Hisztamin érzékenység diétája
Az érzékenységet okozó tényező egy hormon, melyet testünk termel, de különböző élelmiszerekkel külsőleg is hozzájuthatunk. Egyes esetekben a szervezet nem képes lebontani a hisztamint, így annak szintje megemelkedik testünkben, ekkor alakul ki a hisztamin allergia, vagyis a hisztamin intolerancia. Ennek a hormonnak elsősorban az allergiás reakcióknál és az immunrendszer védekező funkcióinál van jelentősége. Ennek különféle megjelenési formája lehet pl.:gyomor bélrendszeri panaszok,fejfájás,bőrkiütés, viszketés,orrdugulás,orrfolyás.
Mivel a hisztamin szint a tartósított, konzervált, érlelt, füstölt, tehát feldolgozott élelmiszerekben sokkal magasabb,ezért ajánlotta frissen, például piacon vásárolt áru azonnali fogyasztása. Ha erre nincsen lehetőség, akkor is a minél hamarabbi hűtés, mélyhűtés, főzés, elkészítés a javallott.
Nem ajánlott fogyasztani:
- pácolt, füstölt, feldogozott húsok,
- narancs, citrom, banán, alma, kivi, eper,
- paradicsom, répa, spenót, tök, savanyított zöldségek,
- borok, pezsgő, likőr, általánosságban véve az alkohol,
- snackek, csokoládék, édességek,
- torma, mustár, élesztővel készült élelmiszerek
- halak:tonhal,szardínia,ikra,füstölt hering
- savanyú káposzta,kovászos uborka
- érett sajtok,friss tej,szójatej
- Az olajos magvak közül: dió, mák, földimogyoró, napraforgómag
- Húsok, húskészítmények közül: a pácolt, szárított, érlelt, füstölt húsok és húskészítmények (szalámik, kolbászok, löncshúsok, virsli, pástétomok, krémek) valamint a darált hús és minden olyan hús, ami védőgázas csomagolásban előrecsomagoltan kapható
- Ezeken kívül kerülni kell: a csokoládékat, kakaóporokat, szójakészítményeket (tofu, szójaszósz), az eceteket, csilit, bolti fűszerkeverékeket, leveskockákat, szószokat (ketchup, mustár, majonéz, salsa szósz, salátaöntetek), adalékanyagokat, mesterséges színezékeket, ízfokozókat, tartósítószereket. Minden olyan étel és ital kerülendő, ami a felsoroltakat tartalmazza.
Mi az ami fogyasztható:
Fontos, hogy ezeket az ételeket is minél frissebb állapotban fogyasszuk, különben hisztamin tartalmuk megnő. Friss és kezeletlen árut érdemes vásárolni, majd ezeket a lehető leghamarabb elfogyasztani, a maradékot pedig vagy mellőzni vagy lefagyasztani.
- Friss sajtok, túró és vaj.
- Rizstej, zabtej, kókusztej.
- Friss húsok, frissen fogott halak.
- Friss gyümölcsök közül dinnye, málna, áfonya, szeder, licsi, mangó, kaki, rebarbara, cseresznye, meggy, ribizli, egres, kajszibarack, alma.
- Friss zöldségek közül saláta, káposztafélék, cékla, tök, hagyma, retek, jégcsapretek, TV-paprika, sárgarépa, burgonya, póréhagyam, uborka, spárga, cukkini, kukorica.
- Gabonák és tésztafélék közül élesztőmentes rozskenyér, tönkölybúza liszt, kukoricaliszt, árpaliszt, rizsliszt, rizs, zabpehely, rizstészta.
- Gyógyteák.
/Horváthné Stemler Dóra, dietetikus/