A gyermekek étkezése eddig is nagyon fontos szempont volt, most hogy már iskolába járnak még inkább előtérbe kerül ahhoz, hogy jól tudjanak teljesíteni és még mindig nagy kockázat, hogy későbbiekben milyen szokásaik lesznek.
Az egészséges életmód és ,hogy a későbbiekben milyen krónikus betegségek alakulnak ki szoros összefüggést mutatnak a kutatások alapján.
Az egészséges táplálkozás egyfajta megelőzésként is felfogható.
Emellett nagyon fontos , hogy a gyerekek az ötszöri étkezésből ami ajánlott vagy egyet v agy hármat az iskolában töltenek. Az óvodásoknál is figyeltünk arra, hogy amit már aznap ettek az iskolában azt egészítsük ki az ajánlások alapján.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2017-ben kidolgozott ajánlása az iskoláskorú gyermekek számára az OKOSTÁNYÉR, amely program segít eligazodni abban, hogy mit mivel és hányszor ajánlott fogyasztani. Ezek alapján nyersanyag csoportok szerint a következő ajánlott:
Kenyér és gabonafélék
Gabonafélék és belőlük készült termékek nagyon fontos energia források, benne lévő vitaminok és rostok nagyon fontos elemei táplálkozásunknak.
Ezekből nagyon fontos a teljes kiőrlésű formák, mert ezek segítik az emésztést és a koleszterin kiürülését.
A gabonafélék közé tartoznak a rizs,burgonya,pékáru, köles, bulgur, gabonapelyhek.
Ezekből ajánlott napi három adag és egy legyen belőlük teljes kiőrlésű.
1 adag= 1-3 db péksütemény (pl. kifli vagy zsemle) vagy 50-120 g kenyér vagy 50-120 g száraz tészta/rizs (15-35 dkg főtt tészta/rizs) vagy 30-100 g gabonapehely/müzli.
Zöldségek, gyümölcsök
Zöldségekbe, gyümölcsökbe nagyon sok nélkülözhetetlen tápanyag van, ami nagyon fontos a mindennapi életünkhöz (vitaminok,ásványi anyagok,rostok).
Ide tartoznak a friss és fagyasztott fajták , a befőttek ezek közül próbáljunk olyat választani amibe kevesebb a cukor.
Zöldségeknél is van friss és fagyasztott ,konzerv formába is, próbáljuk őket is minél változatosabban fogyasztani .
Zöldségnél gyümölcsnél is lehet a színeket variálni és nem mindig ugyanolyat válasszunk hanem próbáljunk ki újakat , de a hazai is fontos szempont.
Egyél meg legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számítható be a napi 4 adagba.
1 adag= 7-18 dkg dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség, saláta vagy gyümölcs.
Húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek
Húsok, halak tej és tejtermékek tartalmazzák a teljes értékű fehérjéket ami elengedhetetlen az egészséges ét rendhez. Ezekben is nagyon sok fontos vitamin és ásványi anyagok vannak. Tej és tejtermékben van a legjobb kalcium forrás ,ami ebben az életkorban is fontos a csontok fejlődése miatt. A húsok pedig vastartalmuk miatt nagyon fontosak. A halakban pedig Az omega 3 zsírsavak vannak kedvező arányban.
Mindhárom főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazzon valamit ebből az élelmiszer csoportból! Naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt.
1 adag=2-4 dl tej/joghurt/kefir vagy 3-9 dkg sajt vagy 8-15 dkg hús vagy 8-15 dkg hal vagy 3-8 dkg felvágott vagy 1-3 db tojás.
Folyadékok
Szomjoltásra a legjobb a csapvíz, de persze a zöldség és gyümölcslevek is lehet fogyasztani csak olyan ami 100%os és kevesebb mennyiségben tartalmaznak cukrot . Mivel a testünk 75%a víz ezért is nagyon fontos a fogyasztása, hogy amit elveszítünk azt vissza is pótoljuk.
Fogyassz naponta legalább 8 pohár (1,5-3 dl/pohár) folyadékot, melynek döntő többsége (min. 5 pohár) ivóvíz legyen.
Meg kell még említeni a só, cukor és zsiradék fogyasztását is. Fontos szerepük van az egészséges táplálkozásban de mennyiségüket mérsékelni kell.
Emellett ebben az életkorban is nagyon fontos a megfelelő fizikai aktivitás.
Az “Okostányér” ajánlásból további részletek olvashatók az MDOSZ honlapján (www.mdosz.hu).