Hozzászólások

20 bejegyzés megtekintése - 61-80 / 110
  • Author
    Posts
  • Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: saffron cseppek

    Kedves HL,
    köszönöm észrevételeit, igyekszünk még jobban odafigyelni.
    A Saffronból jelenleg nem tervezünk nagyobb kiszerelést. Két új készítmény kerül most a piacra, az egyik az aktív élettel, a másik a sporttal kapcsolatosan az erőnlét, a fizikum és a stresszmentesség terén ad pluszt, ezeken a területeken segít.
    Üdvözlettel:
    RM

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: saffron cseppek

    Kedves Mária, doktornő!

    Szeretném leírni tapasztalataimat a cseppel kapcsolatban.

    Egy hónapja szedem a cseppeket. Igen sok stressz ér az elmúlt időszakban. Egy ideje mellkas szorítás, és szívdobogás érzéssel teltek a napjaim nagy része. A pánik határán voltam, gondolkodtam a pszichiátriai kezelésen, mielőtt rohamaim lennének.
    De olvastam a cseppek hatását, és ahogy telefonon is beszéltük, emellett döntöttem.
    A hatás lassan jelentkezett, még néha néha voltak rosszabb napok. Most egy hónap távlatában, már az elmúlt 2 hét, mondhatom, sokkal jobb, a napi stressz csak nagyon ritkán jut el a mellkas szorítás érzésig. Minimálisan (5-10Hgmm)( a vérnyomásom is csökkentette, és kevesebb a szívdobogás érzés is. Remélem, még 1-2 hónap, és abszolút tünetmentes leszek. Az biztos, hogy a stresszhelyzeteket is nyugodtabban kezelem, és ritkul a pánikroham közeli állapotok száma.
    Összességében, abszolút pozitív, és inkább ez, mint a nyugtató és az antidepresszáns.

    Egyetlen negatív tapasztalatom van: a dobozon írt ~390 csepp helyett, az eddigi két doboz elhasználása során mindkétszer 17 napot bírt ki (az elsőt a párommal közösen használtuk, így az csak 8at), ami inkább 340 csepp, ami kb 3 nappal kevesebb, mint a feltüntetett adag.
    Bár a készítmény elég drága, de abszolút pozitív a véleményem 🙂
    Javasolnám a kicsi kiszerelés tartalmát is gyártani nagyobb kiszerelésben, ami elegendő egy hónapra is, mint az S BIG.

    Üdvözlettel:
    HL

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Munkatársainknak – Vidám nyarat kívánunk!

    Munkatársainknak nagyon vidám, sok pihenéssel teli nyarat kívánunk!

    Ehhez szeretne a cég vezetése hozzájárulni azzal, hogy a mai napon kifizetésre kerültek a

    13. havi juttatások.

    Szeretettel:

    Saffron

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: A fogyókúra buktatói. Környezeti tényezők.

    A fogyókúra buktatói. Környezeti tényezők.

    Mottó: A leghatásosabb diéta mindig észrevétlen.

    Az evés örömforrás, fontos, hogy az is maradjon, ezért érdemes inkább lassan, kis lépésekben haladni a célunk felé és úgy alakítani a környezetünket, hogy az folyamatosan összhangban legyen az elképzeléseinkkel.

    Köztudott, hogy az evés – fogyás harcában, illetve a fogyókúra hátterében komoly pszichés tényezők bújnak meg. Étkezési szokásainkat sokkal inkább vezérlik az aktuális érzelmeink, lelki állapotaink, és a külső tényezők, mint sem a belső motor, az éhségérzetünk.

    Sokszor előre elhatározzuk,  hogy miből és mennyit eszünk. Hiszen ébredéskor már a reggelin, vagy a kávén és a hozzá bekapott süteményen járnak a gondolataink. Nem csoda, ha a kutatók azt találták, hogy naponta legalább 200 az étkezéssel kapcsolatos döntést hozunk. Ezekben a döntésekben pedig általában nem annyira a fiziológiai éhségérzet, mint inkább a környezeti és pszichés tényezők határozzák meg azt, hogy mit, mikor és mennyit eszünk. Ez a titka annak, hogy a francia nők miért nem híznak el – ők ugyanis inkább a belső jóllakottsági érzésre, mint sem a külső látványra hagyatkoznak az evéseik során. (M. Guiliano) Tehát nem pontosan érezzük, mikor vagyunk éhesek, vagy mikor laktunk jól, de ha éreznénk is, ezt a környezeti ingerek vagy az aktuális lelkiállapot könnyen felülírhatják. Gondoljunk csak egy Karácsony esti vacsorára, vagy egy születésnapi zsúrra, amikor már minden fogást végigettünk és minden finomságot végig kóstoltunk és azt hisszük, hogy ez a vég, ennél többet már nem vagyunk képesek enni. S akkor jön a nagy fogás, az ünnepi sütemény, vagy a vendéglátónk különleges kínálata, amit természetesen nem lehet visszautasítani és hát mégiscsak szorítunk még egy kis helyet a gyomrunkban.

    Wansink és munkacsoportja évek óta az étkezési szokásainkat alakító környezeti tényezőket vizsgálja. Sok olyan a kognitív kontrollt (akaratot) befolyásoló hatás vesz minket észrevétlenül körül, amik komoly szerepet kapnak a túlsúly kialakulásában és a fogyókúrák kudarcában. A pszichológia gyakran környezeti noxáknak, vagy toxikus környezetnek nevezi ezt. Kérdés, hogy valóban noxáról, ártalomról van szó? Ugyanis, a környezetünkben levő dolgok ösztönözhetik a fogyasztást az egészséges irányba is: például észrevétlenül is sokat tehetünk a megfelelő folyadékbevitel érdekében az íróasztalra kartávolságra kitett egy üveg ásványvízzel.

    Milyen pszicho-dinamikai tényezők állhatnak a fogyókúrák kudarcai mögött?

    A különböző korlátozó fogyókúrák (pl. zsírszegény, kalóriaszegény, rizsdiéta, gyümölcs diéta)  két dologban azonosak: 1. meghatározott ideig korlátozzák valaminek a bevitelét, és 2. megengednek mértéktelenül minden mást.

    • A fogyókúrában a kedvenc ételeink elhagyása rossz ötlet, mert ha tudatosan és folyamatosan (még ha csak konkrét időre szólóan is) megvonunk magunktól valamit, akkor az egyre inkább hiányozni fog, ott kísért a mindennapok gondolataiban, szenvedünk tőle, és mint “tiltott gyümölcs” egyre jobban fogjuk kívánni. Ez a diéta biztos kudarcához vezető út. És akkor még nem is beszéltünk a yo-yo szindrómáról, hogy ha és amennyiben visszatérünk az általunk meghatározott mértékű fogyás után a “régi megszokott” étkezési szokásainkhoz, akkor ugyanott folytatjuk, mint ahol elkezdtük. Viszont, ha nincsenek tabuk, a “kvázi” diéta során is mindent ehetünk, akkor könnyebb elfogadni, hogy ez bizony egy életre szól.
    • A diéták másik beugratója, hogy “turbo” fokozattal, azonnali eredménnyel kecsegtetnek. A biztos kudarcnak ez a másik oka. Ugyanis, bár csak rövid távra, de mégis olyan mértékű kalória megvonásra invitálnak minket, ami csak nagy szenvedések árán sikerülhet. Tévhit, hogy nem érezzük az éhséget és ez egy bizonyos fokon már szinte fájdalmat is jelent. Gondoljunk csak arra a tudományos tényre, hogy az anorexia nervosa kialakulásakor még  nagyon erős az éhségérzet. Sokan rendkívüli fájdalmakat és kínokat említenek, s hogy csak nagy nehézségek árán sikerül túllendülni ezen, amikor már semmit nem éreznek. (M. Resch) Viszont, ha a genetikai adottságainknak, testalkatunknak, korunknak megfelelő mennyiségű táplálékot visszük be mindennap, akkor azt tapasztaljuk, hogy nem kell lemondani semmiről, azaz mindent ehetünk, csak kevesebbet. Könnyen, szinte észrevétlenül napi 100-200 kcal-val kevesebb jut a szervezetünkbe, ami még nem okoz sem fizikai, sem érzelmi fájdalmat.  Wansink észrevétlen sávnak nevezi ezt. Igaz, hogy napi 100 kcal csak hosszú távon hozza meg a várt eredményt, mert ez bizony egy év alatt jelent 4-5 kg fogyást. Viszont ez idő alatt már az életünk részévé válhat az új viselkedési minta. Megtanuljuk, hogyan együnk kevesebbet, hogyan figyeljünk a gyomrunk jelzéseire és a környezet kihívásaira.

    A környezetünk kontrollálására lássunk néhány hasznos tanácsot:

    1. Kerüld a kísértéseket!

    – Nem azok a sikeresek a testsúly megtartásában akik ellenállnak a kísértésnek, hanem akik elkerülik azt.  (A szemük előtt kínálkozó falatoknak folyamatosan ellent kell állnunk, míg ha nem látjuk, akkor nem gondolunk rá. – A cukrok és csokik birodalma ne a konyhaasztalon legyen, hanem a legfelső polcon hátul.)

    1. Kontrolláld a láthatót!

    – Eszem, ha látom. Amit nem látunk az nincs. (Pl. Egy svédasztalos vacsoránál az bizonyosan többet eszik, aki a csábító, dúsan megrakott, finomságoktól roskadozó asztalokkal szemben foglal helyet. Míg eszik, aközben is rá-rátéved a szeme a húsok és mártások, köretek kínálkozó világára és már el is határozza hogy ezekből is próbál. A pszichológiában ezt ráhangolódásnak nevezik.)

    1. Nehezítsd az elérhetőséget!

    – Amiért fel kell állnunk, ki kell mennünk, vagy amit elő kell készítenünk, abból biztosan kevesebbet eszünk. Közismert tapasztalat, hogy ha egy sütiért még el kell mennünk a boltba, inkább lemondunk róla, mintha éppen az asztalon karnyújtásnyira csábítana egy tányérban.

    1. Törekedj az egyféleségre!

    – A nagyobb választék megnöveli a fogyasztás mértékét. Rolls és munkatársai igazolták ezt az állítást egy kísérletükkel: három különböző joghurtot kínáltak a vizsgált személyeknek és azt tapasztalták, hogy így 23%-kal többet fogyasztottak, mintha csak egyfélét választhattak volna. Közismert tény, hogy mindig az első falat a legfinomabb. Ezt nevezik inger specifikus telítődésnek, ami azzal magyarázható, hogy az érzékszerveink, az ízlelő és szaglószervek hamar kifáradnak, habituálódnak, ha folyamatosan ugyanaz az inger éri őket. B. Khan és B Wansink kimutatták azt is, hogy nem csak akkor eszünk többet, ha nagyobb a választék, hanem akkor is, ha csak azt hisszük, hogy az. 

    5. Csak lassan, megfontoltan!

    – Szervezetünknek kb. 20 perc kell a telítettség érzés kialakításához, vagyis minimum ennyi idő múlva jövünk rá, hogy elég volt, nem bírunk többet enni. Ez alatt a 20 perc alatt viszont habzsolással rengeteg ételt tudunk még magunkba tömni. Wansink szerint a túlsúly legjobb előrejelzője az impulzivitás. Megfigyelései alapján azok, akik az impulzivitás-skála felső 10 százalékába estek, átlagosan 10 kilóval voltak nehezebbek a skála ellenkező pólusába tartozóknál.

    1. Mindig tudatosan!

    – Bármi, ami elvonja a figyelmet az ételről, növeli annak a valószínűségét, hogy kontroll nélkül táplálkozzunk. Mindenki tapasztalta már, hogy a TV nézés, vagy a mozizás alatt nassolt pattogatott kukorica, csokoládé és cukorka mennyisége óriási méreteket tud ölteni.

    1. Figyelj az illatokra!

    – A franciák szerint a szemünkkel már kóstolunk, de a vágyat az illatok keltik. Amikor elsétálunk egy pékség előtt, ahonnan frissen sült cipók és kalácsok illata árad kifelé, összefut a szánkban a nyál és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy ne csábuljunk be egy valamilyen finomságra. Tehát nem csak az ízleléssel, az ízek érzésével, hanem a szaglással is szoros az éhség érzettel való összefüggés. Egy illat, egy íz, hogy jóllakottnak, telítettnek érezzük magunkat, s akkor a sóvárgás (craving) leküzdésére is szolgálhat. A modellek világában gyakran találkozhatunk olyan esettel, hogy a kívánt csokoládét először csak megszagolgatják, majd beleharapnak, rágogatják és végül kiköpik. Az is előfordul, hogy elteszik a kívánt csoki papírját és azt szagolgatják, legyűrve a vágyat. Egy anorexiás nőbetegem nagyon szerette az édességet. Egy alkalommal arra a szokásos kérdésemre, hogy sorolja mit evett aznap, büszkén és boldogan mondta, hogy ropit, Milka csokit és cukorkát is délután. ? Hát reggel és este egy -egy szál ropi mellé reggel a felvágott Milka táblából egy kis gerezdet nyalogattam, de még a négy ötöde meg van és egy szem cukorkát nyalogattam délután párszor, de eltettem holnapra is belőle. (M Resch)

    Folytatása következik.

    /Resch Mária PhD Dr – pszichiáter/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: saffron cseppek

    Kedves Doktornő!

    Szíves válaszát köszönöm.
    Természetesen hozzájárulok ahhoz, hogy a fórumra felkerüljön a kérdés és a válasz is, hátha valaki más is jár hasonló cipőben.

    FB

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: saffron cseppek

    Üdvözlöm, igen lehet együtt szedni a kettőt. Nem veszik össze, s valóban hozza lehet a Rivotrilhoz idővel szokni.
    Nem tartalmaz alkoholt.
    Megköszönném, ha a honlap fórumán kérdezne, hogy mindenki olvashassa. Illetve kérdésem, hogy fel tehetjük a kérdéseit es a választ oda?
    Köszönöm, szép estét.
    Remélem önnek is segíteni fog.
    RM

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: saffron cseppek

    Tisztelt Cím!

    Ma hallottam egyik ismerősömtől, hogy mennyire jól bevált neki a csepp.

    Szeretnék érdeklődni, hogy tartalmaz-e a csepp alkoholt?

    Jelenleg Rivotril nevű gyógyszert szedek egy agyrázkódást követő nem meghatározott szorongásos állapot miatt. Aáltz agyrázkódást követő szorongásos állapot január végén állt be és azóta állok pszichiátriai kezelés alatt. Több gyógyszert is kaptam már, most a Rivotrilt szedem egyedül kb 2 hónapja.
    A napi adagom: reggel és délután 0.25 mg és este 0.5 mg , most kezdet a délutáni tabletta felezését, azaz már csak negyedet veszek be, de szeretnék minél előbb a Rivotrilról leszokni.
    Kérdésem, hogy lehet-e a kettőt párhuzamosan alkalmazni?

    Szíves válaszukat köszönöm.
    FB

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Epekímélő étrend

    Epekímélő étrend

     

    Az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, ezért az általános epekímélő étrendnél a zsírbevitel csökkentése alapvető követelmény. A nagy mennyiségű zsíros étel gyulladást okozhat, így az étrendben a zsírszegény élelmiszerek javasoltak. A szükséges összes zsírfogyasztáson belül a növényi zsiradékokat (étolaj, olíva olaj, margarinok) kell előtérbe helyezni, mivel ezek emésztése könnyebb.

    A durva rostok, erős fűszerek gyulladást okozhatnak.

    Előnyös a napi többszöri (5-6) kis volumenű étkezés, mivel az egyszeri bőséges táplálék az emésztést megterheli.

    A szénhidrátok állnak a diéta előterében, ezek is elsősorban könnyen emészthető élelmiszerek formájában (pl. liszt, rizs, burgonya, gyümölcs- és zöldséglevek, kompótok, zsenge zöldségek, nyers (hámozott) gyümölcsök, amennyiben engedélyezett: méz, cukor, lekvár.

    E négy fontos alappillér után nézzük meg az ajánlott és nem ajánlott élelmiszereket, nyersanyagokat csoportosítva.

     AJÁNLOTT  NEM AJÁNLOTT

    húsok, belsőségek

    borjú, sovány sertéshús (comb,lapocka, karaj),sovány marhahús, csirke bőre nélkül, pulyka, fácán, házinyúl, vadnyúl, őz, sertésmáj, borjúmáj, csirkemáj zsíros marha-, sertés-, ürü-, kövér baromfihús

    készítési módok

    egyben sültek, natúrhúsok, vagdaltak, zöldséggel párolt szelethúsok, raguk, húsgombóc, májgombóc, agyagedényben, sütőzacskóban, só-ágyon, alufóliában sütött húsok erősen pácolt, panírozott, bő zsírban vagy olajban sütött hús, nyers vagy félig átsütött hús, pörköltek

    felvágottak, húskészítmények

    gépsonka, Bajor sonka, Kapuvári sonka, csirkemell sonka, pulykamell sonka, aszpikos pulyka, párizsi, baromfi-virsli zsíros, erősen fűszerezett felvágottak,kolbászok félék, füstölt húsok, disznósajt,töpörtyű,kocsonya

    levesek, mártások

    lezsírozott húsleves, becsinált leves, zöldség-leves, rántott leves, zsírszegény mártások zsíros húsleves, gulyásleves, majonéz, tejfölös mártások

    zsírok, olajok

    light margarinok (egyszeri étkezésre 10g) étolajok, olíva olaj sertészsír, faggyú, szalonna, tepertő, baromfi zsírok

    halak

    tonhal, hekk, csuka, harcsa, amur, pisztráng, busa, keszeg zsíros ponty, olajos halak

    készítési módok

    rostonsült, ízesített főtt halak, halkrémek, halsaláták halászlé, rántott hal, ecetes hal, halpaprikás, rácponty

    tej, tejtermékek

    sovány tej (1,5%-os), tejeskávé, kefir, aludttej,joghurt, túrókrém, sovány túró, 12%-os tejfölnatúr kockasajt, sovány sajtok (Óvári, Túra, köményes, mozzarella) zsíros, erősen fűszerezett, erjedt, füstölt sajtok, , zsíros tej és tejföl, tejszín

    gabonafélék

    liszt-,zab- , búzapehely, rizs, búzadara, száraz-tészta (főleg a durum)

    kenyér, péksütemény

    szikkadt kenyér, barna kenyér, pirítós, kétszer- sültek, péksütemények (zsemle, kifli, briós, magos bucik, veknik), kekszek, puffasztott, rizs, vagy búzaszeletek (Hamlet, Ripsz-Ropsz) friss kenyér, leveles tészták, zsíros péksütemény(sajtos rúd, kakaós csiga, túrós batyu, pogácsa,bukták, francia péksütemények, Fornetti), bő zsiradékban sült tészták (fánk)

    cukor, édesség

    kis mennyiségben: cukor, barna cukor, méz,gyümölcscukor, szőlőcukor, gyümölcszselé,lekvár (nem apró magvas), piskóták, kuglóf,gyümölcsös, túrós , könnyű krémmel készített sütemények (nem vajkrémes) csokoládé, vajkrémes sütemények, torták, mákos sütemény

    gyümölcs

    hámozott alma , őszibarack héja nélkül, dinnye, banán, narancs-, mandarin- grapefruit lé, kompótok éretlen gyümölcs, szilva, ringló, sárgabarack, szőlő, eper, málna, ribizli, egres, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula, mák

    készítési módok

    apró magvas gyümölcsök áttörve (püré,gyümölcshab), centrifugálva gyümölcsléapró magvak nélkül, cseresznye, meggy sütve, főzve

    köretek

    főtt burgonya, petrezselymes burgonya,héjában sült és főtt burgonya, burgonyahab, burgonyapüré, burgonyagombóc,rizs, sárgarépás rizs,

    durum, tészta félék

    majonézes burgonya, szalmaburgonya, burgonyafánk

    zöldségek

    sárgarépa, zöldbab, zsenge zöldborsó,spenót, sóska, cékla, zeller, paradicsom (héj nélkül), fejes saláta, cukkini, tök, brokkoli (egyéni érzékenységtől függ) hüvelyesek: szárazbab, fejtett bab, vágott borsó, lencsekáposztafélék: fehér, vöröszöldpaprika, uborka, nyers és pirított hagyma

    készítési módok

    zsírszegény főzelékek (tejes, kefires,joghurtos  habarás), párolt, angolos, lengyeles főzelékek, zöldségsaláták kefires – joghurtos öntettel, töltött és csőben sült zöldségek zsíros, tejfölös főzelékek, rántott zöldségek

    tojás

    lágy tojás, tükörtojás, tojás omlett, rántotta kemény tojás, kaszinótojás, szalonnás-hagymás tojás, tojáspörkölt

    készítési mód

    teflon serpenyő, mikrohullámú sütő

    fűszerek

    fűszerpaprika (csemege, édesnemes), kömény,babérlevél, majoranna, ánizs, fahéj, citromfű,szegfűszeg, vanília, szerecsendió, borsikafű,paradicsompüré,gyümölcsecet, petrezselyem zöldje, kapor, kakukkfű, bazsalikom, lestyán, tárkony mustár, torma, bors, fokhagyma, csípős paprika, ecet, curry por, chilli

    italok

    gyümölcslé, gyümölcsszörp, tejes gyümölcs turmix,pótkávé, gyógyteák,világosra főzött tea,

    szénsavmentes ásványvíz, MIRA glaubersós gyógyvíz

    paradicsomlé (egyéni érzékenység)

    erős kávé, szénsavas italok,alkohol tilos!

     

    /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

     

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Győrben

    újabb helyeken kaphatóak már termékeink:

    – “Aranyhajó” Patika

    – “Gyógymag” Gyógynövény és Táplálékallergia bolt

    – Szent György Patika

    Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt és vásárlót.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Akciónk utolsó napjai …

    Május 31. -én lejár a 20% akció, érdemes kihasználni a még hátralevő pár nap kínálta lehetőséget.

    Nagyobb tételben vásárolva – sokkal kedvezményesebb, sokkal jobban megéri az árát.

    A 20% az egyes termékeknél plusz 2 INGYENES terméket jelenthet!

    Érdemes megfontolni!

    /Figyelem! Továbbra is az általános kereskedelmi szokásokat betartva csak az azonos termékekre vonatkozik az akció, és a kedvezmények nem összevonhatók./

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Sport és táplálkozás

    Sport és táplálkozás

    Világszerte nagy problémát jelent az elhízás és a túlsúly. A testtömeg szabályozásában és az ideális testsúly elérésében alapkövek lehetnek a testmozgás és a sport. A testi lelki jóllét, jó kondíció, jó közérzet, megfelelő teljesítőképesség nagyon fontos eleme az egészséges életmódnak. A mozgás elengedhetetlen része lett a mindennapjainknak, de a sporttáplálkozás tápanyagigénye sportáganként, időszakonként és edzésmennyiségtől függ és eltér az inaktív ember igényétől.

    A rendszeres mozgás javítja testünkben az izom-zsír arányt, jó hatással van energiaegyensúlyunkra, karbantartja szív érrendszerünket, önértékelésünket segíti.

    A jó erőnléttel, azzal hogy fittnek érezzük magunkat javul az önértékelésünk is. Véleményem szerint erre mindenkinek szüksége van, tehát sokakat érinthet, szinte mindenkit.  A sporttáplálkozás tág fogalom, éppúgy mint a sport, mert sok féle sportággal találkozhatunk. A táplálkozási igények és szükségletek sportáganként  eltérőek. A sportoló fogalma alatt általában a versenyszerűen sportolókat értjük, míg azok, akik csak hobbi szinten űznek valamilyen sporttevékenységet – legyen bár rendszeres és komoly szándékú, teljesítményű – aktív életmódot folytatóknak nevezzük.

    A rendszertelen étkezés, az egyoldalú étrend, a nem megfelelő folyadékfogyasztás és vitamin -, ásványi anyag bevitel a sportoló szervezet optimális működésének egyik hibája lehet.  A sportoláshoz szükséges étrend alapvetően nem tér el az egészséges táplálkozástól, különbség a nagyobb folyadék és az energiaigényben különbözhet. A szabadidő sportokban az energia, fehérje, szénhidrát, folyadék és ásványi anyag, vitaminpótlás kérdéséről általánosságban azt mondhatjuk, hogy a szükségletek a fizikailag inaktív vagy kevéssé aktív személyekéhez képest bizonyos mértékig nagyobb lehet. Ezt úgy kell értenünk, hogy ha például rendszeresen edzőteremben edzünk, vagy tornára megyünk, akkor megnövekedik a szervezetünk szénhidrát, fehérje, ásványi anyag, és vitamin igénye, amit továbbra is a vegyes, megfelelően összeállított táplálkozás fedez.

    A versenyszerűen sportolók hivatásszerűen napi akár 8-10 órát is aktív sporttal töltenek, ezért bár az étrendnek mindig a sportágtól függően személyre szabottnak kell lennie, mégis van néhány általános szabály, ún. aranyszabály, amit jó tudni, mert hasznos lehet.

    1. Az energia a szervezetbe szénhidrátok, zsírok és fehérjék, valamint alkohol tartalmú ételek és italok fogyasztásával kerül, ahol az anyagcsere folyamatok során felhasználódik.
    2. Az egyik alapja a szénhidrát bevitelnek a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, és gyümölcsök bevitele. A megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát sportoláskor késlelteti a fáradtságot, erőt ad az edzéshez. Így 60% (6-10g testtömegenként) szénhidrát bevitel optimális lehet. Az összetett szénhidrátok jobb minőségűek, hasznosabbak a cukrokkal vagy az egyszerű szénhidrátokkal szemben. Kerüljük a magas cukor tartalmú üdítőket, gyümölcsleveket, szörpöket, az üres kalóriákat, az egészségtelen aroma és színezőanyagban gazdag, mesterséges ételeket. Böngésszük a címkéket és nézzünk utána mit eszünk.
    3. Az alacsony zsírtartalom itt is alapvető szempont, bár tudnunk kell azt, hogy a zsír fontos energiaszolgáltató és a zsírban oldódó vitaminoknál alapvető igény, így valamennyi bevitele nélkülözhetetlen. Ételkészítés során oda kell figyelni a zsiradék minőségére és mennyiségére.
    4. A fehérjék az izomszövet fő alkotó részei, az igény a sportolás során megnőhet, akár 15% fehérje bevitelre is szükség lehet, de a túlzott fehérjefogyasztás, teljesítmény fokozás káros oldalait is szem előtt kell tartani, amikor ilyen tartalmú készítményekkel “tuningoljuk” magunkat. Súlyos vese és máj károsító hatásuk lehet.
    5. Sportoláskor, aktív edzéskor, mozgáskor javasolt a napi átlagos folyadékbevitelnél másfél – két literrel többet innunk, mert a mozgás során izzadással, hővel vizet és elektrolitokat is veszítünk. A sporttevékenység vagy más testi aktivitás előtt 1-2 órával 4&6 dl folyadékot érdemes fogyasztani. Lehetőség szerint mozgás közben is igyunk egy keveset, különösen, ha a 45-60 percet meghaladja az aktivitás időtartalma! A csapvíz és az ásványvizek jól pótolják a folyadékveszteséget. Fokozott aktivitást követően azonban izotóniás ital javasolt lehet, amik gyorsan pótolják az elektrolit veszteséget.
    6. Nem kell a túlzott fogyasztás, mert a megfelelően elkészített ételekben lévő Na elegendő. Magas só tartalmú ételek a konzervek, leves porok, készételek, ezért inkább készítsük el magunknak az ételeinket a megfelelő konyhatechnikával. Változatosság itt is nagyon fontos szempont, mert minden nyersanyagban más – más fontos alkotóelem lehet, amire szükségünk van.

    S végül, de nem utolsó sorban: Találjuk meg a helyes mértéket. Ne dőljünk be a rövidtávon sikerrel kecsegtető ígéreteknek és reklámoknak. Egészséges táplálkozás esetén mindent, amire szervezetünknek szüksége van megkap, de ha úgy érezzük ez nem elegendő akkor kérjük ki a szakember segítségét.

    /Horváthné Stemler Dóra, dietetikus/

     

     

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: JÖNNEK AZ ÚJ TERMÉKEINK!

    Hamarosan itt lesznek az új termékeink.

    Figyeljék híreinket, a későbbiekben olvashatnak bővebb információkat róluk.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Elhízás – Fogyókúra ? (3. rész) Az étrend.

    Elhízás – Fogyókúra ? (3. rész)

    Az étrend.

    Akkor most beszéljünk egy kicsit az étrendünk megfelelő összeállításáról, de persze mindenki nyugodtan szemezgessen a felsorolt listából, alakítsa étrendjét a saját ízlése szerint.

    Első lépésként fontos, hogy szabaduljunk meg a luxusenergiától. Figyeljünk például a cukorbevitelre, hiszen a cukor sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz csupán „üres kalóriát” jelent.  Az italokra nagy hangsúlyt fektessünk, hiszen néhány pohárnyi cukrozott üdítő, tea vagy kávé 1 – 2 étkezés energiáját jelentheti pedig nem enni, csak inni szerettünk volna.

    Édesítésre lehetőleg használjunk mesterséges édesítőket tabletta, por, vagy folyékony édesítőszer formájában. Ha nem szívesen használunk mesterséges édesítőszereket akkor megfelelő hatásfokú lehet a nem mesterséges fruktóz, xilit, stevia, glukonon vagy szorbit is, de mivel ezeknek van energiatartalmuk, a sütésnél ezt vegyük figyelembe.

    E rövid bevezető után vegyük sorra a különböző nyersanyag csoportokat egyenként, melyeket ajánlatos fogyasztani, illetve melyikből mennyi fogyasztható egy étkezés során (néhány helyen az ajánlott heti mennyiséget is feltűntettük):

    Gabonafélék:

    • Teljes kiőrlésű liszt, Graham liszt, rozsliszt, tönkölyliszt
    • Búzakorpa, zabkorpa: kefírbe, joghurtba, darált húsba keverve 1-2 evőkanál
    • Rizs (keverve barna rizzsel): köretnek 5 dkg (szárazon) heti maximum 2-szer
    • Zabpehely, zabpehelyliszt
    • Száraztészta (durum): köretnek maximum heti 1-szer 5 dkg (szárazon), levesbe 1 evőkanál főtt tészta de lehetőleg az is durum. A durum azért célszerű, mert magas a rosttartalma, csökkenti az étvágyat és kevésbé hizlal, de ez érvényes a teljes kiőrlésű dolgokra is.
    • Bakonyi barna kenyér, félbarna kenyér, rozskenyér, graham kenyér valamilyen teljes kiőrlésű amilyet szeretünk ízre: reggelire 4- 6 dkg
    • Abonett, Korpovit, Hamlet: tízóraira, uzsonnára 2-3 db

     Szárazhüvelyesek:

    • Szárazbab, sárgaborsó, lencse: 2 hétben 1-szer főzeléknek v. egytálételként levesnek 6 dkg-ból (szárazon)

    Zöldség- és főzelékfélék:

     Egyszerre 20 dkg-ig fogyaszthatók napi 2-3-szor reggelire, vacsorára, salátának: salátafélék, hagymafélék, káposztafélék, zöldpaprika, paradicsom, retek, uborka

    • Köretnek (főzelék, párolt zöldség, saláta): előzőek + kelbimbó, brokkoli, cukkini, karalábé, karfiol, paraj, sóska, gomba, tök, patisszon, petrezselyemgyökér, zeller, zöldbab, padlizsán, spárga, zöldborsó, sárgarépa, kukorica heti 4-5-ször gőzben főzve, párolva, salátának és főzeléknek (habarva személyenként 1 dl sovány tejjel, joghurttal, kefirrel) 20-25 dkg mennyiségből
    • Köretnek: burgonya heti maximum 2-szer 20 dkg-ból héjában sütve v. főzve, ill. petrezselymesen
    • Cukor nélküli savanyúságok korlátozás nélkül

    A zöldségeket a hagyományos rántással készülő főzelék helyett inkább nyers salátaként, gőzölve, párolva, csőben sütve vagy besamel mártással, habarással  készítsük el. Salátaöntetnek ajánlott a kefir, joghurt, citromlé. Kis mennyiségben is rengeteg kalóriát tartalmaz a majonéz, ezért salátaöntetből ajánlott kihagyni vagy energiaszegény változatát használni de azt is csak módjával.

    Gyümölcsök:

    • Friss gyümölcsök egyszerre 25-30 dkg mennyiségben tízóraira, uzsonnára, ebédre desszert helyett
    • Cukor nélküli lekvár maximum heti 1-szer 1-2 evőkanál mennyiségben
    • Tablettás vagy folyékony édesítőszerrel készített kompót 20 dkg gyümölcsből tízóraira, uzsonnára

    Húsok:

    • Csirke, pulyka: comb és mell
    • Marha: bélszín, hátszín, lapocka
    • Sertés: karaj, comb
    • Hal: amur, busa, fogas, harcsa, heck, hering, keszeg, lazac, pisztráng, ponty, tőkehal, tonhal

    A fent említett sovány húsfélékből 8-10 dkg mennyiséget ajánlatos fogyasztani (nyersen) főzve, párolva, kevés olajon, grillben, fóliában, sütőzacskóban, teflonban stb. sütve

    A látható zsiradékokat minden húsféleségről el kell távolítani, továbbá bőrük nélkül ajánlott fogyasztani őket. A zsírszegény ételkészítési technológiák közé tartozik a főzés, párolás, gőzölés, grillezés, alufóliában-, sütőpapírban sütés, cserépedényben, mikrohullámú sütőben történő elkészítés.

    Húskészítmények:

    • Fogyaszthatóak a 20 % zsírtartalom alattiak, pl.: baromfipárizsi, baromfivirsli, főtt, füstölt tarja, gépsonka, kapos sonka, krakkói felvágott, piknik sonka, pulykafelvágott, pulykajava, rakott nyelv, aszpikos készítmények, sonkaszalámi, szárnyas felvágott, vadász felvágott, virsli, zala felvágott reggelire, vacsorára 5 dkg virsli (1 db).

    Újabban mind több diétás termék jelenik meg a boltok polcain, bátran próbájuk ki őket!

    Tej, tejtermékek:

    • Tej: 1,5%-os, egyszerre 2 dl, habaráshoz 1 dl
    • Joghurt, kefír:tízóraira, uzsonnára 1 pohár (1,5-2 dl) natur v. cukormentes gyümölcsös, habaráshoz 1 dl/fő, tejföl 12%-os 1 dl/fő
    • Túró: félzsíros v. sovány (pl. Bakony) 5-10 dkg
    • Sajt: 20% zsírtartalom alattiak pl.: köményes, óvári, Tenkes, tolnai sovány, Bakony light, túra, medve light 4-5 dkg (reggelire, vacsorára)

    A tejtermékek ideálisak a kis étkezésekre hiszen őket könnyű adagolni, továbbá laktatóak is. Fogyasszunk például joghurtot, vagy akár túró-tejföl-gyümölcs keveréket, vagy hidegen készített gyümölcslevest édesítővel.

    Tojás:

    • Heti 3-4 db kemény, lágy, tükör, zsírszegény rántotta formájában

    Italok:

    • Víz, ásványvíz, tea, kávé, cukormentes szénsavas üdítők
    • Cukormentes gyümölcs-, vagy zöldséglé napi 2-3 dl (lehetőleg legyen ráírva, hogy cukor hozzáadása nélkül készült!)
    • Folyadékfogyasztás minimum napi 1,5-2 liter!
    • Alkoholos italok ellenjavalltak, részben magas energiatartamuk (főleg likőrök, röviditalok) miatt, részben azért, mert serkentik az anyagcserét,vércukoremelő hatásuk  miatt éhesebbek leszünk, másrészt az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt nehezebben tudjuk magunkat evési kontroll alatt tartani. Azért egy-egy pohár bor csak jótékony hatású lehet de mint mindenben ebben is a mértékletességre kell törekedni.

    Fűszerek, ízesítők:

    • Ízlés szerint: száraz fűszerek, fűszernövények, fűszerkeverékek (óvatosan, sótartalmuk magas!), tablettás és folyékony édesítők, canderel édesítő (tabletta és por), ecet, citromlé
    • Max. 1 evőkanál: tejszínes torma, mustár, majonéz, ketchup, paradicsomsűrítmény (ezekben rejtetten mindben van cukor!)
    • Hogy mindig jó ízű legyen ételünk, bőségesen használhatunk zöldfűszereket az ízesítéshez: petrezselyemzöld, zellerzöld, bazsalikom, kapor, borsikafű, kakukkfű, oregano, majoránna, zsálya, babérlevél, lestyán, rozmaring stb.
    • Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy az előre elkészített fűszerkeverékeknél és minden másnál érdemes a sóra odafigyelni, hiszen a só vizet szív vissza és ez is kilók formájában jelentkezhet rajtunk ami elkeseredésre adhat okot ha ráállunk a mérlegre.

    Zsiradékok:

    • Étolaj: 1-2 evőkanál ételkészítéshez
    • Margarin light: fél teáskanál kenyérre

    A fent felsorolt élelmiszerek a diéta alatt is nyugodtan fogyaszthatóak, csak a feltűntetett mennyiségeket tartsuk be. Adjunk időt önmagunknak,legyünk kitartóak de türelmesek is egyben és meglátjuk a kívánt eredmény nem várat majd sokáig magára. Csak kitartás, és ha eddig nem szerettünk a tükörbe nézni hamarosan tetszeni fog majd az aki onnan visszainteget!

    Horváthné Stemler Dóra, dietetikus

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Tavaszi étkezés

    Tavaszi étkezés

    Hosszú téli hónapok végére érezhetjük magunkat fáradtnak, kimerültnek, nyugtalanság, aluszékonyság lehet úrrá rajtunk, fokozódik az étvágyunk és ez elhízáshoz vezethet, ami rossz közérzetet okoz, így már nem érezzük magunkat „jó bőrben”.Ilyenkor mondjuk: ez a tavaszi fáradtság. Már szervezetünk is érzi, hogy kell egy kis feltöltődés. Bár az idő javul már, de a nappalok még mindig rövidek.A fény életfunkciónk alapvető szabályozója. A fényhiány is okolható ezekért a kedélyállapot s alvási nehézségekért. Nem bizonyított, de egyes tanulmányok szerint a D-vitamin hiány is összefügg a kedvünkkel.

    A sötétség enyhítésére nagyon fontos, hogy töltsünk minél többet a szabadban, így pótolhatjuk ezt a fényt. Erre alkalmas lehet egyre több téli sport. A sport élénkíti a vérkeringést, a napfény serkenti a Dvitamin szintézist. Síelés, kocogás, kirándulás gyors gyaloglás segít a fogyásban vagy az ideális súly megőrzésében.

    Nagyon fontos ilyenkor a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel is.

    Tavasszal a hangsúly a zsenge, leveles zöldségeken van, amelyek jellemzően ebben az évszakban teremnek. A zöldellő tavaszt a ragyogó és üde zöldségek képviselik szép zöld színükkel, így már a kedvünk is jobb lehet. Ezek a zöldségek például a spenót, saláta, snidling, medvehagyma, zöldhagyma, zöldfűszerek, hónapos retek, zsenge zöldborsó, endívia, spárga.

    Egy -egy gyümölcsnap beiktatása jó hatású lehet, hogy szervezetünket tehermentesítsük.

    Kisétkezésekre együnk többször gyümölcsöt.

    Minden étkezés lehetőleg tartalmazzon gyümölcsöt vagy zöldséget valamilyen formában.

    Zöldségek mirelit formájában nagyon sokféleképpen elkészíthetőek, akár csőben sütve, párolva, rakott ételeknek.

    A téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk a zsírdúsabb ételek fogyasztására, ezért ezeket kerüljük és próbáljunk alacsonyabb zsírtartalmúfelvágottakat, húsféléket,tejtermékeket fogyasztani.

    A tej-tejtermékekből is tud jól hasznosulni a D-vitamin.

    A folyadékfogyasztás ilyenkor is nagyon fontos, a napi másfél két liter szükséges.

    A húsvét előtti időszakban, aki böjtre adja a fejét, az is változatosan tudja ezt tenni különféle praktikákkal. Jók lehetnek ilyenkor a halak fogyasztása, abból is válasszuk a soványabbakat. Hideg étkezéseknél pedig a különböző krémekkel színesíthetjük étkezéseinket, például körözött, lencsekrém, tojáskrém, csicseriborsókrém, sajtkrém kerti zöldfűszerekkel.

    A koffeintartalmú italok mennyiségét mérsékelni kell, mert fokozhatják ingerlékenységünket.

    A nassolást inkább magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, turmixokkal, kompótokkal, tejtermékekkel váltsuk ki.

    Többször kevesebbet elve mindig nagyon fontos.

    Egy – két zöldséget nézzünk mire jó:

    Újhagyma:ez a zöldség allicint tartalmaz, melygátol bennünket abban, hogy túl sokategyünk, stimulálva a jóllakottság-érzést az agyban.Enyhébb és édesebb ízű, mint társai – szeleteljük salátára az egészséges táplálkozás jegyében. A hízás ellen is remekül felveszi a harcot. Zöld leveleit meg lehet enni, vagyis az egész újhagymát felhasználhatjuk, akár omlettbe is.

    Spárga:Fehérje- és rostdús zöldség, mely a jó emésztéshez és az immunitáshoz elengedhetetlen. Inulint is tartalmaz, mely emésztetlen marad, míg el nem ér a vastagbélbe, ahol azonban segít a tápanyagok hatékonyabb felszívásában.

    Saláta:tökéletes fogyasztó ételnek, hiszen rostot és cellulózt tartalmaz. A rost javítja az emésztést, miközben a saláta is telít. Az emésztés javítása nélkülözhetetlen a hosszútávú, egészséges testsúly fenntartásában.

    Retekez a zöldség számos egészségügyi előnnyel bír, mégis, jellemzően alulértékeljük. Tavasszal és nyáron, amikor nő, különösen élvezetes a fogyasztása frissítő íze miatt! Nagyon kevés kalóriát tartalmaz – egy csésze retek mindössze 20 kalória -, ezért tápanyagként, rostként egyaránt tökéletes. Kipróbálhatjuk wokban is, káposztával és répával keverve – kitűnő kombináció!

    Medvehagyma:igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer.

    Édeskömény: Egy kevéske édeskömény a salátáinkban máris egy gramm rosttal lát el bennünket és csak kevés kalóriával. A gumó C-vitamin és folsav és káliumforrás.

    Ne feledjük a tavaszi feltöltődés az éledő természettel együtt megvalósítható, az egészséges táplálkozás irányelvei alapján.

    /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: AKTUÁLIS AKCIÓINK !

    Aktuális akcióink!

    A tisztán látás érdekében szeretnénk itt összefoglalva tájékoztatni Önöket az aktuális kedvezményekről, akciókról.

    A korábban meghirdetett akciónk “a szállítási költség elengedése” – előzetes átutalás esetén – a holnapi napon (2016.03.18.) lejár.

    A holnapi naptól e helyett az általános

    5 db azonos termék megvásárlása esetén 5 %

    10 db azonos termék megvásárlása esetén 10% vagy plusz 1 termék

    és május 31 -ig! a 20 db azonos termék megvásárlása esetén 20%

    kedvezményeink fognak élni.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: VÁSÁRLÓINK FIGYELMÉBE!!

    Vásárlóink figyelmébe!

    Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, megrendelőinket, hogy megrendeléseiket az alábbi módokon tehetik meg:

    1. egyénileg, pár darabot, saját célra – interneten az info@saffroncseppek mailen keresztül és a +3630/351-3494 telefonszámon

    2. patikák, bioboltok, viszonteladók pedig az info@saffroncseppek mail mellett még az alábbi telefonszámokon is

    2.1. Budapesten: Resch István Gergő (+3630/5245082)

    2.2. Mosonmagyaróvár és környéke: Dr Resch Márk (+3630/1844070)

    2.3. Sopron, Szombathely és környéke: Bella Tamás (+3620/3195159)

    2.4. Egyéb városokban és környékén Resch Mária PhD Dr (+3630/3513494)

    Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy a fenti telefonszámok csak a termékek megrendelésére és a gyors kiszállításra (megrendelést követő 1-2 munkanapon belül) használhatók.

    A termékekre vonatkozó bármiféle információ, kérdés, esetleges egyéni kedvezmények, panasz, reklamáció esetén a +3630/351-3494 telefonszámot kell hívni.

    Bízunk abban, hogy ezzel sikerült cégünknek a minél gyorsabb és zökkenőmentesebb kiszolgálás érdekében további lépéseket tenni.

    Továbbra is várjuk észrevételeiket és kérdéseiket.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Boldog Nőnapot Kívánunk!

    Boldog Nőnapot kívánunk!

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Elhízás – Fogyókúra ? (2. rész)

    Elhízás -Fogyókúra? (2.rész)

    Aki már megtapasztalta, hogy milyen a súlyfelesleggel együtt élni, az tudja csak igazán, hogy milyen könnyen lehet elhinni a gyors fogyást ígérő módszereknek. A hirtelen diétáknak viszont ára van: vitaminhiány, fáradékonyság, majd hirtelen visszaszökő pluszkilók.

    Fontos tudnunk, hogy az egyoldalú koplalásos módszerek nem jók, mert a szervezet beáll raktározó funkcióra. Mindegy, hogy nagyon energiaszegény ételt veszünk magunkhoz, akkor is raktározni fog a szervezetünk. Ez vonatkozik a sokszor kevés étkezés módszerére is, mert  ha csak kétszer eszünk naponta és ekkor is nagyon keveset, ugyanezt a mechanizmust indítjuk be, tehát nem vezet tartós eredményhez.

    Nézzünk néhány tippet, mire érdemes odafigyelni, ha belekezdünk életünk nagy vállalkozásába!

    Életmód

    Ha szeretné elkerülni a csalódásokat, akkor a fogyókúra során figyelembe kell vennie a korát, egészségi állapotát és nem utolsó sorban a megfelelő tápanyag bevitelt. Ez biztosítja majd, hogy az energiaszintje ne csökkenjen a súlyával együtt.

    A tartós eredmények érdekében, nem a fizikailag és idegileg is kimerítő rövid fogyókúrás ciklusokra, hanem egy újfajta életvitelre és gondolkodásmódra van szüksége, ami az egyénhez igazodik. Tehát mindenki magának állítja össze ezt a javaslatokból, mert sokan nem ugyanazokat szeretik és nem ugyan úgy.

    Azért sem célszerű a túl gyors fogyásra törekedni, mert ilyenkor a fogyásban nagyobb arány származik az aktív testtömeg izomzat lebontásából, mint a testzsíréból, a lassú fogyás esetén azonban éppen fordítva történik.

    Arra gondoljunk mindig, hogy azt a súlyfelesleget amit felszedtünk, nem két hét alatt szedtük, fel ezért adjunk időt magunknak.

    Rágás

    Gyakori probléma a megfelelő rágás hiánya, mert nélküle a táplálék nincs megfelelően előkészítve az emésztés számára. Elaprózódás hiányában lényegesen nagyobb mennyiségű ételre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy ugyanannyi tápanyagot tudjon felvenni. Ez egyúttal lényegesen nagyobb felesleges terhelést is jelent, hiszen egy nagy és megemészthetetlen massza lassítja az anyagcserét. Megoldást jelent a kevesebb táplálék mellett az alaposabban megrágott falatok.

    Fogyás üteme

    A fogyás egyénenként változik, hogy kinél milyen hamar kezdődik el – ezt is türelmesen ki kell várni.

    A testtömeget csökkentő program első időszakában a fogyás mindig gyorsabb és jelentősebb, mint később.

    Ezt az időszakot át kell vészelni nem szabad még szigorítani és nem szabad megint a koplalás felé hajlani, mert megint csak beáll a szervezet a raktározásra!

    A centik és kilók

    Mivel már az előző pontban feltüntettem, hogy mindenkinél más idő intervallum, hogy mikor kezdődik el a súlyvesztés, ezért fontos beszélni a centikről is. Az első lehetséges változást a derék körfogatában, a comb körfogatában lehet észrevenni, hiszen itt a legszembetűnőbb. Például a nadrág már olyan helyeken lötyög, ahol eddig feszült. Ez azt jelenti hogy már elindult a fogyás, csak még kilóba nem jelentkezik. Ez az első eredmény, amit ünnepelni kell, mert ez nagyon fontos lépcsőfok.

    Utána megindulnak a kilók is lefelé, de egy idő után megállhat. Mint korábban mondtam, nem szabad elkeseredni, hanem megint a centit kell figyelni. Ezt sem tanácsos azonban mindennap mérni, hanem inkább célszerű kitűzni magunk elé egy napot, mondjuk egy héten vagy kéthetente egyszer szombat reggel, mindenki maga tudja mi az, ami elkeseríti inkább, semmint erősítené. Mindenkinek a saját igényeihez kell alkalmazkodni.

    Mérlegelés

    Nagyon fontos hogy maximum heti egyszer, tanácsos inkább a reggeli órákban (székletürítés után), de ez is lehet egyénre szabott ritmusban. Tehát, ha önnek a két hetente jobb, hogy ne legyen csalódás érzése, akkor úgy is jó. Fontos, hogy csak magát vegye figyelembe, mert magáért teszi az egészet, nem másért. Érdemes feljegyezni az eredményeket, hogy többször meg lehessen magunkat dicsérni,  ha éppen a stagnáló időszakban vagyunk, így el lehet kerülni a feladást.

    Reális célok

    Első lépés: az elhatározás. Az erős elhatározást segíti a reális célok kitűzése. Ez azt jelenti, hogy például ha 10 kilótól szeretnénk egyszerre megszabadulni, akkor azt célszerű kisebb lépésekre, célokra lebontani, hogy a lelkesedésünk ne apadjon. Ha tudjuk, hogy az ideális a fél – egy kiló fogyás hetente, akkor az első elérendő célnak ne azt vegyük, hogy hónap végére leadunk öt kilót, hanem hogy öt kilót, körülbelül két hónap alatt leadjuk. Mikor ez sikerült, lehet foglalkozni a következő öt kilóval is. Lehet olyan technikát is választani, hogy még kisebb egységekre bontjuk az elérendő célt. például először csak két centi legyen a combomon és két kiló. Ennek elérése után lehet eldönteni a következő célt. Lehet erről naplót vezetni és az elért eredményeket mindig újra olvasni.

    Rendszeresség

    Egyél kevesebbet, mozogj többet. Új vizsgálati eredmények alapján a fogyási mantrát most még egy követelménnyel kell kiegészíteni: a megfelelő napszakban egyél.
    A North – Western Egyetem kutatói egerekben kimutatták, hogy a nem megfelelő időpontban történő evés – ami emberekben az éjszakai evésnek felel meg – befolyásolja a súlynövekedés mértékét. A reggeli étkezés nem elhagyható ugyanis, alvás közben, a test energia megőrzési módba megy át, azáltal, hogy lassítja az anyagcseréjét. Az evés maga adja meg a kezdő lökést az anyagcsere felgyorsításához. Egy jó reggeli összetett szénhidrátokból áll.  Étkezzünk naponta 5-6 alkalommal. Nem kell nagyobb mennyiséget fogyasztani, csak gyakrabban étkezni. Ez esetben testünk tudni fogja, hogy van állandóan rendelkezésére álló energia és több energiát fog égetni ahelyett, hogy zsírként raktározza későbbi felhasználásra.

    Mozgás

    Elhagyhatatlan a sikeres fogyókúra mellé – akármilyen szomorúan hangzik a rendszeres fizikai aktivitás. Nagyon jó, ha eljárunk edzőterembe, de aki ezt nem teheti meg, annak lehet javasolni a sétálást.  Az is hatékony lehet, ha pár megállót, amikor időnk engedi gyalogolunk buszozás és villamosozás helyett. Az intenzív séta pedig azt jelenti, amikor érezzük a pulzusemelkedést. Emellett ott van az otthoni tornázás, úszás, biciklizés, tánc, futás stb.

    Folyadék

    Fogyasszunk rendszeresen megfelelő mennyiségű folyadékot, ami minimum 2-3 liter naponta. Ha rendszeresen mozgunk, akkor ennél 1-2 literrel több. Segíthet a rendszeres zöld tea fogyasztása is és ha lefőzzünk reggel egy bizonyos mennyiséget és azt magunkkal visszük a munkába is akkor nem feledkezünk meg róla. A zöld tea bámulatos zsírégető tulajdonsággal rendelkezik. Számos tanulmány igazolja pozitív hatását az anyagcsere gyorsításában.

    Étkezés lassítása

    A rágás mellett meg kell említeni, hogy az étkezést azért célszerű lelassítani, hogy hagyjunk időt a telítettség kialakulásának. Tartsunk esetleg szünetet is, hátha közben megjön a telítettség érzése. Esetleg lehet trükköket is bevetni, miszerint kisebb tányérra tesszük a kisebb adagot és mégis soknak fog tűnni, ami jó érzéssel tölti el az embert.

    Megfelelő vásárlás

    Válogassuk meg, mi az, ami a tányérra kerül! Magas cukortartalmú ételek fogyasztása vércukorszint kiugrást okoz, ami arra kényszeríti a testet, hogy zsír formájában tárolja azt. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, gyümölcsöt és zöldséget. Meg kell tanulni körültekintően vissza fogottan vásárolni. Aki fogyni kíván, sose induljon el éhgyomorral a boltba.

    Kevés változtatás is csodákra képes

    Diétád hasonlítson valamennyire a régi étkezési szokásaidra. Készíts mindig azt, amiket szeretsz, csak alakítsd át kisebb lépésekbe, hogy ne tűnjön rossznak. Utána meglásd úgy hozzászoksz, hogy már nem is kell úgy, ahogy azelőtt készítetted. Kisebb változtatások hogy zsír nélkül vagy kevesebb olajjal készíted őket vagy elhagyod a rántást már az is számítani fog az energia bevitelbe, amit a szervezeted is meghálál és segít a kitűzött cél elérésében.

    Étkezés kihagyása

    S végül, de nem utolsó sorban egy jó tanács: Ha egy étkezés kimarad, akkor fontos, hogy a következő nem megduplázható!

    (Horváthné Stemler Dóra dietetikus, Dr Resch Mária, pszichiáter)

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Munkatársainknak – tájékoztató.

    Szeretnénk örömmel tájékoztatni munkatársainkat arról, hogy a minimum 1 éves munkaviszonnyal rendelkezők részére 13. és 14. havi béreket, munkadíjakat is fizetünk.

    A kifizetések határideje a folyó évben június 1-15. és december 1-15.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Reklámok.

    Szeretnénk tájékoztatni kedves vásárlóinkat, hogy a hirdetményi újságok (Szuperinfo, Rábaközi Magazin, Savaria Fórum) mellett már a köztéri óriás plakátokon (Mosonmagyaróvár, Kópháza, Szombathely) is olvashatnak termékeinkről.

20 bejegyzés megtekintése - 61-80 / 110
Fel