), a zöldségek, és a gyümölcsök.

    Különböző fehérjeszegény diétás élelmiszerek és készételek is rendelkezésre állnak az ételek elkészítéséhez. Ezek nagyobb élelmiszerboltokban megvásárolhatók.

    Ha a veseműködés nem kielégítő, akkor vigyázni kell, hogy felesleges káliummennyiség bevitelével se terheljék a vesét. Tanácsos kerülni a magas káliumtartalmú élelmiszereket, így például a gyümölcsök közül a banán, az aszalt gyümölcsök, a zöldségfélék között pedig a levélzöldségek, a spenót és a sóska, a sárgarépa, a krumpli, a paradicsom és a brokkoli, a hüvelyesek, valamint egyéb élelmiszerek közül a kakaó, a csokoládé és az olajos magvak túlzott fogyasztását.

    A vesebetegeknek ügyelniük kell arra, hogy csökkentsék az ételek sótartalmát, mivel a sok só vizet köt meg a szervezetben és fokozott munkát jelent a veséknek. Az ajánlott napi bevitelt a szakemberek maximum tíz grammban szabják meg.

    A táplálékokban lévő foszfor mennyisége egyenesen arányos a fehérjetartalommal, így a fehérjeszegény diéta egyben csökkentett foszfortartalmú is. Foszfor szinte valamennyi élelmiszerben található, de kiemelkedően magas a foszfortartalma a szárazbabnak, a száraz borsónak, a lencsének, a szójának, a csonthéjasoknak, például a diónak és a mandulának, valamint a máknak. Egyes sajtok, üdítő italok és a tartósított termékek is nagy mennyiséget tartalmaznak belőle. Jó tudni, hogy például a húsok első főzővizének leöntése csökkenti azok foszfortartalmát.

    Húsok : magas fehérjetartalmúak, ezért étkezésenként csak 5 dkg -i mennyiségben ajánljuk a fogyasztását. Ételkészítés során arra kell törekedni, hogy ezt a kevesebb mennyiséget vagdaltnak,fasírozottnak, rakott ételbe, töltött ételbe használjuk..

    Húskészítmények : magas fehérjetartalmúak, ezért étkezésenként csak 5 dkg -i mennyiségben ajánljuk a fogyasztását. Főleg krémek formájában ( margarinnal, vajkrémmel, kis kefirrel kikeverve ) készítse.

    Tojás : Az emberi szervezet számára legjobban hasznosítható teljes értékű fehérjeforrás, tehát ételkészítéshez használható ( nem önálló ételként pl : rántotta ).

    Zöldségfélék : ezek képezik az étrend gerincét, nagyobb mennyiségben adhatók. A zöldségek fogyaszthatóak nyersen, salátának, párolva, főzve, főzeléknek, rétegesen rakva, csőben sütve.

    Reggelihez, vacsorához egy közepes zöldpaprikát, egy közepes paradicsomot, 3 – 4 retket, egy közepes uborkát elfogyaszthat.

    Gyümölcsök : sokféleképpen felhasználhatóak, nyersen, sütve, salátának, levesnek, mártásnak,krémeknek, lekvároknak, vizes gyümölcsfagylaltnak.

    Tej és tejtermékek : magas fehérjetartalmúak, ezért napi 2 dl tej vagy tejtermék fogyasztása ajánlott, de nem önállóan, hanem kisétkezésekhez vagy ételkészítéshez.

    Az ételek sűrítéséhez keményítőt használjunk !!!!

    /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Dializált betegek étrendje

    Dializált betegek étrendje

    Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-, sav-bázis és elektrolitegyensúlyt. Ugyanakkor nem pótolja a vese hormonális (endokrin) funkcióit, a salakanyagok eltávolítása sem teljes, ezért van szükség diétára és speciális gyógyszerek szedésére. A diéta függ a kezelés fajtájától (haemodializis (HD), peritonealisdializis (PD)), az egyén tápláltsági állapotától, és egyéb betegségeitől. A cél a beteg állapotromlásának megakadályozása, a megváltozott elektrolit értékek helyreállítása, és az ödéma elkerülése.

    Diéta jellemzői, a dializált beteg étrendjének céljai:

    • A két dialízis között a beteg jól érezze magát, minél kevesebb folyadékkal terhelje szervezetét.
    • Étrendje legyen káliumszegény, hogy ne legyenek izomfájdalmai és izomgörcsei.
    • Az elfogyasztott táplálék biztosítsa a megfelelő mennyiségű fehérjét és energiát.
    • Étrendje ne haladja meg a megengedett foszformennyiségét, hogy minél később jelentkezzenek a veseelégtelenség okozta szövődmények.

    Veseelégtelenséggel szemben a kezelés alatt igen nagy az energia és a fehérje szükséglet.

    Az étrend alapját a tej és tejtermékek (joghurt, aludttej, kefir, túró), tojás (főleg a fehérje), húsok (sovány csirke- és pulykamell, sertéskaraj), összetett szénhidráttartalmú gabonafélék, lisztek, sütőipari termékek képezzék, emellett fontos a növényi olajok, margarin, a rizs, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

    Tanácsos kerülni a magas káliumtartalmú élelmiszereket, így például a gyümölcsök közül a banán, az aszalt gyümölcsök, a zöldségfélék között pedig a levélzöldségek, a spenót és a sóska, a sárgarépa, a krumpli, a paradicsom és a brokkoli, a hüvelyesek, valamint egyéb élelmiszerek közül a kakaó, a csokoládé és az olajos magvak túlzott fogyasztását.

    A dializáltbetegeknek ügyelniük kell arra, hogy csökkentsék az ételek sótartalmát, mivel a sok só vizet köt meg a szervezetben és fokozott munkát jelent. Kerülni kell a félkész, konyhakész termékeket, konzerveket, levesporokat, sóval tartósított ételeket, erős fűszereket (pl. erős paprika, bors, chili, torma), savanyúságokat, chipeseket. A csökkentett nátrium tartalmú konyhasó használata tilos, mivel magas a kálium tartalma.

    Ízesítésre a friss vagy szárított fűszerek és zöldségnövények ajánlottak (pl. petrezselyem, kapor, zeller, snidling, majoránna, Vegamix).

    A folyadékbevitel az előző nap ürített vizeletmennyiség + 500 ml legyen, fontos az ödéma kialakulásának megelőzése, és hogy két dialízis között a súlynövekedés ne legyen több, mint 5%.

    Amennyiben megfelelő táplálkozással sem sikerül elkerülni az alultápláltságot, ez esetben szüksége lehet a betegnek speciális, dializált betegek számára kifejlesztett tápszerre, melyben a fehérjék mellett ásványi anyagok és vitaminok találhatók.

    Ha a beteg túlsúlyos vagy mozgásában súlyosan korlátozott, akkor az ajánlott kalória mennyiségét csökkentenie kell, a fehérjét viszont ez esetben se csökkentse.

    /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vásárlóink figyelmébe!

    Ez úton szeretnénk tájékoztatni a kedves vásárlóinkat, hogy

    2018. novemberben NÉBIH ellenőrzés történt, amely a termékeink előállításában, a labor tisztaságában és a közölt információkban mindent rendben talált.

    Egy javasolt változtatást tettünk és a jövőben is szeretnénk ennek megfelelően cselekedni:

    – minden a termékre vonatkozó információt és csak azokat a termékeknél olvashatják majd

    – minden a hatásra, hatóanyagokra és egyéb orvosi – tudományos leletekre vonatkozó ismereteket “A sáfrány” fejezetben, a megfelelő részeknél, illetve az aktualitásokat a “Hírek” fejezetben találják meg a vonatkozó nemzetközi tudományos közleményekkel alátámasztott rövid cikkek formájában.

    Remélem ezzel a változtatással is sikerült olvasóink, vásárlóink jobb tájékoztatását biztosítanunk.

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: A Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS) étrendi kezelése

    A Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS)

    helyes étrendi kezelése

    Hazánkban a policisztás ovárium szindróma (PCOS)  a cukorbetegség előfordulási gyakoriságának mértékével vetekszik. Az anyagcsere betegség hátterében örökletes inzulinrezisztencia állhat, amely egy terheléses inzulinvizsgálatból igazolható. A “genetikától” és életmódtól függően a betegség mindenkinél másképp jelenik meg, tehát a betegségnek nincsenek mindenkire egyformán jellemző tünetei.

    A változatos tüneti képben a leggyakrabban megjelenők az alábbiak: nőgyógyászati panaszok, menses zavar, jellegzetes elhízás, derék/csípő körfogat-hányados növekedése, magas vérnyomás, bőrkiütések, szív és érrendszeri eltérések, vérzsír emelkedés.

    A PCOS kezelésének fontos pillére, hogy a különböző szakterületek szorosan együttműködjenek. Bár a betegség teljességgel nem gyógyítható, de jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatóak és a szövődmények megelőzhetőek. A gyógyszeres kezelés szükségességét és tartalmát az orvos állapítja meg. A helyes diéta megtartása fontos része a terápiának, a gyógyulásnak.

    Az étrend alapja az egészséges táplálkozáson alapul.

    • Étkezzen naponta 2-3 óránként napi ötszöri étkezésre elosztva. A napi 5 alkalomra szétosztott étkezéssel növelheti a szellemi koncentrációt, megelőzheti a fejfájás és különböző emésztőrendszeri megbetegedések kialakulását.
    • Csökkentse a cukor fogyasztását!
    • Csökkentse a napi összes zsiradékfogyasztást, válassza mindenből az alacsonyabb zsírtartalmút, figyelje a címkét olvassa el alaposan
    • részesítse előnyben alacsony glikémiás indexű élelmiszereket                GLIKÉMIÁS INDEX : A glikémiás index (GI) azt fejezi ki %-ban, hogy a vizsgált szénhidrát milyen mértékű étkezés utáni vércukoremelő hatással rendelkezik, a szőlőcukor vércukoremelő hatásához képest
    • 90-120% malátacukor, méz, cukrozott üdítők, burgonyapüré, főtt burgonya, cornflakes, datolya, fehér kenyér-zsemle
    • 70-90% fehér kenyér, zsemle, kifli, abonett, puffasztott búza, kétszersült, kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, félbarna kenyér, hagyományos kelt tészták, kalács, görögdinnye, sült burgonya
    • 50-70% zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán, ananász, cukrozatlan gyümölcsféle (100%-os), zöldborsó, müzli, kivi 30-50% tej, joghurt, kefir, hazai gyümölcsök, durum tészták, narancs, tejszínes fagylaltok, vadrizs
    • 30% alatt gyümölcscukor, szorbit, diabetikus méz, lencse, bab, dió, korpás müzli, grapefruit, szójatej
    • 15% alatt spárga, brokkoli, mogyoró, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, zöldbab, saláták, paprika, spenót, cukkini, tök, paradicsom,
    • Csökkentse a napi só bevitelt!
    • Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot,a szomjúság oltására legjobb a víz! Rostok jótékony hatása semmit sem ér, ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék bevitel mellette.
    • Mozogjon rendszeresen!
    • Figyeljen oda a napi jól elosztott szénhidrát mennyiségére,A reggelit semmiképp ne hagyja ki. A nap folyamán ebédre fogyassza a legtöbb szénhidrátot, ezt kövesse a vacsora, majd a reggeli és végül a kisétkezések szénhidráttartalma.
    • Fontos a stressz kezelő módszerek elsajátítása.
    • A dohányzás felfüggesztése és minél további absztinencia tartása kívánatos.
    • Mérsékelt alkoholfogyasztás, az alkoholbetegségben pedig csakis az absztinencia megtartása jöhet szóba.
    • Desszertet a nap folyamán lehetőleg csak egyszer, a főétkezés utolsó fogásaként fogyasszunk, hiszen könnyen lehet, hogy anélkül is teljes volt az étkezésünk és nincs szükség további „bónuszokra” a jó közérzetünk kialakulásához.
    • Fogyasszunk napi rendszerességgel gyümölcsöt és zöldséget! Vitamin bombáik rendkívül előnyös hatással vannak a szervezetünkre. Hazánk gyümölcs és zöldség ellátottsága szerencsére kiváló, használjuk ezt ki! Mindig legyen a táskánkba valami finom falat, amit elrágcsálhatunk, ha éppen úgy tartja kedvünk. Jó barátainknak annyi jótékony tulajdonsága van, hogy azt felsorolni is sok lenne.
    • Növelje a rostbevitelt: asztalunkra lehetőleg mindig kerüljön teljes kiőrlésű pékárú is, lehet az graham, rozs, tönköly, stb. hogy pontosan milyen fajtájú az ízlés dolga, rosttartalmuk kiemelkedően fontos.

    /Horváthné Stemler Dóra dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Boldog Ünnepeket kívánunk!

    A szeretetben, csendesen, családi körben eltöltött Karácsonyi Ünnepek után

    kívánunk Boldog, Vidám Új Esztendőt:

    Saffron

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Étrendi tanácsok a csontritkulás megelőzésére

    Étrendi tanácsok

       –    a csontritkulás megelőzésére

    A csontritkulás megelőzésében fontos szerepe van az étrendünknek és a mozgásnak. A csontritkulás kockázati tényezői: nagyon sovány testalkat, alacsony női nemi hormon(ösztrogén) szint, tartósan alacsony Ca és D- vitamin ellátottság, mozgásszegénység, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás.

    Az étrend célja: a megelőzés.

    Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása, naponta 800-1200mg kalcium, szoptatás alatt és idős korban 1200-1500 mg.

    A kalcium hasznosulását elősegítik:

    •  Vitaminok: elsősorban a D-vitamin jelenléte, ezen kívül az A, a C, és a K-vitamin
    •  Tej és tejtermékekben található tejcukor és kazein
    •  Állati fehérjék a táplálkozásban
    •  Ásványi anyagok és nyomelemek(Mg, Zn)
    •  Rendszeres mozgás

    A kalcium hasznosulását gátolják:

    • Túl sok fehérje, és zsiradékfogyasztás.
    • Nagy mennyiségű foszfor (kóla) és koffein (kávé, tea) fogyasztás.
    • Egyes növényekben található magas oxálsav-tartalom (sóska, spenót, mangold, rebarbara)
    • Az ételek túlzott mértékű sózása
    • Túlzásba vitt rostfogyasztás
    • Alkoholfogyasztás, dohányzás
    • Mozgásszegény életmód

    Az étrend lényege:

    • Naponta fogyasszunk tejet, tejterméket (0.5 liter tej vagy annak megfelelő tejtermék)
    • Fontos a tápláltsági állapotnak megfelelő energia-bevitel.
    • Naponta fogyasszunk friss zöldséget, és gyümölcsöt.
    • Ügyeljünk a D-vitamin bevitelre (halmáj, tojás, tej, tejtermékek, dúsított margarinok).
    • Alacsony zsírtartalmú húsokat, húskészítményeket fogyasszunk.
    • Mérsékeljük az alkohol, és kávé fogyasztását.
    • Tejmentes étrend esetén különösen figyeljünk a kalcium bevitelére (kalciumban   bő élelmiszerek, pezsgőtabletták, étrend-kiegészítők).
    • Kalciumban dús ásványvizek pl.:  Fonyódi,Bükki,Kékkúti,Visegrádi Balfi.
    • Desszertként inkább gyümölcsöt, gyümölcsös túrót házilag készítve, joghurtot fogyasszunk.
    • Gyakrabban fogyasszunk tengeri halat magas kalcium tartalma és kedvező zsírtartalma miatt.
    •  Ne feledjük, napi fél óra séta mindenkinek jót tesz!
    • A túlzott foszfor-és sótartalom előnytelen hatású a kalcium anyagcserére. Kerülendő élelmiszercsoportok a félkész-és készételek, a leves-és krémporok, valamint a szénsavas üdítőitalok.
    • Ha a kalciumbevitel nagymértékben és tartósan meghaladja a napi ajánlott mennyiséget, vesekőképződést okozhat, és zavar léphet fel más ásványi anyagok felszívódásában, tehát fontos mértéket tartani.

    Az ételek és élelmiszerek kalcium tartalma 100 g-ban

     Magas kalcium tartalmúak

    Tejpor 1200 mg; mák 968 mg; parmezán sajt 850 mg; ementáli típusú sajtok 800 mg; Trappista, Anikó és Óvári sajt 600 mg; juhsajt, juhtúró, Köményes sajt 400 mg; sűrített tej 300 mg; mogyoró 290 mg; Fortimel tápszer 280 mg; olajos hal 270 mg; mandula 238 mg; fogas 210 mg; dióbél 202 mg; szója 200 mg; tejszínes krémsajt 180 mg; juhtej 180 mg; kakaópor 140 mg; tejföl 130 mg; spenót, búza 133 mg; tej, kefir, joghurt 120 mg; napraforgó 180 mg; sóska 113 mg; banán, mazsola 110 mg; szárazbab 106 mg;

    Fontos, hogy a spenót, és a sóska magas oxalát-tartalmú növény, melybôl ez által rosszabb hatásfokkal szívódik fel a benne lévô kalcium.

     Közepes kalcium tartalmúak

    Gesztenye 95 mg; sovány túró 90 mg; földimogyoró 99 mg; tojássárgája 80 mg;  paradicsomos hal 78 mg;  tartós kenyér 75 mg; lencse 74 mg; zabpehely 71 mg;  csipkebogyó íz 70 mg; hekk 69mg; tökmag 66 mg; birsalma 66 mg;

     Csekély kalcium tartalmúak

    Ribizke 57 mg; kelkáposzta 57 mg; szeder, eper 52 mg; élesztős sütemény 52 mg; szilvaíz 50 mg; csipkebogyó 50 mg; naspolya 49 mg; csiperke 45 mg; narancs 44 mg; zöldborsó 41 mg; sütőtök 40 mg; aszalt szilva 40 mg; tojás 40 mg; méz 40 mg; meggy 35 mg;

    /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

     

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Az e – kereskedelem előnyei és hátrányai

    !

    Az alábbi cikket a NÉBIH oldalán találtam. Rendkívül hasznos információkat tartalmaz, ezért minden kedves e-vásárlónak a figyelmébe ajánlom.

    Nem találtam szerzőt, de a szerői jogokra vigyázva hangsúlyozom, hogy a cikk teljes terjedelme a NÉBIH oldaláról származik, tehát nem saját szerzemény.

    Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

    Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

    2016. szeptember 28.

    Az internetes kereskedelem szerepe napjainkban folyamatosan nő. Az internet felhasználók többsége rendszeresen vásárol terméket vagy szolgáltatást a világhálón, az értékesített termékek jelentős része élelmiszer. A vásárlás ezen formájának legnagyobb előnye a rugalmasság, hogy a szolgáltatások otthonról bármikor igénybe vehetők, azonban ez az új piaci szegmens számos kockázatot is rejt magában.

    Ahogy más ágazatokban, az internetes kereskedelem területén is megtalálhatóak illegális „vállalkozók”, akik kihasználják az internet névtelenséget nyújtó, gyakran átláthatatlan világát. Az előírások hiányos ismeretéből fakadóan az internetes vállalkozások által kínált élelmiszer kockázatot jelenthet.

    Mit tehetünk, hogy megvédjük magunkat az internetes kereskedelem veszélyeitől?

    A kiválasztott termék megrendelését megelőzően alaposan tanulmányozzuk a honlapon feltüntetett információkat, az oldalon kínált árucikkeket, a weboldal egészét. Ha ennek eredményeként ellentmondást tapasztalunk, az kétes termékre, vagy kétes vállalkozásra utalhat. Az alábbi tippek segíthetnek minimalizálni annak kockázatát, hogy az e-kereskedelemben tevékenykedő fekete vállalkozás áldozatául essünk.

    Mindenekelőtt nézzük meg, hogy van-e magyar nyelvű tájékoztató a termékről.

    A webáruházak is kötelesek valamennyi, a termékkel kapcsolatos tájékoztatást közzétenni a honlapon, élelmiszerek esetében a lejárati dátumon kívül minden információnak szerepelnie kell, ami a termék jelölésén kötelező. Így például:

    • az élelmiszer neve;
    • az összetevők felsorolása;
    • minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó összetevő vagy segédanyag, amelyet élelmiszer előállításánál vagy elkészítésénél használnak fel, és a késztermékben még jelen van, akár megváltozott formában is;
    • bizonyos összetevők vagy összetevőcsoportok mennyisége;
    • az élelmiszer nettó mennyisége;
    • a különleges tárolási és/vagy felhasználási feltételek;
    • az élelmiszer-vállalkozás neve vagy cégneve és címe;
    • a származási ország vagy az eredet helye, amennyiben jogszabály előírja;
    • felhasználási útmutató, ha annak hiányában nehéz megfelelően felhasználni az élelmiszert;
    • az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok esetében a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban;
    • tápértékjelölés (2016. december 13-tól kötelező).

    Jó tudni! A NÉBIH – kockázatbecslés és bejelentés alapján – rendszeresen végez ellenőrzéseket, az élelmiszerértékesítéssel foglalkozó webáruházak száma azonban rendkívül magas. Különösen nagy a kockázat a külföldről közvetlenül házhoz rendelt élelmiszerek esetében, hisz ott a termék egyből a vásárlóhoz kerül.

    Mire figyeljünk étrend-kiegészítők rendelése esetén?

    Ne rendeljünk olyan készítményt,

    • ami gyors és irreális sikert ígér,
    • melynek tájékoztatója nem érhető el, vagy nem egyértelmű,
    • amit csak az interneten értékesítenek,
    • amelyet magánszemély árul,
    • amelynek összetevői nem ismertek, vagy ismeretlen összetevőt tartalmaz.

    Jó tudni! Az étrend-kiegészítők jelölésére speciális szabályok vonatkoznak. Az ilyen termékek esetében is az összes jelölési elemnek szerepelnie kell a honlapon, amelyeket a terméken is megtalálunk.

    Legyünk figyelmesek!

    • Ne higgyünk a fórumokon, chat szobákban fellelhető ajánlásoknak. Az ilyen vásárlói tapasztalatok gyakran álcázott reklámok.
    • Tájékozódjunk a megrendelni kívánt termék számunkra ismeretlen összetevőiről.
    • Ellenőrizzük, hogy a honlapon szereplő termékkép megjelenése megegyezik-e a kereskedelmi forgalomban kapható termékével.
    • Ellenőrizzük, szerepel-e a termék az OGYÉI által nyilvántartott, regisztrált étrendkiegészítők listáján.

    Gyakorlati tanácsok internetes vásárláshoz

    Ellenőrizzük az Impresszum alatt feltüntetett adatokat:

    • teljes cím (nem csak postafiók!),
    • telefonszám,
    • egyéb kapcsolattartási lehetőségek,
    • a weblap cím „hu” végződése nem feltétlenül jelenti azt, hogy az eladó magyar vállalkozó.

    Figyeljünk a következőkre:

    • Vásárlás előtt olvassuk el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF)
    • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért.
    • Körültekintően kell eljárni a külföldi székhelyű szolgáltatók (különösen a nem EU tagországok) esetében. A jogszabályi előírások eltérőek lehetnek.
    • Magyar vállalkozás esetén ellenőrizzük, hogy rendelkezik-e FELIR azonosítóval.
    • A magyar vállalkozásoknak biztosítaniuk kell a 14 napon belüli indoklás nélküli elállási jogot.
    • Az élelmiszerek esetében nem mindig élhetünk az elállás, visszaküldés lehetőségével (pl. gyorsan romló élelmiszerek).
    • Figyeljünk a rejtett költségekre (pl. szállítási költség).
    • Tájékozódjunk az eladó által felajánlott fizetési lehetőségekről. Biztonság szempontjából nagy különbségek lehetnek az egyes pénzátutalási lehetőségek között.
    • Csak biztonságos internetkapcsolat esetén teljesítsük a kifizetést. A biztonságos kapcsolat legegyszerűbben a „https” kapcsolatról ismerhető fel, illetve a böngésző címsorában megjelenő lakat ikonról.
    • A vállalkozó köteles a vásárlót tájékoztatni a székhelyéről, panaszkezelés helyéről.

    Mire figyeljünk a termék átvételekor?

    • Valóban az általunk megrendelt termék érkezett meg?
    • Zárt, sértetlen a termék csomagolása?
    • Kaptunk a kiszállított termékhez számlát, szállítólevelet?
    • A számlán szerepeltetett cég megegyezik a honlapon feltüntetett céggel?
    • Gyorsan romló élelmiszer esetében átvételkor a termék hőmérséklete megfelelő?
    • Rendelkezik a termék magyar nyelvű jelöléssel?
    • Állati eredetű élelmiszer esetében tartalmazza a jelölés a létesítmény azonosító jelölést (ovális alakú jel)?
    • Bio termék esetén tartalmazza a csomagolás a kötelező jelöléseket? (tanúsító szervezet kódszáma, EU öko logó, termesztés/tenyésztés helye)
    • Kaptunk a termékhez tájékoztatót, felhasználási útmutatót?
    • Az allergénekre vonatkozó jelölés megegyezik a megrendelt termék esetében feltüntetett információval?
    • Nem járt le a termék fogyaszthatósági/minőségmegőrzési ideje?
20 bejegyzés megtekintése - 1-20 / 110
Fel