Tej, tojás és szója – érzékenyek étrendje
Ez az összetett érzékenység a tehéntej- (kazein, laktalbumin, laktoglobulin, serum bovin albumin), a tojás- (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim), és a szójafehérje által kiváltott specifikus, reprodukálható tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki. A tünetek igen változatos formában jelenhetnek meg: bőrtünetek (csalánkiütés), emésztőrendszeri tünetek (étvágytalanság, hasmenés, hányás, hasi fájdalom), légzőrendszeri tünetek (ismétlődő hörghurut, asztma). A diéta betartását követően ezek a tünetek megszűnnek.
Az étrend lényege:
- A szigorú tejfehérje-, tojás- és szója-mentes diéta.
Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerekben még rejtett formában, még nyomokban sem lehetnek jelen ezek a fehérjék, mert már minimális mennyiségben is képesek tüneteket okozni.
- Gondoskodás a megfelelő kalcium bevitelről.
- Ételkészítésnél a tojás kötőképességének helyettesítése keményítővel vagy burgonyával.
Burgonya-, búza-, rizs- vagy kukorica-keményítővel illetve nyers, reszelt vagy főtt, áttört burgonya felhasználásával az ételek állaga kedvezően beállítható.
- Kerülendő élelmiszerek.
o Tej.
Nyers tej, tejpor.
o Tejtermékek.
Tejszín, tejföl, joghurt, joghurthab, kefir, vaj, vajkrém, túró, sajt.
o Azon élelmiszerek, melyek előállításánál tej vagy tejtermékeket használtak fel.
Ilyenek a péksütemények, a tejes kifli, a tejes margarinok, a tejcsokoládé, a tejes jégkrémek a félkész vagy kész élelmiszerek nagy része.
o Olyan élelmiszerek, melyek a tejből kivont alkotórészeket tartalmaznak.
Az élelmiszer címkeszövegén a következő feliratok olvashatók: savó, savópor, kazein, kazeinát.
o Más állatok tejének és a tejéből készült termékek (joghurt, sajt, túró) fogyasztása.
Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy ezen élelmiszerek fogyasztása szintén allergiás tüneteket válthat ki.
o Marhahús.
A marhahúsban, borjúhúsban lévő fehérje szintén tüneteket provokálhat.
o Tojás.
Teljes tojás, tojás sárgája, tojás fehérje, tojáspor.
Az élelmiszer címkeszövegén a következő feliratok olvashatók: tojás albumin, tojás lecitin, ovoalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitelin, ovovitelin, ovoglobulin.
o A FE-MINI tojáspótló porok.
Ez a tojáspótló por tejfehérjét tartalmaz, ezért nem építhető be a diétába.
o Más szárnyasok (pl. fürj, kacsa, liba) tojásainak fogyasztása.
Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy ezen nyersanyagok fogyasztása szintén allergiás tüneteket válthat ki.
o Szárnyasok húsa.
A szárnyasok húsában lévő fehérje szintén tüneteket provokálhat.
o Szójából és szójaeredetű anyagokból előállított termékek.
Szójabab, szójaliszt, szójakoncentrátum, szójafehérje izolátum, szójatej, szójatúró (tofu), szójaalapú ételízesítők (szójaszósz), szójafehérje termékek (texturált szójafehérje termékek), szójalecitin (E 322), hidegen préselt szójaolaj – mind kerülendő.
o A szójával dúsított élelmiszerek.
A következő élelmiszerek tartalmazhatnak szóját: húsból készült készételek (vagdaltak), húskrémek, felvágottak, virsli, kenyér és péksütemények, édességek, kínai ételek, szószok, cappuccino, különféle italok.
- Megfelelő konyhatechnológia eljárás alkalmazása.
Sűrítésnél alkalmazzon hintést, vizes habarást, de ha az étel jellege úgy kívánja, sűríthet keményítővel (burgonya, búza, kukorica, rizs) vagy reszelt nyers burgonyával de a főtt áttört burgonya is alkalmas sűrítésre. Ha kurkuma (sáfrány) fűszerrel keverjük a keményítőt hasonló sárga színt kapunk, mintha tojássárgáját használnánk. 1 evőkanál keményítő megfelel 1 tojás sűrítő erejének. A Peptisorb por alakú tápszer szintén alkalmas az ételek sűrítésére, az étel finom, krémes állagú lesz (hasonló mintha tejszínnel történt volna a sűrítés). A különböző sűrítéseket természetesen kombinálni is lehet, az étel jellegétől függően.
• Ha teheti, otthon készített ételeket fogyasszon.
Az alapanyag gondos kiválasztásával és megfelelő konyhatechnológia alkalmazásával nagyon sok, hagyományos (eddig kedvelt) étel elkészíthető.
- Ha üzletben vásárol mindig nézze meg az élelmiszerek címkéjén, hogy tartalmaz-e tejet, tojást, szóját vagy ezekből kivont alkotórészeket.
Figyelem, ha a címkeszövegen az összetevők felsorolásánál nem szerepelnek a felsorolt fehérjék attól még nyomokban tartalmazhat az élelmiszer, ha a gyártás vagy csomagolás kapcsán olyan élelmiszerekkel érintkezik, amelyek tejet, tojást vagy szóját tartalmaznak!A szóját tartalmazó élelmiszerek egyre növekvő száma aggasztó a szója-allergiások szempontjából. A szójában rejlő sokoldalú felhasználási lehetőségek felfedezésével az utóbbi években megugrott a szóját tartalmazó termékek száma, és ezzel együtt a szója az allergének toplistájának élére került. Sokan alapvető élelmiszerként tekintenek a szójára (szójapehely, szójaliszt, szójadara, szójalecitin, szójaolaj, és izolált szójafehérje).
- Ha étteremben eszik, mindig beszéljék meg a szakáccsal, hogy mihez milyen alapanyagokat használ és az ételkészítésnél dúsította-e az ételt tejjel, tojással vagy szójával.
Ebben az összetett allergiás megbetegedésben nyugodt szívvel nem javasolható az éttermekben vagy közétkeztetésben történő étkezés.
- Használja a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank „Tejfehérjétől mentes”, „Tojástól mentes” és a „Szójától mentes” kiadványukat.
Az adatbank összegyűjtötte azokat a termékeket, melyeket a gyártó garantált, hogy az említett fehérjétől mentesen készülnek és még a csomagolás folyamán sem szennyeződnek az adott fehérjével. Ezek a füzetek évente frissítésre kerülnek és kizárólag az adott évre vonatkozó kiadványokat szabad felhasználni.
/Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/