Hozzászólások

10 bejegyzés megtekintése - 101-110 / 110
  • Author
    Posts
  • Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Divatos diéták és megítélésük. IV. rész

    Divatos diéták és megítélésük

    4. rész

    Zsírdús diéták

    A Pontdiétában, a tápanyagok pontértékeket kapnak: a zsírok, zsíros ételek egy- két, a szénhidrátok akár több száz pontot is érhetnek, miközben a napi élelmiszer-fogyasztás a negyven pontot nem haladhatja meg.

    Tejszínhab-eper diéta: Hiába ízletes, hosszú távon tarthatatlan. A fogyni vágyó egy hét után már rá sem tud nézni az eperre és a tejszínhabra. A tejszínhab nagy zsírtartalma következtében megemelkedhet a vérzsír szintje.

    Elválasztó diéta (testkontroll diéta): Időben elválasztja egymástól a nagy fehérje- és szénhidráttartalmú élelmiszereket. Délig csak gyümölcsöt szabad fogyasztani, a nap többi részében pedig húsféléket és salátát. Ezen belül a diéta egy-egy napot szentel a különböző tápanyagoknak is. Van szénhidrát-, keményítő-, protein- (fehérje), illetve gyümölcsnap is. Az étrend kialakításának van azonban egy bökkenője. Nevezetesen az, hogy egyes élelmiszerekben a fehérje és a szénhidrát együttesen fordul elő. A nagy szénhidráttartalmú gabonafélék például 10-15 százalékban növényi fehérjét is tartalmaznak. Egészséges embereknél, akiknek jól működik az emésztőrendszerük, nem kell szétválasztani az élelmiszereket egymástól (hasnyálmirigyünk a minden tápanyagot lebontó különböző enzimeket azonos időben termeli).

    A növényi és állati élelmiszerek elkülönített fogyasztása kifejezetten hátrányosan érinti a tápanyagok felszívódását. A szervezetben minden tápanyag, vitamin és ásványi anyag számára adott az a vitamin vagy ásványi anyag ami segíti, hogy hasznosulhasson, ezért azt kihagyni vagy nem megfelelően párosítva fogyasztani veszélyes. Testkontroll-diéta alkalmazásával a fehérje- és kalciumbevitel nem kielégítő, és egyes vitaminok is a kívánatosnál kisebb mennyiségben jutnak a szervezetbe.

    GI-diéta: Az Egyesült Államokban óriási népszerűségnek örvendő GI-diéta a glikémiás indexen (GI) alapul, vagyis azon, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatást gyakorolnak vércukorszintünkre, és eszerint osztályozza őket. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszercsoport (ide tartoznak a rostban gazdag élelmiszerek) lassan, míg a magas glikémiás indexűek (például a magas feldolgozottsági fokú élelmiszerek és az édességek) gyorsan emelik a vércukorszintet. A diéta az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását javasolja: teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket, durumtésztát, barna rizst, zöldségféléket, gyümölcsöket. Nem ajánlja a fehér kenyér és a finomított termékek (cukor) fogyasztását. Az étrend előnye az élelmiszerek nagy rost-, vitamin- és ásványianyagtartalma. A GI-étrend, annak ellenére, hogy alacsony glikémiás indexű élelmiszereket tartalmaz, nem minden esetben energiaszegény. A hüvelyesek glikémiás indexe például kifejezetten alacsony, energiatartalmuk viszont magas.

     Paleolit étrend: Manapság nagyon sok követője akad a paleolitikus étrendnek. A paleolit diéta lényege a kőkorszaki étrendhez és/vagy máig elszigetelt kultúrák étrendjéhez való visszatérés. Ezen diéta követői azt ajánlják, hogy térjünk vissza az „ősember” táplálkozásához. Ezek alapján tiltottak a tejből, tejtermékekből és a gabonafélékből készült termékek. Hasonlóan nem ajánlott kukorica, burgonya, cukor, csírák, színezékkel és édesítővel készült termékek, növényi olajok, hüvelyesek, készételek. Javasolja a magas fehérje tartalmat és zsírtartalmat és az alacsony szénhidrát bevitelt. Az étrend alapja a hús, felváltva fogyasszunk mindenféle húsfajtát, szárnyast, nagy vágóállatot, halat, tenger gyümölcseit. Ajánlott még ezeken kívül zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, gomba, tojás és a hidegen sajtolt növényi olajok. Jó tudni és amit figyelembe kellene vennünk a paleolit diétás étrend kalciumfogyasztása jobb a jelenlegi fogyasztásunkhoz képest, DE a nagy rostfogyasztás mellett nem hasznosul. Probléma lehet még, hogy a paleolitikumban az élethossz jóval rövidebb (mainak kb. fele) volt, ezért nem tudhatjuk hogy milyen betegségek jelenhettek volna meg idősebb korukra. Továbbá figyelembe kell vennünk, hogy rendszeresen végeztek fizikai munkát (vadásztak, gyalogoltak akár napokig az élelem után), stressz alig fordult elő, őseink nem dohányoztak és nem voltak kitéve a környezetszennyezésnek. Ne felejtsük el azt sem, hogy a sok állati eredetű fehérje bevitel hátrányos lehet főleg cukorbetegeknél, a vese szövődmények kialakulásában. Vegyük figyelembe a történelmi korokból ismert „Uralkodó osztály betegségét” a köszvényt, amelynek megjelenésében szerepet játszik a húsok és zsírok túlzott fogyasztása. Emellett elmondható, hogy a régészeti kutatások már több ízben tártak fel olyan őskori leleteket, amelyek azt bizonyítják, hogy az ősemberek is fogyasztottak gabonaféléket, sőt, ezeket különböző kezdetleges eszközökkel még fel is aprították, így a gabonaőrlés elődének nyomai is felfedezhetőek.

    A diéta előnyei között említhetjük, hogy az iparilag feldolgozott, finomított élelmiszerek, gyorséttermi ételek helyett a minél természetesebb összetételű étrend felé tereli a fogyni vágyót, ámbár nem csak nekik javasolja ezt a fajta életmódot. Követendő példa lehetne még, hogy őseink több halat fogyasztottak, jobb volt étrendjükben a zsírsavak arányai, ami figyelemre méltó példa a  szív és érrendszer betegségei szempontjából. Az étrendbe a rostok bevitele magas és a sóé csekély, ami megint csak javasolható lehet a mai ember számára.

    Meg kell állapítanunk, hogy ha fogyni szeretnénk, a lehetőségek tárháza állna rendelkezésünkre. Pedig a felsorolásunk koránt sem volt teljes. Joggal merül fel a kérdés: Hogyan, milyen szempontok alapján válaszunk? Mi lenne akkor a fontos? Próbáljunk meg ésszel, a hosszú távú előnyöket mérlegelve, teljes értékű és kiegyensúlyozott étrend fogyasztásával és életmódváltással elérni a kívánt optimális testsúlyt. Ebben pedig nem szégyen szakemberhez fordulni, aki személyre szabottan tud segítségünkre lenni.

     

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Figyelem! Kedvezmények határideje hamarosan lejár.

    Szeretnénk ez úton is tájékoztatni a kedves vásárlóinkat, hogy a 10 % kedvezmény egy db “ingyenes termék mintaként” beváltható.

    Továbbá, szeretnénk minden kedves vásárlónkat – akár viszonteladóként is – tájékoztatni arról, hogy a rendkívüli 5 és 10 %  termékek után járó kedvezmények 2015.12.31. határidőig tartanak.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Ásványi anyagokról. A makro elemek.

    Az ásványi anyagokról részletesebben

    Mind a vitaminokról, mind az ásványi anyagokról nagyon sokat és sokfélét lehet olvasni, de a többség hajlamos előtérbe helyezni a vitaminokat az ásványi anyagokkal szemben azt gondolván, hogy az ásványi anyagok kevésbé fontosak. Pedig ha az ásványi anyagok hiányoznak a vitaminok sem képesek működni, ugyanis a szervezet nem tudja beépíteni azokat.

    Az ásványi anyagok azok közé a tápanyagok közé tartoznak amiket kívülről kell bevinni, hiszen az emberi szervezet előállítani őket nem képes, de a megfelelő működéséhez viszont nélkülözhetetlenek az anyagcsere szinte minden folyamatában betöltött fontos szerepük miatt. Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, amelyek legnagyobb része a csontokban található.

    Aszerint hogy a testben milyen mennyiségben vannak jelen a különböző ásványi anyagok megkülönböztetünk makro, illetve mikroelemeket. A makroelemek nagyobb mennyiségben, míg a mikroelemeket kisebb mennyiségben fellelhetőek szervezetünkben.

    A makro elemek

    A mikro elemek (nyomelemek)

     

    Nézzük akkor most először a makro elemeket kicsit részletesebben

    Foszfor

    A kálciummal együtt alkotott vegyülete a csontok és fogak fontos építőeleme. A csontok, kötőszövetek védelmét szolgálja. Nagy jelentősége van a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcseréjében továbbá az energia tárolásában.

    Főbb forrásai:

    tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak, tojás, száraz hüvelyesek, gabonaőrlemények, olajos magvak, banán

    Kálcium

    Nélkülözhetetlen a véralvadásban, az enzimek működésében, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12 vitamin felszívódásában. Tinédzserkorban közreműködik a maximális csontsűrűség kialakításában is. A csont és a fogak építőanyaga, elősegíti a vas felszívódását és a véralvadást. A csontritkulás egyik ellenszereként tartják számon. Részt vesz az ideg- és az izomműködésben. Enyhítheti a vádligörcsöt. Serdülő- és időskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén a szükséges beviteli mennyisége megnő, figyeljünk oda!

    Főbb forrásai:

    tej és tejtermékek, tojás, száraz hüvelyesek, olajos magvak, teljes őrlésű gabonafélék, paraj, sóska

    Kálium

    A sejtek fontos alkotóeleme. Részt vesz a fehérjékből és zsírokból felszabaduló energia felszabadításában, a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyban tartása által. Sok enzim és hormonfolyamatot befolyásol. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. A veséket a vér méregtelenítésére ösztönzi. A foszforral együtt elősegíti az agy oxigénellátását, így a tiszta gondolkodást. Megakadályozza a kálcium gyors kiürülését.

    Főbb forrásai:

    szárazbab, lencse, spenót, paradicsompüré, burgonya, szója, gabonamagvak, banán, mogyoró, mandula, kávé, tea, csokoládé

    Kén

    Nélkülözhetetlen az egészséges haj és bőrszövetek felépítésében. A test valamennyi sejtjében előfordul. Szükség van rá a csontokat összekötő porc, az izmokat a csontokhoz rögzítő inak és maguknak a csontoknak a megfelelő kialakulásához is. Az egészséges szaporítószervek kialakulásához és működéséhez is elengedhetetlen.

    Főbb forrásai:

    sovány marhahús, szárazbab, hal, tojás, káposzta

    Magnézium

    A szervezet valamennyi szövetében raktározódik. Elősegíti a hatékony enzimtermelést, szerepet játszik a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez. Részt vesz a sejtfal védelmében. Szükséges az izmok működéséhez, az elernyedéséhez valamint az egészséges idegi és szívműködéshez, beleértve a szívizmot is.

    Főbb forrásai:

    teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek, szója, olajos magvak, csipkebogyó, étcsokoládé

    Nátrium

    Sokan gondolják tévesen hogy a nátrium ártalmas, az igazság ellenben az, hogy nagyon fontos a szervezet számára csupán a megfelelő mennyiség bevitelére kell ügyelnünk. Mivel a nátrium szinte mindenben megtalálható, így nem nehéz bejuttatni csupán a túlzott mértékű bevitelt kell kerülni. Az élelmiszeripar fejlődése, a késztermékek nagyobb mértékű fogyasztása, az ételek túlsózása következtében a szükségesnél általában többet juttatunk szervezetünkbe, ezért figyeljünk oda, nehogy túlfogyasszunk.

    A klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepet játszik az izmok ingerelhetőségében, a vérnyomás szabályozásában, és egyes enzimek aktiválásában.

    Nyári hőségben különösen oda kell figyelni a bevitelére, mert az izzadsággal nemcsak vizet, de sót is veszít szervezetünk.

    Főbb forrásai:

    konyhasó, sózott ételek, fűszerkeverékek, kenyérfélék, húskészítmények, sajtok, konzervek

    A következő alkalommal pedig a makroelemek áttekintése után a mikroelemek részletesebb elemzésére fogunk rátérni.

    /Horváthné Stemler Dóra/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Divatos diéták és megítélésük. III. rész

    Divatos diéták és megítélésük

    III. rész

     Fehérje szegény diéták

    A Pritkin-féle diéta nyers és párolt zöldségek fogyasztását írja elő, ezt kevés húsfélével és zsírszegény sajttal lehet kiegészíteni. Az étrend 80 százalékban szénhidrátot, 10-15 százalékban fehérjét, 5-10 százalékban zsírt tartalmaz. Hónapokig tartó fogyasztásra ajánlják, ami azonban nem tesz jót a szervezetnek, tápanyaghiány alakulhat ki.

    Rizskúra: Ebben a diétában kizárólag sós vízben főtt rizst lehet enni. Egyhangú, vitamin- és fehérjehiányos étrend. Még a kiszáradás veszélye is fennáll, mivel sok nátrium kerül a szervezetbe.

    Gyümölcskúrák: A szakemberek szerint hetente egy-két alkalommal egészséges gyümölcskúrát tartani, de három egymást követő napnál hosszabb idő után már ártalmas lehet. A divatos diéták azonban hosszú távra ajánlják ezt az étkezési formát, naponta akár 3 kilogramm mennyiségű gyümölcsöt is engedélyezve. Veszélye, hogy ez idő alatt zsiradék egyáltalán nem kerül a szervezetbe és napi 5 g zsiradékfogyasztás alatt, a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak hasznosulni. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy az elégtelen D-vitamin-felvétel miatt a csontok törékennyé válnak; az A-vitamin hiánya rontja a látást; a K-vitaminé véralvadási problémákat okoz. Ilyenkor a tablettákkal bevitt többlet vitaminoknak sincs értelme, mert a zsiradék hiányában ez sem tud hasznosulni. S még egy hátránya van a diétának, hogy nem jut a szervezet teljes értékű fehérjéhez sem.

    Grapefruit és ananász diéta: A grapefruit, valamint az ananász tartalmaz olyan enzimeket, melyek zsírégető hatásúak az emberi szervezetben, ezért a fogyasztásuk könnyű és gyors súlycsökkenéshez vezethet. Bár a grapefruit diétának nem túl sok változata ismert, mégis vannak különböző jól bevált módszerek. Amiben minden változat közös, hogy minden étkezés előtt egy fél grapefruit elfogyasztását javasolják, hogy az enzimek szervezetbe juttatása által kihasználjuk azok zsírégető hatását. A kalória-bevitel ezen diéták esetében általában kevesebb mint 800 kcal naponta. Vegyük észre, hogy ez már önmagában egy igen szigorú energiaszegény diéta!!!

    A nagyon alacsony kalória-bevitel mellett a nagy mennyiségű koffeintartalmú italok (mivel ezt is sokan javasolják hozzá) fogyasztásának ösztönzése veszélyessé teheti ezt a diétát. Ezt tetőzi a fehérjetartalom, az étkezési rostok, ásványi anyagok és vitaminok szervezetbe történő alacsony bevitele. Minden olyan diéta alkalmazása, amely csupán egyféle étel fogyasztását engedélyezi, véleményem szerint túlságosan szigorú. (ld. szerző)

    A Schrott-kúra során hetenként két nagy és két kis borivó napot tartanak, míg a hét fennmaradó napjaiban sült szilva és zsemle fogyasztható. Egyértelműen fehérje, vitamin és ásványi anyag hiányos állapotot hozhat létre. Hosszú távon alkohol függőség is kialakulhat.

    Ivókúrák: amikor vagy sört, tejet vagy bort, továbbá kenyeret lehet fogyasztani.

    A burgonyadiéta napi 1kg burgonyából áll amelyet sós vízben kell megfőzni. Egyértelműen fehérje, vitamin és ásványi anyag hiányt okozhat.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Szorongásoldó/hangulatjavító gyógyszerek és a Saffron
    Tulajdonságok SSRI-k és egyéb hangulatjavító – szorongásoldó gyógyszerek Étrend-kiegészítők(Saffron)
     

    általában

    Összetétel Kémiai vegyületek. Természetes anyagok.
    Mellékhatás Színes, sokrétű. Nincs.
    Hatás Célzottan. Széles spektrumon (összetetten).
     

    konkrétan

    Hatás kezdete Lassú (2-3 hét), kivéve a nyugtatók (BZD) Gyors (2-4 nap).
    Hatás kialakulása Lassú (másfél-két hónap) Gyors (10-14 nap).
    Használat tartama Minimum a probléma idejéig, de tovább nem javasolt, mert kémiai vegyületként drasztikus hatás mellett a mellékhatás veszélye is magas. Minimum a probléma idejéig, de akár tovább is lehet, mert a mindennapi étrendet kiegészítő természetes alapanyag!
    Szervezetből ürülés Lassan (2-6 hét), kivéve a nyugtatók (BZD) Gyorsan (1-2 nap).
    Interakciók ( = más szerekkel való nem kívánatos kölcsönhatás) veszélye Magas. Alacsony.
    Hozzászokás Nincs. Kivéve a nyugtatók, altatók, trankvillánsok, ahol magas! a kockázat. Nincs.
    Ár Olcsóbb Drágább

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Divatos diéták és megítélésük. II. rész

    II. RÉSZ

    Akkor most nézzünk meg a ma használatos divatos diétákból néhányat:

    Fehérje dús diéták

    Az Atkins-féle diéta, hasonló a pont diétához, de csupán 15-25% szénhidrát fogyasztását engedélyezi. Ez egy négy szakaszból álló étrend. Első szakasza két hétig tart, ezalatt napi 20 g szénhidrát fogyasztása engedélyezett. Kerülendő élelmiszerek: gabonák, kenyérfélék, tészták, burgonya, hüvelyesek, gyümölcsök. A diéta jellemzője a bőséges fehérje- és zsiradékfelvétel. Fogyasztásra javasolt élelmiszerek: húsok, halak, sajtok, tejföl, tojás, vaj, olajok. A második szakasz a “folyamatos fogyás” időszaka. Ekkor a szénhidrát mennyisége 5 grammal emelhető (25 g/nap). Ez kis szénhidráttartalmú zöldségek (ilyen például az uborka, a retek vagy a fejes saláta, stb.) és bogyós gyümölcsök (pl. málna, eper) fogyasztásával történhet. A harmadik szakasz “a visszahízás megelőzését előkészítő” periódus. A szénhidrátfogyasztás újabb 10 grammal nőhet, mégpedig úgy, hogy az étrendbe alacsony glikémiás indexű, rostban gazdagabb élelmiszereket kell beiktatni (a GI, vagyis a glikémiás index a szénhidráttartalmú táplálékok sorrendjét adja meg – százalékban kifejezve – attól függően, hogy milyen gyorsan emelik a vércukorszintet). A negyedik szakaszban a bőséges fehérje- és zsiradékfogyasztás mellett naponta 70-120 g szénhidrátot tartalmazhat a diéta. Az Atkins-diéta gyors, látványos súlycsökkenést, sikerélményt jelent a fogyókúrázónak.

    Hátránya, hogy az optimálisnál kisebb mennyiségű rostforrást tartalmaz. A zöldségfélék, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű pékáruk kihagyása miatt a széklet hosszabb ideig tartózkodik a belekben, ezért megnőhet a káros bomlástermékek visszaszívódása, emésztési, bélrendszeri problémák jelentkezhetnek. Hiányoznak, illetve a szükségesnél sokkal kisebb mennyiségben jutnak a szervezetbe a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok. A túlzott zsírfelvétel növeli a vér koleszterinszintjét, nő az érelmeszesedés kialakulásának kockázata. A fehérjefelvétel megterheli a veseműködést, és kalcium oldódik ki a csontokból (ennek az az oka, hogy a fehérjék – főként az állati fehérjék – emésztése savasítja a vért, és a savak lekötésére a kalciumot a csontokból vonja ki a szervezet). Hosszabb távon csontritkulás alakulhat ki. Az anyagcseretermékek a leheletet acetonossá teszik. A szénhidrátok a szervezet legfontosabb energiaforrásai, és a szükségesnél sokkal kevesebb szénhidrát bevitele nem kedvező a vércukor alakulására sem, ez pedig az arra hajlamos egyénekben cukorbetegséget idézhet elő.

    A Lutz-féle diéta sok hús fogyasztását javasolja csekély (15-20 %) szénhidrátfelvétel mellett. A nagyon sok hús sok zsírt is tartalmaz. Magas koleszterinszintet eredményezhet.

    “South Beach” diéta: Ez is a szénhidrátszegény fogyókúrák közé tartozik. A kúra során nem javasolt a kenyérfélék, a tészták, a rizs és az édességek fogyasztása. Az ajánlott élelmiszerek között sok fehérje (húsok, sajtok), olajok (olíva, repce), megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs, hetente 1-2 alkalommal kevés csokoládé és 1 pohár bor szerepel. Megint csak azt kell kiemelnünk, hogy a túlzott fehérje bevitel megterheli a veséket és a vérzsírszint emelkedést okozhat. Növeli a kockázatát a köszvény kialakulásának. A túlzott fehérjebevitel kedvezőtlenül befolyásolja a sav-bázis egyensúlyt is, melynek savas irányba történő eltolódása a vázizomzat tömegének csökkenéséhez vezethet. Pozitív oldala a diétának a zöldségek gyümölcsök fogyasztása így valamennyi vitamin kerül a szervezetünkbe.

    “Norbi Update” módszer több divatos étrend keveréke, felfedezhetőek benne az Atkinsdiéta, az elválasztó étrend (a testkontroll) és a zóna étrend elemei is. Három kategóriába sorolja az élelmiszereket, kódolja az élelmiszercsoportokat. A diétázó napszaktól függetlenül, bármikor fogyaszthat magas fehérjetartalmú és esetenként magas zsírtartalmú élelmiszereket, sőt, alkoholt is (1. kód); délután 3 óráig közepesen magas szénhidráttartalmú ételeket (2. kód); a nagyon magas szénhidráttartalmú élelmiszerek, édességek azonban csak déli 12 óráig iktathatók az étrendbe (3. kód). Hangsúlyozza az életmódváltás jelentőségét és az étrend mellett a rendszeres testmozgást is kiemelten fontosnak tartja. A mozgás kiemelése és a teljes kiőrlésű nyersanyagok fogyasztása nagyon jó, de a fogyni vágyókkal nem ismerteti meg kellőképpen az élelmiszereket és azok tápanyag értékeit. Abból kiindulva, hogy a zsiradékok energiatartalma – függetlenül attól, hogy állati vagy növényi eredetűről van-e szó – 9,1 kcal/g, tehát kétszer nagyobb a szénhidrátokénál, a zsírok és a magas zsírtartalmú ételek energiatartalmát figyelmen kívül hagyja. Az alkohol is sok kalóriát tartalmaz, ráadásul nélkülöz minden tápanyagot, vagyis “üres” kalória a szervezet számára.

    “Hollywood” étrend: Az étrend naponta 700 kalória felvételét és ezen belül 3-6 tojás elfogyasztását javasolja. Energiatartalma rendkívül csekély, viszont a gyors fogyás miatt a jojo hatás is gyorsan érvényesül. A szigorú diéta hatására az alapanyagcsere lelassul, “takarékra áll” a szervezet, azaz a bevitt keveset igyekszik hasznosítani. Ha a fogyókúrázó a kúra végén rögtön visszatér a korábbi táplálkozási szokásaihoz, akkor azonnal hízni kezd, tehát nagyobb lesz a súlya, mint a kúra megkezdése előtt.

    “3D” étrend: Karl Lagerfeld német divatdiktátor és orvosa által kidolgozott diéta. Nevében a 3D jelentése: designe, doktor, diéta. A háromlépcsős fogyókúra első szakaszában az elfogyasztott táplálék kalóriaértéke nem haladhatja meg az 1000 kcal-t. Javasolt élelmiszerek: fehérjepor, fehérjekoncentrátum és egyfajta zöldség. A második szakaszban növelhető a napi energia felvétel. A már csak napi egyszeri fehérjekoncentrátum fogyasztása mellett az étrend kevés zöldségfélét, sovány húst, kaviárt és tenger gyümölcseit is tartalmazhat. A harmadik szakaszban a napi energia bevitel 1200-1600 kcal lehet. Lagerfeldék szerint ezzel a módszerrel megőrizhető az elért eredmény, ám a kúra alacsony energiatartalma miatt a jojó-hatás itt sem marad el. Főleg az első szakaszban károsodhatnak az izmok és más szervek.

    Zónadiéta: Ezt a fogyókúra rendszert Barry Sears népszerűsítette először 8 évvel ezelőtt megjelent sikerkönyvében. Lényege, hogy a napi kalóriamennyiség 40%-a származzon szénhidrátból, 30%-a fehérjéből, 30%-a pedig zsírból. Tulajdonképpen egy szelídebb Atkinsdiétáról van szó, amelynek a hatása hasonló (fokozza a zsírégetést), viszont sokkal hosszabb ideig tartható, mert ekkora mennyiségű fehérjebevitelnél (főként, ha az zöldségekből, hüvelyesekből és gabonából is származik) nem lehet bizonyíthatóan káros hatásokat kimutatni. A diétában megkülönböztet három szénhidrát csoportot is, aszerint, hogy melyik étel milyen gyorsan emeli a vércukorszintet és ezzel az inzulintermelést. A “legtöbb inzulinnal”, tehát a legnagyobb zsírraktározási készséggel például a puffasztott rizs, a gabonapelyhek, a vesebab, a banán, a méz, a barnarizs, a búza, a kenyér és a sárgabarack jár. Közepesnek számít ebből a szempontból a makaróni, a spagetti, a zöldborsó, a szőlő és a narancs, alacsonynak pedig az alma, a körte, a paradicsom, a fagyi, a tej, a joghurt, a lencse, a szilva, az őszibarack, a cseresznye, a meggy, a mogyoró és a csicseriborsó. Kockázata ugyancsak a túlzott fehérje bevitel, amely megint a vérzsírokra, vesékre káros hatású.

    A Túródiéta során csak túró, gyümölcsök és fűszerek fogyaszthatóak. Az egyhangúsága mellett vashiányra vezethet.

    A következő alkalommal a fehérje szegény diétákról esik néhány szó.

    /Horváthné Stemler Dóra/

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Divatos diéták és megítélésük. I. rész

    Kedves Honlapot Látogatók!          

    A következő hetekben 4 részletben fogjuk leközölni Horváthné Stemler Dóra diétetikus munkatársunk értekezését a ma használatban levő divatos fogyókúrákról. Ha felkeltette kíváncsiságukat, kérdéseiket a “Fórum” oldalon  tehetik fel.

    I. RÉSZ

    Divatos diéták és megítélésük

    A XX. sz. utolsó évtizedeitől mind a mai napig a szépségideálok hatására sokan foglalkoznak testsúlyukkal, ami az egészség érdekében nem is lenne baj. A módszer, amit erre alkalmaznak viszont már koránt sem mindegy.

    A média sokféle információval halmoz el minket. Mindenki keresi a megfelelő utat ahhoz, hogyan szabaduljon meg a felesleges vagy csak feleslegesnek vélt kilóitól. Különböző diéták terjedtek el, amit sokszor ideáljainkkal reklámoznak: Lám, ők is ezek segítségével fogytak le, néznek így ki.

    De vajon jók is ezek a diéták? A valóságban nem mindig segítenek, sőt gyakran kárt is okozhatnak. Általában elmondható, hogy eredményeik igen rövid távra szólnak: A fogyni vágyók sok esetben gyorsan és látványosan megszabadulnak ugyan felesleges kilóiktól, a kúra végeztével azonban ugyanolyan gyorsan és látványosan vissza hízzák a nagy önsanyargatással leadott súlyfeleslegüket. Sőt, jobbára még több kilót szednek magukra, testesebbek lesznek, mint a fogyókúra előtt. (Ezt nevezik “jojo” ­effektusnak). Jellemző még, hogy sok létfontosságú tápanyagot száműznek (még ha csak ideiglenesen is) az étrendből, illetve a szervezet számára feleslegesen sok fehérje és/vagy zsír fogyasztását preferálják, ami károsíthatja egészségüket. Általában ezekből az étrendekből hiányzik a kellő mennyiségű és minőségű fehérje, valamint több mikroelem, vitamin és ásványi anyag. A javasolt diéták között azonban olyanok is akadnak, amelyek túlságosan gazdagok zsírokban, és ez a koleszterinszint emelkedéséhez vezethet.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Mellékhatások?

    A memória funkciókat sem rontja. Sőt! A benne levő szőlőmagolaj és a sáfrány is inkább segíti a kognitív (gondolati – logikai) agyi működést. Emeli a rapport (készenléti) készséget is.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Információk első kézből! Ingyenesen!

    Szeretettel várjuk a Kedves Érdeklődőket!

    Dr Resch Mária az orvostudományok kandidátusa, pszichiáter és addiktológus szakorvos tart kötetlen előadást a szorongásos panaszok, lehangoltság és depressziós tünetek előfordulásáról, megjelenéséről és kezelési lehetőségeiről.

    időpont: 2015.05.28. csütörtök, délután 17:00 – 19:00.

    helyszín: 9330. Kapuvár, Piactér 3. , JAM ÉTTEREM különterem

    Belépési díj nincs! A rövid előadás után természetesen lehetőség nyílik a saját problémák, panaszok és kérdések megbeszélésére is.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: az érdeklődőknek

    Laktózt nem tartalmaz a készítmény, nem kell hozzá diéta.

10 bejegyzés megtekintése - 101-110 / 110
Fel