Az irritábilis bél szindróma.
Ki hallott már a bélidegről?
Akkor most folytassuk a sort az irritábilis bél szindrómával.
A „ bélideget ” az orvosi szaknyelven irritábilis bél szindrómának nevezzük. Olyan rendellenességek gyűjtőneve, amelyekben a panaszok kialakulása nem kapcsolható közvetlenül szervi eltéréshez. A tüneteket és panaszokat a hasi fájdalom és a széklet ritmusának változása határozza meg.
Az irritábilis bél szindróma (IBS) miatt orvoshoz forduló betegek száma magas. A betegséggel járó tünetcsoport gyakoribb a „ nyugati ” civilizált országokban és a nőknél.
Jellemző tünetek:
Az irritábilis bél szindróma tünetei közül a legáltalánosabb a hasi fájdalom és a megváltozott székelési ritmus. A hasi fájdalom leggyakrabban az alhas területén (bármelyik oldalon, vagy középen) jelentkezik, de lokalizálódhat a has bármely részére és minden régió felé kisugározhat. Jellemző lehet a görcsös, visszatérő, nyugtalanító – feszítő puffadás, vagy csak a visszatérő puffadásérzés. Gyakran társul gyomortáji feszüléssel, diszkomfort érzéssel,hányingerrel.
A javasolt étrend:
Fűszerszegénység : csípős, erős, borsos, túl sós, túl édes ételektől tartózkodni kell. (A kímélő fűszerek használhatók: kevés só, mértékkel cukor, majoránna, fahéj, őrölt kömény, zöld fűszerek stb ). Kerülni kell a túl forró, túl hideg ételeket.
Naponta többször étkezzen, de egy étkezésre ne egyen túl sokat.
A napi étkezések nyugodt körülmények között történjenek, az ételeket alaposan rágja meg a könnyebb emészthetőség érdekében.
Ügyeljen a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre (2 liter / nap) , ami lehet víz, szénsavmentes ásványvíz, teák .
Ételkészítés során kerülje a bő zsírban és olajban sütést. Zsír helyett olajat használjon, de csak mértékkel adja az ételekhez – pároljon, főzzön, alufóliában, teflonban süssön. Főzelékeit kefires habarással készítse, salátáira kefires vagy almaecetes öntetet rakjon.
A nyersanyagok válogatásánál helyezze előnybe a zsírszegény, fűszerszegény alapanyagokat.
Húsok – bőrözött csirke, pulyka, hal (hetente legalább kétszer), sovány sertés, marhahús.
Felvágottak – összes diétás felvágott (zsírszegény, fűszerszegény).
Tej, tejtermékek – tejet csak akkor fogyasszon, ha nem okoz hasmenést vagy erős puffadást.
Általában a savanyított tejtermékeket jól tolerálják a betegek, amennyiben ezek fogyasztása nem okoz panaszt, nyugodtan beilleszthetők az étrendbe (kefir, joghurt, aludttej).
Sajtféleségek – sovány, félzsíros vagy zsírszegény fajtákat fogyassza, és ügyeljen arra, hogy ne legyen túl fűszeres (füstölt, csípős stb).
Túró – sovány vagy félzsíros túróféleségeket fogyasszon.
Kenyérféleségek, péksütemények – kerülje a friss formáit, másnaposan vagy enyhén pirítva fogyassza . Helyezze előtérbe a korpás, barna, teljes kiőrlésű változatokat.
Zöldség és főzelékfélék – az erősen puffasztókat ( szárazbab, fejtettbab, lencse, káposztafélék ) kerülje. Figyelje meg, hogy melyik okoz puffadást, görcsöt vagy hasmenést és azt a zöldség és főzelékfélét hagyja ki az étrendjéből.
Gyümölcsök – apró magvasoknak (eper, szeder, ribizli, málna, szőlő) csak a szűrt levét a pici magvak nélkül fogyassza. Körte, szilva szintén eléggé puffasztó. A gyümölcsöknél is figyelje meg, hogy melyik fogyasztása okoz panaszokat, és azokat iktassa ki az étrendjéből.
Kompót, befőtt fogyasztható (legkönnyebben emészthető az alma, barack).
Lekvárok közül szintén a nem aprómagvasak ajánlottak.
Kifőtt tészta, rizs, tarhonya fogyasztható – ha lehet durum tésztát fogyasszon, de kerülje a darás, krumplis, káposztás tésztaformákat. A rizst, tarhonyát jó puhára főzze, kompótot, fejes salátát, céklát fogyasszon hozzá.
Tojás – lágy tojás, tükörtojás, főtt tojás, teflonban sült, hagyma nélküli rántotta fogyasztható.
Probiotikus készítmény fogyasztása is jótékony hatású lehet.
/Horváthné Stemler Dóra, dietetikus/