Pajzsmirigy túlműködés diétája
- Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszert, ételt próbáljunk ki!
- Együnk naponta többször keveset (4X-5X étkezés az ideális!) és mindig iktassunk be zöldség, főzelékfélét és gyümölcsöt.
- Együnk élelmi rostban gazdag élelmiszereket,gabonaféléket mint pl.: teljeskiőrlésű kenyereket min Rozs, Graham, Többmagvas!
- Kerüljük a forró vagy erősen fűszeres ételek, italok fogyasztását!
- Napi 2,5- 3l folyadék bevitel ajánlott!
- Mivel kialakulhat csontritkulás ezért előzzük meg: Az étrend gerincét alkossák tej és tejtermékek
- Ne fogyassunk pácolt, füstölt élelmiszereket!
- Ne fogyasszunk alkoholt vagy csak nagyon ritkán!
- Kerüljük a túl sok sót(Jódozott só nem ajánlott!), cukrot vagy barna cukrot fogyasszunk de azt is ritkábban!
- Csökkentsük a kávé, és nagyon erős tea, energiaitalok fogyasztását is!
- Fontos a karotinban és A-vitaminban gazdag nyersanyagok fogyasztása !
- Fontos a Káliumban és Kálciumban gazdag nyersanyagok fogyasztása!
- Csökkentsük a hús, húskészítmények fogyasztását is(mert az alapanyagcserét fokozza)!
- Hasmenés esetén pár napig szigorúbb diéta!
Ajánlott élelmiszerek:
- tej, tejeskávé, kakaó, vaj, tejszín, krémsajt, joghurt, kefir, tejföl
- pulyka-, csirke-, csirkemell, pulykamell (bőre nélkül), tyúk, sertéskaraj és comb, hal, marhahús, máj főzve, párolva, grillezve, alufóliában, roston 8-10 dkg mennyiségben
- párizsi, sonkaszalámi, virsli, baromfi felvágottak, gépsonka, zalahús, szafaládé, általában a 20 % zsírtartalom alatti, nem füstölt, nem erős fűszerezésű felvágottak 20, ill. 50g elfogyasztása ajánlott
- kenyér, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyerek, félbarna kenyér, kalács, keksz, babapiskóta, kétszersült, kifli, zsemle, pudingok, sodók, felfújtak
- búzadara, búzaliszt, szójaliszt, rizs, zabpehely (szinte korlátlan mennyiségben felhasználhatók, főzve, párolva, szárazon pirítva, önálló ételként)
- tojás
- napraforgóolaj, kukoricacsíraolaj, olívaolaj, light margarin, hidegen sajtolt olajok ( sütés és pirítás nélkül, ha lehet hidegen adjuk hozzá az ételekhez!)
- sajt (nem füstölt és csípős!) lehet zsírosabb fajta is!
- burgonya, fejes saláta, paraj, petrezselyemgyökér, sárgarépa, tök, sütőtök, paradicsom, kelbimbó, karalábé, brokkoli, újhagyma,
- citrom, narancs, mandarin, grape-fruit, dió, mogyoró, mandula, gesztenye
- rostos ivólevek
- száraz hüvelyesek, mint pl. bab, feles borsó, lencse, szójabab, káposzta, karfiol, hagymafélék frissen
- Szilva, ringló, eper, egres, szeder, málna, ribizli, körte, meggy,
Nem ajánlott:
- panírozott húsok, bő zsiradékban sültek, pörköltek, füstölt húsok, szalonna, tepertő, főtt császárhús, zsíros, füstölt, vagy csípős fűszeres húskészítmények
- friss kelt tészták
- pirított zsemlemorzsa
- fűszeres chips
- hagymás rántotta, szalonnás rántotta
- füstölt vagy csípős sajtok, vajkrémek
- fűszeres pecsenyezsír
- Tartósítószerrel készült konzervek, levesporok
- Alkoholos italok, max. naponta 1dl bor
- szóda, alkoholos italok, sötét tea, kávé éhgyomorra
- mustár, torma, bors, curry, chili, erős paprika, szerecsendió, ecet
- Magas cukortartalmú szénsavas üdítőitalok nem ajánlottak
- nagy mennyiségű só, valamint cukor fogyasztása nem javasolt
A kalcium felszívódását befolyásoló tényezők
Kedvező hatású | Kedvezőtlen hatású |
Kiegyensúlyozott ásványanyag-bevitel | Nagy mennyiségű foszforfogyasztás |
Rendszeres testmozgás | Mozgásszegény életmód Dohányzás, kávézás, szénsavas üdítők |
Megfelelő mennyiségű fehérjebevitel | Túlzott mértékű fehérje- és zsírbevitel |
C-, D-vitamin | Oxálsav (sóska, spenót, cékla, rebarbara) Fitinsav (búzakorpa, szárazbab) |
Kalciumforrások: tej és tejtermékek, olajos hal, mák, mogyoró, dióbél, mandula, napraforgómag, búza, szója, kakaó, szárazbab, spenót, sóska, banán, mazsola. A szervezet számára szükséges kalciummennyiség főként a tej és tejtermékek fogyasztásával biztosítható. A növényi élelmiszerekben található kalcium felszívódását a növényekben található oxálsav és fitinsav gátolja, ezért figyelembe kell venni, hogy az ilyenformán bevitt kalciumnak csak töredéke hasznosul.
Magas D-vitamin-tartalmú élelmiszerek: halmájolajak, máj, tojás, tej és tejtermékek, D-vitaminnal dúsított margarinok.
C-vitamin-források: nyers zöldségek és gyümölcsök.
K-vitamin-források: a tojás, máj, saláta, spenót, karfiol, a málna, az eper, a paradicsom, a paprika, a brokkoli, a káposzta
A-vitamin források: Máj, tengeri halak, tojássárgája, vaj, sajt, margarinok.
Béta-karotin források: Sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye, saláta, spenót, petrezselyem, brokkoli.
Jó egészséget!
Horváthné Stemler Dóra /dietetikus/