Vesebetegek étrendje
Az emésztés során a szervezetben olyan salakanyagok keletkeznek, amelyeket a vese választ ki a vérből és a vizelettel eltávolítja a szervezetből. Ha a vese elégtelenül kezd működni,felszaporodnak a káros anyagcseretermékek, melynek tünetei : fáradékonyság, étvágytalanság,hányinger,fogyás,bőrviszketés stb. Ilyenkor a vese több vizelet ürítésével igyekszik a szervezetet a nemkívánatos anyagoktól megóvni, ám ha végül már nem képes a méreganyagokat kiválasztani, kevesebb vizelet ürül,és a szervezetben megnő az ártalmas anyagok mennyisége.
Az étrend célja:
A megfelelő diétával kiegészített gyógyszeres kezelés lassítja, megállítja a veseműködés romlását.
Az ajánlott fehérjebevitelt mindig a kezelő orvos határozza meg.
Az ajánlott szénhidrátbevitelt is a kezelő orvos határozza meg .
Az étrend lényege:
Az étrendben csökkenteni kell a fehérjebevitelt, ezáltal csökennek a fehérjék bomlásából származó méreganyagok, így könnyebb lesz a vese működése.
A napi fehérjeszükségletet fele- fele arányban fedezzük állati és növényi fehérjeforrásokból.
Állati eredetű, teljes értékű fehérjék vannak a húsokban, halakban, felvágottakban, belsőségekben,a tejben, tejtermékekben, és a tojásban.
Növényi eredetű, nem teljes értékű fehérjéket tartalmaznak a gabonafélék, a lisztek, a kenyérfélék, a péksütemények, a rizs, a hüvelyesek ( szárazbab, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó, szójabab ), az olajos magvak ( mák,dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag stb ), a zöldségek, és a gyümölcsök.
Különböző fehérjeszegény diétás élelmiszerek és készételek is rendelkezésre állnak az ételek elkészítéséhez. Ezek nagyobb élelmiszerboltokban megvásárolhatók.
Ha a veseműködés nem kielégítő, akkor vigyázni kell, hogy felesleges káliummennyiség bevitelével se terheljék a vesét. Tanácsos kerülni a magas káliumtartalmú élelmiszereket, így például a gyümölcsök közül a banán, az aszalt gyümölcsök, a zöldségfélék között pedig a levélzöldségek, a spenót és a sóska, a sárgarépa, a krumpli, a paradicsom és a brokkoli, a hüvelyesek, valamint egyéb élelmiszerek közül a kakaó, a csokoládé és az olajos magvak túlzott fogyasztását.
A vesebetegeknek ügyelniük kell arra, hogy csökkentsék az ételek sótartalmát, mivel a sok só vizet köt meg a szervezetben és fokozott munkát jelent a veséknek. Az ajánlott napi bevitelt a szakemberek maximum tíz grammban szabják meg.
A táplálékokban lévő foszfor mennyisége egyenesen arányos a fehérjetartalommal, így a fehérjeszegény diéta egyben csökkentett foszfortartalmú is. Foszfor szinte valamennyi élelmiszerben található, de kiemelkedően magas a foszfortartalma a szárazbabnak, a száraz borsónak, a lencsének, a szójának, a csonthéjasoknak, például a diónak és a mandulának, valamint a máknak. Egyes sajtok, üdítő italok és a tartósított termékek is nagy mennyiséget tartalmaznak belőle. Jó tudni, hogy például a húsok első főzővizének leöntése csökkenti azok foszfortartalmát.
Húsok : magas fehérjetartalmúak, ezért étkezésenként csak 5 dkg -i mennyiségben ajánljuk a fogyasztását. Ételkészítés során arra kell törekedni, hogy ezt a kevesebb mennyiséget vagdaltnak,fasírozottnak, rakott ételbe, töltött ételbe használjuk..
Húskészítmények : magas fehérjetartalmúak, ezért étkezésenként csak 5 dkg -i mennyiségben ajánljuk a fogyasztását. Főleg krémek formájában ( margarinnal, vajkrémmel, kis kefirrel kikeverve ) készítse.
Tojás : Az emberi szervezet számára legjobban hasznosítható teljes értékű fehérjeforrás, tehát ételkészítéshez használható ( nem önálló ételként pl : rántotta ).
Zöldségfélék : ezek képezik az étrend gerincét, nagyobb mennyiségben adhatók. A zöldségek fogyaszthatóak nyersen, salátának, párolva, főzve, főzeléknek, rétegesen rakva, csőben sütve.
Reggelihez, vacsorához egy közepes zöldpaprikát, egy közepes paradicsomot, 3 – 4 retket, egy közepes uborkát elfogyaszthat.
Gyümölcsök : sokféleképpen felhasználhatóak, nyersen, sütve, salátának, levesnek, mártásnak,krémeknek, lekvároknak, vizes gyümölcsfagylaltnak.
Tej és tejtermékek : magas fehérjetartalmúak, ezért napi 2 dl tej vagy tejtermék fogyasztása ajánlott, de nem önállóan, hanem kisétkezésekhez vagy ételkészítéshez.
Az ételek sűrítéséhez keményítőt használjunk !!!!
/Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/