Tavaszi étkezés
Hosszú téli hónapok végére érezhetjük magunkat fáradtnak, kimerültnek, nyugtalanság, aluszékonyság lehet úrrá rajtunk, fokozódik az étvágyunk és ez elhízáshoz vezethet, ami rossz közérzetet okoz, így már nem érezzük magunkat „jó bőrben”.Ilyenkor mondjuk: ez a tavaszi fáradtság. Már szervezetünk is érzi, hogy kell egy kis feltöltődés. Bár az idő javul már, de a nappalok még mindig rövidek.A fény életfunkciónk alapvető szabályozója. A fényhiány is okolható ezekért a kedélyállapot s alvási nehézségekért. Nem bizonyított, de egyes tanulmányok szerint a D-vitamin hiány is összefügg a kedvünkkel.
A sötétség enyhítésére nagyon fontos, hogy töltsünk minél többet a szabadban, így pótolhatjuk ezt a fényt. Erre alkalmas lehet egyre több téli sport. A sport élénkíti a vérkeringést, a napfény serkenti a Dvitamin szintézist. Síelés, kocogás, kirándulás gyors gyaloglás segít a fogyásban vagy az ideális súly megőrzésében.
Nagyon fontos ilyenkor a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel is.
Tavasszal a hangsúly a zsenge, leveles zöldségeken van, amelyek jellemzően ebben az évszakban teremnek. A zöldellő tavaszt a ragyogó és üde zöldségek képviselik szép zöld színükkel, így már a kedvünk is jobb lehet. Ezek a zöldségek például a spenót, saláta, snidling, medvehagyma, zöldhagyma, zöldfűszerek, hónapos retek, zsenge zöldborsó, endívia, spárga.
Egy -egy gyümölcsnap beiktatása jó hatású lehet, hogy szervezetünket tehermentesítsük.
Kisétkezésekre együnk többször gyümölcsöt.
Minden étkezés lehetőleg tartalmazzon gyümölcsöt vagy zöldséget valamilyen formában.
Zöldségek mirelit formájában nagyon sokféleképpen elkészíthetőek, akár csőben sütve, párolva, rakott ételeknek.
A téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk a zsírdúsabb ételek fogyasztására, ezért ezeket kerüljük és próbáljunk alacsonyabb zsírtartalmúfelvágottakat, húsféléket,tejtermékeket fogyasztani.
A tej-tejtermékekből is tud jól hasznosulni a D-vitamin.
A folyadékfogyasztás ilyenkor is nagyon fontos, a napi másfél két liter szükséges.
A húsvét előtti időszakban, aki böjtre adja a fejét, az is változatosan tudja ezt tenni különféle praktikákkal. Jók lehetnek ilyenkor a halak fogyasztása, abból is válasszuk a soványabbakat. Hideg étkezéseknél pedig a különböző krémekkel színesíthetjük étkezéseinket, például körözött, lencsekrém, tojáskrém, csicseriborsókrém, sajtkrém kerti zöldfűszerekkel.
A koffeintartalmú italok mennyiségét mérsékelni kell, mert fokozhatják ingerlékenységünket.
A nassolást inkább magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, turmixokkal, kompótokkal, tejtermékekkel váltsuk ki.
Többször kevesebbet elve mindig nagyon fontos.
Egy – két zöldséget nézzünk mire jó:
Újhagyma:ez a zöldség allicint tartalmaz, melygátol bennünket abban, hogy túl sokategyünk, stimulálva a jóllakottság-érzést az agyban.Enyhébb és édesebb ízű, mint társai – szeleteljük salátára az egészséges táplálkozás jegyében. A hízás ellen is remekül felveszi a harcot. Zöld leveleit meg lehet enni, vagyis az egész újhagymát felhasználhatjuk, akár omlettbe is.
Spárga:Fehérje- és rostdús zöldség, mely a jó emésztéshez és az immunitáshoz elengedhetetlen. Inulint is tartalmaz, mely emésztetlen marad, míg el nem ér a vastagbélbe, ahol azonban segít a tápanyagok hatékonyabb felszívásában.
Saláta:tökéletes fogyasztó ételnek, hiszen rostot és cellulózt tartalmaz. A rost javítja az emésztést, miközben a saláta is telít. Az emésztés javítása nélkülözhetetlen a hosszútávú, egészséges testsúly fenntartásában.
Retek: ez a zöldség számos egészségügyi előnnyel bír, mégis, jellemzően alulértékeljük. Tavasszal és nyáron, amikor nő, különösen élvezetes a fogyasztása frissítő íze miatt! Nagyon kevés kalóriát tartalmaz – egy csésze retek mindössze 20 kalória -, ezért tápanyagként, rostként egyaránt tökéletes. Kipróbálhatjuk wokban is, káposztával és répával keverve – kitűnő kombináció!
Medvehagyma:igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer.
Édeskömény: Egy kevéske édeskömény a salátáinkban máris egy gramm rosttal lát el bennünket és csak kevés kalóriával. A gumó C-vitamin és folsav és káliumforrás.
Ne feledjük a tavaszi feltöltődés az éledő természettel együtt megvalósítható, az egészséges táplálkozás irányelvei alapján.
/Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/