A köszvény étrendje
A köszvény az emberre jellemző megbetegedés, a purin (húgysav) anyagcsere zavara, melynek következtében húgysav felszaporodik a vérben. A húgysav a szervezetben lévő, és a kívülről bekerült purin bázisok lebontásával képződik, majd a vizelettel ürül. A szervezeten belüli lebontáshoz nem férhetünk hozzá, ezért csak a kívülről bevitt purin tartalmú anyagokat tudjuk csökkenteni. Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az ízületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós ízületi gyulladást okoz. Tartósan magas húgysavszint következményképpen vesekő képződhet.
A köszvény férfiaknál lényegesen gyakoribb, mint a nőknél.
Kiváltó tényezők: elhízás, bőséges táplálkozás, főként a nagy mennyiségű hús fogyasztása, túlzott szeszesital bevitel, erős fizikai- és/vagy pszichés megterhelés.
Étrendben fontos a só- és fűszerszegénység emellett az energia és zsírszegénység. Napi többszöri étkezés és a sportolás is javasolt. Súlytöbbletnél a felesleges energia bevitelre is oda kell figyelni, de éhezni nem szabad.
Purin szegénység: napi 200 mg alatti értékek (hagyományos táplálkozás esetén ez 600-1000 mg)
Húsok, húskészítmények,állati eredetű belsőségek :
NEM AJÁNLOTT:
belsőségek ( vese, velő, máj, tüdő )
kocsonyahúsok
vadhúsok
pácolt, szaftos húsok
zsíros húsok, húskészítmények
fűszeres hentesáruk, kolbász
szalonna, tepertő.
Naponta kb.: 50 – 60 gramm sovány húsféleség ajánlott ( a purin tartalom csökkenthető, ha a főzőlevet elöntjük).
Sovány húskészítmények ( csirke – pulykasonkák, sonkás felvágottak, gépsonka, virsli, zalai ) 2 – 3 dkg mennyiségben fogyaszthatóak ( pl.: salátába építve ).
Zsiradékok :
Naponta maximum 5 – 6 dkg zsiradék fogyasztható könnyebben emészthető formában.
Vaj helyett margarin, zsír helyett olaj, tejföl helyett kefir, joghurt a megfelelő.
Kerülni kell a bő zsiradékban sütést.
Tej, tejtermékek:
Tejtermékek bővebben fogyaszthatók, de ügyelni kell a zsírszegénységre ( 1,5 % tej, sovány túró, kefir, joghurt, gyümölcsös joghurt, illetve túrókrém, sovány sajtok ).
Tojás:
Purin tartalma alacsony, így jól beilleszthető a diétába.
Zöldség, főzelékfélék :
NEM AJÁNLOTT:
bab,
borsó,
lencse,
spenót.
A többi zöldségféle ( burgonya, sárgarépa, retek, paradicsom, tök, padlizsán, gomba, cékla, patisszon ) purin tartalma alacsony, így ezek képezhetik az étrend alapját.
Gyümölcsök:
Fogyasztható: alma, körte, citrom, őszi – sárgabarack, eper, szőlő, málna, mandarin, narancs, ananász, cseresznye, meggy, grapefruit.
5 – 10 dkg mennyiségben ajánlott: banán, szilva, mogyoró, dió, gesztenye .
A szénhidrátok, gyümölcsök, főzelékfélék elősegítik a húgysav kiürülését a szervezetből.
Fontos a megfelelő folyadékbevitel ( akár 2 – 3 liter ). Hasznos lehet gyengén alkalikus ivókúra ( salvus, balfi víz ) .
Élvezeti szerek, fűszerek :
Kávé (nem erős vagy koffeinmentes ), világosra főzött tea normál mennyiségben fogyasztható.
ALKOHOL FOGYASZTÁSA TILOS !
NEM AJÁNLOTT: mustár, csípős fűszerek, bors, erősen sós ételek .
AJÁNLOTT: babérlevél, szegfűbors, szegfűszeg, köménymag, citrom, fahéj, kapor, szerecsendió, bazsalikom, hagyma, fokhagyma .
Tésztafélék :
Kelt tésztákat csak kisebb mennyiségben lehet enni. A tésztafélék készítésekor törekedni kell a kevesebb zsiradék és cukor felhasználására ( pl.: hájas tészta, omlós tészta nem ajánlott ).
Végül nézzük néhány alapanyag purin tartalmát, csoportosítva:
Igen magas purin tartalmú alapanyagok (150-1000 mg / 100 g nyersanyag)
élesztő, belsőség, máj, hal, füstölt hús, húskivonat – ide tartoznak a húsleves kockák is-,liba, csirkemell, szardínia, kagyló, pisztráng, hering, makréla, halikra, lazac,tonhal, garnéla,csokoládé.
Magas purin tartalmú alapanyagok (75-150 mg / 100 g nyersanyag)
sertés, marha, borjú, birka, pulyka, kacsa, csirkecomb, nyúl, őz, szarvas, szalonna,
virsli, kolbászfélék, szalámi, füstölt sonka, tőkehal, fogas, ponty, szárazbab, száraz borsó, lencse, szója, mák, napraforgómag, földimogyoró, mazsola.
Közepes purin tartalmú alapanyagok (30-75 / 100 g nyersanyag)
sonka, angolna, lepényhal, kakaópor, zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj, tofu.
Alacsony purin tartalmú alapanyagok (0-30 mg / 100 g nyersanyag)
tej, kefir, joghurt, sajt, tejföl, túró, vaj, olaj, margarin, méz, cukor, rizs, liszt, búzadara,
gabonapehely, tészták, kenyér, burgonya, minden gyümölcs, az korábban fent nem szerepelt zöldségek, tojás, üdítők, gyümölcslevek, lekvár, sör, bor, dió, kókusz, pisztácia, mandula, gomba.
A mostani összefoglalómmal a köszvény betegségben szenvedőknek próbáltam néhány jó tanácsot nyújtani a megfelelő étrendjük kialakításában.
Remélem gondolataimmal ismét sikerült segítenem.
/Horváthné Stemler Dóra/