Ünnepek alatt is egészségesen!
A Karácsony a szeretet, a békesség, megnyugvás ünnepe, mely alkalmat nyújt a családi, baráti összejövetelekre. A vendégségben pedig úgy érezzük kötelező enni és minél finomabb menükkel kell elkápráztatni szeretteinket, barátainkat.
Az ünnepi időszak könnyen megterhelheti szervezetünket, ha nem figyelünk oda. Az egészségesen tudatos táplálkozás ez alatt is megvalósítható. Ehhez nyújtanék Önöknek nagy szeretettel pár jó tanácsot segítségül:
- Gyakrabban együnk kisebb mennyiséget, akár ötször-hatszor is, ahogy az egészséges táplálkozásnál is mindig hangoztattuk. Így kevesebb az esélye, hogy rosszul érezzük magunkat a hasfeszítéstől, puffadástól és ez által a hangulatunk, közérzetünk jobb lesz.
- Rágjunk lassan megfontoltan, így előbb kialakul a jóllakottság érzése. /Megj.: Illetve lesz idő megfigyelni azt, ugyanis a jóllakottság kialakulásához kb. 20 perc szükséges. Falatozással, habzsolással ennyi idő alatt óriási mérteket lehet eltüntetni. Míg lassan, komótosan eszegetve csak a szükségeset. – Dr. Resch Mária pszichiáter, táplálkozási magatartás szakértő/
- Ne vásároljunk esztelenül /és főként éhesen, üres gyomorral/, írjuk fel miből mennyire van szükség és csak azokat vegyük meg.
- Fűszerezzünk bátran zöld fűszerekkel, de a karácsony megszokott ízeit se hagyjuk ki, mint pl. a fahéj sáfrány, ánizs.
- Kisebb adagokat tegyünk tányérunkra, vagy használjunk kisebb tányért.
- A nyersanyag válogatás ilyenkor is fontos. A húsoknál inkább válasszuk csirke, pulyka, hal terméket, vagy a sertésből a comb és a karaj ami soványabb.
- Próbáljuk meg bátran a halakat is, mert zsírsav összetétele nagyon kedvező. Íme itt az alkalom, hogy bevezessük, de válasszuk ebből is a soványabbat.
- Desszertekből válasszunk gyümölcsöset, pudingosat, amihez kevesebb tejszín vagy tejszínhab szükséges, legyen joghurtos, diós, mákos, de aszalt gyümölcsöt is tehetünk bele.
- Sütésnél felezve használjuk a teljes kiőrlésű liszteket, készítményeket (graham, tönköly,rozs).
- Sűrítéshez használjunk kefirt, natúr joghurtot, de ha nagyon savanyúnak találjuk, akkor használhatjuk ezek pille vagy krémes formáját is.
- A zöldségeket se felejtsük ki a sorból! A burgonya, vagy a rizs mellé finom saláta formájában akár öntettel is ehetjük.
- A majonézes ételeket készíthetjük kefirrel, joghurttal.
- Cukor helyett lehet alkalmazni a természetes édesítőket (stevia, xilit, fruktóz), vagy aki ezt nem szereti, akkor kevesebb cukorral is elkészítheti a süteményeket.
- Fontos az is, ha főétkezés befejező fogásaként eszünk desszertet, akkor kevesebb az esélye a nagyobb mértékű nassolásnak.
- Lefekvés előtt két-három órával már ne étkezzünk, mert nem dolgozzuk le.
- Folyadékfogyasztást ilyenkor is be kell tartani, minimum 1,5 liter javasolt naponta. A szomjunkat csapvízzel tudjuk legjobban oltani. A cukros üdítőitalokból csak mértékkel fogyasszunk, mert felesleges kalória bevitel jelent.
- Mértékletesen fogyasszunk alkoholt, inkább válasszuk a száraz vörös borokat, mert kevesebb energia, mint az édes borok vagy likőrök. Hallotta már? A kis mennyiségű alkohol kedvezően befolyásolja az emésztést, főként a vörös bor.
- Ilyenkor se felejtsük el a testmozgást, ha mégis sikerült egy kicsit túlennünk magunkat egy fél órás séta a friss levegőn csodákra lehet képes.
- Itt is érvényes a „mindent lehet, csak mértékkel”elv.
Ha ennek ellenére ünnepek után mégis úgy érezzük, hogy egy kicsit sokat ettünk vagy nem érezzük magunkat komfortosan akkor egy-egy (de nem hetekig meg napokig tartó) gyümölcsnappal segíthetünk szervezetünknek „fellélegezni”.
Ne feledjük a helyes táplálkozás ünnepek alatt is fontos a szervezetünknek. Remélem a fent leírtak útmutatást nyújtanak, hogy a karácsony és a szilveszter alatt is egészségesek maradjunk.
Kellemes Ünnepeket Kívánok!
Horváthné Stemler Dóra (dietetikus)
Készül a bejgli, a sok jó falat,
Itt a karácsony a kertek alatt!