Kedves Kismama!
Ön is azok közé tartozik, akiknél a várandóság ideje alatt szénhidrát-anyagcsere zavar lépett fel? Nyugodjon meg, ez a magzatra és Önre sem lesz káros, ha az alábbi tanácsokat megfogadja és a javasolt diétát betartja.
A várandóság során kialakult cukorbetegség a szülés után legtöbbször elmúlik, de ha nem, akkor is egyensúlyban tartható.
Számos betegség kezelésénél az egyik legfontosabb összetevő a helyes táplálkozás kialakítása, amelynek a lényege, hogy a betegséggel fellépő változásokat helyreállítsuk. Ezt, a gyógyulás érdekében megváltoztatott táplálkozást nevezzük diétának.
Szervezete nem rendelkezik megfelelő mennyiségű szénhidrátot felhasználó hormonnal (inzulinnal), ezért kevesebb szénhidrátot fogyaszthat, mint azelőtt. Sok esetben már ez a korlátozás is elegendő a javuláshoz, máskor a hiányzó inzulint is gyógyszer formájában pótolni kell.
Az Ön táplálkozása befolyásolja születendő gyermeke fejlődését, egészségi állapotát, a szülés időpontját és nem utolsósorban az Ön egészségi állapotát, ezért a gyermeke és a saját érdekében kell változtatnia a táplálkozásán. A várandóság alatt a túltáplálás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. A magzat fejlődéséhez valóban több táplálékra van szükség, de ez a többlet kevesebb, mint sokszor gondoljuk. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy az első három hónapban 620kJ (150 kalória), a negyedik hónaptól kezdve naponta 840 kJ (200 kalória) többletenergia elegendő. A 150 pluszkalóriát biztosítja 5 dkg sajttal vagy 2,5 dl tejjel, 10 dkg sovány sertéshús.
Ideális súlygyarapodás 8 – 10 kg.
Kedves Kismama, a tévhittel ellentétben, Önnek nem kell kettő helyett ennie! Akkor jár el helyesen, ha ésszerűen táplálkozik. Az energiaszükséglete 6400 – 6720 kJ (1600 – 2000 kalória), amely sokszor kevesebb, mint amit eddig fogyasztott.
Táplálkozás során tápanyagokat eszünk: fehérjét, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat, és természetesen vizet.
A fehérje szervezetünk alkotórésze, élettevékenységünk alapja. Amíg a hiányzó vitamint és ásványi anyagot gyógyszer formájában pótolhatjuk, addig a fehérjét táplálék formájában kell megkapnia a szervezetünknek.
Egyes, főleg állati eredetű (hús, tej, tojás) fehérjék fogyasztására azért van szükségünk, mert ezeket szervezetünk saját erőből nem tudja felépíteni, hanem a felvett kész alapokat alakítja át saját fehérjévé. A cukorbetegség velejárója, hogy főleg az állati eredetű fehérjeigény növekszik. Ezt a megnövekedett szükségletet tovább fokozhatja a várandóság. Ilyenkor már nem csak a saját szervezete fenntartásához, hanem a magzat fejlődéséhez szükséges fehérjét is be kell vinnünk.
Fehérjeigény 100 – 120 g naponta, ezért arra kell törekednie, hogy minden étkezéskor fogyasszon tejet, vagy túrót, vagy sajtot, vagy sovány húst és húskészítményt.
Amíg a fehérjék a szervezet építőkövei, addig a szénhidrátok energiát ( kalóriát) szolgáltatnak az ember életműködéséhez. Sok szénhidrátot tartalmaz a rizs, a liszt, a száraz hüvelyesek, a kenyér, a tésztafélék és a burgonya.
A szénhidrátok táplálékainkban különböző formában vannak jelen : a lisztben, tésztafélékben, kenyérben, péksüteményben, hüvelyesekben – keményítő, a gyümölcsökben, tejben, zöldfőzelékekben cukor formájában.
A szervezet a különböző szénhidrátokat lebontja, átalakítja, majd felhasználja és elraktározza. A felesleget zsírrá alakítja, ezért hízik a túl sok szénhidrátot fogyasztó ember.
A cukor egyenletes felhasználását hormonok szabályozzák. Az Ön által fogyasztható szénhidrát mennyiséget (szénhidrát tolerancia vagy tűrőképesség) kezelőorvosa a kórházban vagy a rendelőben az Ön súlya, életkora, munkavégzése, cukorbetegségének típusa és a gyógyszeres kezelés figyelembevételével állapítja meg.
Az előírt szénhidrát mennyiséget naponta kell elfogyasztania. Az előírtnál kevesebb szénhidrátfogyasztás (inzulinnal) kezelt cukorbetegeknél a vércukorszint csökkenéséhez vezetne, amelynek következtében hypoglikaemiás rosszullét léphet fel. A többletfogyasztás pedig magas vércukorszintet eredményez.
A fogyasztható szénhidrát mennyiséget napi ötszöri étkezés során kell elfogyasztani.
A szervezetben az inzulintermelés napszakonként ingadozik, eszerint változik a szénhidrát-feldolgozó képessége. Reggel, délelőtt, délben több szénhidrátot képes a szervezet felhasználni, délután már csökken a szénhidrát-tűrőképesség. Igen lényeges, hogy az étkezések azonos időpontban legyenek. Az ötszöri étkezésre való áttérés életmódbeli változást jelenthet Önnek, de önfegyelemmel megvalósítható, ennek eredményeként tünetei, panaszai enyhülnek, javul szénhidrát-tűrőképessége, esetleg csökkenthető az inzulin adagja.
Diétára egyaránt szüksége van az inzulinnal kezelt cukorbetegnek és annak is, aki csak a diétával tartja egyensúlyban a szénhidrát-anyagcseréjét. Ezért az étrend összeállításának és kiszámításának módját, az élelmiszerek szénhidráttartalmát minden cukorbetegnek ismernie kell.
Nem szabad fogyasztania cukrot, cukorkát, cukrászsüteményt, mézet, lekvárt, kompótot, üdítőitalt, fagylaltot, parfét, csokoládékészítményt, kekszet, nápolyit és hasonló édesipari termékeket.
Táplálkozásának alapja gyümölcsből, zöldség, főzelékfélékből és burgonyából álljon.
Meghatározott mennyiségben fogyaszthat főtt tésztát, rizst, meghatározott mennyiségű kenyeret.
Az édes íz elérésére cukor helyett édesítőszerek használata javasolt. Az édesítőszer lehet természetes vagy mesterséges eredetű.
- Természetes édesítőszer a Stevia (jázminpakóca) leveleiből kivont steviose. Édesítőereje 300-szorosa a cukorénak, a vércukorszintet nem befolyásolja, így szénhidráttartalmát nem számoljuk.
- A mesterséges édesítőszerek közül a tabletta és a folyadék külleműek szénhidrátot nem tartalmaznak, de a dobozon feltüntetett napi megengedett mennyiséget nem javasolt belőlük túllépni, ilyenek pl: Poli-Sweet folyadék, a Polisett tabletta, a Süssina stb készítmények.
A cukorhelyettesítő anyagokra azért van szükség, hogy a cukrot ne mint édesítőt, hanem mint térfogatot adó anyagot helyettesítsék. Hazánkban a szorbit kapható sacharinnal keverve Glukonon néven, de fruktóz is vásárolható. Már kapható a Xylo-Sweet poralakú édesítő, ami természetes xilitet tartalmaz, édes, mint a cukor, utóízmentes, lassabb felszívódású és szénhidráttartalma 40 %- al kevesebb a cukorénál. A cukorhelyettesítő anyagok szénhidráttartalmát be kell számolni a napi elfogyasztható szénhidrát mennyiségébe. A szorbitból és a fruktózból nem ajánlatos naponta 30 g-ot meghaladó mennyiséget fogyasztani. Gravidáknak édességként pudingos, túrós, gyümölcsös, könnyen emészthető, édesítőszerrel készült termékeket ajánlunk.
Gyümölcsből naponta 30 -40 dkg-ot fogyaszthat (nem egyszerre), kivéve az aszalt gyümölcsök, szőlő, banán.
A zsírok kalóriát adó tápanyagok. Bonyolult és nehéz feladat a zsírok lebontása és felhasználása a szervezetben. Egészségtelen és szükségtelen a több zsiradék fogyasztása, mert elhízást idéz elő és károsítja az erek falát, amely valamennyi szervünket veszélyeztetheti. Különösen cukorbetegségben fontos a zsírszegény táplálkozás, mert a cukorbetegség maga is hajlamosít érelmeszesedésre. Nem kell megijednie. Általában nincs szükség a zsírmennyiség kiszámítására, elegendő, ha az állati eredetű zsírok helyett növényi eredetűeket fogyaszt. Ezért az ételkészítéshez olajt vagy margarint kell felhasználnia, és el kell hagyni az étrendből a szalonnát, a császárhúst, a vajat, a tejszínt, a vajkrémes süteményeket, a tepertőt, és csökkentse a zsíros húsok, zsíros hús- és tejkészítmények, a zsíros sajtok és tejföl fogyasztását. A zsírban sütés helyett a főzést, párolást, alufóliában, teflon edényben, cserépedényben, roston sütést alkalmazza, fogyasszon grill ételeket. Ételkészítéshez naponta csak 2-3 dkg olajt vagy margarint használjon. Ha tanácsunkat megfogadja, akkor szénhidrát anyagcseréje javul és elkerülheti a kóros érelváltozásokat.
Ásványi anyagokra éppúgy szüksége van szervezetnek, mint a többi tápanyagra, ezek a szervezet felépítésében és működésében hasznos elemek. A várandós anyuka konyhasó – szükséglete 5-6 g, ebből 3 g használható fel ételízesítésre, a többi az élelmiszerek, élelmiszer anyagok természetes sótartalmából adódik.
Óvakodjon a túlzott só fogyasztástól, mert ez terhességi toxaemiához vezethet.
A várandóság ideje alatt fokozott figyelmet kell fordítania a kálcium szükséglet biztosítására, melyből a napi igény most a kétszeresére nő. A kálcium a csontok felépítésében vesz részt. Ha fogai gyorsan romlanak, akkor ez kalciumpótlásra hívja fel a figyelmet. A szükséglete felét biztosíthatja 5 dl tejjel, vagy 10 dkg sajttal, vagy 10 dkg túróval, a másik felét színes főzelékekkel.
Megnő a magnézium igénye is. Sok magnéziumot tartalmaz a csipkebogyó, bab, borsó, déligyümölcsök és a korpa.
A megnövekedett foszforigényt a változatos táplálkozás biztosíthatja.
Fokozottabb a vasszükséglete is. A vas a vér alkotórésze, életfontos jelentőségű. Ha kevés vasat fogyaszt, akkor vérszegénnyé válhat. Vasforrásaink a máj, a hús, a tojás, a zöldfőzelékek, a gyümölcsök, a borsó, a szója, a lencse.
A vitaminok az élet fenntartásához szükségesek. Nem a szervezet készíti ezeket, de a hiányuk esetén a szervezetben a rá jellemző megbetegedés jöhet létre.
B-vitamin igénye 3-6- szorosára emelkedik. B1 vitamin bőven található a májban, a húsban, a búzacsírában, a rizshéjban, hiányzik a hántolt rizsből és a fehér lisztből. Ha nem fogyaszt elegendő B1- vitamint, akkor ez vizenyőképződéshez vezethet, de súlyosbíthatja a szénhidrát-anyagcsere zavarát és csökkenhet a tejelválasztás is. Sok B2- vitamint tartalmaz a máj, a vese, a tejtermékek, a hús, a zöldfőzelékek és a gyümölcsök.
A nikotinsav ( B- vitamin csoport tagja), amely a fehérjék beépítésében játszik fontos szerepet. Megtalálható a májban, élesztőben, húsban, és a szójában.
C-vitamin igényét biztosíthatja zöldfőzelékekkel és gyümölcsökkel.
A-vitaminigényét fedezi, ha sok tojást, tejet, színes főzeléket, sárgarépát, spenótot és sütőtököt fogyaszt.
D-vitaminszükségletét terhessége kétszeresére növeli. Legfontosabb D-vitamin források a tojássárgája és a tej. Emellett igen lényeges, hogy sokat tartózkodjék a szabad levegőn, mert ez is segíti vitaminigényének biztosítását.
A séta, a nem erős fizikai igénybevétel, a kismamáknak ajánlott tornagyakorlatok által edzettebb lesz és javul szénhidrát-tűrőképessége is.
Kérjük, hogy egyáltalán ne cigarettázzon és csak mértékkel fogyasszon alkoholt!
Bízunk benne, hogy hasznos tanácsainkkal Önnek is segítségére lehettünk.