Hozzászólások

20 bejegyzés megtekintése - 21-40 / 110
  • Author
    Posts
  • Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vásárlóink figyelmébe!

    Budapestről

    megrendelt termékeinket átvehetik a

    +36 30 524 5082

    telefonszámon történt előzetes egyeztetést (mikor és Budapesten hol) követően. A fizetés ugyanúgy lehet előzetesen utalással, vagy helyben az átvételkor kézpénzben. Amennyiben helyben veszik át az így kifizetett termékeket, akkor természetesen póstaköltség nincs.

    Azok a vásárlóink, akik az utánvételi lehetőséghez ragaszkodnak, kizárólag póstai szállítással kaphatják meg a megrendelt árut, amelyben a póstaköltséget (kb. 2000-2500 Ft) is fizetniük kell.

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Fogszuvasodás megelőzése étrenddel

    Fogszuvasodás megelőzés étrenddel

    Az egészséges fogazat kialakulásában megfelelő mennyiségű energia és fehérje és ásványi anyagok közül a Ca,Mg,P,fluorid továbbá D,A,C,B vitamin és folsav szükséges.

    Fogszuvasodás kialakulása ellen ható tényezők sokrétűek lehetnek. A táplálék zsírtartalma, fehérje tartalma a kálcium és foszfor tartalma is befolyásolhatja. Az intenzív rágás kedvezően hathat és megtisztítja a fogakat a lepedéktől. Rágás közben fokozódik a nyálelválasztás, így a nyálvédő szerepe is fokozódik. A cukrok fogyasztásakor képződő más összetételű nyál fokozhatja a fogszuvasodás esélyét, viszont az erőteljes rágás csökkenti azt.

    A zöldségfélék szinte mindegyike jótékony hatású úgy hogy bátran fogyasszuk őket nyersen is .

    A gyümölcsöknél a legjobb választás, ha nyersen fogyasszuk őket minél többször. Kerülendőek az aszalt gyümölcsök, cukrozott befőttek, lekvárok, szörpök gyümölcslevek.

    Gabonaipari termékek közül a legjobb a teljes kiőrlésű búzaliszt és belőlük készült pékáruk, száraztészták. A natúr cukrozatlan zabpelyhek is jótékonyak lehetnek nemcsak ebből a szempontból, hanem rostbevitel miatt is. Nem ajánlottak a magas cukortartalmú finom pékáruk pl.:kakaós csiga, lekváros táska vagy csak ritkán fogyasztva.

    Tej és tejtermékek közül tej kefir, joghurt sovány vagy félzsíros tehéntúró, sovány sajtok, cukrozatlan gyümölcsjoghurtok, zsírszegény tejföl. Nem ajánlott cukrozott tejtermékek.

    Tojás és húsok, húskészítmények, halak közül a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozásnak megfelelő irányelvek az adottak.

    Szoros összefüggés mutatkozik a cukorfogyasztás és a fogszuvasodás kialakulásában. Minél édesebb és minél tapadósabb az édesség annál tovább tartózkodik a szájban és annál jobban károsíthatja a fogakat. Helyes a különböző italok, cukrok helyett mesterséges vagy természetes édesítőset választani. Az édességek között egyre több xilittel készül, ami mint kimutatták fogvédő hatású lehet. Ha nagyon vágyunk valami édesre akkor válasszuk a fogbarát termékeket az egészséges táplálkozás keretein belül.

    /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Roborálás

    Roborálás

    • Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszert, ételt próbáljunk ki!
    • Együnk naponta többször keveset és mindig iktassunk be zöldség, főzelékfélét és gyümölcsöt segítik a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-ellátottságát.
    • Fontos hatszori étkezés!
    • Együnk élelmi rostban gazdag élelmiszereket, mint pl.: teljes kiőrlésű kenyereket min Rozs, Graham, Több magvas!
    • Ne fogyassunk pácolt, füstölt élelmiszereket!
    • Ne fogyasszunk alkoholt vagy csak nagyon ritkán!
    • Kerüljük a túl sok sót
    • Csökkentsük a kávé fogyasztását is!
    • Kerüljük az erősen fűszeres ételek, italok fogyasztását( mert teltség érzetet adnak)!
    • Napi 2,5- 3l folyadék bevitel ajánlott!
    • Az étrend tartalmazzon utóvacsorát is, ami lefekvés előtt fél órával kis mennyiségű étel fogyasztását jelenti (például egy doboz kefir, két darab keksz, egy darab zsírszegény kockasajt, egy lágy tojás, stb).
    •  A tízórai és az uzsonna lehet például gyümölcs vagy gyümölcsturmixok, illetve olajos magvak kis mennyiségben.
    • A roboráló (feltápláló) étrend energia- és fehérjegazdagságot jelent, amelyben nagyon fontos szerepe van a dúsításnak.

    Ajánlott élelmiszerek

    • pulyka-, csirke-, csirkemell, pulykamell (bőrével is lehet), tyúk, sertéskaraj és comb, hal, marhahús, máj főzve, párolva, grillezve, alufóliában, roston
    • párizsi, sonka szalámi, virsli, baromfifelvágottak, gépsonka, zalahús, szafaládé, nem füstölt, nem erős fűszerezésű felvágottak
    • kenyér, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyerek, félbarna kenyér, kalács, keksz, babapiskóta, kétszersült, kifli, zsemle, pudingok, sodók, felfújtak
    • búzadara, búzaliszt, szójaliszt, rizs, zabpehely
    • tojás (lágy, tükör, nem zsíros rántotta, omlett, habbá vert tojás), tojásból készített ételeket
    • napraforgóolaj, kukoricacsíraolaj, olívaolaj, light margarin, hidegen sajtolt olajok
    • kompótok, lekvár, dzsem
    • sajt zsírosabb fajtájúak
    • burgonya, fejes saláta, paraj, petrezselyemgyökér, sárgarépa, tök, sütőtök, paradicsom, kelbimbó, karalábé, brokkoli, újhagyma, gomba, zsenge zöldborsó, zsenge zöldbab, zöldpaprika 300-400g ajánlott naponta főzeléknek, köretnek egyaránt
    • alma, banán, cseresznye, kajszibarack, őszibarack szükség esetén hámozva, ill. kompótnak, málna-, eper- és szőlőlé szűrve, citrom, birs pürének, kompótnak (kis étkezésekre, lehetőleg kevés cukorral elkészítve)
    • gyümölcsturmixok, rostos gyümölcslevek, tea mézzel, ásványvíz szénsavmentes
    • majoránna, kömény, fahéj, szurokfű, bazsalikom, rozmaring, szegfűszeg, vanília, citromlé és –héj, édesnemes pirospaprika, zsálya, tárkony, babérlevél, kakukkfű, kapor (inkább zöldfűszerek mert segíthetik az étvágy fokozását)
    • tej, tejeskávé, kakaó, vaj, tejszín, krémsajt, joghurt, kefir, tejföl
    • citrom, narancs, mandarin, grape-fruit, dió, mogyoró, mandula, gesztenye (kisétkezésekre gyümölcs mellé segíthetik az étvágy fokozását)

    Az ételek dúsítása különféle tápanyagokkal

    Fehérjék:

    Az ételeket dúsíthatjuk különböző élelmiszerekkel, amelyek kis mennyiségben belekeverhetők a főtt ételbe, így kisebb adag fogyasztásakor is több energiát tartalmaz az ebéd, vagy a vacsora. Erre alkalmas a fehérjék közül például a felvert tojás, amit bele lehet csurgatni a főzelékbe folyamatos keverés mellett. Alkalmazhatunk még reszelt tojásfehérjét és sajtot, tejport vagy darált húst és belsőséget (például máj).

    Zsiradékok:

    Például: kefir, joghurt, tejföl, folyékony tejszín, margarin, vaj, majonéz (salátákhoz), zsíros tejpor. Ezeket levesekhez, főzelékekhez, házi szendvicskrémekhez adhatjuk hozzá. A felhasznált zsiradék mennyisége ne legyen sok, mert hasmenést okozhat.

    Szénhidrátok:

    Méz, cukor (kis mennyiségben). A túl sok egyszerű cukor használata, illetve fogyasztása nem előnyös, mert átmeneti jóllakottságérzetet okoz, és a hízni vágyó nem kíván majd más, egészségesebb ételt. Az ételek dúsíthatók még lisztekkel, keményítővel, áztatott, kinyomkodott zsemlével és kenyérrel.

    Tápszerek:

    A hízókúra során jó hatást érhetünk el a különböző összetételű tápszerek használatával. A klinikai tápszerek kis mennyiségben és megfelelő összetételben tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Az energiát adók mellett a vízben oldódó és a vízben nem oldódó vitaminok és a szükséges ásványi anyagok is megtalálhatók bennük. Kaphatók például ízesített és ízesítés nélküli tápszer italok, amelyek ízlés szerinti kiválasztással két étkezés között is fogyaszthatók. A tápszerporok ízesítés nélküliek, belekeverhetők az ételbe, melynek növelik a tápanyag-összetételét, de nem változtatják meg az étel ízét, jellegét. Ajánlottak például burgonyapürébe, főzelékekbe, mártásokba, turmixokba, töltelékekbe, palacsintába és vagdalt húsokba.

    Mintaétrend három napra

    1. nap

    Reggeli: margarin, kalács, dzsem.

    Tízórai: gyümölcssaláta (10 dkg banán, 10 dkg alma, 10 dkg mandarin, 10 dkg kiwi, 10 dkg ananász, 20 g Fantomalt, 1 dl citromlé).

    Ebéd: zölborsókrémleves mézes pulykamell, burgonyapüré, fejes saláta.

    Uzsonna: epres tejturmix (egy doboz epresNutridrink, eper (10 dkg), egy gombóc tejszínes vagy vaníliafagylalt).

    Utóvacsora: gyümölcsjoghurtVacsora: rakott karfiol sajtmártással

    1. nap

    Reggeli: sajtkrém, korpás kifli, uborka.

    Tízórai: gyümölcsjoghurt 2 dl karaj (5 dkg), margarin, barna zsemle, paradicsom. ), lángolt

    Ebéd: becsináltleves (vegyes zöldség, olaj, ízesítők),  gombával töltött csirke, rizibizi, fejes saláta.

    Uzsonna: meggyes pite.

    Vacsora: párizsi sertésszelet csőben sült burgonyával(tejporral vagy tejszínnel, uborkasaláta.

    Utóvacsora:Tej 2dl, 2db babapiskóta

    1. nap

    Reggeli: virsli (egy pár), tejszínes tormakrém, barna zsemle.

    Tízórai: gyümölcsös túrókrém babapiskótával.

    Ebéd: gyümölcskrém leves, cordonblue, sárgarépás rizs, ananászbefőtt.

    Uzsonna: csokoládépuding

    Vacsora: sajtos makaróni

    Utóvacsora: 5db háztartási keksz, kefír

     /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: A várandóság ideje alatti étkezés

    A várandóság időszakának étkezése

    A várandóság minden nő életében örömteli időszak. A megfelelő táplálkozás fontos tényező abban, hogy egészséges újszülöttnek adjon életet. Nem kettő helyett kell enni, hanem a tényleges igényeket kielégítve kell táplálkozni.

    Az egészséges kismama súlya kb. 10-12 kg-ot nő a terhesség során. Túlsúlyos terheseknél ennél kevesebb (7-10 kg) súlygyarapodásra kell törekedni, de semmiképpen nem ez a fogyókúra ideje. A súlynövekedés a magzat, a méhlepény, a magzatburok, a magzatvíz súlyából és az anyai szervezet változásaiból adódik össze.

    A változatos, idénynek megfelelő, zöldségekben, gyümölcsökben, tejtermékekben, sovány húsokban gazdag étkezés biztosítja a megfelelő tápanyagellátást.

    A vegetáriánus táplálkozás a terhesség alatt nem tanácsos.

    A terhesség előrehaladtával az energiaigény fokozatosan növekszik. Az első három hónapban kb. 150 kcal-val, ezután kb. 300 kcal-val lesz nagyobb a napi energiaigény.

    A fehérjék szervezetünk alkotórészei, élettevékenységünk alapja. Általában a fehérjeigény testsúly-kilogrammonként 0,8 – 1 g, ami a várandóság ideje alatt 10%-al növekedhet.

    A többletet 3 dl tej, kefir, joghurt, 6 dkg túró, 3-4 dkg sajt, 2 db tojás, 4-5 dkg sovány hús vagy hal fedezi.

    • Állati eredetű fehérjeforrások : hús, hal, tej, tejtermék, tojás, túró.
    • Növényi eredetű fehérjeforrások : dió, mák, mogyoró, lencse, borsó, szója.

    Míg a fehérjék szervezetünk építőkövei, addig a szénhidrátok energiát szolgáltatnak. Fő szénhidrát forrásaink: rizs, liszt, kenyér, péksütemények, tésztafélék, burgonya, hüvelyesek, gyümölcsök. A szénhidrátok táplálékainkban különböző formában vannak jelen. (Liszt, kenyér, tésztaféle-keményítő, gyümölcsök-gyümölcscukor,tej, tejtermék-tejcukor formában.) A szervezet a különböző szénhidrátokat lebontja, átalakítja, a felesleget zsír formájában elraktározza. Ezért hízik a túlságosan sok szénhidrátot fogyasztó ember. Az a helyes, ha a napi energiaigény 50-60 %-át adják a szénhidrátok és ebből maximum 10% a cukor.

    A zsírok adják a napi bevitt kalóriamennyiség nagy részét. A zsiradékok közül részesítse előnyben a növényi eredetű olajat, margarint. Sovány húsokat, hentesárut javasolt ebben az időszakban inkább fogyasztani. Tanácsos elhagyni az étrendből a szalonnát, tepertőt, vajkrémes süteményeket, zsíros tejtermékeket. Zsírban sütés helyett párolás, alufólia, cserépedény alkalmazása a kívánatos. Napi 2-3 dkg olajat vagy margarint használjon az ételek elkészítéséhez.

    A gravividitás alatt vigyázzunk a sózással,  a magas vérnyomás kialakulásának esélyét csökkenthetjük ezzel. Próbáljuk az ételek eredeti ízét élvezni, vagy a zöld fűszereket változatosan alkalmazni.

    A váradóság alatt jelentősen megnövekszik a napi vitamin és ásványi anyag szükséglet.

    A legfontosabb vitaminok és forrásaik:

    Zsírban oldódó vitaminok (A szervezet tárolni képes)

    –  A-vitamin( Napi igény 1000qg, 25 %-kal nő.)

    Forrás:tojás, vaj, tej, máj.

    Karotin:( elővitamin) forrás: színes főzelékek, sárgarépa,spenót.

    –   D-vitamin( Napi igény: 10 mg, 100%-kal nő.)

    Forrás:tojássárgája, vaj, tejszín, tej, halmájolaj.

    –  E-vitamin( Napi igény: 12 mg, nem nő.)

    Forrás: hidegen sajtolt olajok, csírák.

    –   K-vitamin

    Forrás: spenót, kel, káposzta, borsó, paradicsom.

    Vízben oldódó vitaminok (Raktárai nincsenek, mindennap be kell vinni.)

    –   C-vitamin( Napi igény: 80 mg, 30%-kal nő.)

    Forrás: friss zöld növények, zöldségek, gyümölcsök.

    Hőre érzékeny!!

    –  B1-vitamin(Napi igény:1,5 mg, 30/-kal nő.)

    Forrás: élesztő, dió, szójaliszt, korpa, pelyhek, hántolatlan rizs, barna kenyér, máj, sertéshús.

    –    B2-vitamin( Napi igény:1,8 mg, 25%-kal nő.)

    Forrás: élesztő, gabonafélék, máj, barna kenyér.

    –   B6-vitamin ( Napi igény:2,6 mg, 25%-kal nő.)

    Forrás: élesztő, gabonafélék, máj, tojás, banán.

    –   B12-vitamin( Napi igény:4  mg, 30%-kal nő.)

    Forrás: tej, sajt, máj, tojás, hal, vese.

    –    Folsav( Napi igény:800 mg, 100%-kal nő.)

    Forrás: zöldségek, salátafélék.

     

    A legfontosabb ásványi anyagok és forrásaik:

     Kalcium( Napi igény: 1200 mg, 50%-kal nő.)

    Csontok felépítéséhez nélkülözhetetlen.

    Forrás: tej, sajt, túró, olajos magvak.

    –  Foszfor( Napi igény:1200 mg, 50%-kal nő.)

    Forrás: borsó, szója, tojás, hal, sajt, lencse.

    –  Magnézium( Napi igény:450 mg, 50%-kal nő.)

    Forrás: bab, borsó, dió, mogyoró, déligyümölcs, csipkebogyó.

    –  Vas ( Napi igény: 20 mg, 10%-kal nő.)

    Forrás: máj, hús, tojás, zöldfélék, hüvelyesek. A C-vitamin felszívódását segíti.

    A gyógyszertárakban kapható vitamin és ásványi anyag tartalmú készítmények szedését a kezelőorvossal kell megbeszélnie. Gyakori kellemetlen tünet a reggeli, illetve napközbeni émelygés, hányinger, hányás. Ilyenkor néhány szem keksz, néhány korty tej, vagy tea elfogyasztása enyhíti a tüneteket. Hányás esetén ügyelni kell a folyadékpótlásra (ásványvíz, tea, limonádé) Vashiány fellépésekor általában indokolt a gyógyszeres vaspótlás, amit orvosával beszéljen meg. A vas felszívódását segíti a C-vitamin, míg a csersav (kávé, tea) és a gabonafélék korpájában lévő fitátok gátolják. Panaszt okozhat a székrekedés, amit rostdús diétával enyhíthetünk. (Teljes kiőrlésű gabonafélék, rostos zöldségek, gyümölcsök.)

    A megfelelő folyadékpótlásra legjobb a csapvíz, ásványvíz, gyümölcstea.

    A terhesség során fellépő bármilyen diétát igénylő állapot vagy betegség esetén ( pl: terhességi cukorbetegség, epepanaszok, emésztési zavarok) mindig szakorvoshoz kell fordulni.

    Az erősen fűszerezett, puffasztó, túl sós, nyers ételeket kerülje.

    Remélem sikerült ismét a segítségükre lennem.

    /Horváthné Stemler Dóra, dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Munkatársaink figyelmébe!

    Először is – bár már javában tombol a nyár – azért szeretnénk mi is további

    nagyon vidám meleg napokat

    és sok pihenést

    és fürdőzést

    és finom ételeket, bódító italokat

    és hozzá sok – sok semmittevést

    kívánni.

    Mindehhez kedves munkatársaink részére a 13. havi díjak kifizetésével szerettünk volna idén is hozzájárulni.

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor

    Diétás tanácsok Syncumart szedők részére

    A véralvadáshoz K-vitamin szükséges. A Syncumar a K-vitamin hatását ellensúlyozva gátolja a véralvadást, hogy megelőzzük a vérrög kialakulását.  A megfelelő hatás ellenőrzéséhez Önnek rendszeresen vérvételre kell járnia. Szigorúan tartsa be a gyógyszer szedésére vonatkozó orvosi utasításokat!

    Vannak olyan ételek (tápanyagok), amelyek K vitamint tartalma nagyon alacsony, azok fogyasztása nem befolyásolja a prothrombin szintet, és ezáltal a Syncumar adagot sem. Ide tartoznak a húsfélék, hal, kenyér, burgonya, rizs, tésztafélék, sajt, tej.

    A K-vitamint tartalmazó élelmiszerek befolyásolhatják a gyógyszer hatását. Ennek kivédésére az alábbi élelmiszereket:

    máj

    tojás

    szója

    málna

    eper

    spenót

    brokkoli

    kelbimbó

    karfiol

    káposzta

    saláta

    paradicsom

    paprika

    spárga

    avokádó

    zöld tea 

    • ne fogyassza nagy mennyiségben!
    • ne egyen belőlük többfélét egy időben!
    • ne egye őket egy napon többször!
    • ne egye őket a Syncumar bevételével egy időben!

    /Horváthné Stemler Dóra/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Magas vérnyomás diétás kezelése

    Magas vérnyomás diétás kezelése

    Akkor beszélünk magas vérnyomásról ha vérnyomásértéke átlaga legalább 3x mérve magasabb mint 140/90 Hgmm.

    magas vérnyomásos betegek diétája általában az energia- és konyhasószegény étrend, mert a testtömeg csökkenésnek, és a konyhasószegény étrendnek vérnyomáscsökkentő a hatása. Az étrendnél oda kell figyelni a zsírszegénységre is.

    Nyersanyag válogatás:

    Ajánlott:

    • Zsírszegény húsok (pl. nyúl, pulyka, vadhúsok, sovány borjú- és marhahús:hátszín, felsál, sertés:karaj, comb)bőrük nélkül; zsírszegény felvágottak (baromfi)
    • Só- és zsírszegény halfélék (tonhal, busa, makréla, hering, lazac)
    • Növényi eredetű zsírok és étolajok (napraforgóolaj, kukoricacsíra olaj, olíva olaj); zsírszegény vaj, és margarin kis mennyiségben
    • Zsírszegény tej és tejtermékek (sovány túró, Frissföl, sovány joghurt) só- és zsírszegény sajtfélék (20% alatti zsírtartalom): Óvári, Tenkes, Túra, light sajtok
    • Tojás zsírszegényen elkészítve: főtt tojás,lágy tojás,tükörtojás
    • Sószegény kenyérfélék,teljes kiőrlésű kenyerek (Rozs kenyér, Bakonyi Barna, Graham) magos kenyér, magvas kifli, magvas zsemle, korlátozott mennyiségben, durumtészták,, barna rizs, cukor nélküli müzlik
    • Egyen többször keveset
    • Nézze meg a csomagolt élelmiszerek címkéit és az alacsonyabb zsírtartalmút válassza
    • Korlátozza a hozzáadott cukorral készült ételeket
    • Nassoljon gyümölcsöt, zöldséget
    • Ha szomjas igyon vizet ne cukrozott üdítőket
    • A kávéba vagy teába tett cukrot csökkentse
    • Használjon csökkentett Na tartalmú vagy só hozzáadása nélkül készült termékeket
    • vásároljon friss vagy fagyasztott zöldségeket
    • korlátozza az előkezelt ételeket, a sós vízbe elrakott savanyúságokat, ízesítőket
    • Az asztalnál már ne sózza az ételeket
    • főzze kevesebb vagy só nélkül a tésztát ,rizst
    • öblítse le a konzerv élelmiszereket így el tudja távolítani a Na egy részét
    • kerülje a pezsgőtablettákat mert ezekben nagyon sok a Na
    • Javasolt gőzben főzés, párolás, grillezés zöldfűszerekkel, általában a fűszerkeverékekbe nagyon sok a Na tartalom ,sütőzacskóban sütés, római tál, teflon edény
    • vasfű, majoranna,kapor, petrezselyem, oregano, tárkony,kömény,
    • a mértéktelen alkohol fogyasztás emelheti a vérnyomást
    • A rendszeres testmozgás jó hatású lehet, de kialakult hipertónia esetén fokozatos növelés javasolt.

    /Horváthné Stemler Dóra/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Boldog Húsvéti Ünnepeket!

    Nagyon Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Diétás tanácsok vérszegénységben.

     

    Diétás tanácsok vérszegénységben

    Az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) szerint világszerte 1,3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának mintegy 30 % – a szenved vérszegénységben. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vér vörösvérsejt száma, illetve a hemoglobin tartalma csökken. A vérszegénységnek számos oka lehet, ezek közül az egyik a tápanyaghiány, a vas, a B12, és a folátok hiánya. A földön 500 – 600 millió ember vérszegénységét a vashiány okozza, ennek 80 % – a női nemet érinti. A vas a vörösvérsejtek festékanyagának a hemoglobinnak a felépítésében vesz részt, így hiánya esetén a szervek nem kapnak elég oxigént, ezért fáradékonyabbak, fertőzésekre hajlamosabbak leszünk. A súlyos vashiány – azaz vérszegénység – jele a légszomj, és a szapora légzés, mert a szív gyorsabban pumpálja a vért, a tüdő pedig fokozza az oxigénfelvételt. Vas szükséges az izmokban lévő oxigénszállító fehérje a mioglobin előállításához is. Ezekből kiderül hogy, az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyag a vas.

    A vas az élelmiszerekben két formában van jelen. Az állati eredetű élelmi anyagok ( pl : máj, húsféleségek, tojás, tejtermékek ) vaskészlete HEM kötésű, míg a növényeké a NEM HEM kötésű. Ez azért fontos, mert a HEM kötésű vas 2x, 3x jobban felszívódik.

    A vas felszívódását számos más tényező is befolyásolja:

    CSÖKKENTI : csersav ( tea, kávé ), fitátok ( gabonafélékben, korpában találhatók ), az oxalátok ( spenót, sóska, rebarbara ), a túlzott rostbevitel, egyes fehérjék pl : tehéntejfehérje.

    NÖVELI : a C – vitamin, a folsav, az állati eredetű fehérje.

    A vashiányos vérszegénység fokozatosan alakul ki, ami végül állandó fáradtsághoz, légszomjhoz, szédüléshez, munkavégzési nehézségekhez vezet.

    A vashiány okai :

       –   táplálékunkban kevés a vas

       –   csökkent a vas felszívódása

       –   fokozott az igény ( terhesség, szoptatás )

       –   vérvesztés történik ( gyomor – bélvérzés, erős menstruáció )

       –   ha sok felszívódást gátló anyagot fogyasztunk.

    Sok esetben több tényező együttes okozza a vashiányt :

    • serdülő ( először menstruáló ) lányoknál, ha fogyókúráznak
    • vegetáriánus étrend esetén ( főleg a szigorú vegán étrend – csak növényi eredetű táplálék fogyasztása )
    • áldott állapot, szoptatás ( a terhesség második felétől és a szoptatás során napi        0,5 mg – mal nő az anya vasszükséglete ).

    LEGFONTOSABB ÉTRENDI TANÁCSOK :

    • lehetőleg naponta minden főétkezés tartalmazzon húst, húskészítményt
    • minden étkezés tartalmazzon C- vitamint ( citrusféléket, paprikát, paradicsomot, retket, salátát, csipkebogyót stb )
    • máj ( legjobban felszívódó vasat tartalmaz), de csak hetente 1x fogyasszuk
    • hetente legalább 2x hal
    • nagyobb mennyiségű teát, kávét ne fogyasszunk
    • napi fél liternél ne legyen több a tej ( tehéntejfehérje és a magas kalcium tartalom gátolja a vas felszívódását, ezért a vastabletta és a tej fogyasztása között legalább két óra teljen el.
    • Köretként legalább heti 5x zöldség és főzelékféle legyen.

    Ma már sok a vassal dúsított kenyér és tésztaféle, és a vassal dúsított müzli, gabonapehely (vassal dúsított müzli és gabonapehely : 30 g – ban 4 – 6 mg vas van ).

    Orvosi javaslatra tápszert is lehet fogyasztani :

    Nutridrink powder por alakú tápszer  100 g – 7,5 mg vas van.

    Nutridrink iható tápszer                          2 dl  – 4,8 mg  vas van.

    Ensure plus iható tápszer                         2 dl  – 4,2 mg vas van.

    Orvosi javaslatra vastabletták is szedhetők, a rendszeres orvosi és laborérték ellenőrzés szükséges.

    B12 – vitamin (kobalamin )

    Napi szükséglet : 2 mikrogramm.

    Forrásai : főleg a májféleségek, szív, tüdő, vese, húsféleségek, tojás, tejtermékek.

    Jellegzetessége, hogy csak állati eredetű táplálékokban található meg, így a szigorú vegán (csak növényi eredetű táplálékot fogyasztók) étrend esetében a hiánya gyakrabban fordul elő. Felszívódásához a gyomor fali sejtjei által termelt intrinsik faktorra (gyomorban termelődő fehérje) van szükség, a sejtekbe jutásához, illetve aktiválódásához pedig folátra.

    Elégtelen felszívódást okoz :

    • gyomor alsó felének gyulladása, gyomoreltávolítás
    • bélgyulladások
    • fogamzásgátlók szedése

    A B12 felszívódását növeli :

         –   a  folsav

         –    a  többi B – vitamin

         –    a  C – vitamin.

    A B12 hiányos vérszegénység lassan alakul ki, mivel a szervezet a májban raktározni képes.

    HIÁNYTÜNETEK :

    • kimerültség, állandó fáradtság, szédülés, sápadtság
    • idegrendszeri tünetek ( szimmetrikus érzészavar karokon, lábakon )
    • szájnyálkahártya és nyelvgyulladás
    • vészes vérszegénység.

    B12 vitamin hiányát csak állati eredetű táplálékból tudjuk fedezni. Májat, húsokat, halat, tojást, tejtermékeket kell fogyasztani.  Vegán étrendűek B12 tartalmú étrend kiegészítőt szedjenek. Gyomoreltávolítás esetén B12 injekciós pótlása a teendő.

    FOLÁT

     A folát hasonló hatású anyagok gyűjtőneve, amelyeknek alapvegyülete a folsav.              Napi szükséglet : 0,2 – 0,4  mg.

    Forrásai : friss zöldségek, gyümölcsök, élesztő, belsőségek. Folátnak szerepe van egyes fejlődési rendellenességek megelőzésében. B12 és B6 vitaminnal együttműködve szerepet játszik a vérképzés biztosításában. Hiánya esetén a vérsejtek minden típusának száma lecsökken, így vérszegénység alakul ki. Nyelvgyulladás, gyomor és bélrendszeri zavarok, hasmenés, fáradtság, szédülés is a hiánytünetek közé tartozik.

    Felszívódást csökkenti :

    • colitis ulcerosa, chron betegség, lisztérzékenység
    • alkoholizmus
    • fogamzásgátlók szedése
    • dohányzás
    • hőérzékeny !!

    A betegség gyakrabban fordul elő anorexiás, daganatos betegnél, idős embereknél, vagy akik kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Felszívódását elősegíti a többi B vitamin. Folsavhiány esetén minél több friss zöldséget ( brokkoli, paradicsom, cékla, spárga, paraj ). Gyümölcsöket, olajos magvakat, dióféléket, kenyeret, élesztőt fogyasszunk.

    Végezetül megállapíthatjuk, hogy egy a mai ajánlásoknak megfelelő, egészséges étrenddel elkerülhetjük a vérszegénység okozta kellemetlen tüneteket, és egy minden szempontból  megfelelőbb, teljesebb életet élhetünk.

    /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Koleszterin csökkentés – diétával

    Koleszterin csökkentés – diétával

    Az emelkedett vérzsír szint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért igazoltan felelős. A vérzsír szint csökkentésének első és legfontosabb teendője a megfelelő diéta beállítása. A diéta még akkor is nélkülözhetetlen, ha esetleg vérzsír csökkentő gyógyszert is kell szednie.

    A szérum koleszterin 5,2 mmol/l feletti emelkedése esetén, különösen, ha egyéb veszélyeztető tényezők is jelen vannak, koleszterin szintet csökkentő diétát javaslunk.

    A diéta lényege – állati zsírokban szegény, növényi olajban gazdag étrend. Ha a beteg testsúlya is emelkedettebb, emellett a szénhidrátokat is korlátozni kell, így a cukor és cukortartalmú ételek, a kenyér, péksütemények, tésztafélék, rizs, burgonya, édes gyümölcsök, szörpök és valamennyi alkoholos ital fogyasztását.

     A diéta mellett végzett rendszeres testmozgás fontossága kiemelendő, mind a vérzsír szint csökkentésében, mind a testsúly normalizálásában szerepe van.

     Magas koleszterin érték esetén főzéshez napraforgó olajat, esetleg olíva olajat ajánlunk, egyes vélemények szerint a repceolaj kevésbé alkalmas erre a célra. A napraforgóolaj mennyisége nem korlátozott, sőt nem hevített formában (pl. salátákhoz) növelhető is. Miután a hosszabb ideig tartó sütés, 200 °C fölé történő hevítés esetén az olajok kedvezőtlenül alakulnak át, így bizonyos konyhatechnikai eljárások ajánlása előtérbe kerül – főzés, párolás, grillezés, alufóliák és teflon alkalmazása.

    A nagy koleszterin tartalmú vaj helyett a napraforgóolajjal készült Ráma margarint, illetve a Flóra margarint ajánljuk. A hentes árúk nagy részének (zsíros húsoknak, szalámiknak, kolbászoknak), zsíros tejtermékeknek, tojássárgájának fogyasztását korlátozzuk. A magas koleszterinszinttel terhelt betegek jelentős része nem kövér, ezekben az esetekben nem törekszünk a testsúly csökkentésére és szénhidrát korlátozást sem írunk elő.

    A diétához tartozik még a növényi rostok felhasználása. A színes főzelékek, saláták, zöldségfélék, bizonyos gyümölcsök, barna kenyér, étkezési búzakorpa fogyasztását elsősorban nagy rosttartalmuk miatt szorgalmazzuk. Rosttartalmuk az emésztőenzimeknek ellenáll, így nem emésztődnek, nem szívódnak fel. A rostok bizonyos alkotórészei vizet kötnek meg (1 gr korpa pl. 5-6 gr vizet). Étkezés előtt vagy közben fogyasztva, így jóval hamarabb okoznak teltségérzést. A rostok növelik a béltartalom tömegét, jelenlétükkel a beleket élénkebb mozgásra késztetik, javul az esetlegesen fennálló székrekedéses panasz is, csökkentik az egyidejűleg elfogyasztott zsírok és szénhidrátok felszívódását, epesav megkötő hatásuk van és a koleszterin bélből való visszaszívódását is gátolják. Napi 1-3 evőkanál búzakorpa elfogyasztásával a rostok felsorolt előnyös tulajdonságainak érvényesülése biztosítható, (pl. joghurthoz, kefirhez keverten).

    Naponta 200 mg-nál több koleszterin elfogyasztása nem javasolt.

    Koleszterin csak az állati eredetű zsiradékokban található. Ezért célszerű kizárni az étrendből az alábbi élelmiszereket:

    • sertészsír (helyette napraforgóolaj, Héra margarin, Flóra margarin használata ajánlott)
    • vaj (margarinnal, esetleg vajkrémmel helyettesíthető) • tojás sárgája (a tojásfehérje felhasználható) • tejföl (csak a 12% zsírtartalmú használható, de még jobb a kefir vagy joghurt)
    • tejszín (sovány tejpor használata ajánlott helyette)
    • zsíros húsok • belsőségek • zsíros felvágottak, kolbász és szalámifélék, kenőmájas, tepertő, szalonna, disznósajt
    • zsíros sajtok

    Húsok, húskészítmények Sovány marha – és sertéshús korlátozott mennyiségben fogyasztható. A legkevesebb zsiradék a halak (busa, heck, tonhal, makréla stb.) és a szárnyasok (baromfi, pulyka) húsában van, ezeknél is a mellhús lebőrözve a legmegfelelőbb. A szárnyasok bőrének nagyon magas a koleszterin tartalma! Húskészítmények közül a gépsonka, csirkemell sonkai, ill. a párizsi, baromfi virsli, tavaszi felvágott, és zalai fogyasztható.

    Tej, tejtermékek Az 1,5%-kos vagy az ennél alacsonyabb zsírtartalmú tej fogyasztása ajánlott, naponta maximum 1/2 liter mennyiségben. Sajtok közül a sovány sajtok (köményes, pritaminos, fokhagymás, túrasajt), ritkábban a félzsíros sajtok (tenkes, óvári) fogyaszthatóak. A félzsíros tehéntúró is megengedett.

    Kenyér és tésztafélék Naponta nem tanácsos 15 – 20 dkg-nál nagyobb mennyiségű kenyér elfogyasztása, túlsúly esetén, ennél is kevesebb ajánlott. Érdemes előnyben részesíteni a barna- és rozskenyérféleségeket. Nem javasoltak a “sok tojásos” tésztafélék, s a mennyiségük is csökkentendő. A burgonya és rizs fogyasztása zsírszegényen elkészítve korlátozott mennyiségben javasolt.

    Zöldség és főzelékfélék A zöldség és főzelékfélék elsősorban párolva, rakottan vagy diétás rántással (a lisztet szárazon pirítjuk meg, majd ezután adjuk hozzá az olajat), ill. kefirrel habarva fogyaszthatóak.

    A diéta során részesítse előnyben a zsírszegény elkészítési módokat, a zsiradék minősége mellett, fontos a mennyiségi korlátozás is!

    /Horváthné Stemler Dóra – dietetikus/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Pajzsmirigy túlműködés diétája

    Pajzsmirigy túlműködés diétája

    • Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszert, ételt próbáljunk ki!
    • Együnk naponta többször keveset (4X-5X étkezés az ideális!) és mindig iktassunk be zöldség, főzelékfélét és gyümölcsöt.
    • Együnk  élelmi rostban gazdag élelmiszereket,gabonaféléket mint pl.: teljeskiőrlésű kenyereket min Rozs, Graham, Többmagvas!
    • Kerüljük a forró vagy erősen fűszeres ételek, italok fogyasztását!
    • Napi 2,5- 3l folyadék bevitel ajánlott!
    • Mivel kialakulhat csontritkulás ezért előzzük meg: Az étrend gerincét alkossák tej és tejtermékek
    • Ne fogyassunk pácolt, füstölt élelmiszereket!
    • Ne fogyasszunk alkoholt vagy csak nagyon ritkán!
    • Kerüljük a túl sok sót(Jódozott só nem ajánlott!), cukrot vagy barna cukrot fogyasszunk de azt is ritkábban!
    • Csökkentsük a kávé, és nagyon erős tea, energiaitalok fogyasztását is!
    • Fontos a karotinban és A-vitaminban gazdag nyersanyagok fogyasztása !
    • Fontos a Káliumban és Kálciumban gazdag nyersanyagok fogyasztása!
    • Csökkentsük a hús, húskészítmények fogyasztását is(mert az alapanyagcserét fokozza)!
    • Hasmenés esetén pár napig szigorúbb diéta!

    Ajánlott élelmiszerek:

    • tej, tejeskávé, kakaó, vaj, tejszín, krémsajt, joghurt, kefir, tejföl
    • pulyka-, csirke-, csirkemell, pulykamell (bőre nélkül), tyúk, sertéskaraj és comb, hal, marhahús, máj főzve, párolva, grillezve, alufóliában, roston 8-10 dkg mennyiségben
    • párizsi, sonkaszalámi, virsli, baromfi felvágottak, gépsonka, zalahús, szafaládé, általában a 20 % zsírtartalom alatti, nem füstölt, nem erős fűszerezésű felvágottak 20, ill. 50g elfogyasztása ajánlott
    • kenyér, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyerek, félbarna kenyér, kalács, keksz, babapiskóta, kétszersült, kifli, zsemle, pudingok, sodók, felfújtak
    • búzadara, búzaliszt, szójaliszt, rizs, zabpehely (szinte korlátlan mennyiségben felhasználhatók, főzve, párolva, szárazon pirítva, önálló ételként)
    • tojás
    • napraforgóolaj, kukoricacsíraolaj, olívaolaj, light margarin, hidegen sajtolt olajok ( sütés és pirítás nélkül, ha lehet hidegen adjuk hozzá az ételekhez!)
    • sajt (nem füstölt és csípős!) lehet zsírosabb fajta is!
    • burgonya, fejes saláta, paraj, petrezselyemgyökér, sárgarépa, tök, sütőtök, paradicsom, kelbimbó, karalábé, brokkoli, újhagyma,
    • citrom, narancs, mandarin, grape-fruit, dió, mogyoró, mandula, gesztenye
    • rostos ivólevek
    • száraz hüvelyesek, mint pl. bab, feles borsó, lencse, szójabab, káposzta, karfiol, hagymafélék frissen
    • Szilva, ringló, eper, egres, szeder, málna, ribizli, körte, meggy,

    Nem ajánlott:

    • panírozott húsok, bő zsiradékban sültek, pörköltek, füstölt húsok, szalonna, tepertő, főtt császárhús, zsíros, füstölt, vagy csípős fűszeres húskészítmények
    • friss kelt tészták
    • pirított zsemlemorzsa
    • fűszeres chips
    • hagymás rántotta, szalonnás rántotta
    • füstölt vagy csípős sajtok, vajkrémek
    • fűszeres pecsenyezsír
    • Tartósítószerrel készült konzervek, levesporok
    • Alkoholos italok, max. naponta 1dl bor
    • szóda, alkoholos italok, sötét tea, kávé éhgyomorra
    • mustár, torma, bors, curry, chili, erős paprika, szerecsendió, ecet
    • Magas cukortartalmú szénsavas üdítőitalok nem ajánlottak
    • nagy mennyiségű só, valamint cukor fogyasztása nem javasolt

    A kalcium felszívódását befolyásoló tényezők                                       

    Kedvező hatású Kedvezőtlen hatású
    Kiegyensúlyozott ásványanyag-bevitel Nagy mennyiségű foszforfogyasztás
    Rendszeres testmozgás Mozgásszegény életmód
    Dohányzás, kávézás, szénsavas üdítők
    Megfelelő mennyiségű fehérjebevitel Túlzott mértékű fehérje- és zsírbevitel
    C-, D-vitamin Oxálsav (sóska, spenót, cékla, rebarbara)
    Fitinsav (búzakorpa, szárazbab)

    Kalciumforrások: tej és tejtermékek, olajos hal, mák, mogyoró, dióbél, mandula, napraforgómag, búza, szója, kakaó, szárazbab, spenót, sóska, banán, mazsola. A szervezet számára szükséges kalciummennyiség főként a tej és tejtermékek fogyasztásával biztosítható. A növényi élelmiszerekben található kalcium felszívódását a növényekben található oxálsav és fitinsav gátolja, ezért figyelembe kell venni, hogy az ilyenformán bevitt kalciumnak csak töredéke hasznosul.

    Magas D-vitamin-tartalmú élelmiszerek: halmájolajak, máj, tojás, tej és tejtermékek, D-vitaminnal dúsított margarinok.

    C-vitamin-források: nyers zöldségek és gyümölcsök.

    K-vitamin-források: a tojás, máj, saláta, spenót, karfiol, a málna, az eper, a paradicsom, a paprika, a brokkoli, a káposzta

    A-vitamin források: Máj, tengeri halak, tojássárgája, vaj, sajt, margarinok.

    Béta-karotin források: Sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye, saláta, spenót, petrezselyem, brokkoli.

    Jó egészséget!

    Horváthné Stemler Dóra /dietetikus/

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Nagyon Boldog Karácsonyt kívánunkI

    Nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket 

    és

     Vidám, Örömteli, Egészséges és Gazdag Új Esztendőt

    kívánunk

    minden kedves munkatársunknak és a kedves vásárlóinknak.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Munkatársaink figyelmébe!

    December 15. -ig

    minden kedves munkatársunknak

    a 14. havi díjak

    is kifizetésre kerülnek.

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: A köszvény étrendje

    A köszvény étrendje

    A köszvény az emberre jellemző megbetegedés, a purin (húgysav) anyagcsere zavara, melynek következtében húgysav felszaporodik a vérben.  A húgysav a szervezetben lévő, és a kívülről bekerült purin bázisok lebontásával képződik, majd a vizelettel ürül. A szervezeten belüli lebontáshoz nem férhetünk hozzá, ezért csak a kívülről bevitt purin tartalmú anyagokat tudjuk csökkenteni. Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az ízületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós ízületi gyulladást okoz. Tartósan magas húgysavszint következményképpen vesekő képződhet.

    A köszvény férfiaknál lényegesen gyakoribb, mint a nőknél.

    Kiváltó tényezők: elhízás, bőséges táplálkozás, főként a nagy mennyiségű hús fogyasztása, túlzott szeszesital bevitel, erős fizikai- és/vagy pszichés megterhelés.

    Étrendben fontos a só- és fűszerszegénység emellett az energia és zsírszegénység. Napi többszöri étkezés és a sportolás is javasolt. Súlytöbbletnél a felesleges energia bevitelre is oda kell figyelni, de éhezni nem szabad.

    Purin szegénység: napi 200 mg alatti értékek (hagyományos táplálkozás esetén ez 600-1000 mg)

    Húsok, húskészítmények,állati eredetű belsőségek :

    NEM  AJÁNLOTT:

    belsőségek ( vese, velő, máj, tüdő )

    kocsonyahúsok

    vadhúsok

    pácolt, szaftos húsok

    zsíros húsok, húskészítmények

    fűszeres hentesáruk, kolbász

    szalonna, tepertő.

    Naponta kb.: 50 – 60 gramm sovány húsféleség ajánlott ( a purin tartalom csökkenthető, ha a főzőlevet elöntjük).

    Sovány húskészítmények ( csirke – pulykasonkák, sonkás felvágottak, gépsonka, virsli, zalai ) 2 – 3 dkg mennyiségben fogyaszthatóak  ( pl.: salátába építve ).

    Zsiradékok :

    Naponta maximum 5 – 6 dkg zsiradék fogyasztható könnyebben emészthető formában.

    Vaj helyett margarin, zsír helyett olaj, tejföl helyett kefir, joghurt a megfelelő.

    Kerülni kell a bő zsiradékban sütést.

    Tej, tejtermékek:

    Tejtermékek bővebben fogyaszthatók, de ügyelni kell a zsírszegénységre ( 1,5 %  tej, sovány túró, kefir, joghurt, gyümölcsös joghurt, illetve túrókrém, sovány sajtok ).

    Tojás:

    Purin tartalma alacsony, így jól beilleszthető a diétába.

    Zöldség, főzelékfélék :

    NEM AJÁNLOTT:

    bab,

    borsó,

    lencse,

    spenót.

    A többi zöldségféle ( burgonya, sárgarépa, retek, paradicsom, tök, padlizsán, gomba, cékla, patisszon ) purin tartalma alacsony, így ezek képezhetik az étrend alapját.

    Gyümölcsök:

    Fogyasztható: alma, körte, citrom, őszi – sárgabarack, eper, szőlő, málna, mandarin, narancs, ananász, cseresznye, meggy, grapefruit.

    5 – 10 dkg mennyiségben ajánlott: banán, szilva, mogyoró, dió, gesztenye .

    A szénhidrátok, gyümölcsök, főzelékfélék elősegítik a húgysav kiürülését a szervezetből.

    Fontos a megfelelő folyadékbevitel ( akár 2 – 3 liter ). Hasznos lehet gyengén alkalikus ivókúra ( salvus, balfi víz ) .

    Élvezeti szerek, fűszerek :

    Kávé (nem erős vagy koffeinmentes ), világosra főzött tea normál mennyiségben fogyasztható.

    ALKOHOL FOGYASZTÁSA TILOS !

    NEM AJÁNLOTT: mustár, csípős fűszerek, bors, erősen sós ételek .

    AJÁNLOTT: babérlevél, szegfűbors, szegfűszeg, köménymag, citrom, fahéj, kapor, szerecsendió, bazsalikom, hagyma, fokhagyma .

    Tésztafélék :

    Kelt tésztákat csak kisebb mennyiségben lehet enni.  A tésztafélék készítésekor törekedni kell a kevesebb zsiradék és cukor felhasználására ( pl.: hájas tészta, omlós tészta nem ajánlott ).

     

    Végül nézzük néhány alapanyag purin tartalmát, csoportosítva:

     Igen magas purin tartalmú alapanyagok (150-1000 mg / 100 g nyersanyag)

    élesztő, belsőség, máj, hal, füstölt hús, húskivonat – ide tartoznak a húsleves kockák is-,liba, csirkemell, szardínia, kagyló, pisztráng, hering, makréla, halikra, lazac,tonhal, garnéla,csokoládé.

    Magas purin tartalmú alapanyagok (75-150 mg / 100 g nyersanyag)

    sertés, marha, borjú, birka, pulyka, kacsa, csirkecomb, nyúl, őz, szarvas, szalonna,

    virsli, kolbászfélék, szalámi, füstölt sonka, tőkehal, fogas, ponty, szárazbab, száraz borsó, lencse, szója, mák, napraforgómag, földimogyoró, mazsola.

    Közepes purin tartalmú alapanyagok (30-75 / 100 g nyersanyag)

    sonka, angolna, lepényhal, kakaópor, zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj, tofu.

    Alacsony purin tartalmú alapanyagok (0-30 mg / 100 g nyersanyag)

    tej, kefir, joghurt, sajt, tejföl, túró, vaj, olaj, margarin, méz, cukor, rizs, liszt, búzadara,

    gabonapehely, tészták, kenyér, burgonya, minden gyümölcs, az korábban fent nem szerepelt zöldségek, tojás, üdítők, gyümölcslevek, lekvár, sör, bor, dió, kókusz, pisztácia, mandula, gomba.

    A mostani összefoglalómmal a köszvény betegségben szenvedőknek próbáltam néhány jó tanácsot nyújtani a megfelelő étrendjük kialakításában.

    Remélem gondolataimmal ismét sikerült segítenem.

    /Horváthné Stemler Dóra/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: A gastro-oesophagialis reflux étrendje

    A gastro-oesophagialis reflux étrendje

                Gastro-oesophagialis reflux során a savas gyomortartalom a gyomorból a nyelőcsőbe jut. A nyelőcső kémhatása fiziológiás körülmények között semleges (pH 7). A gyomortartalom  körülmények között savas kémhatású és ennek megfelelően a reflux is savanyú. A  gyakori savas visszaáramlás megváltoztathatja a nyelőcső kémhatását és krónikus gyulladást idézhet elő.

                A betegek gyógyszeres kezelése mellett fontos a  megfelelő diéta  és  néhány életmódbeli változtatás betartása.

                Elhízott betegek esetén a súlycsökkenés is javíthat az állapoton. Tehát ha a betegnek súlyfeleslege van, mindenképp fogyókúráznia kell.

    Életmódbeli tanácsok:

    • a betegnek magasabb párnán kell aludnia, hogy ezzel is elkerüljük a visszaáramlás
    • a szűk ruházat viselését, amely has tájékon szoríthat kerülni kell
    • tilos a dohányzás
    • lefekvés előtt 2 órával már  sem folyadékot, sem szilárd táplálékot ne fogyasszon a beteg
    • javasolt a gyakori, naponta 5-6-szori kisétkezés, lényeges, hogy egyszerre egy étkezéssel ne terheljük túl a gyomrot

    A diétával a célunk, hogy a visszaáramlást elkerüljük és ezáltal a már kialakult gyulladt állapotot megszüntessük.

    A savtermelést fokozó és a nyelőcső záróizmának ellazulását okozó élelmi anyagokat el kell kerülni!

    • Pékáruk közül a félbarna kenyér és péksütemények fogyasztása javasolt.
    • Hús, húskészítmények: kevesebb sertéshúst és több baromfit fogyasszon a beteg. Elkészítése zsírszegényen párolva, főzve, zöldségekkel rakott formában, kerüljük a bő zsírban sütést. Előnyös a magasabb feldolgozottsággal készült gombócok, pudingok, hasék fogyasztása az emésztés megkönnyítése miatt.

     Ízesítésre zöldfűszereket (petrezselyem, majoránna ) használjunk. Az étel ne legyen túl sós és intenzíven fűszeres. El kell kerülni az erős, csípős fűszereket csípős paprikát, borsot, hagymát, fokhagymát. Az édesnemes fűszerpaprika kis mennyisében felhasználható ételkészítésre.

    Felvágottak közül a zsír és fűszerszegényebb fajtákat  ( gépsonka, csirkemell sonka, pulyka java) válasszuk. El kell hagyni a füstölt, fűszeres húskészítményeket száraz szalámikat, kolbász féléket.

    • Zsiradékok közül ételkészítésre étolajat használjunk, de ne pirítsuk. Hideg étkezésre light margarint ill. Vajkrémeket.
    • Tejtermékek: a tejet egyéni tolerancia alapján dönti el a beteg, hogy el tudja-e fogyasztani vagy sem. Kefír, natúrjoghurt, gyümölcsjoghurt, abonettel keksszel egy-egy kisétkezésre mindenképp javasolt. Tejföl ételkészítésre felhasználható. Keménysajtok közül a füstölteket és az intenzív erjedésűeket  (erős szagú) kerülni kell. Fogyaszthatók a zsírszegény sajtok pl. Tolnai sovány sajt, Túra, Köményes. Ömlesztett sajtok közül is a lightot  célszerű választani. Túróból is kapható már zsírszegény elkészíthető pl. túrós tésztának (szalonna nélkül)kisétkezésre kefires túró, vagy gyümölcsös túrókrém.
    • Gyümölcsök: a citrusféléket narancsot, mandarint, grapefruitot, citromot (teába sem) nem szabad fogyasztani, mert fokozzák a savtermelést. Az alma a magas savtartalma miatt inkább csak kompót formájában kerüljön az asztalra. A többi gyümölcs fogyasztása egyéni kipróbálás alapján történik. Általában nem okoz panaszt a banán, körte, őszibarack, sárgabarack.Ha panaszt okoznak akkor kompót formájában fogyasztandók, vagy pár szem háztartási kekszzel.
    • Zöldségfélék: ezek képezzék az étrend alapját. A puffasztókat bab, lencse, káposztafélék célszerű elkerülni. Jól beépíthetõ az étrendbe a pl. zsenge zöldborsó, tök, cukkini, sárgarépa, karfiol, brokkoli Főzeléknek, rakott ételnek, köretnek fogyasztható. Paradicsom, paprika csak akkor építhetõ az étrendbe, ha nem okoz panaszt.
    • Húsételekhez köretként fogyasztható burgonya főtt, vagy püré formájában, bõ zsiradékban sült nem és még nagyon jól alkalmazható a rizs is Pl. sárgarépával zöldségekkel, gombával keverve.
    • Italok: fogyasztható szénsavmentes ásványvíz. Kerülni kell a szénsavas üdítőket, rostosak közül a citrusfélékből készülteket. Koffeintartalmú italok kávé, cappucino, cola, fekete tea fogyasztása szigorúan tilos. Az alkohol is fokozza a refluxos tüneteket úgyhogy a fogyasztásától tartózkodni kell.

    SALVUS gyógyvíz fogyasztása jó hatású lehet, gyógyszertárban lehet vásárolni!

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: KARÁCSONYI AKCIÓ!

    Akció!

    Vásárlóink figyelmébe!

    Továbbra sem drágultunk! Megőrizve a minőséget már harmadik éve tartjuk árainkat!

    2017. november 2. -tól ismét meghirdetjük karácsonyi akciónkat. 

    A Saffron készítményünket karácsonyi díszcsomagolásban jóval olcsóbban ajándékozhatja szeretteinek az ünnepek alatt:

    – 1 díszcsomag (4 db Saffront tartalmaz) ára 22.000 Ft

    – háromnál több díszcsomag ára pedig darabonként újabb 2000 Ft-tal lesz ismét olcsóbb, tehát 20.000 Ft díszcsomagonként.

    Szeretettel várjuk érdeklődésüket!

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Májkímélő diétás étrendi ajánlások

    MÁJKÍMÉLŐ DIÉTÁS ÉTRENDI AJÁNLÁSOK

    Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a máj. Legfőbb feladata a méregtelenítés. Minden áthalad rajta, ami a tápcsatornába kerül, legyen az étel, ital, vegyszer, vagy gyógyszer. Központi laboratóriumként a máj átvizsgálja, elemeire bontja a szervezetbe jutó anyagokat, beépíti a hasznosíthatókat és kiszűri az ártalmasakat. A máj mintegy ötszázféle feladatot lát el, ezek közül a két legfontosabb: megtisztítja a vért az anyagcsere salakanyagaitól, és hasonlóképpen bánik a hormonokkal, a gyógyszerekkel és az alkohollal.

    A táplálékokat energiává alakítja át és glikogén formájában tárolja, majd a fizikai erőfeszítés esetén a glikogént szőlőcukor alakjában juttatja el az izmokba. Naponta késztetjük a májunkat a képességét meghaladó teljesítményekre, amikor alkoholt fogyasztunk, nehéz, fűszeres, zsíros, vagy sok tartósítószert tartalmazó ételeket eszünk. Ezért fontos a máj védelme és regenerálódásának elősegítése.

    A nem alkoholos eredetű zsírmáj, amely a felnőtt lakosság közel 15%- át érinti, nem jár fájdalommal, és többnyire tünetei sincsenek.

    A zsírmáj kialakulásának fontos kockázati tényezői az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérzsírszint. A legnagyobb gondot az úgynevezett neutrális (semleges) zsírok, azaz a trigliceridek jelentik, ha ezek elraktározódnak a májsejtekben, idővel kialakul a zsírmáj. A kellően végzett rendszeres testmozgás (pl. úszás, kiadós séta, kocogás, akár heti 2-3 alkalommal) megelőzésre, de terápiás célzattal is javasolható, természetesen kezelő orvos által konzultáltan.

    ÉTKEZÉSI JAVASLATOK:

    • Az emésztőrendszer fizikai túlterheltségének elkerülése érdekében arra kell törekedni, hogy egy-egy étkezés során csak kis mennyiségeket fogyasszunk, viszont gyakran, naponta ötször-hatszor együnk.
    • Igen fontos a túlsúly leküzdése.
    • A magas rosttartalmú élelmiszerek segítik a méreganyagok bélen belüli megkötését, gyorsítják a bélműködést, így a széklettel való távozásukat, így tehermentesítik a májat és segítik a gyógyulását.
    •       A diéta főleg zöldségekből, főzelékfélékből, illetve gyümölcsökből álljon. Azonban nem minden zöldségféle egyformán jótékony hatású. A durva rostokat tartalmazó fajtákat mellőzzük, mert erős puffadást válthatnak ki. Ilyenek a káposztafélék, karalábé, a  száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse). Javasolt viszont az articsóka, sárgarépa,      fehérrépa, cékla, retek, brokkoli, burgonya, tökféleségek fogyasztása. A csicsóka is májvédő hatással rendelkezik.
    •     A gabonafélék közül a magas rosttartalmú barna, rozs és teljes       kiőrlésű kenyérféleségek, és a barna rizs is jótékony hatású. Lisztek, darák, pelyhek választásánál is erre törekedjünk.
    • A májbetegségben szenvedők számára fontos a májvédő hatású fehérjék fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és állati fehérjék együttes bevitele. Arra kell törekedni, hogy lehetőleg minden étkezés tartalmazzon mind állati, mind növényi fehérjeforrást. A savanyított tejtermékekben lévő aminosavak alapvető fontosságúak a kiegyensúlyozott étrend felépítésében. Aminosavak közül a metionin és a cisztein májvédő hatású (túró, sajt, tojás). Túróval, sajttal, gyümölccsel készült tészták, édességek szénhidrátot és kedvező összetételű fehérjéket egyaránt tartalmaznak, ezért jól beépíthetők az étrendbe (túrógombóc, túrófelfújt, túrópuding, gyümölcsös túrókrémek, máglyarakás, túróguba, kifli      felfújt, túróval töltött zsemle).
    • Kerülni kell a zsírban gazdag nyersanyagok felhasználását, mint        amilyenek például a zsíros húsok, szalonna, tepertő, zsíros sajtok, mártások, tejszín. Nem ajánlott a bő zsiradékban sütés például a rántott hús sem. Törekedjünk növényi olajok, margarinok használatára. Az MCT zsírok jól emészthetők(kókusz zsír, Rámamargarin). A hidegen sajtolt olajok kevésbé terhelik a májat.
    • A főzés során kímélő fűszerezésre van szükség. Kerülni kell az erős hatású ecet, mustár, csípős paprika, bors alkalmazását. Használjunk helyette zöld fűszereket, mint például a bazsalikom, kakukkfű, lestyán.
    • A-vitaminban gazdag a tej, a túró, a máj, a tojás. K-vitamint tartalmaz,  a spenót, a sárgarépa, paradicsom, az árpa, a köles, a szója, illetve az állati eredetű táplálékok közül a máj és a tojás. A máj B1- és B6-vitamin tartalma miatt kedvező. Májregeneráló gyógynövény például a Máriatövis, hatóanyaga  a sylimarin, ami segíti az ép májsejtek osztódását. A stevía növény vagy ismertebb nevén a jázminpakóca leveleiből kinyert édesítőszer használata javasolt, mivel javítja  a szövetek oxigénellátottságát, normalizálja az anyagcserét, vércukor szintet nem befolyásolja és májvédő hatása is ismert. Fontos még a szervezet megfelelő C-vitamin ellátottsága is. Forrásai: friss zöld növények, zöldségek, gyümölcsök. A beviteléről napi szinten gondoskodni kell, mivel a szervezet nem raktározza.

    AZ ALKOHOLFOGYASZTÁS  SZIGORÚAN TILOS!

     

     

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Vásárlóink figyelmébe!

    Vásárlóink kérdésére:

    mint ahogyan korábbi írásunkban is jeleztük, szeretnénk ismételten felhívni a kedves vásárlóink, fogyasztóink figyelmét arra, hogy a saffron készítmények “vivőanyagaként” használt szőlőmagolaj az utóbbi két évben a piros szőlő magjának sajtolásából készült és ezért zöld színű szőlőmagolajból került felhasználásra.

    Mind ezek miatt normálisan is a termékek nem sárgás, hanem zöldessárga, vagy zöldes színűek. Ez a termék minőségét nem rontja, nem “romlott” a készítmény.

    A váltásra azért került sor, mert a kutatások szerint a piros szőlő magja gazdagabb nyomelemekben és vitaminokban, ez által sokkal értékesebb.

    Megértésüket köszönjük. Várjuk továbbra is hívásaikat és kérdéseiket, amelyekre nagyon szívesen válaszolunk. A többeket érintő ismereteket pedig változatlanul a honlapon is megjelentetjük majd.

    Köszönjük, hogy minket fogyasztanak!

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Rostgazdag étrend

    ROSTGAZDAG ÉTREND

    (székrekedés étrendi kezelése)

    A táplálékban található rostok jelentős mennyiségű vizet szívnak magukba, így megnövelik a széklet tömegét, mechanikusan izgatják a bélfalat . Megkötik a káros anyagcseretermékeket.

    Rost-gazdag élelmiszerek 

    Zöldség és főzelékfélék : 

    zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, karalábé, káposztafélék, bab, lencse, sárgaborsó, csemege kukorica, cékla, zöldpaprika, paradicsom, karfiol, mák, zöldhagyma, vöröshagyma, karalábé.

    Gyümölcsök :

    őszibarack, sárgabarack, szilva, körte, gesztenye, alma, ribizli, málna, csipkebogyóhús, mandula, gesztenye, körte .

    Kenyér és tésztafélék :

    barna kenyerek, teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények, magvas készítmények, zabkorpa, zabpehely, müzli, rostokban dús abonett, korpovit keksz , árpagyöngy, napraforgómag, tökmag .

    Egyéni érzékenységtől függően fokozhatják a bélműködést :

    paradicsom, banán, fokhagyma, hagyma, tej, kefir, joghurt, savanyú káposzta és leve, kovászos uborka, szilvalé, áztatott szilva, tejföl, tejszín .

     Fontos a bőséges folyadékfogyasztás : világosra főzött tea, ásványvíz, víz, gyümölcslevek és gyümölcsturmixok.

    Fokozhatják a székrekedést: sötétre főzött tea, kakaó, csokoládé.

    Cellulóz képezi a növények rostanyagát, növényi sejtek falát.

    A cellulóz élettani jelentősége az, hogy élénkíti a bélmozgást. A belek csak akkor tudják a béltartalmat megfelelően továbbítani, ha elegendő mennyiségű durva anyagrészeket is tartalmaznak .

    A diéta fontos szabálya rostban gazdag élelmi anyagok rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása.

    A főzelékfélékből, gyümölcsökből naponta többször kell fogyasztani és egy – egy alkalommal főzelékből legalább 25 dkg, gyümölcsből 15 dkg az adag.

    Hashajtó hatású élelmiszerek :

    A felsorolt gyümölcs – és zöldségfélék nem mindenkire egyformán hatnak, hatásukat befolyásolja az egyéni érzékenység is . Vannak pl. : akik paradicsom, paraj , sóska, fogyasztása után minden esetben hígabb jellegű székletet ürítenek. A banán nem csak rostanyaga miatt, hanem bélmozgást fokozó szerotonin tartalmánál fogva is hatékony a székrekedés magszüntetésében . Külön említést érdemel a hagyma, fokhagyma . Mindkét fűszer gyorsítja a bélmozgást, tehát helye van a székrekedés diétájában, természetesen az egyén tűrőképességétől függően.

    Vannak élelmi anyagok, élelmiszerek, amelyek rostszegények, mégis hashajtók  illetve elősegítik a rendszeres székletürítést. Ezek közé tartozik a tej, savanyított tejtermékek ( kefir, joghurt, aludttej ), a zsírok és olajok ( vaj, margarin, étolaj, tejszín ), a savanyú káposzta – és szilvalé . A zsírokból ennek ellenére sem ajánlatos belőlük sokat fogyasztani, de olajból és margarinból az ételkészítéshez a szokásos mennyiségek felhasználhatók .

    A székrekedés diétájának még fontos tényezője az elegendő folyadékbevitel : 2 – 2,5 liter az ideális folyadékmennyiség, sokan ennél jóval kevesebbet fogyasztanak . A folyadékbevitel természetesen nem csak az italokra értendő . A levesek, főzelékek, gyümölcsök folyadéktartalma is jelentős. Ha ezek folyadéktartalmát beszámítjuk, akkor is víz és egyéb üdítők formájában elfogyasztott folyadék, legalább napi 1,5 liter legyen.

    Folyadékpótlásra is, de hatóanyagaik miatt is jó hatásúak lehetnek a különböző ásványvizek ( Mira, Hunyadi, Mohai, Ágnes, Parádi ) . Ezeket langyosan kell fogyasztani ( reggel éhgyomorra ). Így sok embernek nyújt segítséget a székrekedés leküzdésében.

    Probiotikus készítmények :

    Az egészséges ember szervezetében millió számra találhatók baktériumok, melyek jelenléte a szervezet normális működéséhez elengedhetetlen . Ezen hasznos mikroorganizmusok részt vesznek a táplálékok lebontásában, a tápanyagok felszívódásának szabályozásában. Emellett vitaminokat termelnek, fokozzák immunrendszerünk védekezőképességét, és a szervezetben egyensúlyt tartanak fent a jelenlevő kórokozó baktériumokkal, gombákkal, protozoonokkal . A modern életvitel, a stressz, a rendszertelen és gyakran nem megfelelő  táplálkozás, az antibiotikumok alkalmazása megbontja a bélflóra egyensúlyi állapotát, ezzel megteremtve az életfeltételeit a káros baktériumok, gombák elszaporodásának, ami betegségekhez vezet .

    Kedvező hatásaik :

    A baktériumok részt vesznek a fehérjék, összetett szénhidrátok lebontásában, az epesavak hatásának befolyásolása révén pedig kedvezően befolyásolják a zsírok felszívódását. A sejtek növekedéséhez, szaporodásához nélkülözhetetlen folsavat termelnek, valamint fokozzák az ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását is . Kedvező hatással vannak a bélcsatorna tápláléktovábbító mozgására, így megakadályozzák a székrekedéses, hasmenéses panaszok kialakulását.

    /Horváthné Stemler Dóra/

    Saffron
    Saffron
    Adminisztrátor
    Postcount 11 in reply to: Hasnyálmirigy betegségben szenvedők diétája

    Hasnyálmirigy betegségben szenvedők diétája

    A hasnyálmirigy kettős működésű mirigy, mely belső és külső elválasztású részből áll. Külső elválasztású része emésztőnedvet választ, mely a gyomor utáni bélszakaszba, a nyombélbe jut, ahova a közös máj és epevezeték is nyílik. Ez az emésztőnedv olyan enzimeket tartalmaz, amelyek a táplálékkal bekerülő fehérje, zsír és szénhidrát bontásához szükségesek.

    Ha ezek az enzimek hiányoznak, vagy mennyiségük csökken, akkor emésztés zavar következik be. Belső elválasztású részei termelik az inzulint, amely a vércukorszint szabályozásában fontos.

    A krónikus hasnyálmirigy gyulladás tartós lefolyású betegség. Létrejöttében oki tényező az epekő betegség, a rendszeres alkoholfogyasztás, a vér magas zsír- és kálcium tartalma, ez elfogyasztott táplálék bőséges fehérje és zsírtartalma, a hasnyálmirigyre átterjedő nyombélfekély, de felléphet a gyomor-bélrendszer vagy a hasnyálmirigy operációját követően is.

    A hasnyálmirigy gyulladást kórházban kezelik így az étrend felépítése a koplaltatás után ott történik. Az akut szak lezajlása után fokozatosan kezdjük el a szájon át történő táplálást. Először keserű, majd édes teát, szűrt gyümölcslevet adunk. Ezt követi a szénhidrátok, majd a fehérje, legvégül a zsír beépítése az étrendbe. Amikor a beteget haza engedik akkor az étrend a következő:

    Étrend:   

    • zsírszegény
    • alkoholmentes
    • durva rost mentes
    • fűszerszegény
    • dohányzás csökkentése, elhagyása
    • kávé, koffeint tartalmazó készítmények csökkentése
    • naponta többszöri étkezés (5-6 alkalom)
    • társbetegségeket figyelembe kell venni (cukorbetegség,fekélybetegség)

     

     

     AJÁNLOTT

     

     NEM AJÁNLOTT

    húsok, belsőségek

    borjú, sovány sertéshús (comb,lapocka,karaj), sovány marhahús, csirke bőre nélkül, pulyka, fácán, házinyúl, vadnyúl, őz, sertésmáj, borjúmáj, csirkemáj zsíros marha-, sertés-, ürü-, kövér baromfihús
    készítési módok:
    egyben sültek, natúr húsok, vagdaltak, zöldséggel párolt szelethúsok, raguk, húsgombóc, májgombóc, agyag edényben, sütőzacskóban, só ágyon, alufóliában sütött húsok erősen pácolt, panírozott, bő zsírban vagy olajban sütött hús, nyers vagy félig átsütött hús, pörköltek

    felvágottak, húskészítmények

    gépsonka, Bajor sonka, Kapuvári sonka, csirkemell sonka, pulykamell sonka, aszpikos pulyka, párizsi, baromfi virsli zsíros, erősen fűszerezett felvágottak, kolbászfélék, füstölt húsok, disznósajt, töpörtyű,kocsonya

    levesek, mártások

    lezsírozott húsleves, becsinált leves, zöldségleves, rántott leves, zsírszegény mártások zsíros húsleves, gulyásleves, majonéz, tejfölös mártások

    zsírok, olajok

    light margarinok (egyszeri étkezésre 10g), étolajok, olíva olaj sertészsír, faggyú, szalonna, tepertő, baromfi zsírok

    halak

    tonhal, hekk, csuka, harcsa, amur, amur, pisztráng, busa, keszeg zsíros ponty, olajos hal
    készítési módok:
    rostonsült, ízesített főtt halak, halkrémek, halsaláták halászlé, rántott hal, ecetes hal, halpaprikás, rácponty

    tej, tejtermékek

    sovány tej (1,5%-os), tejeskávé, kefir, aludttej, joghurt, túrókrém, sovány túró, 12%-os tejföl, natúr kockasajt, sovány sajtok ( Óvári, Túra, köményes, mozzarella) zsíros, erősen fűszerezett, erjedt, füstölt sajtok, zsíros tej és tejföl, tejszín

    gabonafélék

    liszt-, zab-, búzapehely, rizs, búzadara, száraztészta (főleg a durum)  

    kenyér, péksütemény

    szikkadt kenyér, barna kenyér, pirítós, kétszersültek, péksütemények (zsemle, kifli, briós, magos bucik,veknik), kekszek, puffasztott, rizs vagy búzaszeletek (Hamlet, Ripsz-Ropsz) friss kenyér, leveles tészták, zsíros péksütemény, (sajtos rúd, kakaós csiga, túrós batyu, pogácsa, bukták, francia péksütemények, Fornetti), bő zsiradékban sült tészták (fánk)

    cukor, édesség

    kis mennyiségben: cukor, barna cukor, méz, gyümölcscukor, szőlőcukor, gyümölcszselé, lekvár (nem apró magvas), piskóták, kuglóf, gyümölcsös, túrós, könnyű krémmel készített sütemények (nem vajkrémes) csokoládé, vajkrémes sütemények, torták, mákos sütemény

    gyümölcs

    hámozott alma, őszibarack héja nélkül, dinnye, banán, narancs-, mandarin-, grapefruit lé, kompótok éretlen gyümölcs, szilva, ringló, sárgabarack, szőlő, eper, málna, ribizli, egres, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula, mák
    készítési módok:
    Apró magvas gyümölcsök áttörve (püré, gyümölcshab), centrifugálva a gyümölcslé apró magvak nélkül, cseresznye, meggy sütve, főzve  

    köretek

    főtt burgonya, petrezselymes burgonya, héjában sült és főtt burgonya, burgonyahab, burgonyapüré, burgonyagombóc, rizs, sárgarépás rizs, durum tésztafélék majonézes burgonya, szalmaburgonya, burgonyafánk

    zöldségek

    sárgarépa, zöldbab, zsenge zöldborsó, spenót, sóska, cékla, zeller, paradicsom (héj nélkül), fejes saláta, cukkini, tök, brokkoli, (egyéni érzékenységtől függ!!) hüvelyesek: szárazbab, fejtett bab, vágott borsó, lencse

    káposztafélék:  fehér, vörös

    zöldpaprika, uborka, nyers és pirított hagyma

    készítési módok:
    zsírszegény főzelékek (tejes, kefires, joghurtos  habarás), párolt, angolos, lengyeles főzelékek, zöldségsaláták kefires, joghurtos öntettel, töltött és csőben sült zöldségek zsíros, tejfölös főzelékek, rántott zöldségek

    tojás

    lágy tojás, tükörtojás, tojás omlett, rántotta kemény tojás, kaszinótojás, szalonnás-hagymás tojás, tojáspörkölt
    készítési módok:
    teflonserpenyő, mikrohullámú sütő  

    fűszerek

    fűszerpaprika (csemege, édes nemes), kömény, babérlevél, majoránna, ánizs, fahéj, citromfű, szegfűszeg, vanília, szerecsendió, borsikafű, paradicsompüré, gyümölcsecet, petrezselyem zöldje, kapor, kakukkfű, bazsalikom, lestyán, tárkony mustár, torma, bors, fokhagyma, csípős paprika, ecet, curry por, chilli

    italok

    gyümölcslé, gyümölcsszörp, tejes gyümölcsturmix, pótkávé, gyógyteák, világosra főzött tea, szénsavmentes ásványvíz, paradicsomlé (egyéni érzékenység), MIRA-glaubersós gyógyvíz erős kávé, szénsavas italok,

    alkohol tilos!

    készítette: Horváthné Stemler Dóra dietetikus

     

20 bejegyzés megtekintése - 21-40 / 110
Fel