Dializált betegek étrendje
Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-, sav-bázis és elektrolitegyensúlyt. Ugyanakkor nem pótolja a vese hormonális (endokrin) funkcióit, a salakanyagok eltávolítása sem teljes, ezért van szükség diétára és speciális gyógyszerek szedésére. A diéta függ a kezelés fajtájától (haemodializis (HD), peritonealisdializis (PD)), az egyén tápláltsági állapotától, és egyéb betegségeitől. A cél a beteg állapotromlásának megakadályozása, a megváltozott elektrolit értékek helyreállítása, és az ödéma elkerülése.
Diéta jellemzői, a dializált beteg étrendjének céljai:
- A két dialízis között a beteg jól érezze magát, minél kevesebb folyadékkal terhelje szervezetét.
- Étrendje legyen káliumszegény, hogy ne legyenek izomfájdalmai és izomgörcsei.
- Az elfogyasztott táplálék biztosítsa a megfelelő mennyiségű fehérjét és energiát.
- Étrendje ne haladja meg a megengedett foszformennyiségét, hogy minél később jelentkezzenek a veseelégtelenség okozta szövődmények.
Veseelégtelenséggel szemben a kezelés alatt igen nagy az energia és a fehérje szükséglet.
Az étrend alapját a tej és tejtermékek (joghurt, aludttej, kefir, túró), tojás (főleg a fehérje), húsok (sovány csirke- és pulykamell, sertéskaraj), összetett szénhidráttartalmú gabonafélék, lisztek, sütőipari termékek képezzék, emellett fontos a növényi olajok, margarin, a rizs, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.
Tanácsos kerülni a magas káliumtartalmú élelmiszereket, így például a gyümölcsök közül a banán, az aszalt gyümölcsök, a zöldségfélék között pedig a levélzöldségek, a spenót és a sóska, a sárgarépa, a krumpli, a paradicsom és a brokkoli, a hüvelyesek, valamint egyéb élelmiszerek közül a kakaó, a csokoládé és az olajos magvak túlzott fogyasztását.
A dializáltbetegeknek ügyelniük kell arra, hogy csökkentsék az ételek sótartalmát, mivel a sok só vizet köt meg a szervezetben és fokozott munkát jelent. Kerülni kell a félkész, konyhakész termékeket, konzerveket, levesporokat, sóval tartósított ételeket, erős fűszereket (pl. erős paprika, bors, chili, torma), savanyúságokat, chipeseket. A csökkentett nátrium tartalmú konyhasó használata tilos, mivel magas a kálium tartalma.
Ízesítésre a friss vagy szárított fűszerek és zöldségnövények ajánlottak (pl. petrezselyem, kapor, zeller, snidling, majoránna, Vegamix).
A folyadékbevitel az előző nap ürített vizeletmennyiség + 500 ml legyen, fontos az ödéma kialakulásának megelőzése, és hogy két dialízis között a súlynövekedés ne legyen több, mint 5%.
Amennyiben megfelelő táplálkozással sem sikerül elkerülni az alultápláltságot, ez esetben szüksége lehet a betegnek speciális, dializált betegek számára kifejlesztett tápszerre, melyben a fehérjék mellett ásványi anyagok és vitaminok találhatók.
Ha a beteg túlsúlyos vagy mozgásában súlyosan korlátozott, akkor az ajánlott kalória mennyiségét csökkentenie kell, a fehérjét viszont ez esetben se csökkentse.
/Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/