Tojás érzékenység és diéta
Tojás érzékenység általában gyermekkorban alakul ki de ritkán felnőtt korban is előfordulhat.A tojás érzékenység, a tojásban található fehérje által kiváltott specifikus, reprodukálható tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki. A tojás, 6 különböző allergént tartalmaz (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim).A tojás sárgája és a fehérje egyaránt allergén tulajdonságot mutat.A tojás-érzékenységtünetei jelentkezhetnek bőrelváltozásként (az enyhe bőrkiütéstôl a súlyos ekcémáig) de visszatérő légúti panaszok (köhögés, asztma) formájában is. A diétát szigorúan betartva ezek a tünetek megszűnnek. A tojásallergia megelőzése érdekében( főleg ha a családban már volt érzékenység) a csecsemő kilenc hónapos koráig ne kapjon tojássárgáját, tojásfehérjét pedig csak egyéves kora után fogyasszon!
Az étrend lényege, célja: a tünetek és panaszok megszüntetése.
A szigorú tojásmentes diéta.Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerekben még rejtett formában, még nyomokban sem lehet jelen a tojásfehérje, mert már minimális mennyiségben is képes tüneteket provokálni.Ételkészítésnél a tojás kötőképességének helyettesítése tojáspótló porral, keményítővel vagy reszelt burgonyával történhet.
Burgonya-, búza-, rizs- vagy kukorica-keményítővel, tojáspótló porral, illetve nyers,reszelt burgonya felhasználásával az ételek állaga kedvezően beállítható.
Az étrend jellemzői.
Kerülendő élelmiszerek
o A tojás.
Teljes tojás, tojás sárgája, tojás fehérje, tojáspor.
o Olyan élelmiszerek, melyek a tojásból kivont alkotórészeket tartalmaznak.
Az élelmiszer címkeszövegén a következô feliratok olvashatók: tojás albumin, tojás lecitin, ovoalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitelin, ovovitelin, ovoglobulin.
o Más szárnyasok tojásai (pl.fürj, kacsa, liba).
Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy ezen nyersanyagok fogyasztása szintén allergiás tüneteket válthat ki.
o A szárnyas húsa.
A szárnyasok húsában lévő fehérje szintén tüneteket provokálhat.
A diétában bátran fogyaszthatók.
Tej és tejtermékek (joghurt, kefir, túró, sajt) gabonák (búza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs), tojásmentes pékáruk (kenyér, zsemle, kifli), hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója),burgonya, zöldség és főzelékfélék, gombák, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak (gesztenye, dió, mogyoró, mák, napraforgó, tökmag), növényi eredetű olajok, sovány húsok (sertés, marha, hal, nyúl). (A nyersanyagok felhasználási körét tovább szűkítheti a csecsemő vagy kisgyermek kora!)
Megfelelő konyhatechnológia eljárás alkalmazása.
Sűrítésnél alkalmazzon keményítőt (burgonya, búza, kukorica, rizs) vagy tojáspótló port, de a reszelt nyers burgonya vagy a főtt áttört burgonya is alkalmas sűrítésre. Ha kurkuma fűszerrel keverjük a keményítőt hasonló sárga színt kapunk mintha tojássárgáját használnánk.
1 evőkanál keményítő megfelel 1 tojás sűrítő erejének. De használható FE-MINI tojáspótló por is, ebben az esetben, 10 gramm tojáspótló por 40 ml vízzel elkeverve 1 tojásnak felelően használható.
Így sűríthetők a levesek, főzelékek, mártások de palacsinta tésztája is. A tojáspótló por alkalmas rántotta és omlett készítésére is.
A hagyományos süteménytészták esetében a tojás kötőanyagként funkcionál, hiszen a fehérliszt tojás nélkül nem áll össze megfelelő minőségű tésztává. Ám a tönkölybúzából, rozsból, árpából őrölt lisztekből kevés víz hozzáadásával tökéletes állagú tészta keverhető, illetve gyúrható. Kevert sütemények esetén annak érdekében, hogy a tészta összeálljon, a tojást kiválthatjuk alma- vagy banánpürével is: 1 tojást kb. 80 g banán- vagy almapürével helyettesíthetünk.
Panírozásnál a tojást kiválthatjuk kukoricakeményítővel vagy tejjel, de az is jó megoldás, ha lisztből és vízből a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát keverünk, és ezt használjuk a felvert tojás helyett. Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magokat vízbe áztatjuk (esetleg megfőzzük), összeturmixoljuk, így zselés állagú, dióra emlékeztető ízű masszát kapunk. Egyes sütemények elkészítésénél 1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz összeturmixolt keverékével helyettesíthetünk.
Bundás kenyér sütésénél a tojást kiválthatjuk vízzel és fűszerekkel kikevert csicseriborsóliszttel.
A tojás nélkül készült ételeket, süteményeket sárgára színezhetjük kukoricaliszttel, sáfránnyal, kurkumával vagy párolt, reszelt sárgarépával.
Fontos tudni: Ha teheti, otthon készített ételeket fogyasszon.
Megfelelő konyhatechnológia alkalmazásával szinte minden ételféleség ügyesen elkészíthető.
- Ha üzletben vásárol mindig nézze meg az élelmiszerek címkéjén, hogy tartalmaz-e tojást vagy tojásból kivont alkotórészeket.
- Ha étteremben eszik mindig beszéljék meg a szakáccsal, hogy mihez milyen alapanyagokat használ és az ételkészítésnél dúsította-e az ételt tojással.
Gyakran használnak tojást a krémlevesek dúsítására, de saláta öntetekben, édességekben, vagdaltakban szintén előfordulhat.
- Használja a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank „Tojástól mentes” kiadványát.
Az adatbank összegyűjtötte azokat a termékeket, melyeket a gyártó garantált, hogy tojástól és tojásból kivont anyagoktól mentesen készülnek és még a csomagolás folyamán sem szennyeződnek. Ezek a füzetek évente frissítésre kerülnek és kizárólag az adott évre vonatkozó kiadványt szabad felhasználni.
A megfelelő fehérje biztosítása érdekében különböző tápszerek állnak rendelkezésünkre, mivel a tojás fontos teljesértékű fehérje forrásunk.
S végül egy ajándék recept:
TOJÁSMENTES PISKÓTA
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg cukor
fél csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
6 evőkanál olaj
2,5-3 dl víz
Elkészítés: A száraz alapanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, majd fokozatosan a vizet.Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tepsit, és beleöntjük a tésztát. Tűpróbáig sütjük.
/Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/