Hasnyálmirigy betegségben szenvedők diétája
A hasnyálmirigy kettős működésű mirigy, mely belső és külső elválasztású részből áll. Külső elválasztású része emésztőnedvet választ, mely a gyomor utáni bélszakaszba, a nyombélbe jut, ahova a közös máj és epevezeték is nyílik. Ez az emésztőnedv olyan enzimeket tartalmaz, amelyek a táplálékkal bekerülő fehérje, zsír és szénhidrát bontásához szükségesek.
Ha ezek az enzimek hiányoznak, vagy mennyiségük csökken, akkor emésztés zavar következik be. Belső elválasztású részei termelik az inzulint, amely a vércukorszint szabályozásában fontos.
A krónikus hasnyálmirigy gyulladás tartós lefolyású betegség. Létrejöttében oki tényező az epekő betegség, a rendszeres alkoholfogyasztás, a vér magas zsír- és kálcium tartalma, ez elfogyasztott táplálék bőséges fehérje és zsírtartalma, a hasnyálmirigyre átterjedő nyombélfekély, de felléphet a gyomor-bélrendszer vagy a hasnyálmirigy operációját követően is.
A hasnyálmirigy gyulladást kórházban kezelik így az étrend felépítése a koplaltatás után ott történik. Az akut szak lezajlása után fokozatosan kezdjük el a szájon át történő táplálást. Először keserű, majd édes teát, szűrt gyümölcslevet adunk. Ezt követi a szénhidrátok, majd a fehérje, legvégül a zsír beépítése az étrendbe. Amikor a beteget haza engedik akkor az étrend a következő:
Étrend:
- zsírszegény
- alkoholmentes
- durva rost mentes
- fűszerszegény
- dohányzás csökkentése, elhagyása
- kávé, koffeint tartalmazó készítmények csökkentése
- naponta többszöri étkezés (5-6 alkalom)
- társbetegségeket figyelembe kell venni (cukorbetegség,fekélybetegség)
AJÁNLOTT
|
NEM AJÁNLOTT |
húsok, belsőségek |
|
borjú, sovány sertéshús (comb,lapocka,karaj), sovány marhahús, csirke bőre nélkül, pulyka, fácán, házinyúl, vadnyúl, őz, sertésmáj, borjúmáj, csirkemáj | zsíros marha-, sertés-, ürü-, kövér baromfihús |
készítési módok: | |
egyben sültek, natúr húsok, vagdaltak, zöldséggel párolt szelethúsok, raguk, húsgombóc, májgombóc, agyag edényben, sütőzacskóban, só ágyon, alufóliában sütött húsok | erősen pácolt, panírozott, bő zsírban vagy olajban sütött hús, nyers vagy félig átsütött hús, pörköltek |
felvágottak, húskészítmények |
|
gépsonka, Bajor sonka, Kapuvári sonka, csirkemell sonka, pulykamell sonka, aszpikos pulyka, párizsi, baromfi virsli | zsíros, erősen fűszerezett felvágottak, kolbászfélék, füstölt húsok, disznósajt, töpörtyű,kocsonya |
levesek, mártások |
|
lezsírozott húsleves, becsinált leves, zöldségleves, rántott leves, zsírszegény mártások | zsíros húsleves, gulyásleves, majonéz, tejfölös mártások |
zsírok, olajok |
|
light margarinok (egyszeri étkezésre 10g), étolajok, olíva olaj | sertészsír, faggyú, szalonna, tepertő, baromfi zsírok |
halak |
|
tonhal, hekk, csuka, harcsa, amur, amur, pisztráng, busa, keszeg | zsíros ponty, olajos hal |
készítési módok: | |
rostonsült, ízesített főtt halak, halkrémek, halsaláták | halászlé, rántott hal, ecetes hal, halpaprikás, rácponty |
tej, tejtermékek |
|
sovány tej (1,5%-os), tejeskávé, kefir, aludttej, joghurt, túrókrém, sovány túró, 12%-os tejföl, natúr kockasajt, sovány sajtok ( Óvári, Túra, köményes, mozzarella) | zsíros, erősen fűszerezett, erjedt, füstölt sajtok, zsíros tej és tejföl, tejszín |
gabonafélék |
|
liszt-, zab-, búzapehely, rizs, búzadara, száraztészta (főleg a durum) | |
kenyér, péksütemény |
|
szikkadt kenyér, barna kenyér, pirítós, kétszersültek, péksütemények (zsemle, kifli, briós, magos bucik,veknik), kekszek, puffasztott, rizs vagy búzaszeletek (Hamlet, Ripsz-Ropsz) | friss kenyér, leveles tészták, zsíros péksütemény, (sajtos rúd, kakaós csiga, túrós batyu, pogácsa, bukták, francia péksütemények, Fornetti), bő zsiradékban sült tészták (fánk) |
cukor, édesség |
|
kis mennyiségben: cukor, barna cukor, méz, gyümölcscukor, szőlőcukor, gyümölcszselé, lekvár (nem apró magvas), piskóták, kuglóf, gyümölcsös, túrós, könnyű krémmel készített sütemények (nem vajkrémes) | csokoládé, vajkrémes sütemények, torták, mákos sütemény |
gyümölcs |
|
hámozott alma, őszibarack héja nélkül, dinnye, banán, narancs-, mandarin-, grapefruit lé, kompótok | éretlen gyümölcs, szilva, ringló, sárgabarack, szőlő, eper, málna, ribizli, egres, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula, mák |
készítési módok: | |
Apró magvas gyümölcsök áttörve (püré, gyümölcshab), centrifugálva a gyümölcslé apró magvak nélkül, cseresznye, meggy sütve, főzve | |
köretek |
|
főtt burgonya, petrezselymes burgonya, héjában sült és főtt burgonya, burgonyahab, burgonyapüré, burgonyagombóc, rizs, sárgarépás rizs, durum tésztafélék | majonézes burgonya, szalmaburgonya, burgonyafánk |
zöldségek |
|
sárgarépa, zöldbab, zsenge zöldborsó, spenót, sóska, cékla, zeller, paradicsom (héj nélkül), fejes saláta, cukkini, tök, brokkoli, (egyéni érzékenységtől függ!!) | hüvelyesek: szárazbab, fejtett bab, vágott borsó, lencse
káposztafélék: fehér, vörös zöldpaprika, uborka, nyers és pirított hagyma |
készítési módok: | |
zsírszegény főzelékek (tejes, kefires, joghurtos habarás), párolt, angolos, lengyeles főzelékek, zöldségsaláták kefires, joghurtos öntettel, töltött és csőben sült zöldségek | zsíros, tejfölös főzelékek, rántott zöldségek |
tojás |
|
lágy tojás, tükörtojás, tojás omlett, rántotta | kemény tojás, kaszinótojás, szalonnás-hagymás tojás, tojáspörkölt |
készítési módok: | |
teflonserpenyő, mikrohullámú sütő | |
fűszerek |
|
fűszerpaprika (csemege, édes nemes), kömény, babérlevél, majoránna, ánizs, fahéj, citromfű, szegfűszeg, vanília, szerecsendió, borsikafű, paradicsompüré, gyümölcsecet, petrezselyem zöldje, kapor, kakukkfű, bazsalikom, lestyán, tárkony | mustár, torma, bors, fokhagyma, csípős paprika, ecet, curry por, chilli |
italok |
|
gyümölcslé, gyümölcsszörp, tejes gyümölcsturmix, pótkávé, gyógyteák, világosra főzött tea, szénsavmentes ásványvíz, paradicsomlé (egyéni érzékenység), MIRA-glaubersós gyógyvíz | erős kávé, szénsavas italok,
alkohol tilos! |
készítette: Horváthné Stemler Dóra dietetikus