Az óvodáskor sok változást hoz a gyerek és szülők életébe is.
A gyermekünk elkezd leválni a szülőkről bekerül egy közösségbe. Sok mindenre figyelni kell szabályok lesznek, meg kell tanulni jobban önállósodni és más ételek lesznek, mint amit eddig otthon megszokott.
Ahhoz hogy egészséges legyen a gyermekünk,- ahogy eddig is- oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra. A testsúlyuk évente 2-3kilóval is nőhet,nagycsoportos korukra megkétszerezik egy éves kori testsúlyukat. Hat évesen 17-23kg között vannak magasságuk pedig átlagosan évente 6-8cmvel lesz több, ami kb.110-120cm. Ötéves korukra megerősödik az immunrendszerük is nem betegeskednek annyit, mint előtte.
A 4-6 éves gyermekeknek a napi energiaszükséglete:1350-1650kcal. Az egész napi szükséglet 6 százalékát fedezi a háromszori étkezés, amit a közösségbe kap, ami körülbelül 900-1100kcal jelent.
Amit az óvodában biztosítanak a napi két adag zöldség vagy gyümölcs ebből egy legalább nyers formában, valamint két adag gabonafélét, amelyből egynek teljes kiőrlésűnek kell lenni.
Az óvodai menünek ki kell lenni függesztve valahol az óvodában és azt érdemes figyelemmel követni, hogy mit evett aznap gyermekünk, és ahhoz igazítani vacsorára mit adunk neki vagy ha még mielőtt reggel elmegy reggelire mit választunk.
Az étkezések gyakorisága most is az négyszeri ötszöri étkezés lenne az ideális.
A teljes értékű reggeli tartalmazzon, pékárut próbáljuk több fajtával is megismertetni a kicsit legyen teljekiőrlésű vagy magvas fajta.
A kenőzsiradéknak több fajtát is kipróbálhatunk, lehetnek otthon készített krémek is (akkor az óvodában is jobban el fogja fogadni,ha látott már olyat) vagy margarint. Feltétnek legyenek soványabbak nem soványabbak is de mellé mindig kínáljunk zöldséget. Próbáljunk mindig ki több fajtát is, hogy ismerkedjen velük , sokszínűség gyönyörködtet. Idénynek megfelelően, amik vannak ismerkedjünk velük, ha eddig nem tettük.
Belsőségeket is adjunk , ha lehet a csirke mája a legjobb még ilyenkor.
Már óvodáskorban is jó, ha megpróbáljuk a halakat olajos hal vagy halrudacska formájában esetleg krémet készítünk belőle. Utána már lehet hogy párolt vagy panírozott formában is megeszi.
Gyümölcsöket is kínáljunk idény jelleggel és legyen nyers formában is ,esetleg gusztusosan kínálva. De lehet őket többféleképpen is elkészíteni levesnek túróval vagy piskótába belepotyogtatni csak ne legyen túl édes inkább a természetes ízét szokja meg.
Húsok közül gyakrabban a szárnyasok legyenek terítéken de néha vörös húsok is beiktathatóak.
A tejtermékek napi fél liter adása ajánlott a kalcium bevitel és annak felszívódása miatt. Nem csak magába a tej adása natúr joghurt vagy kefír vagy ezek gyümölcsöcs változata is jó választás lehet.
Az optimális szénhidrát bevitel is nagyon fontos így gabonafélék , köretek megválasztása azok változatos elkészítése rizs,burgonya, köles, bulgur, hajdina .Ezek teljes kiőrlésű fajtája először fele-fele arányban vagy amit már eddig megszokott azt folytatni vagy változtatni ezek arányán.
Az ebédhez nagyon jó ha levest megszokja a gyerek a folyadékbevitel miatt is, és ezekbe olyan zöldségeket is bele lehet iktatni, amit nyersen esetleg nem fogad el.
Fontos még a folyadék bevitel 6-8 pohár víz ivása esetleg arra is odafigyelni mikor elvisszük a közösségbe előtte is igyon és utána otthon is igyon, még mert nem tudjuk az óvodában mennyit ivott elmondani meg nem tudja. Az ital inkább víz legyen amivel kínáljuk, mert akkor azt szokja meg.
Ebben a korban nagyon fontos a szülői és nevelői példa mert utánzással tanulnak a gyerekek, nem mindegy mi is hogyan állunk hozzá az ételhez , amit kínálunk.