Roborálás
- Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszert, ételt próbáljunk ki!
- Együnk naponta többször keveset és mindig iktassunk be zöldség, főzelékfélét és gyümölcsöt segítik a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-ellátottságát.
- Fontos hatszori étkezés!
- Együnk élelmi rostban gazdag élelmiszereket, mint pl.: teljes kiőrlésű kenyereket min Rozs, Graham, Több magvas!
- Ne fogyassunk pácolt, füstölt élelmiszereket!
- Ne fogyasszunk alkoholt vagy csak nagyon ritkán!
- Kerüljük a túl sok sót
- Csökkentsük a kávé fogyasztását is!
- Kerüljük az erősen fűszeres ételek, italok fogyasztását( mert teltség érzetet adnak)!
- Napi 2,5- 3l folyadék bevitel ajánlott!
- Az étrend tartalmazzon utóvacsorát is, ami lefekvés előtt fél órával kis mennyiségű étel fogyasztását jelenti (például egy doboz kefir, két darab keksz, egy darab zsírszegény kockasajt, egy lágy tojás, stb).
- A tízórai és az uzsonna lehet például gyümölcs vagy gyümölcsturmixok, illetve olajos magvak kis mennyiségben.
- A roboráló (feltápláló) étrend energia- és fehérjegazdagságot jelent, amelyben nagyon fontos szerepe van a dúsításnak.
Ajánlott élelmiszerek
- pulyka-, csirke-, csirkemell, pulykamell (bőrével is lehet), tyúk, sertéskaraj és comb, hal, marhahús, máj főzve, párolva, grillezve, alufóliában, roston
- párizsi, sonka szalámi, virsli, baromfifelvágottak, gépsonka, zalahús, szafaládé, nem füstölt, nem erős fűszerezésű felvágottak
- kenyér, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyerek, félbarna kenyér, kalács, keksz, babapiskóta, kétszersült, kifli, zsemle, pudingok, sodók, felfújtak
- búzadara, búzaliszt, szójaliszt, rizs, zabpehely
- tojás (lágy, tükör, nem zsíros rántotta, omlett, habbá vert tojás), tojásból készített ételeket
- napraforgóolaj, kukoricacsíraolaj, olívaolaj, light margarin, hidegen sajtolt olajok
- kompótok, lekvár, dzsem
- sajt zsírosabb fajtájúak
- burgonya, fejes saláta, paraj, petrezselyemgyökér, sárgarépa, tök, sütőtök, paradicsom, kelbimbó, karalábé, brokkoli, újhagyma, gomba, zsenge zöldborsó, zsenge zöldbab, zöldpaprika 300-400g ajánlott naponta főzeléknek, köretnek egyaránt
- alma, banán, cseresznye, kajszibarack, őszibarack szükség esetén hámozva, ill. kompótnak, málna-, eper- és szőlőlé szűrve, citrom, birs pürének, kompótnak (kis étkezésekre, lehetőleg kevés cukorral elkészítve)
- gyümölcsturmixok, rostos gyümölcslevek, tea mézzel, ásványvíz szénsavmentes
- majoránna, kömény, fahéj, szurokfű, bazsalikom, rozmaring, szegfűszeg, vanília, citromlé és –héj, édesnemes pirospaprika, zsálya, tárkony, babérlevél, kakukkfű, kapor (inkább zöldfűszerek mert segíthetik az étvágy fokozását)
- tej, tejeskávé, kakaó, vaj, tejszín, krémsajt, joghurt, kefir, tejföl
- citrom, narancs, mandarin, grape-fruit, dió, mogyoró, mandula, gesztenye (kisétkezésekre gyümölcs mellé segíthetik az étvágy fokozását)
Az ételek dúsítása különféle tápanyagokkal
Fehérjék:
Az ételeket dúsíthatjuk különböző élelmiszerekkel, amelyek kis mennyiségben belekeverhetők a főtt ételbe, így kisebb adag fogyasztásakor is több energiát tartalmaz az ebéd, vagy a vacsora. Erre alkalmas a fehérjék közül például a felvert tojás, amit bele lehet csurgatni a főzelékbe folyamatos keverés mellett. Alkalmazhatunk még reszelt tojásfehérjét és sajtot, tejport vagy darált húst és belsőséget (például máj).
Zsiradékok:
Például: kefir, joghurt, tejföl, folyékony tejszín, margarin, vaj, majonéz (salátákhoz), zsíros tejpor. Ezeket levesekhez, főzelékekhez, házi szendvicskrémekhez adhatjuk hozzá. A felhasznált zsiradék mennyisége ne legyen sok, mert hasmenést okozhat.
Szénhidrátok:
Méz, cukor (kis mennyiségben). A túl sok egyszerű cukor használata, illetve fogyasztása nem előnyös, mert átmeneti jóllakottságérzetet okoz, és a hízni vágyó nem kíván majd más, egészségesebb ételt. Az ételek dúsíthatók még lisztekkel, keményítővel, áztatott, kinyomkodott zsemlével és kenyérrel.
Tápszerek:
A hízókúra során jó hatást érhetünk el a különböző összetételű tápszerek használatával. A klinikai tápszerek kis mennyiségben és megfelelő összetételben tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Az energiát adók mellett a vízben oldódó és a vízben nem oldódó vitaminok és a szükséges ásványi anyagok is megtalálhatók bennük. Kaphatók például ízesített és ízesítés nélküli tápszer italok, amelyek ízlés szerinti kiválasztással két étkezés között is fogyaszthatók. A tápszerporok ízesítés nélküliek, belekeverhetők az ételbe, melynek növelik a tápanyag-összetételét, de nem változtatják meg az étel ízét, jellegét. Ajánlottak például burgonyapürébe, főzelékekbe, mártásokba, turmixokba, töltelékekbe, palacsintába és vagdalt húsokba.
Mintaétrend három napra
- nap
Reggeli: margarin, kalács, dzsem.
Tízórai: gyümölcssaláta (10 dkg banán, 10 dkg alma, 10 dkg mandarin, 10 dkg kiwi, 10 dkg ananász, 20 g Fantomalt, 1 dl citromlé).
Ebéd: zölborsókrémleves mézes pulykamell, burgonyapüré, fejes saláta.
Uzsonna: epres tejturmix (egy doboz epresNutridrink, eper (10 dkg), egy gombóc tejszínes vagy vaníliafagylalt).
Utóvacsora: gyümölcsjoghurtVacsora: rakott karfiol sajtmártással
- nap
Reggeli: sajtkrém, korpás kifli, uborka.
Tízórai: gyümölcsjoghurt 2 dl karaj (5 dkg), margarin, barna zsemle, paradicsom. ), lángolt
Ebéd: becsináltleves (vegyes zöldség, olaj, ízesítők), gombával töltött csirke, rizibizi, fejes saláta.
Uzsonna: meggyes pite.
Vacsora: párizsi sertésszelet csőben sült burgonyával(tejporral vagy tejszínnel, uborkasaláta.
Utóvacsora:Tej 2dl, 2db babapiskóta
- nap
Reggeli: virsli (egy pár), tejszínes tormakrém, barna zsemle.
Tízórai: gyümölcsös túrókrém babapiskótával.
Ebéd: gyümölcskrém leves, cordonblue, sárgarépás rizs, ananászbefőtt.
Uzsonna: csokoládépuding
Vacsora: sajtos makaróni
Utóvacsora: 5db háztartási keksz, kefír
/Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/