A sáfrány gyógyhatásai.

A Crocus Sativus számos gyógyászatilag fontos tulajdonsággal rendelkezik. Ezek közül első sorban azokat a gyógyhatásokat soroltuk fel, amelyeket nemzetközi kutatók már számos alkalommal vizsgáltak és hitelt érdemlően bizonyítottak.

Felsorolásunk sajátos szemszögből közelíti meg a sáfrány, így az ezt tartalmazó Saffron termék különböző jótékony hatását. Közismert a mondás: A test és lélek egysége, harmóniája teremti meg az egész(ség) alapjait. Sokszor lelki bajaink, gondjaink, bánataink, megoldatlannak tűnő feladataink mázsás súllyal nehezednek ránk és testi panaszokat okozhatnak. Romlik az étvágyunk, görcsöl a gyomrunk, nehezen megy az alvás és egész napos fáradtság lesz úrrá rajtunk. Aztán jön a hasi puffadás, hasmenés. Számos betegség ezért pszichoszomatikus eredetű, ezt az egységet tükrözi.

Sokszor stresszes helyzetekben ennünk kell. Csokoládét, péksüteményt, édességeket. Hízás. Önértékelési zavar és depresszió lesz a vége. Aztán a hízás miatt magas vérnyomás, cukorbetegség … következik.

Más. Néha azt vesszük észre, hogy mintha szaporább lenne a szívünk ritmusa, vagy mintha “félreverne”. Megijedünk. Sokszor egész komolyan … halálfélelemig. Lehet talán megőrültem? – suhan át a gondolataink között, s ráül a mindennapjainkra. Mi ez?  – A pánik.

Az alábbi tünetlistát egy gyakorló pszichiáter szemével, tapasztalataival alkottam meg, mindenki megtalálhatja magának azt a területet, ami leginkább illik rá és ahol segítséget nyújthat számára a Saffron. Természetesen, nem lehet minden tünet jellemző egy valakire, hanem csak néhány.

Belgyógyászat

– Szívgyógyászat (Kardiológia):

 • Javítja az ingadozó magas vérnyomást és pulzuskiugrást. – A stresszes helyzetekben felszökhet a vérnyomás és a pulzus. Sokszor “úgy stresszelünk, hogy nem is vesszük észre”. – mondta valaki. Igen, nem feltétlenül tudatosan, akarva görcsölünk rá feladatainkra, sőt inkább küzdünk, küszködünk. Akkor tudatosulnak a szorongásaink, félelmeink, ha megjelennek valamilyen szív, vagy gyomor panaszban, fájdalomban. Ettől megijedünk, s az orvoshoz rohanunk, aki kimondja a bűvös szót: Stressz. Pánik.
 • Serkenti a keringést az agyban. Ez által a memóriát, az összpontosítást is segíti.

– Tüdőgyógyászat (Pulmonológia)

 • Gyulladást csökkent.
 • Köhögést csillapít. Felső légúti hurutokban, enyhe megfázásokban, influenzákban kiváló a köhögést csillapító, gyulladást csökkentő hatása.

– Gyomor-bélgyógyászat (Gasztro-enterológia)  

Széles körben alkalmazott az emésztést javító és a fájdalmas görcsöket oldó, nyugtató hatása miatt. /Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó. 274. old. ; Melnyk, 2010./ Saját tapasztalataink megerősítették ezt: a sáfrány tartalmú készítmények, étrend kiegészítők csökkentették a puffadást és teltségérzetet. Az irritabilis colon szindróma pszichoszomatikus betegség, s mint ilyen, a kialakulásában szerepet játszik a stresszes lelkiállapot, a szorongás. A sáfrány tartalmú étrend-kiegészítők (továbbiakban STÉK) komplex módon enyhítik a megbetegedéshez kapcsolódó szorongásos, gyulladásos tüneteket és görcsös hasi panaszokat, a diszkomfort érzetet. /Resch M.: A sáfrány helye a gyógyászatban. Orv Hetil, 2015./

Megjegyzendő: Kianbakht és Mozaffari (2009) anti ulcerogén (=fekély ellenes) hatását az omeprazolhoz hasonlónak találta az állatkísérleteiben. Ugyan ezt tapasztalták Xu és mtsai (2009) a saját kutatásaik során.

Ideggyógyászat (Neurológia)

 • Javítja a memóriát és a tanulási képességet potenciálja. – Az egyetemisták között készült nemzetközi vizsgálat hívta fel a figyelmet rá, hogy a vizsgadrukkban mennyire kiváló a memóriát javító hatása, és az agyi keringést fokozó aktivitással, lassabban fárad ki, merül ki az agyi kapacitás, ami a sáfrány szorongást oldó hatásával kiegészülve páratlan előnyöket nyújt.
 • Görcskészséget csökkenti, görcsoldó hatása van. /ld. bővebben a biokémiai kutatások eredményeit/

Lélekgyógyászat (Pszichiátria)

 • Szorongást old. Nemzetközi tapasztalatok bizonyítják a pánik betegségben, az általános szorongásban, a feszültséggel – ingerlékenységgel járó rossz közérzetben a szorongást oldó, harmonizáló hatását. Ez a hatás végig a javasolt dózis szedése alatt ugyanolyan, nem csökken, nem lehet hozzászokni, nem rontja a reakcióidőt és a memóriát (sőt!), javítja a rapport készséget.

Pitsikas és mtsai (2008) a crocin mellékhatások nélküli kiváló anxiolitikus hatását igazolták a diazepammal (ami egy benzodiazepin receptoron ható nyugtató) szemben.

 • Hangulatot javít.

Akhondzadeh és mtsa (2004, 2005, 2007) több alkalommal végzett megfigyelést az ambuláns depressziós tünetekben szenvedő betegei között. Az enyhe – közép súlyos depresszióban szenvedőket 30mg/nap sáfrány kivonattal kezelték 6-8 héten át. Azt tapasztalták, hogy a sáfránykivonat kiválóan csökkentette, megszüntette a panaszaikat. Összességében emelkedett a hangulat, javult a közérzet és az örömérzet, sokkal vidámabbak és gyakrabban viccelődők, humorizálók lettek a páciensek. Könnyedebbek és kevésbé szorongók. Felszabadultabbak.

Moshiri és mtsa (2006) hat héten át 40 ambuláns beteget kezeltek a depresszió tüneteivel. Azt tapasztalták, hogy a sáfrány kivonat 30mg/nap dózisban ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a fluoxetin 20mg /nap. (ez egy SSRI szorongást oldó – hangulatot javító pszichiátriai készítmény)

Tulajdonságok SSRI-k és egyéb hangulatjavító – szorongásoldó gyógyszerek Étrend-kiegészítők(Saffron)
  általában
Összetétel Kémiai vegyületek. Természetes anyagok.
Mellékhatás Színes, sokrétű. Nincs.
Hatás Célzottan. Széles spektrumon (összetetten).
  konkrétan
Hatás kezdete Lassú (2-3 hét), kivéve a nyugtatók (BZD) Gyors (2-4 nap).
Hatás kialakulása Lassú (másfél-két hónap) Gyors (10-14 nap).
Használat tartama Minimum a probléma idejéig, de tovább nem javasolt, mert kémiai vegyületként drasztikus hatás mellett a mellékhatás veszélye is magas. Minimum a probléma idejéig, de akár tovább is lehet, mert a mindennapi étrendet kiegészítő természetes alapanyag!
Szervezetből ürülés Lassan (2-6 hét), kivéve a nyugtatók (BZD) Gyorsan (1-2 nap).
Interakciók ( = más szerekkel való nem kívánatos kölcsönhatás) veszélye Magas. Alacsony.
Hozzászokás Nincs. Kivéve a nyugtatók, altatók, trankvillánsok, ahol magas! a kockázat. Nincs.
Ár Olcsóbb Drágább

 

 • Relaxációs készséget fokozza, erősíti. – Mint korábban írtam, komplex hatékonyságú a stressz oldásában.
 • Segít az alvászavarban.

Az amerikai felnőttek mintegy 58% -a szenved alvászavarban, átlagosan heti 3-4 éjszakát nem alszik. Különböző természetes anyagokat használnak ezért az amerikaiak az enyhe stressz, szorongás és az éjszakai nem alvás, felületes alvás megoldására. Véleményük szerint ez kevésbé drasztikus és nem kell tartaniuk a későbbiekben sem a szervezetüket károsító mellékhatásoktól.

Pitsikas és mtsai (2008), valamint Hosseinzadeh és Norai (2009) vizsgálataikban sikerrel alkalmazták a crocint az alvászavar, szorongás és a motoros aktivitás rendezésére.

 • Frissíti a memóriát és a tanulási képességet potenciálja a vérkeringés javítása által.

Szülészet – nőgyógyászat

 • Afrodiziákum.
 • Menstruációs ciklust segítő, menses alatti görcsöket oldó hatás.

/Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó. 274. old.; Moshiri,2006.; Agha – Hosseini és mtsa, 2008./

 • Premenstruációs szindrómában (továbbiakban PMS) jó a hasi görcsök oldására és a stresszes állapot rendezésére egyaránt.

Agha – Hosseini és mtsa (2008) szerint a reproduktív (termékeny) szakaszban levő nők 40% szenved a PM szindrómában. Magyarországon ezt az értéket 80% -ra becsülik és az életminőséget rontó, erősebb tünetekkel járó PMS előfordulását teszik 20-40%-ra. (A kórkép hátterében hormonális tényezők állnak. Az ösztrogén és progeszteron szintek csökkenése mellett a prolaktin mellfeszülést okozhat. A mineralokortikoidoknak köszönhető a puffadás érzet, a prosztaglandinok szintjének csökkenése ödémát, magas vérnyomást és fejfájást idézhet elő. S végül a szerotonin, gamma amino vajsav(=GABA) és endorfin szintek csökkenése által fokozott feszültség, irritabilitás, szorongás és deprimált hangulat alakulhat ki.) Agha-Hosseini és mtsa ambuláns betegeket vizsgált. Azt tapasztalták, hogy az etanolos sáfránykivonat (30mg/nap) a premenstruációs szindrómában (= PMS) kiváló feszültséget, szorongást oldó hatással rendelkezik, valamint elmulasztja a hasi görcsöket, fájdalmakat és a puffadást.

Összességében elmondható, hogy a sáfrány (Saffron) kiváló szorongást oldó, hangulatot javító és az alvást elősegítő hatékonysággal rendelkezik. Az egyre inkább egészségtudatos szemléletű emberek mindennapjaiban egész biztosan hasznos segítő útitárs lesz.

Fel