Hozzászólások

20 bejegyzés megtekintése - 81-100 / 110
  • Author
    Posts
  • Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Elhízás – Fogyókúra? (1. rész)

    Elhízás—Fogyókúra ?

    1. rész

     

    Elhízásnál,  vagy a fogyókúránál fontosabb és érdekesebb témát keveset találunk napjainkban,  amikor a túlsúly mértéke hazánkban, de szerte a világon is nagyon magas. Segít a téma népszerűségében a  mai szépség ideálok, modellek, sztárok kinézete, amit fontosnak tartunk. Mind emellett lényeges a különböző zsírpárnák egészségre károsító hatása, ami nagyon sok betegségnek ad táptalajt.

    Az elhízás számtalan szövődménye ismert, túl az esztétikai gondokon. Persze ez utóbbi is fontos, mert az önbizalom egyik alkotója az esztétika, azaz ki, hogy érzi magát a bőrében. Ehhez tartozik az, hogy el tudjam magam fogadni külsőleg, kinézetre is.

    A legvalószínűbb szövődmények a következők:

    • hajlam rákos betegségek kialakulására
    • lehangoltság, depresszió
    • magas vérnyomás
    • érbetegségek
    • cukorbetegség
    • köszvény
    • vérzsírok emelkedése (koleszterin, triglicerid)
    • epekövesség
    • izületi megbetegedések
    • menstruációs ciklus zavarai (→ BED, AN, BN)

    Ez a lista igazolja, hogy nem tisztán esztétikai problémával állunk szemben, hanem egy több szempontból is veszélyes nép „betegséggel”.

    A hízásnak lehetnek meglepően egyszerű okai, ami  persze nem azt jelenti, hogy mostantól erre kell fognunk a kilóink felszedését. Az alábbiakban néhány gyakran előfordulót említünk, természetesen a teljesség igénye nélkül.

    1. Alváshiány

    Nagyon fontos tényező. Ha túl későn fekszünk le, nagyobb lesz az esély arra, hogy kedvünk szottyan egy kis nassolásra és ezek után a jóllakottságtól már nem biztos, hogy nyugodtan fogunk tudni aludni. Így tehát zavartabb lesz az alvásunk, ami a rendszeresség esetén kialvatlansághoz vezet. Az alvás hiánya olyan biokémiai folyamatokat indíthat be szervezetünkben, amelyek bizonyos hormonok fokozottabb termelése által már a kora reggeli órákban farkas éhséget keltenek bennünk.  nehezebb lesz az étvágyunkat csillapítani. Többet eszünk annál, mint ami megfelelő lenne egy reggeli étkezéshez.

    1. Stressz, feszültség

    Bizonyára hallottak már róla, vagy esetleg át is élték azt, hogyha nagyon aggódunk, vagy nagyon idegesek vagyunk egy konfliktus, vagy megoldandó helyzet miatt, akkor az evés jót tett mentsvárként. A háttér élettani jelensége ennek, hogy a szervezetünk stressz hormonja megnöveli az étvágyat, mintegy a túlélésre rendezkedik be.

    1. Gyógyszerek

    Bizonyos gyógyszerek testsúly gyarapodást idéznek elő (pl. antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők), de ne feledjük azt se, hogy ha az ember jobban érzi magát, akkor is többet eszik. Kezelő orvosával beszélni kell a dologról.

    1. Menopauza – hormonális változások

    Tény hogy az életkor előrehaladtával lassul az anyagcsere. Az életmód váltással és a szervezethez való idomulással személyre szabottan lehet segíteni a problémán.

    1. Dohányzás abbahagyása

    Általában a dohányzás (nikotin) leállásával jön a hízás. Mi lehet ennek az oka? A nikotin gyorsítja az alapanyagcserét, amit elvonunk, ezért lassulni fog a belek perisztaltikája (mozgása), ami több tápanyag visszavételével jár együtt, tehát átmenetileg kevesebb lehet a székletünk is.  Az alapanyagcserét fokozni lehet egy kis mozgással, sőt az étvágyon is segíthet. Másrészt a cigaretta letevése után sokan az evést választják pótcselekvésnek. Hiányoznak ugyanis a megszokott mozdulatok, a berögzült tevékenységek, amik önmagukban is nyugtatóan hatottak. Fontos, hogy maga az egyén találjon valami más cselekvéssort, ami ezt helyettesíti, de nem káros, hanem ártalmatlan. Érdekességként megjegyezném, hogy a nikotin csökkenti az ízérzékelést. Így a dohányzás abbahagyása után minden ízesebbnek és színesebbnek tűnhet, mint azelőtt.

    1. Mozgásszegény életmód

    Hiába hangsúlyozzuk, milyen fontos a mozgás, mégis kevesen vannak azok, akik rendszeresen mozognak . Fontos, hogy mit lát otthon a gyerek, milyen példát mutat a felnőtt. Az is gyakran fordul elő, hogy a gyerekkorban – fiatal felnőtt korban rendszeressé vált sportolás a felnőtté válással eltűnik kikopik az életünkből. Valahogy nem marad rá idő.  Miért is?

    Most, hogy nagy vonalakban már láttuk, milyen szövődményei, okai lehetnek az elhízásnak, felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan tovább?

    Erre a következő részben adom meg a választ.

    /Horváthné Stemler Dóra, dietetikus és Resch Mária Dr., pszichiáter/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Tavaszi akciók!

    Figyelem!

    ITT VANNAK A TAVASZI AKCIÓK!

    Újabb kedvezmények 2016.02.15. hétfőtől!

    Minden legalább 10 terméket vásárló részére 10% -ot,

    és minden legalább 20 terméket vásárló részére 20% -ot

    engedünk az árból!

    Engedményeink 2016.02.15. – 05.31. időtartamban érvényesek.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    1. Növényi eredetű élettanilag aktív komponensek szerepe a sportteljesítményben

    Szervetlen nitrát

    Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sportolók táplálkozásában a szervetlen nitrát, ami a legnagyobb mennyiségben a céklában és a leveles zöldségekben található. A szervezetben való felhasználáskor a nitrát nitritté alakul, alacsony oxigén szint mellett pedig a nitrit oxiddá, ami viszont fontos szerepet játszik az érrendszer és az anyagcsere működésében. Tehát a bevitt nitrát a sejtplazmában megnövekedett nitrit koncentráció által csökkentheti a nyugalmi vérnyomást, a szubmaximális erőkifejtéskor az oxigén felhasználást és ez által képes növelni a teljesítményt, a terheléssel szembeni toleranciát. (Jones, 2014) Jones tapasztalatait igazolta Lansley a saját kutatásaival: A kerékpárversenyzőkkel egyszeri alkalommal fél liter szervetlen nitrátban gazdag céklalevet itatott és figyelte a versenyzők 4 kilométeres és fél maratoni távokon való teljesítményét. Azt tapasztalta, hogy két és fél órával a céklalé bevitele után megnőtt a sejtplazmában a nitrit szint és csökkent a szisztolés vérnyomás, következetesen javult a nitrit-oxid hasznosulása. Összességében elmondható, hogy a sportolók teljesítménye úgy javult, hogy közben az oxigén felvételük nem változott. Ugyanerre a következtetésre jutott Wylie, aki a csapatsportban mérte a szervetlen nitrát teljesítményt fokozó hatását: 14 rekreációs sportot végző férfinek kettős vak, placebo kontrollált, randomizált vizsgálatban 490 ml nitrátban dús, koncentrált cékla levet adott. Azt tapasztalta, hogy a placebo kontrollal összevetve a cékla levet kapóknál a teljesítmény lényegesen jobbnak bizonyult a váltakozó intenzitású terheléses tesztekben, ami a jobb glükóz hasznosulásra engedett következtetni. Tehát a szervetlen nitrátnak igazolt az ergogén hatása a csapatsportot űzők között is. (L. J. Wylie, 2013)

    Ha sorra nézzük a további kutatási eredményeket, akkor azt a trendet figyelhetjük meg, hogy a táplálékkal bevitt szervetlen nitrátot a kutatók ígéretes új megközelítésnek, kiaknázatlan lehetőségnek találják a sportolók teljesítmény fokozásában. A kezdeti sikerek – miszerint a terhelés során az izomhatékonyság, az oxigenizáció növelése – után további pontosításokra van azonban még szükség mind a biokémiai folyamatok lejátszódása, mind pedig a vizsgált alanyok jellemzői (kor, nem, edzettségi szint, egészségi állapot, földrajzi körülmények…) tekintetében is.  (Jones, 2014.)

    Polifenolok

    A polifenolok a szerves vegyületek olyan, többnyire természetes eredetű, strukturális osztálya, amelyekre a nagy számú fenol gyűrű a jellemző. Ezen fenol struktúrák száma és minősége határozza meg az adott polifenol osztály fizikai, kémiai és biológiai (metabolikus, toxikus, gyógyászati) jellemzőit. Több ezer növényi eredetű polifenol létezik. A legismertebbek és a tudomány jelenlegi állása szerint a legkedveltebbek a fenolsavak, flavonoidok, lignánok. A sportbeli esetleges szerepükre csak az utóbbi évek, hónapok során kezdték felhívni a kutatók a figyelmet. Malaguti (2013) szerint a terhelés okozta izomsérülések, a stressz kezelésében lehet szerepük az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően. Az állatokon és az in vitro végzett kísérleteken a polifenolok állóképességet fokozó hatását figyelték meg. A körülhatárolt, részletes  eredmények váratnak magukra, a vizsgálatok gyerekcipőben járnak. (Malaguti, 2013.; Myburgh, 2014.)

    • fenolok, fenolsavak, fenil – propanoid származékok: (fenol monoterpének: alma, gránátalma, körte, boróka, kerti kakukkfű, majoranna, őszibarack; benzoesav eredetűek: citromfű, csillagánizs, erdei gyömbérgyökér, levendula, szegfűszeg, ginkó, vanília, kamilla, ánizs, szezám; fenil propanoid karbonsavak: borsmenta)
    • kumarinok: (kurkumin: kurkuma, jávai kurkuma)
    • lignánok, ligninek: (macska gyökér, lenmag)
    • flavonoidok: (izoflavonok: szója – antiösztrogén hatását a nőgyógyászatban hasznosítják, bioflavonok: citromban található rutin erős antioxidáns hatását először 1930-ban Szentgyörgyi Albert fedezte fel és P vitaminnak nevezte. Bioflavonok találhatók még például a citrusfélékben, a kamillában (Matricaria chamomilla), csipkebogyóban (Rosae pseudofructus))
    • tanninok: (galluszsavból: tea, rebarbara, dió, betyárkóró)
    • kinonok: (gyógyászatban a hashajtó, antibakteriális hatás, K-vitamin)
    • terpenofenolok: ( a kender (cannabis sativa) egy termesztett fajtája nem tartalmaz kábító hatású terpenofenolokat, emulzióját a köszvény és a reuma kezelésére, gyomor-bél panaszok gyógyítására használják. Csak érdekességként jegyezném meg, hogy az indiai kender kábító, hallucinogén hatását szintén a terpenofenolonok csoportjába tartozó tetrahidrokannabinol (továbbiakban THC) okozza, aminek a használata természetesen tiltott.

     Quercetin

     Természetes flavonoid, ami számos mindennap használatos növényünkben előfordul: brokkoli, bogyós gyümölcsök, szőlő, dió, hagyma, alma, tea. Több kutató leírta az antioxidáns hatást, a sportolók körében való alkalmazásához további megfigyelések szükségesek.  (R. A. Casuso, 2013.; M. Belviranli, 2015.)

    Resveratrol

     Első sorban a szőlő héjában és magjában található, a stilbének közé tartozó polifenol. (M. Malaguti, 2013.) Egészségügyben a rákmegelőzésben, a kardiovaszkuláris megbetegedésekben, és a stresszel szembeni ellenálló képesség fokozásában írtak már le kedvező tapasztalatokat.

    /Szerzők: Resch Mária PhD Dr, Kovács Rebeka/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vicces képek 3. B.

    Aouh! ………… avagy még sem ?

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vicces képek 3. A.

    Jövök máááááááááár!

    Repülök!!!!

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Újabb akciók a nap alatt!

    FIGYELEM!

    Jönnek a vidám napok!

    Használják ki új kedvezményeinket!

    2016.02.01. hétfőtől minden minimum 5 terméket megrendelő kedves vásárlónknak a posta költségét a cégünk állja, ami rendelésenként közel 10% ! megtakarítást jelent.

    Ezt a (korábbi 5% -nál lényegesen jobb) kedvezményt első sorban azoknak ajánljuk, akik saját maguk számára, kis tételben vásárolnak és átutalással fizetnek. Az utánvételre ez az ajánlatunk sajnos nem érvényes.

    Örömmel tájékoztatjuk a viszonteladókat! Február közepétől nagy akciókkal jelentkezünk. Ennek részleteit a későbbiekben olvashatják majd honlapunkon.

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    1. Kognitív funkciók, összpontosítás.

    Véleményem szerint a sport teljesítményt jelentősen befolyásolja a motoros és a mentális funkciók minél precízebb összehangolt működése, ez utóbbin belül a legfontosabb a kognitív funkciókhoz tartozó koncentráció képesség, az összpontosítás minél magasabb szintje. Ebben segíthetnek bizonyos növények kivonatai. Baker (2013) szerint korábban a koffeint tartották e téren a favoritnak. Mára már számos más növényt vizsgáltak, sőt használtak is a mindennapokban az előnyös cerebrovaszkuláris tulajdonságai miatt.

    Ginkgo Biloba

    A Ginkgo Biloba vagy röviden ginkgo nem más, mint a páfrányfenyő. Egy lombhullató, gyógynövényként is ismert kétlaki fa, a páfrányfenyők törzsének ma létező egyetlen faja.  (Megjegyzés: A Ginkgophyta törzshöz egy osztály, a Ginkgoopsida, és egy rend, a Ginkgoales, és egy család, a Ginkgoaceae, és egy nemzetség a Ginkgo és egyetlen faj a Ginkgo Biloba tartozik.) Levelei flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) és terpenoidokat tartalmaznak. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén-laktonok) és a bilobalidok (szeszkviterpén) alkotják.

    Tavasztól őszig szedhető leveleit gyógyászati célokra hasznosítják. A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyő flavonoidjai jó értágítók: az endothel eredetű relaxáló faktor emissziójának serkentésével javítják izmok vérellátását, fokozzák az anyagcserét. Ily módon fokozhatja a ginkgo az aerob állóképességet az izomszövet oxidációján át. (Williams, 2006) Sőt, ugyan ezen mechanizmus okán kiváló az agy vérellátásának zavarai, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés gyógyítására is. A növényi kivonat jótékonyan hat a visszértágulatra, az aranyérre és a lábszár fekélyre. Kiváló antioxidáns. Néhány kutató szerint hatásos lehet az enyhe és közepes depresszió kezelésében.

    Guarana

    A guarana (Paullinia cupana) növény  a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe, a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj. Piros toktermésében 1-3 mag található, aminek a nagy részét a sziklevél teszi ki. A termés feldolgozása során ezeket a szikleveleket pörkölik, finomra aprítják, vízzel összepréselik és szárítják. A mag porából keményítő hozzáadásával 100-500 g-os rudakat készítenek. Az így készített guaranát, vagyis gvaránapasztát  alkalmazzák a gyógyításban.

    Élettani hatását a benne levő koffeinnek és származékainak köszönheti: a dózistól függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizelet kiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a trombocyta aggregációt. A guarana javítja a kognitív funkciókat, a memóriát. Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.

    A növény alkalmazása étrend kiegészítőként veszélytelen, de nagy (100 mg-ot meghaladó) adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, hányást, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. Fontos megemlíteni, hogy a  koffein a doppingszerek listáján szerepel.

    /szerzők: Resch Mária PhD Dr – pszichiáter, Kovács rebeka – dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vicces képek 2.

    Pfuj!

    Nem kaphatnék mégis inkább Saffron cseppeket?

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Édesítők

    Édesítők.

    Újabban  sokan próbálják elkerülni a finomított cukrot az étrendjükből vagy betegségből kifolyólag, vagy csupán azért mert egészségesebben szeretnének étkezni. Így nem csoda ha felmerül a kérdés, hogy mivel lehetne pótolni a cukrot, továbbá milyen csoportjai is vannak az édesítőknek, amiket használhatunk a helyettesítésre.

    Az édesítőket eredetük szerint két csoportra szoktuk osztani:

    • Természetes édesítők
    • Mesterséges édesítők

    Természetes édesítők

    A természetes édesítőszerek táplálékaink élvezeti értékének a növelésén túl fontos tápanyag források is. Vegyünk górcső alá néhányat közülük:

    Méz

    Van benne kalória bőségesen, majdnem ugyanannyi, mint a cukorban, mégis előnyösebb a mindennapi használatban. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, alumínium, stb, amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne. A méz az olyan természetes édes termékek közé tartozik, amely normális esetben a termelés helyétől, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át. Rendkívül értékes táplálék, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, amely molekula-szerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.

    Kiváló édesítőszer, sokkal egészségesebb, mint a mesterséges édesítőszerek vagy a kristálycukor. Egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak a szervezetben.  A mézben előforduló savak javítják az emésztést, fokozzák az étvágyat. Testsúly csökkentés során nem ajánlott fogyasztani csak kevés mennyiségben.

    Stevia

    Ezt az édesítőt először az 1900-as években vonták ki egy dél-amerikai növény, a jázminpakóca (Stevia rebaudiniana) leveléből, de gyógynövényként már évszázadok óta használták keserű orvosságok édesítésére.

    A Stevia rebaudiana Bertoni növényt évszázadok óta használják édesítésre és gyógyításra. A növény fogyasztásása szervezetünkre jótékony hatást gyakorol, serkenti a hasnyálmirigy, máj, lép működését, stabilizálja szevezetünk vércukor−szintjét, sokkal ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot. A növény hatásainak tudható be többek között a szellemi frissesség megtartását, a jobb emésztést, a nyugtató alvást, a külünböző sebek, sérülések gyorsabb gyógyulását, gombaölő hatású és a candida gombára is hatással van.Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek tőle.

    A növény levelei és a belőle készült kivonatok gyakorlatilag nem tartalmaznak kalóriát, képesek csökkenteni az édességek utáni vágyat is! Kutatások számos eredménye utal arra, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják plusz kilók lerakódása nélkül. A cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet.

    Xylitol

    A xylitol egy édesítőszer, mely amellett, hogy biztonságos és természetes, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi testben is. Nagyobb mennyiségben az ipar számára a nyírfa rostjaiban található xilán-ból állítják elő, innen ered a nyírcukor kifejezés. Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, valamint a vércukorszintet sem emeli meg. A cukoréval azonos mennyiségben kell adagolni, ami megkönnyíti a receptek átalakítását.

    Amennyiben a cukorral készült ételekhez xilitet használnak, úgy az segíthet megőrizni a megfelelő vércukorszintet, emellett megelőzhető vele az elhízás. Lassú felszívódásának és átalakulásának köszönhetően fokozza a jóllakottság érzését, ennek következtében használatával megelőzhető a túlevés. A cukorénál alacsonyabb kalóriatartalma miatt képes hozzájárulni a hatékony fogyáshoz. A témában végzett 1500-nál is több tudományos kutatás szerint a cukorfüggőség elleni küzdelem során is kiválóan alkalmazható, hiszen minél többet fogyasztunk belőle, annál kevésbé függünk a cukortól. Ez megoldást nyújthat a napjainkban egyre túlzóbb mértékű cukorfogyasztás okozta egészségügyi problémákra. Lúgosító hatásának köszönhetően a Candida diéta során is bátran fogyasztható.

    Szorbit

    A szorbitot kukorica, búza vagy burgonyakeményítő erjesztésével állítják elő. Színtelen, szagtalan, kissé édeskés ízű, vízben jól oldódó, semleges kémhatású cukoralkohol. Mivel a glükóz lényegesen olcsóbb, mint a fruktóz, így a szorbitot ebből állítják elő. Kevésbé édes mint a szacharóz. A felhasználását tekintve kétszer akkora mennyiség szükséges belőle, mint a szacharózból, hogy ugyanazt az édes ízt elérjük. A szorbit lassabban szívódik fel, mint a cukrok. Lassan alakul át glükózzá, ezért kismértékben fokozzák a vércukortartalmat.

    Cukoralkoholok közül ma hazánkban még ez a legelterjedtebb, diabetikus termékekben ezt alkalmazzák a leggyakrabban. Hátrányuk, felszívódásuk máshogy zajlik így  puffadást és gyakran hasmenést okoznak, ha kis mennyiségnél többet fogyasztanak belőlük, amely alapvetően korlátozza a felhasználhatóságukat.

    Fruktóz

    A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. Gyümölcscukor közepes sebességgel felszívódó szénhidrát. Mivel a gyümölcscukor édesebb az asztali kristálycukorként használatos répacukornál, így ugyanolyan édes íz eléréséhez elegendő 30-40%-kal kevesebb szénhidrát felhasználása, amivel csökkenthető a kalóriabevitel. Sütésnél és főzésnél is kiválóan használható, mert néhány édesítőszerrel ellentétben kibírja a sütést-főzést (hőálló). Mivel a nedvességet is jobban megköti, a vele készített sütemények tovább frissek maradnak.

    A zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb gyümölcscukrot, emellett magas az élelmi rost-, vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Az elhízás megelőzésében, az egészséges és diétás táplálkozásban az étrend alapját ennek a táplálékcsoportnak kell alkotnia. Így gyümölcscukor fogyasztása hozzájárulás az egészségesebb táplálkozáshoz.

    Maltit (Maltitol)

    A maltitol kukoricakeményítő alapú természetes édesítőszer, melynek édesítő hatása közel azonos a cukoréval, ezért alkalmazása során nincs szükség egyéb hozzáadott mesterséges édesítőszerekre. Önmagában is természetes édességet biztosít úgy, hogy kíméli a fogakat, 40%-kal kevesebb a kalóriaértéke, mint a cukornak- diabetikus táplálék előállítása során a maltitol jelenleg a legideálisabb édesítőszer. Nincs ismert mellékhatása. Lassan szívódik fel, így a vércukorszintet kismértékben emeli, ezért a legideálisabb édesítőszer (nem csak) cukorbetegek számára. A tiszta maltitol hasznosításához az emberi szervezet nem igényel inzulint, ezért diabetikus készítményekben kiválóan alkalmazható.

     

    Mesterséges édesítők

    A mesterséges édesítőszerek szintetikus úton előállított szerves vegyületek, amelyek a természetben nem fordulnak elő. Érdekes módon szinte mindegyik mesterséges édesítőt a véletlen során fedezték fel. Édesítőképességük nagy, közülük egyik-másik a cukornál több százszor édesebb, viszont esetükben sem biológiai, sem pedig energiaértékről nem beszélhetünk. Elsődlegesen a cukorbetegségben – a diabéteszben – szenvedők részére készülnek, de a szénhidrátszegény, valamint az energiaszegény táplálkozásban is jelentős szerepet töltenek be. Ismerjünk meg néhányat részletesen is.

    Aszpartam

    1965-ben fedezte fel a Searl & Company cég egyik vegyésze. Szintetikus, fehér, kristályos por, amely két aminosavból  tevődik össze, és kb. 160-220-szor édesebb a szacharóznál. Az aszpartám előnye, hogy nincs mellékíze, édesítőereje pedig kétszázszorosa a cukorénak. A mesterséges édesítőszerek közül ez az egyetlen, amely minimális, elhanyagolható mennyiségű energiát tartalmaz, 3 kalóriát grammonként (3kcal/g), száma: E951.

    Szacharrin

    1879-ben Constantine Fahlberg fedezte fel. A szacharin egy nullakalóriás édesítő, mely 300-600-szor édesebb a cukornál. Hátránya a kesernyés utóíz. A szacharint örök gyanakvás kísérte, mint nem természetes anyagot, s az 1970-es években kimutatták, hogy nagy mennyiségben patkányoknál hólyagrákot idézhet elő. Kitört a pánik, ám embernél ilyen hatást soha nem tapasztaltak, és 1992-ben kiderült, hogy a patkányok – mint sokan sejtették addig is – egészen másként működnek, s a szacharin is másként hat rájuk. Mára úgy tűnik, a szacharin a legbiztonságosabb mesterséges édesítő. Száma: E954.

    Ciklamát

    A ciklamátot 1937-ben fedezte fel Michael Sveda. A ciklamát 35-50-szer édesebb a cukornál – nagy koncentrációban sós utóíze van. A ciklamátot 1969-ben Amerikában betiltották, miután a szaharin-ciklamát keverék adagolását követően daganatos elváltozások találtak a kísérleti egerekben.

    1982-ben azonban úgy találták, hogy a ciklamát nem rákkeltő – ezt az amerikai akadámia 1985-ben helyben hagyta. Bár a ciklamát a mai napig tiltólistán van az Egyesült Államokban, a világ ötven országában (így hazánkban is) engedélyezték használatát a hatóságok. Száma: E 952.

    Aceszulfám-K

    1967-ben egy véletlennek köszönhetően fedezte fel a Németországban működő Hoechst. Fehér kristályos anyag, melynek intenzív édes íze van, ami főzéskor és sütéskor is megmarad. Az aceszulfám mintegy kétszázszor édesebb, mint a háztartásokban alkalmazott cukor (szaharóz), vele ellentétben azonban a szervezet nem hasznosítja, és nem biztosít energiát. Amellett, hogy igen jó stabilitású, az elmúlt évtizedek alatt egyelőre semmilyen egészségkárosító tényezőt nem mutattak ki ezzel a szerrel kapcsolatban. A szervezetben nem bomlik le, változatlan formában kiürül a beleken keresztül. Nincsenek jelentősebb mellékhatásai, azonban mivel teljesen mesterséges édesítőszer, ez önmagában elég ahhoz, hogy sokan teljesen elzárkóznak a használatától. Száma: E 950.

    Az aszpartám-aceszulfám só

    A vegyület 64%-a aszpartámból és 36%-a aceszulfámból áll. Íze a cukorhoz nagyon hasonlít, nincs mellékíze. További jó tulajdonsága, hogy gyorsan oldódik, rendkívül hőstabil. Oldatban az eredeti összetevőkre bomlik le. A szervezetben csak az aszpartám hasznosul, az aceszulfám a vizelettel (változatlan formában) kiválasztódik. Száma: E 962.

    Finomított cukor helyett aki életmód váltásra adja a fejét, a felsoroltak közül bármelyiket választhatja. Ami fontos, hogy a cukorbetegek és fogyókúrázók (bizonyos szakaszban) próbálják meg kerülni a méz használatát. A mesterséges édesítőknek a tudomány jelenlegi állása szerint nincsen kimutatható káros hatása. Tény azonban, hogy kedvelőinek és ellenzőinek a tábora is nagy. Nehéz eldönteni, hogy az ember melyiket ajánlja, mindenki a szíve és ízlése szerint döntsön, melyiket választja, de mindig ajánlatos kikérni a használat előtt szakember véleményét.

    /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vicces képek.

    Saffron

    – Tényleg alszol vele?

    – Ühüm.

    – Hacsak így nem …..

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Adaptogén növények és a sport. (1. rész)

    Tanulmány.

    Az alábbiakban a sportteljesítmény fokozását több oldalról megközelítve, pontokban rendszerezve soroljuk fel a témával kapcsolatban eddig közölt hasznos tudnivalókat, ismereteket:

    1. Adaptogén gyógynövények

    Azokat a gyógynövényeket nevezzük adaptogéneknek, amelyek a szervezetet ért stressz hatások után segítik annak optimalizálódását. Ide tartozik pl. a Panax ginseng, Eluetherococcus senticosus, Rhodiola rosea. (Domene, 2013.) Ezeknek a növényeknek bizonyos tulajdonságaik alkalmassá teszik arra, hogy a mentális és fizikai stressz helyzetekben, így a sportteljesítmény fokozásában jelentős szerephez jussanak.

    Panax ginseng

    A hagyományos keleti orvoslás évezredek óta használta tonizáló szerként. Úgy tartják, hogy növeli az életkedvet és javítja az általános egészségi állapotot. Jelenleg is a ginsenget a kimerültség leküzdésére, az immunrendszer erősítésére használják. Számos korábbi tanulmányban olyan tulajdonságait írták le, amely hasznos lehet a sportolók számára is: növeli a rapport készséget, csökkenti a fáradtság érzetet, fokozza a testi-lelki fittséget, azaz ergogén. Állatkísérletekben igazolták a központi idegrendszert stimuláló és antioxidáns hatását. A számos kedvező eredmény mellett, azonban meg kell jegyeznünk, hogy a Panax Ginseng ergogén hatása koránt sem egyértelmű és nem teljesen bizonyított. (Williams, 2006)

    A kételyeket az alábbi körülmények támasztják alá:

    1. Módszertani hiányosságok: nincs kontroll csoport, vagy nem placebo kontrollált, vagy nem kettős vak randomizált a vizsgálat.
    2. A kereskedelmi forgalomban nem tiszta ginseng kivonat, hanem más olyan összetevőkkel vegyített anyag volt kapható, amelyeknek szintén ergogén hatása lehetett.
    3. A sportolók gyakran extrém környezeti körülmények (extrém magas/alacsony hőmérséklet, nagy páratartalom, szmog…) között versenyeznek.
    4. Az étrend-kiegészítőként alkalmazható növényi kivonatok adagolása, amely nem annyira az akut, mint inkább a hosszabb távú alkalmazások után sikeres.

    Ez utóbbit igazolta Fadzel Wong Chee Ping (2011) vizsgálata, ahol 31 fokos hőmérsékleten, 70% feletti páratartalom mellett a futók egy órával ez edzés előtt 200mg Panax ginseng kivonatot kaptak. Azt tapasztalták, hogy semmilyen fiziológiás változást nem hozott a ginseng alkalmazása. Ezt a kutatók az akut egyszeri adással és a versenyzők fizikai állapotával magyarázták. Ugyanis a Panax Ginseng hosszút távú szedése mellett is első sorban akkor jelentkezett a kedvező ergogén aktivitás, ha azt kevésbé edzett, gyengébb fizikai állapotban és nem különböző szerek által már felerősített szervezeteknek adták. (Fadzel Wong Chee Ping, 2011.)

    Eluetherococcus senticosus

    A Panax ginsenghez hasonlóan nem tartozik a tiltott doppingszerek közé.

    Az E. senticosus, más néven tajgagyökér, amit kínai orvoslásban szibériai ginzengként hirdetnek. Miután a hasonló előnyös tulajdonságain túl semmi köze a ginzenghez, a fogyasztók megtévesztése miatt az USA betiltotta az e néven való reklámozását és forgalmazását.

    A tajgagyökér gyökerében és rizómájában található aktív komponensek az un. eluetherozidok, a cserje levelében pedig az un. ciwujanozidok. Serkentőleg hat a központi idegrendszerre, a fizikai – lelki stresszel való megküzdésben hatékony, immunerősítő. Túlzott szedése azonban masthopathiát, álmatlanságot, idegességet, hasmenést okozhat.

    Számos tanulmány született az E. Senticosus állóképességet növelő hatásáról. Az első figyelemre méltó kettősvak randomizált, placebo kontrollált vizsgálatot Jip Kuo végezte 2010-ben 9 rekreációs sportot űző férfin. Eredményei szerint a nyolc héten át napi 800mg E. senticosus szupplementáció szignifikánsan fokozta a sportolók állóképességét. A kiértékelésnél azonban óvatosságra int az alacsony esetszám. (Jip Kuo, 2010.)

    2014-ben Apostu az állóképesség fokozásán túl az E. senticosus más előnyös tulajdonságait is igazolta: csökkenti a tejsav képződés mennyiségét a fizikai aktivitás során, valamint gyorsítja a lebontást az erőkifejtés függvényében.

    Rhodiola rosea

    A Rhodiola rosea, vagy más néven aranygyökér, sarki gyökér, Ázsia, Európa és Észak – Amerika hegyvidékein élő gyógynövény, amelyet a keleti orvoslás már évszázadok óta alkalmaz a kimerültség, rossz kedélyállapot ellen. A népgyógyászatban is előszeretettel használták. Az első írásos feljegyzések 1200 évvel korábbról Tibetből származnak. A modern kor embere a nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként, serkentőszerként, a munka teljesítmény fokozására, stressz okozta tünetek enyhítésére, általános roboráló szerként szedte szívesen.

    Mára közel kétszáz fajtát sikerült azonosítani, amelyből azonban csak közel húsz rendelkezik gyógyhatással. A volt Szovjetunióban tanulmányozták alaposan a hatékonyságért, az aktivitásért felelős komponenseket. Tapasztalataik szerint a növény a fizikai erőnlét fokozására jótékony, amit az újabb kutatások is megerősítettek, és a gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságok igazolásával egészítették ki. (Michael J Duncan, 2014.)

    Sana Ishaquenak sikerült beazonosítania a Rhodiola rosea kivonatából az adaptogén hatásért felelős vegyületeket: rosavin, és a fito vegyületei a rosin, rosarin, valamint a salidroside. Megjegyzendő, hogy a rosavin csak a Rhodiola rosea fajban található, a salidroside más rhodiola fajokban is megtalálható. Állatkísérleteiben azt tapasztalta, hogy a 4 hetes Rhodiola rosea szupplementáció szignifikáns javulást hozott az egerek úszó teljesítményében, ami a növény aktív komponenseinek antioxidáns hatásának tudható be. (Sana Ishaque, 2012)

    Emberen végzett kutatások eredményeit közölte Parisi és munkacsoportja, ahol a fizikai terhelés után 14 férfi sportoló 4 hétig Rhodiola rosea kivonatot kapott, míg a placebo kontrol csoport pedig nem. A Rhodiola rosea kivonattal táplált sportolóknál szignifikánsan alacsonyabb plazma kreatin kináz koncentráció volt kimutatható, ami igazolja azt a tézist, hogy a növény tartós szedése növeli a fizikai terheléshez való adaptációt. Ugyanebben a vizsgálatban az antioxidáns hatást nem sikerült igazolni. (Parisi, Tranchita ésmtsai, 2010.)

    Későbbi kutatásokban az egyszeri adagolás hasznosságát is értékelni kezdték. Több kutatócsoport munkáját megfigyelve elmondható, hogy a Rhodiola rosea kivonat kedvezően befolyásolta a szomato – mentális státuszt az által, hogy a növelte a sportolókban az állóképességet és a mozgáshoz kapcsolódó stressz faktorokat mérsékelte. (Noreen és mtsai, 2013; Duncan, 2014) Duncan az egyszeri 300 mg Rhodiola rosea kivonattal a rendszeres testmozgást végző felnőttek állóképességét tesztelte. 30 perc közepes intenzitású kerékpározás közben fokozódott az állóképesség az által, hogy nem emelkedett olyan ütemben a pulzus szám, csökkent az erőkifejtés érzékelése és a testmozgáshoz kapcsolódó izgalom, stressz, fájdalom. Ehhez kapcsolódhat Shanelya (2014) vizsgálata maratonfutókon. A verseny előtt 30 napon át 600mg /nap per os Rhodiola rosea kivonattal  egészítették ki a sportolók táplálékát, s bár a szomato – mentális státuszban, az állóképességben kedvező volt a hatás, a versenyt követő izomregenerációban nem. Ugyanis az anyag nem csökkentette az izom károsodást és az izomláz kialakulását sem.

    Megjegyzendő, hogy a későbbiekben a Rhodiola rosea kivonat hatékonyságát igazolandó nagyobb esetszámú vizsgálatok is szükségesek a sportolók között, hogy egyértelmű, biokémiailag és élettanilag is körvonalazottabb, megcáfolhatatlan eredményekről számolhassunk be.

    Szerzők: Resch Mária PhD Dr pszichiáter, Kovács Rebeka dietetikus

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Figyelem! Valamennyi akciónk lejárt!

    Felhívjuk kedves megrendelőink, vásárlóink figyelmét, hogy 2015.12.31. (éjfél) dátummal valamennyi meghirdetett akciónk lejárt.

    De!

    Örömmel jelezzük azt is, hogy új partnereink részére bevezető árként megbeszélés, szerződés szerint ugyanúgy kedvezményt adunk, mint korábban. (10 db vásárlásával 10 % az árból, vagy + 1 minta,  az első két vásárlás erejéig)

    Örömmel jelentjük  azt is, hogy további kedvezmények, akciók lesznek februárban – márciusban.

    Figyeljék híreinket!

    Érdemes.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor

     Összefoglalás

    A sportolók azon vágya, hogy a teljesítményük javuljon évszázadokra nyúlik vissza, talán az első versenyek, nemzetközi megmérettetések, olimpiák idejére.

    A kedvező élettani hatásaikról hallva a sportolók 40-60 % -a fogyaszt valamilyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt. Ezt természetesen első sorban a teljesítményük fokozása, majd az egészségük megőrzése, a különböző sérülések megelőzése érdekében teszik. Fontos számukra a stressz mentes minél jobb eredmények elérése. A siker.

    Ma már egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek a különböző vitaminok mellett a növényi eredetű étrend kiegészítők. A jelen tanulmány ennek jegyében a sportteljesítmény növelését helyezte a középpontba: a kognitív funkciók javítására, a koncentráció fokozására hasznos, valamint a stressz oldására is alkalmas növények közül emelte ki a legfontosabbakat.

    A gyógynövények alkalmazásának több évtizedes hagyománya ismert. Így ma a tudományos kutatás célja nem a gyógyhatásuk bizonyítása, hanem sokkal inkább az, hogy magyarázatot találjon e növények optimális használatára és hatékonyságára. Ebből pedig két dolog következik: egyrészt a fogyasztásukkor az ebben a témában járatos szakember segítsége elengedhetetlen, másrészt pedig kétségtelen, hogy az alapok lerakása után további tudományos igényű munkák lesznek szükségesek az ismereteink elmélyítéséhez. A jelen tanulmány pedig ehhez nyújt egy láncszemet.

    A későbbiekben részletekben tesszük közzé, a teljes tanulmányt. Most fogadják szeretettel, az összefoglalást.

    Szerzők: Resch Mária PhD Dr pszichiáter, Kovács Rebeka dietetikus

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: ÚJ TERMÉKEINK jelennek meg!

    Örömmel tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat és a bátor érdeklődőket, hogy az ünnepek elmúltával, hamarosan további két új termékünk lesz kapható.

    Az aktív életet kedvelő, a valamiféle mozgást, sportot hobbi szinten űzők számára szívesen ajánljuk a SaffronSActivity termékünket.

    Az erőteljesebb edzést végzők, a rendszeresen sportolók, vagy versenyzők számára pedig a SaffronSPort termékünk lesz a befutó.

    A termékekről további részleteket (mit tartalmaznak, mennyiért lesznek elérhetők, milyen lesz a termék színe, a formája …) a későbbiekben fogjuk közölni.

    Figyeljék a híreinket!

    További szép napokat és örömteli ünnepi készülődést kívánunk Mindnyájuknak!

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: 12 pont az egészséges táplálkozásért

    12 pont az egészséges táplálkozásért

    A mai rohanó világunkban különösen fontos, hogy időt fordítsunk magunkra és jobban figyeljünk életvitelünkre. A hőn áhított egészséges életmód egyik fontos alap pillére az egészséges táplálkozás. Sokan sokfélét gondolnak az egészséges táplálkozásról és biztosan mindenkinek meg van a maga hírforrása a témával kapcsolatban, de ezt a számtalan és gyakran ellentmondó információ áradatot sokszor nehéz összerakni a fejünkben. Egyesek azt gondolják, hogyha napi rendszerességgel esznek gyümölcsöt, zöldséget az már elég az un. “egészséges táplálkozás”- hoz, mások pedig megelégednek azzal, ha elmondhatják magukról, hogy naponta kétszer – háromszor esznek, változatosan. Sajnos,  a probléma ennél összetettebb.

    A tisztán látás érdekében, de egyben útmutatóul is szolgálhat az alábbi 12 lépés, amelyben megpróbáljuk összefoglalni az irányt adó módszereket/teendőket:

    1. Nem is gondolnánk mennyire fontos lehet az egészséges táplálkozás szempontjából a változatos étkezés, mert minél változatosabban étkezünk, annál jobban érezzük magunkat a bőrünkben, no és persze az álalunk készített ételekre sem ununk rá egyhamar. Tehát a közérzetünk érezhetően javulni fog majd, az önbizalmunkról nem is beszélve. Ne ragaszkodjunk mereven a megszokottakhoz! Ne féljünk kipróbálni új dolgokat! Nem figyelünk rá, pedig jó tudni, hogy milyen nagy szerepe van az ízek – színek harmóniájának étrendünkben. Példának okáért, ha egy ebéd csak pirosból áll ( teszem fel paradicsomleves után töltött paprika következik ), azt már nem biztos, hogy lesz kedvünk végig enni. Sokkal valószínűbb, hogy egy ilyen összeállításnál unottan lapátolnánk magunkba az ételt. No de képzeljünk csak el a paradicsomleves után egy tányér rizst sült csirkemellel, paprika vagy uborkasalátával kísérten. Hű! Micsoda szín,  íz és illat kavalkád lehet ez az érzékeinknek!
    2. A színes és változatos menüsorok segítségünkre lehetnek abban is, hogy nagy valószínűséggel többféle tápanyagot tartalmaznak abból, amire a szervezetünknek szüksége lehet. Ez hosszú távon hatékonyan segíti a mindennapjainkban felmerülő akadályok leküzdését.
    3. Kerüljük a nagyon zsíros ételeket! Különösen, ha ülőmunkát végzünk nem tanácsos a gyakori zsíros koszt fogyasztása. Bátran próbáljunk ki alternatív ételkészítési módokat!
    4. Kevés sóval készítsük ételeinket, használjunk inkább sokféle fűszert az ízesítéshez. Ismerkedjünk meg a nyersanyagok változatos ízeivel. Kóstoljuk meg például, hogy milyen finom lehet egy egyszerű paradicsomsaláta olyan zöldfűszerekkel, mint a petrezselyem, oregano, bazsalikom, vagy akár a kakukkfű. Mindegyik fűszernek meg van a maga íz világa. Egy csoda, ami csak arra vár, hogy felfedezzük!
    5. Desszertet a nap folyamán lehetőleg csak egyszer, a főétkezés utolsó fogásaként fogyasszunk, hiszen könnyen lehet, hogy anélkül is teljes az étkezésünk, tehát nincs szükség további „bónuszokra” a jó közérzetünk kialakulásához. Élvezzük ki minden pillanatát az étkezésnek! Lassan, minden falatot alaposan megrágva együnk, hiszen a teltség érzete később jelentkezik. Így tehát, ha gyorsan eszünk gyakorlatilag jóval többet fogyasztunk, mint amire a szervezetünknek szüksége Ekkor jöhetnek ránk azok a bizonyos kilók, amiket annyira nem szeretnénk magunkon látni. Ne feledjük, hogy az étkezés a nap egyik csúcspontja lehet, élvezzük ki minden pillanatát, ne csak a desszertet!
    6. Fogyasszunk naponta tejterméket, illetve lehetőleg legalább fél liter tejet! Ne feledkezzünk meg a csontjainkról! Hatalmas a választék a boltok polcain, itt is legyünk kreatívak, próbáljunk ki új dolgokat.
    7. Fogyasszunk napi rendszerességgel gyümölcsöt és zöldséget! Vitamin bombák, amik rendkívül előnyösek szervezetünknek. Hazánk gyümölcs és zöldség ellátottsága szerencsére kiváló, használjuk ezt ki! Mindig legyen a táskánkban finomság, amit elrágcsálhatunk, ha éppen úgy tartja kedvünk.
    8. Mindig kerüljön teljes kiőrlésű pékárú az asztalunkra! Lehet graham, rozs, tönköly, vagy más. Pontosan milyen fajtájú, legyen az ízlés dolga. Rosttartalmuk kiemelkedően fontos szervezetünk számára, mert segítenek megszabadulni a felesleges lerakódott salakanyagtól azáltal, hogy leoldják a bélfalról ezeket. Továbbá jótékony hatásuk van a bélmozgás elősegítésében, a megfelelő széklet kialakításában.
    9. A szomjúság oltására legjobb a víz! A napi folyadékbevitel mennyisége legalább két – három liter kellene, hogy legyen. Sokan, sajnos még ezt a minimumot sem teljesítik. Nekik ajánljuk, hogy tartsanak egy üveg folyadékot a táskájukban, vagy az asztalukon, amiből napközben kortyolgathatnak. Vagy: figyelmeztessék magukat a lakás több sarkába kitett kis cetlikkel, nehogy elfeledkezzenek a megfelelő mennyiségű napi folyadék beviteléről. Miért fontos ez? Példának okáért az előző pontban leírt rostok jótékony hatása semmit sem ér, ha nincs megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellette.
    10. Elérkeztünk mind közül az egyik legfontosabb ponthoz: ez pedig a napi négyszeri – ötszöri étkezés. Szervezetünk hihetetlenül okos. Képes regenerálni, meggyógyítani saját magát, de cserébe törődnünk kell önmagunkkal. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos szervezetünk számára a rendszeresség, ezen belül is legfőképpen a gyakori étkezés. Több a témában jártas szakember nem győzi hangsúlyozni, hogy számos civilizációs betegség kiváltó oka a rendszertelenség. Ha sikerül rendszerességre nevelnünk önmagunkat az bizony csodákra képes. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy napi ötször kell leülnünk a terített asztalhoz – bár legalább a fő étkezéseknél adjuk meg a nyugalmat magunknak -, hanem csak annyit, hogy próbáljunk legalább egy almát, banánt, joghurtot magunknál tartani, aminek elfogyasztása szintén étkezésnek számít. Ugye nem is olyan nehéz dolog a rendszeresség csak bele kell jönni. Hajrá!
    11. Ne feledjük! A helyes táplálkozás nem jelenti semminek a tilalmát. Rendszeresség, megfelelő nyersanyag válogatás, mértékletesség. Ezeket kell szem előtt tartanunk, és semmit sem kell önmaguktól megtagadnunk. Egy kis odafigyeléssel rendkívül sokat tehetünk egészségünk megőrzésért.
    12. És végül, de nem utolsó sorban: a helyes táplálkozás nélkülözhetetlen kiegészítője a rendszeres testmozgás!

    Összességében, ha a felsorolt 12 pontban foglaltakat (vagy akár egy részét) betartjuk nagyot lépünk előre a helyes életmód felé vezető úton. Ne feledjük, a helyes táplálkozás nemcsak fedezi a szervezet számára szükséges tápanyagokat a mindennapi tevékenységünkhöz, hanem örömérzetünkhöz, jó közérzetünkhöz is nagy mértékben hozzájárul!

    Jó egészséget kívánok! Bízom abban, hogy a fent leírtak segítenek egy kicsit tisztábban látni, elindulni az egészségesebb életmód felé vezető úton.

    /Horváthné Stemler Dóra dietetikus/

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Karácsonyi AKCIÓ! Figyelem!

    Örömmel hirdetjük a kedves érdeklődőknek, vásárlóinknak, a viszonteladóknak, a kedves fogyasztóknak, hogy a Karácsonyi Ünnepekre való tekintettel ÚJABB KEDVEZMÉNYEK részesei lehetnek.

     

    KARÁCSONYI MEGLEPETÉSNEK szánjuk akciónk!

     

    A 4 db Saffron termék egyidejű vásárlása mellett ingyen kapja meg hozzá a díszdobozt, amivel megajándékozhatja szeretteit, barátait, ismerőseit. Mindez nem a szokásos 6000 Ft/db, hanem csak 5500 Ft/db rendkívül méltányos áron. Így ugyanis dobozonként 2000 Ft összeget spórolhat meg.

    További értékes forintokat takaríthat meg, ha most nem 1 díszdobozzal, hanem 3 vagy több díszdobozzal vásárol egyszerre, mert akkor újabb kedvezményekben részesülhet. Ebben az esetben ugyanis 6000 Ft/db helyett, 5000 Ft/db lesz a Saffron ára. Így az egy karácsonyi díszcsomag ára a 24.000 ft helyett már csak 20.000 Ft. Tehát dobozonként 4000 Ft -ot takaríthat meg.

    Természetesen a karácsonyi díszcsomagolást most is ingyenesen, nagy szeretettel kapják vásárlóink, amivel a ráadásként 1600 Ft marad a pénztárcájukban.

    Figyelem!

    A kedvezmények, az akciók nem összegezhetők!

    Akciónk a készlet erejéig, illetve 2015.12.31. éjfélig tart, mind a webáruházunkban vásárlók, mind az egyes viszonteladók számára.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Tápanyagokról – közérthetően

    Tápanyagokról – közérthetően

     A jó közérzethez, az akadályok mindennapi sikeres leküzdéséhez elengedhetetlenül fontos a szervezet optimális működése, amit a legkönnyebben egészséges táplálkozással érhetünk el. Ismernünk kell ehhez a szükséges létfontosságú (táp)anyagokat.

    Az emberi test és működése egy csoda! A megfelelő működésre elengedhetetlen alapanyagokra, úgynevezett tápanyagokra van szükségünk, hogy azok további bonyolult kémiai folyamatok által energiává alakulhassanak át a testünkben.

    A tápanyagokat két nagy csoportra oszthatjuk: energiát adó tápanyagokra (fehérjék, szénhidrátok és a zsírok), illetve energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és a víz) tápanyagokra.

    Előny, ha ismerjük az egészséges táplálkozás alapjait. Sajnos azonban néhányan nincsenek teljesen tisztában az olyan megnevezésekkel, mint a fehérje, szénhidrát vagy a zsír. Milyen ételekben/italokban találhatóak meg ezek? Ha valaki azt mondja nekünk, hogy figyeljünk oda a szénhidrát bevitelre az most mit jelent? Jogos a kérdés. Miért nem mondják el érthetően? Melyik mire való, miben segíti az én testi-lelki jóllétemet? Ebben segítünk mi most.

    Az egészséges táplálkozás szempontjából fontos a szénhidrát bevitel, ebből kell a legtöbbet bevinni, mintegy ötven- hatvan százalékot. Miért? A válasz egyszerű: szervezetünk ebből nyeri a működéséhez szükséges energia legnagyobb részét.  A szénhidrátok legismertebb formái a különböző cukrok, amiket egyszerű szénhidrátoknak, vagy gyorsan felszívódó szénhidrátoknak nevezünk. Az emésztés során őket tudja szervezetünk a leggyorsabban felhasználni. A különböző cukrok összekapcsolódásából kapjuk az összetett szénhidrátokat, amiket már a szervezetnek le kell bontania egyszerű cukrokra ahhoz,  hogy fel tudja azokat használni. Ezeket keményítőknek nevezzük. A szénhidrát bevitel legnagyobb részét képezik.

    Nézzük milyen ételekben található szénhidrát:

    • gabonafélékben, zöldségekben, főzelékekben keményítő (búza, rozs, zab, köles, hajdina, rizs, kukorica, tészták, pékáruk)
    • valamennyi van a tejtermékekben, tejcukorban
    • gyümölcsökben, gyümölcscukor formájában

    Fontos tudni, hogy szénhidrátoknak létezik egy olyan fajtája, amit az emberi szervezet nem tud megemészteni, de számos hasznos tulajdonságairól nem szabad megfeledkezni: Ezek a rostok.  Az rostok fogyasztása elősegíti a teltségérzet kialakulását, hamarabb érezzük jóllakottnak magunkat, és miután a gyomorból lassabban távoznak el, éhesek is később leszünk egy-egy rostdúsabb étkezés után. További jó tulajdonságuk közé tartozik, hogy szabályozzák a szénhidrátok felszívódását, elősegítve ezzel a vércukorszint lassabb emelkedését. Segítenek a keletkezett salakanyagok kiürítésében, és szabályozzák a székletürítést is. Rendszeres bevitelükkel csökkenthető a vér koleszterin szintje, hiszen a rostok magukhoz kötik a koleszterin molekulákat és segítik kiüríteni azokat.

    S most térjünk át a fehérjékre. A fehérje szóra többeknek elsőre a tojás fehérjéje ugrik be, és nem is tévedünk sokat, hiszen a tojásfehérje fehérje tartalma igencsak számottevő. A fehérjék nagyon hosszú láncok és rendkívül fontos szerepet látnak el a szervezetünkben, képzeljük csak el minden egyes enzim, hormon a szervezetünkben fehérjéből áll, ezért is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitel. A fehérjék úgynevezett aminosavakból alkotnak láncokat. Ezeket az aminosavakat két csoportra oszthatjuk: Az első csoportba azokat soroljuk, amelyeket a szervezetünk képes maga is előállítani. A második csoportba azokat tehetjük, amelyeket szervezetünk nem, vagy csak elégtelen mértékben tud maga előállítani, ezért bevitellel kell pótoljuk őket. Azokat a fehérje forrásokat, amelyek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák ezeket az un. esszenciális aminosavakat,  teljes értékű fehérjéknek nevezzük.

    A teljes értékű fehérjéket állati eredetű élelmiszerekben, míg a nem teljeseket a növényi eredetűekben találhatjuk meg. A zöldségek önmagukban elégtelen fehérje források, mert nincs meg bennük minden olyan aminosav, amit a szervezetünk nem tud előállítani. Gondoljunk csak a szójára vagy a gombára, hogy mennyit szokták hangsúlyozni fehérje tartalmát, de sose feledjük, hogy nem teljes értékű a benne található fehérje (ami nem azt jelenti, hogy nem fontos a fogyasztása). Ha vegetáriánusok vagyunk, figyeljünk különösen oda ételeink összeválogatásakor. Kérjük ki szakember véleményét, hogy a teljes értékű fehérjék (és ezzel az aminosavak, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani) se maradjanak ki étrendünkből. A teljes értékű fehérjékben kifejezetten gazdag élelmiszerek a hús, a hal, valamint a tej és tejtermékek. Ezért különösen fontos ezek megfelelő mennyiségben való fogyasztása.

    Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk a zsírok szerepéről. Ez az a tápanyag, amitől a legtöbben tartanak az elhízás vagy más betegségek kapcsán. Legtöbbször energiahordozó szerepe van a szervezetünkben.

    A zsírok csoportjába tartoznak: a zsír, a vaj és a margarin, valamint a különböző növényi olajok. Mindegyik előfordulási formában zsírsavakat találunk, amelyek sokban hasonlítanak a fehérjékhez. Például a zsírsavak is láncokat alkotnak, és ugyanúgy két csoportra oszthatók aszerint, hogy a szervezetünk elő tudja-e állítani őket vagy sem. Azokat amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani a növényi olajokban találjuk meg nagyobb mennyiségben, ezért különösen fontos a fogyasztásuk. Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a növényi olajokban kevesebb a kalória mint a zsírban, mert ez nem igaz. Mindkettőnek ugyanolyan a tápértéke, csupán az zsírsavak összetétele az olajban kedvezőbb lehet.

    Pár mondatot szólnék a koleszterin szerepéről az étrendünkben. Szögezzük le első körben, hogy a koleszterin nem az ellenségünk, de azért nem árt óvatosan bánni vele. Nagyon fontos hogy tisztában legyünk vele, minden állati eredetű élelmiszerben legyen az hús vagy tejtermék, megtalálható a koleszterin! Így ha azt halljuk vagy olvassuk, hogy a mangalicában nincsen koleszterin azt el ne higgyük mert igenis van, csupán a mangalicában a zsírsav összetétele más és ezért jótékonyabb mint más húsféle. A koleszterinnel kapcsolatban fontos kihangsúlyozni a tojás szerepét. A tojás igen értékes tápanyagforrás számunkra magas koleszterintartalma ellenére is, hiszen vitamin és ásványi anyag tartalma igencsak számottevő. Különben hogyan is lehetne egy új élet forrása.

    Végezetül, de nem utolsó sorban szeretném tudatosítani, hogy a szervezetünk számára szükséges zsiradék mennyiséget nemcsak a fent említett élelmiszerekből (zsír, olaj, vaj, margarin), hanem a húsokból, tej illetve tejtermékekből, olajos magvakból is fedezhetjük. Soha ne feledjük, minden ételt/élelmiszert fogyaszthatunk, semmi sincsen megtiltva, csak tudjuk a mértéket! Fogyasszunk mindent mértékkel és felelősség teljesen és akkor meglátják kirobbanóan fogják  érezni magukat a bőrükben!

     /Horváthné Stemler Dóra dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: ÁSVÁNYI ANYAGOKRÓL. A MIKROELEMEK.

    A makroelemek után most nézzük a mikroelemeket, mi az amit jó tudni róluk. 

    Cink

    Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és bizonyos enzimek megfelelő működését szabályozza. Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez, az egészséges spermiumok termeléséhez, szükséges az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz. Szerepe van a jó látás, szaglás és ízlelés fenntartásában, és létfontosságú az inzulin felszabadításához.

    Főbb forrásai: hús, máj, tojás, olajos magvak, teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek

    Fluor

    A fluor rendszerint valamilyen más elemmel vegyülve, fluorid formájában van jelen a szervezetben. A fluoridoknak elsősorban a fogzománc keménységének, ellenálló képességének biztosításában van szerepük, továbbá a csontrendszer fejlődésére is kedvező hatást gyakorolnak.

    A felnőttek általában a szükséges mennyiség 25%-át ételekből 75%-át vízből veszik magukhoz. A csecsemők és gyermekek számára a bevihető mennyiség ennél kevesebb, ezért is kaphatóak külön gyerek fogkrémek, hiszen ezek fluor tartalma alacsonyabb, mert a gyerekek sokszor lenyelik a fogkrémet míg meg nem tanulják kiköpni azt.

     Főbb forrásai: ásványvíz, fluor tatalmú ivóvíz

    Jód

    A szervezet jódkészletének nagyobb része a nyaki pajzsmirigyekben raktározódik, ahol a két jódtartalmú hormon termelődik. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet anyagcseréjének sebességét, például a kalóriák elégetésének ütemét. Az inakat és az ínszalagokat felépítő kötőszövetek épségét hivatott biztosítani.

    Főbb forrásai: ivóvíz, jódozott só, tengeri halak, rákok, kagylók, halolajok.

    Króm

    Segíti az aminosavak beépülését, meggyorsítja a fehérje-szintézist és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, ezzel növelve a szervezet teljesítőképességét. Továbbá a króm befolyásolja a szervezetben előforduló inzulin nevű hormon működését, amely a vércukorszint szabályozását végzi.

    A fogyókúrák pozitív kimenetelét is elősegíti az anyagcsere folyamatokra való hatásából kifolyólag.

    Főbb forrásai: húsok, kagyló, kukoricaolaj, rák, sörélesztő.

    Mangán:

    Csont egészséges szerkezetéhez szükséges. Fontos szerepet játszik a pajzsmirigyhormon képződésében. A központi idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Segít a fáradtság leküzdésében. Az izomreflexekhez is szükségünk van rá.

    Főbb forrásai: dió, zöld levelű főzelékfélék, borsó, répa, tojássárgája.

    Molibdén:

    Elősegíti a szénhidrát és zsíranyagcserét. Vas hasznosításáért felelős enzim része. Elősegíti az általános jó közérzetet.

    Főbb forrásai: sötétzöld levelű főzelékfélék, hüvelyesek.

    Réz

    Számos folyamat lezajlásához szükséges a jelenléte a szervezetben. A vasat a szervezet a réz jelenlétében alakítja át hemoglobinná. Segítségével alakul ki a haj és a bőrszín. A gyulladásos folyamatok lezajlásában is nagy szerepe van. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében, csökkenti a csontritkulás kockázatát, enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.

    Főbb forrásai: gabonafélék és őrleményeik, száraz hüvelyesek, olajos magvak, halak, máj, csokoládé, kakaópor.

    Szelén

    A szelénnek nagy szüksége van az E vitaminra hogy ki tudja fejteni a hatását . együtt antioxidánsok, lelassítják az öregedést. A férfiaknak nagy szüksége van szelénre a szervezetükben több mint a fele a herékben és az ondóvezetékben található. Ondóval együtt szelén is ürül a szervezetükből.

    Főbb forrásai: búzacsíra, korpa, tonhal, hagyma, paradicsom, brokkoli.

    Vas

    A vas az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, az oxigén egyes sejtekhez történő elszállításában segédkezik. Az izmok vörös festékanyagának és bizonyos enzimeknek a keletkezéséhez is szükséges.

    A vaskészlet jelentős része a hemoglobinban, míg kisseb része a májban, a lépben, a csontvelőben és az izmokban található. Elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Csökkenti a fáradságot, segít összpontosítani.

    Fontos tudni. hogy, a nők havonta a menstruációval kétszer annyi vasat veszítenek mint ugyan ennyi idő alatt a férfiak, ezért a hölgyeknek különösen fontos ilyenkor a megfelelő mennyiség beviteléről gondoskodni.

    Főbb forrásai: hús, hal, máj, tojás, gabonamagvak, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek

    Az eddig leírtakat összefoglalva hangsúlyoznám, hogy mindent fogyaszthatunk, semmi sincsen megtiltva, csupán a mértékletességre kell odafigyelni. Sőt választékos, sokoldalú étkezéssel elérhetjük, hogy szervezetünk minden fontos makro- és mikro- tápanyaghoz hozzájusson, amire csak az egészséges működése szempontjából szüksége lehet. Ne feledjük, a változatosság gyönyörködtet!

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Kapható …

    Megjelent a Saffron S Big!

    Borús, szomorkás napok ellen a Saffron Óriással!

    Kedvező áron és nagyobb kiszereléssel, ez által is gazdaságosabban hasznosítható az ÚJ termékünk, a Saffron S Big. Kapható, elérhető, rendelhető. Kétféle növényi olajból, a dióallergiára hajlamos egyének is bátran szedhetik, szorongásos, feszült, stresszes napokon.

    Bővebb leírást és útmutatót a termékeknél olvashat.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vitaminok

    Vitaminok.

    A vitaminok olyan szerves vegyületek amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk működéséhez. Az előállítására nem vagyunk képesek ezért fontos azt bejuttatnunk. A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vízben oldódó vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.

    A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

    1. Zsírban oldódó vitaminok
    2. Vízben oldódó vitaminok

    A szervezet számára mindkét csoport vitaminjai szükségesek, mert a szervezet védekező mechanizmusait erősítik. A vitaminok élettani hatására leginkább hiányuk (az avitaminózis) esetén fellépő betegségekből következtethetünk.

    Zsírban oldódó vitaminok

    A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet tárolni tudja, főleg a zsírszövetekben és a májban, ezért normál, egészséges étkezés mellett nem feltétlenül szükséges a napi pótlásuk. Ezek a vitaminok az A D E K vitaminok.

    A-vitamin

    Retinolnak is szokták nevezni, amely név abból adódik, hogy a szem ideghártyájának (retina) működéséhez létfontosságú a jelenléte. A szervezetünkbe a táplálékkal kerül be kész formában vagy az A-vitamin valamilyen előanyagaként. Ez utóbbiak közül a béta-karotin a legjelentősebb. A béta-karotin két összekapcsolt A-vitamin molekulából áll, amely a bélben alakul át A-vitaminná. A béta-karotinnak nem csak, mint az A-vitamin előanyagának van jelentősége. Erős antioxidáns hatással rendelkezik, védi a sejteket határoló membránrendszerek épségét a reaktív szabad gyökökkel szemben. Élettani hatása A látás: a retina fényérzékeny sejtjeiben A-vitamin szükséges a fény hatására keletkező ingerület létrejöttéhez, azaz a képalkotáshoz.A bőr és a nyálkahártyák: csak A-vitamin jelenlétében képesek épségüket és működőképességüket megőrizni.

    A-vitamin forrás: Máj, hús, halak, tőkehalmáj, sajt, tojássárgája tartalmaz nagyobb mennyiségben A-vitamint. Béta-karotint tartalmaz a sárgarépa, a sütőtök, a paradicsom, a sárgabarack, a sóska, a spenót.

    E-vitamin

    Az E-vitamin megjelölés valójában a tokoferol vegyületek egész csoportját takarja, melyek négy előfordulási formája: az alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol. A leggyakoribb és legaktívabb típus az alfa-tokoferol, de a vitamin összes formája hasznos.Az E-vitamin legfontosabb szerepe a sejthártya védelme: megakadályozza, hogy az oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak, valamint antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket. Ezért elsősorban betegségmegelőző szerepe jelentős, de segíti a szelén és a K-vitamin felszívódását is. Az összes antioxidáns közül az E-vitamin nyújtja a legnagyobb védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, mert könnyen be tud épülni az LDL-koleszterin molekulába, és megakadályozza annak oxidációját (a szabad gyökök oxidálta koleszterin különösen árt az érfalnak, és az érelmeszesedés kialakulásában jelentős szerepet játszik). Ezenkívül a vitamin elősegíti az LDL-koleszterin lebontását, megelőzi a vérrögök kialakulását, és akadályozza a különböző szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat. Mivel megköti a rák keletkezésében és terjedési folyamatában is szerepet játszó szabadgyököket, illetve védi a sejthártyát, fontos a rák megelőzésében.Az E-vitamin az immunrendszer normális működéséhez is nélkülözhetetlen, mivel az immunsejtek különösen érzékenyek a szabadgyök-reakciók káros hatásaival szemben.

    E-vitamin források: a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, sáfrányos szeklice-,kukoricaolaj, az egyéb gabonacsírák, mandula. Zöldségekben, gyümölcsökben elenyésző mennyiségben található meg, állati eredetű élelmiszerben egyáltalán nem.

     K-vitamin

    A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják.

    A K-vitamin a véralvadáshoz nélkülözhetetlen összetevő.

    A Kvitamin források: Sötétzöld leveles zöldségek, például spenót, brokkoli, fejes saláta, fejes káposzta, kelkáposzta, növényi olajok (különösen aszójaolaj), máj, lucerna.

    D-vitamin

    A D-vitamin szintén zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.
    Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is. Szükséges a kálcium és a foszfor felszívódásához, a csontképzés folyamatához és a csontritkulás megelőzésére.

    Legjobb D-vitamin forrásaink: a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok.

    Vízben oldódó vitaminok

    A vízben oldódó vitaminok közös jellemzője, hogy az emberi szervezet nem képes őket sokáig tárolni, ezért gyakorlatilag minden nap pótolni kell őket. A vitamin nem hasznosuló része a vizelettel távozik. Ugyanebből az okból a túladagolás veszélye nem áll fenn, azonban hiánybetegség kialakulhat.

    Ezek a vitaminok a B komplex vagy B vitaminok (B1,B2,B3,B4,B5,B12),C vitamin

    B-komplex

     B-komplexnek nevezzük a teljes B-vitamin csoportot, amelybe az összes B-vitamin módosulat beletartozik. A szervezetnek mindegyik B-vitaminra szüksége van, az egyik nem helyettesíti a másikat.

    B1-vitamin

    A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, sokszor hallhatjuk tiaminként említeni is. Hőérzékeny vitamin, vízben igen jól oldódik. Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet.

    B1vitaminforrások:gabonafélék,teljeskiőrlésűliszt,élesztő,bab,borsó,lencse ,barna rizs,diók,burgonyafélék,húsok főleg a sertés,máj.

    Hatását csökkentheti alkohol,teában lévő csersav,túlfőzés.

    B2-vitamin

    A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik. G-vitamin néven is ismert. A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint, ezért hiányállapotai is ritka

    B2-vitamin források:tej és tejtermékek,tojás hús, máj, sötétzöld zöldségfélék,brokkoli,spenót,halfélék.

    B3-vitamin

    Nélkülözhetetlen a sejtlégzésben részt vevő enzimek működéséhez.

    A táplálkozásban jó niacin források a húsok, a máj, a tej, az élesztő, a zöldség- és gabonafélék.

    B6-vitamin

    A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. Három formában létezik, a piridoxin aktívabb formái az úgynevezett piridoxál és a piridoxamin. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van.

    Hatását csökkentheti a fagyasztás akár 70%-kal, továbbá a nagy mennyiségű főzővíz miatt egy része veszendőbe mehet. Érdemes friss zöldségeket és kevés vízben főzni.

    B6-vitamin források: a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék.

    B12-vitamin

    Nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez.

    B12-vitamin források: csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ahol mikroorganizmusok termelik. Hús és húsból készült ételek Tojás Tej és tejtermékek Halak, halból készült termékek, élesztő.

    C-vitamin

    A C-vitamin, más néven aszkorbinsav vízben jól oldódó, erősen antioxidáns hatású vegyület. Az élő szervezetben nélkülözhetetlen. Nélkülözhetetlen a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz, pl. a vas felszívódásához.

    C-vitamin források:  a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök. A főzés, a sütés, a tartós áztatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt melegítése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz.

    Az eddig leírtakból és a mostaniakból is látszik, hogy változatos étrenddel megfelelő nyersanyag válogatással a vitaminok is megfelelő mennyiségben bevihetők.

    (Horváthné Stemler Dóra – dietetikus)

20 bejegyzés megtekintése - 81-100 / 110
Fel