A tejfehérje-érzékenység és diéta
Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a tejfehérje és a laktóz érzékenység két fogalom a közel sem fedi egymást, két teljesen eltérő probléma. A közös bennük, hogy mindkettő tüneteit a tej illetve tejtermék, vagy ezek valamelyikét tartalmazó étel fogyasztása váltja ki, ezekért azonban a tej két különböző összetevője tehető felelőssé. Mint az a nevükben is szerepel, a tejfehérje allergiánál ez a kiváltó tényező a tej fehérje komponense, míg a tejcukorérzékenységnél a tejcukor.
A tehéntejfehérje-érzékenység, a tehéntejben található fehérjék (kazein, laktalbumin, laktoglobulin, serum bovin albumin) által kiváltott specifikus, reprodukálható tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki. A tehéntejfehérje-érzékenység tünetei igen változatos formában jelenhetnek meg: csalánkiütés a bôrön, étvágytalanság, hasmenés, hányás, hasi fájdalom, ismétlôdô hörghurut, asztma, nyugtalanság, fejfájás. A diéta betartását követôen ezek a tünetek megszûnnek. A tehéntejfehérje-érzékenység megelôzése érdekében, különösen, ha a családban már elôfordult tejfehérje-érzékenység, a csecsemô tehéntejet 1 éves kora elôtt ne kapjon!
Az allergiás reakciók megszüntetésére és elkerülésére ilyen esetekben tejfehérje mentes étrend javasolt. Ez azt jelenti, hogy semmilyen tej, vagy tej felhasználásával készült étel, ital nem fogyasztható.
Nem tartalmaz tejfehérjét:
-Zsírok, olajok
-Zöldségek, gyümölcsök frissen, gyorsfagyasztva, vagy konzervként
-Natúr húsok, halak frissen, vagy fagyasztva
-Gépsonka, sonkaszalámi, Pick szalámi
-Tojás
-Kenyerek, vizes zsemle, – kifli
-Gabonafélék és örleményeik, rizs
-Liga, Delma light 25% zsírtartalmú margarinok
-Rizstej, szójatej, zabtej
-Szójatejföl, tofu
-Keserű csokoládé
-Detki keksz, Albert keksz
-Gyümölcslevek és kóla típusú üdítitalok
Tejfehérjét tartalmaz:
-Túró
-Sajt
-Tejföl
-Tejszín
-Vaj
-Kefir
-Joghurt
-Tej
-Tejes sütemények, francia pékáru
-Édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi stb.
-Marhahús és felhasználásával készült termékek
-Vörösáruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli
-Húskonzervek
-Májkrém, kenőmájas
-Majonéz
-Kész üveges mártások
-Egyes gyógyszerek, gyógyhatású készítmények
Étrend jellemzői:
Fogyasztható:
gabonák (búza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs), hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója), burgonya, zöldség és fôzelékfélék, gombák, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak (gesztenye, dió, mogyoró, mák, napraforgó, tökmag), növényi eredetû olajok, sovány húsok (csirke, pulyka, sertés, hal, nyúl), tojás. (A nyersanyagok felhasználási körét tovább szûkítheti a csecsemô, kisded kora!) • Szójakészítmények használata. Kizárólag 6 éves kor felett javasoltak a szójakészítmények: szójatej, ízesített szójaital, szójatúró (tofu), szójapuding, szójajoghurt. • Növényi eredetû tejek használata. Kizárólag 6 éves kor felett javasolt.
- Kókusztej: sûrû állaga miatt önálló italként nem javasoljuk, de ételkészítésnél a tejszín és a tejföl helyettesítésére alkalmas. Jól felhasználható gyümölcslevesek, mártások ízesítésére, de pl. gyúrt tésztáknál a tejföl kiváltására is alkalmas.
- Rizstej, mandulatej, zabtej: már a közértekben is beszerezhetôk, híg állaguk miatt inkább önálló italként esetleg turmixok alapfolyadékaként alkalmasak.
Megfelelő konyhatechnológiával is lehet segíteni az ételek elkészítését. Sűrítésnél alkalmazzon hintést, vizes habarást, de főtt áttört burgonyával is sűríthet.Ezeket kombinálva is lehet alkalmazni.
Tea, turmix vizesen, gabonakávé, ásványvíz, vizes alapú jégkrémek fagyik, gyümölcslé, zöldséglé acsomagoláson meg kell nézni nem e szerepel rajta hogy van benne tejpor.
Kelt tésztáknál az élesztőt vizben futtatjukvagy langyos szója alapú tápszer is alkalmas.
Gyúrt tésztáknál a kókusztejet használhatjuk tejföl helyett.
Palacsinta ásványvízzel készíthető.
Jó tanácsok!
Ha teheti, otthon készítet ételeket fogyasszon. Ha tejfehérjementes alapanyagokat használt és az ételkészítés során sem juttat tejfehérjét az ételbe, akkor nyugodt lelkiismerettel elfogyaszthatja. Ha üzletben vásárol, mindig nézze meg az élelmiszerek címkéjén, hogy tartalmaz-e tejet vagy tejbôl kivont alkotórészeket. Csak azok az élelmiszerek fogyaszthatók teljes biztonsággal, melyek címkeszövegén jelölik, hogy „tejérzékenyek is fogyaszthatják” vagy „tejfehérjét nem tartalmaz” esetleg „tejfehérjementes”. Figyelem, ha a címkeszövegen az összetevôk felsorolásánál nem szerepel a tej, attól még nyomokban tartalmazhat, ha a gyártás vagy csomagolás kapcsán olyan élelmiszerekkel érintkezik, amelyek tejet tartalmaznak!
Ha étteremben eszik, mindig beszéljék meg a szakáccsal, hogy mihez milyen alapanyagokat használ és az ételkészítésnél dúsította-e az ételt tejjel vagy tejtermékkel. Sokan nem is gondolnák, hogy egy rántott hús is tartalmazhat tejet, ha a bundázásnál a tojáshoz tejet adnak és így forgatják bele a húst. De még egy közétkeztetésben elfogyasztott rántotta is tartalmazhat tejfehérjét, ha tejföllel dúsították.
Használja a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank „Tejfehérjétôl mentes” kiadványát. Az adatbank összegyûjtötte azokat a termékeket, melyeket a gyártó garantált, hogy tejfehérjétôl mentesen készülnek és még a csomagolás folyamán sem szennyezôdnek tejfehérjével. Ezek a füzetek évente frissítésre kerülnek és kizárólag az adott évre vonatkozó kiadványt szabad felhasználni.
/Horváthné Stemler Dóra dietetikus/